Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Tecknade ledmotivText och bild: Thomas D. Gustafsson, 2009-01-22


Introt, temat, introtemat eller ledmotivet (vad man än väljer att kalla det) är tänkt att sätta stämningen på en TV-serie och ge den en säregen prägel. Jag har sett otaliga serier i mina dar, såväl tecknade som sk "riktiga" sådana och kommit fram till att det finns minst lika många bra temalåtar som tillfällen då den där Dylan dummat sig. Tecknat är i allafall att föredra och då jag för övrigt tycker att det var bättre förr så utgår jag också från sk "gamla" serier, dvs sådana som har ett till två årtionden på nacken. Observera att även om placeringarna är baserade på vad jag tycker om seriernas ledmotiv så framhäver jag gärna respektive series nostalgiska värde för mig personligen. Så häng med och sjung för all del med också, på min egen lilla retrotripp här.


10. He-Man and the Masters of the Universe - 1983-1985

Lou Scheimer, mannen bakom en annan av mina favoriter; BraveStarr, är också mannen som stod för gamla He-Man (ja, den tecknade serien iallafall). Den är härligt ostig, samtidigt som flera av avsnitten faktiskt är mindre värdelösa med. Och värt att nämna är också den dödssköna julspecialen, där He-Man slogs sida vid sida med syrran She-Ra. Introt till serien förtäljer hur som helst, och det med glada trumpeter och manliga körer i bakgrunden, hur fjollan prins Adam förvandlas till den mäktige He-Man med kraften från slottet Gråskalle. "Väldiga krafter uppenbarade sig för mig den dagen jag lyfte mitt magiska svärd och sa 'Vid Grayskulls styrka, jag har nu styrkan!'" som om det är något man bara råkar göra nån dag liksom.


9. ThunderCats - 1985-1990

Det måste ha varit under lördagmorgnarna då jag gick på fritids när ThunderCats började visas på dumburken, '93 eller '94. Minns inte exakt för jag är Thomas. Men jag minns att det var flera av fritidskidsen som sade sig sitta och titta på detta efter frukost. Dessa kattliknande människor med svärd och "karatepinnar" var ju ungefär så tufft det kunde bli, och introtemat var inget undantag. Alla katternas färdigheter presenteras på ett häftigt sätt och den läskiga skurken Mumm-Ra låter som om han skiter på sig i slutet... Introt till ThunderCats är både fartfyllt och rått som fan alltså! Faktum är att jag har börjat gilla det mer än jag någonsin gillade själva serien. "Thunder, Thunder, Thunder, ThunderCats - Hoo!!"


8. Transformers G1: Säsong 1 - 1984

Jag har självt aldrig varit ett stort fan av Transformers, men den klassiska tecknade serien var ändå en ganska å stor grej för mig i unga år. TV-serien hade en ny version på dess temalåt för varje ny säsong som gick, men det är den första som gjort störst intryck på mig. Den har ett coolt sound som de senare inte direkt överträffar även om säsong 2 har ett härligt riv istället. Stan Bushs smöriga "The Touch" från långfilmen går ju heller inte av för hackor... Men nu snackar vi serier här. Fast på tal om filmen ändå så kan ju nämnas att jag i många år trodde mig ha en tecknad "långfilm" med Transformers på VHS bara för att sedan få reda på att det faktiskt var seriens tre första avsnitt ihopklippta på en kassett... Nåväl, alla som har möjlighet att se denna rekommenderas att låta bandet rulla genom sluttexterna och höra på det ljuva outrot också då det är samma melodi som introt fast i mer vemodig version.


7. Luftens Hjältar - 1990-1994

Luftens Hjältar, eller "TaleSpin" på originalengelska, gjordes då Disney fortfarande låg på topp, innan de hade hunnit pervertera sina serier och filmer med halvdan CG-teknik och bara gräsligt ful tecknarstil (tänk Hercules). Inte nog med att Luftens Hjältar var snyggt men det var faktiskt en bra serie med som jag gärna tittar på än idag. Dessutom var kåta Rebecca Cunningham en av mina första förälskningar! Ja, jag är svag för pälsiga damer alltså. *dreglar* Introlåtens jazziga beats satte hursomhelst snabbt stuk på seriens 1930-talslook och var mycket passande för den här sortens äventyr.


6. Saber Rider - 1987-1988

Saber Rider hör till en av de mer udda genrerna som jag kommit att uppskatta mer och mer under de senaste åren. Space Western (inte att förväxlas med sci-fi-western även om det också är rätt coolt). Ja, just det. Cowboys, hästar och banditer ute i rymden. Vem som än sjunger i introt ylar på i värsta glamrock-manér, såklart hör vi ett obligatoriskt gitarrsolo och allt bara skriker 80-tal. Men det är så tufft så. Vi får se hur hjälten Saber rider runt på sin flygande stålhäst och hugger skurkar med sin sabel, hur det enorma skeppet Ramrod förvandlas till en mecha-robot och så klart unga hetsporren Fireball som sladdar runt i sin rröda rracerrr.


5. Batman - 1966-1968

Na-na-na-na-na-na Batmaaaan! Den där ökända serien från 1960-talet med Adam West var så vitt jag kan minnas mitt allra första möte med den mörke riddaren, och jag tycker nästan att ALLA borde känna till den här skiten. Åtminstone de av min generation, såvida man inte levt i en läderlappsgrotta hela livet. Hur usel serien än må ha varit, så har den ändå en viss charm som man inte kan förneka. Den tecknade introsekvensen med fånsmilande Batman och Robin medan de spöar skurkar så det låter *POW!* & *BIFF!* är ju typ odödlig! Själva temat då... Tja, frågar man mer eller mindre vem som helst om de kan "Batman-låten" så börjar de tralla på just den här. '-_-


4. BraveStarr - 1987-1988

Ytterligare en sk "Space Western"... Jo, jag gillar verkligen dem. Cowboys är häftiga, rymden är häftig, så en kombination kan inte annat än att vara dunderhäftigt!! I temat till BraveStarr får vi höra om planeten New Texas (med tre solar!!!) där en mineral vid namn kerium upptäcktes som såklart lockade dit laglösa. Sheriffen Bravestarr till undsättning med hjälp av sina djuriska krafter och häst som skjuter med hagelbössa! För många, många år sedan, någon gång på det tidiga 90-talet, spelade vi in ett av dessa avsnitt på VHS hemma hos far min då han hade kabel-TV. De pratade engelska och jag och mina vänner begrep inte ett enda ord, men det behövdes väl inte, så dunderhäftigt som detta var!!


3. Duck Tales - 1987-1990

Ytterligare en serie från Disneys guldålder, och precis som fallet med Luftens Hjältar håller Duck Tales än idag. Såklart hör ju även introsångerna till några av de allra mest minnesvärda stunderna från barndomen. Både "Joakim von Anka och tre kn-ATTAR... Ta-da!" samt ankliv à la "Här ska det bli äventyr, kom följ... med nu." Det var ju precis det jag ville göra! Jag älskade mest de äldre avsnitten, då de faktiskt reste runt om i världen och utforskade glömda grottor eller tampades med conquistadorer för att bara ge några exempel, för det var det som ledmotivet lovade mig. Äventyr, banditer, skatter... Jag antar att jag är lite av en romantiker på det området, då jag alltid velat resa ut på spännande äventyr.


2. Ginga Nagareboshi Gin - 1986

Bättre känd för oss svenskar som Silver Fang - och är en av mina absoluta favoritserier. När jag fortfarande var en liten småknodd fanns VHS-kassetterna att hyra på macken i Trönninge och trots att det var så våldsamt och björnarna var så hemska att de faktiskt gav mig mardrömmar bad jag alltid mamma att hyra dem ändå. Att GNG tillsammans med serier som StarZinger och Rai Grottpojken var bland de fösta animéer jag såg gjorde mig bara ännu mer nyfiken. Det här liknade inte Kalle Anka det minsta lilla. Det dramatiska introt med jättebjörnar som kommer upp ur snön och hela arméer av byrackor som springer mot tittaren ackompanjeras här av lika delar 80-talssynt som Takayuki Miyauchis mäktiga stämma. Tufft!


1. Teenage Mutant Ninja Turtles – 1987-1996

Wow. Det är nog ordet som bäst sammanfattar mina känslor för den här låten. När jag för några dagar sedan tittade på ett avsnitt av den klassiska gamla serien så brast jag faktiskt ut i spontan sång och dans. Jag bara flög upp ur soffan och hoppade runt och vrålade så grannarna måste ha trott att jag var tokig. Låten är så simpel men samtidigt exakt det vi behöver veta om våra sköldpaddskompisar och skurken Shredder. Bara själva faktum att det var just den här låten som inspirerade mig till att sätta ihop hela denna lista är i sig skäl nog att ha Turtles högst i topp. Det och för att den är så jävla hård alltså. Och "groovy" och "funky" och allt det där... Turtle Power!


| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|
Mångpopulärkulturella

|- Am. ASM-omslag
|- Batman-skurkar
|- He-Man-figurer att ha
|- Löjliga am. superhjälte-
|- serietidningsskurkar ;p

|- Starzinger-citat
|- Tecknade 00-talsserier
|- Tecknade 10-talsserier
|- Tecknade ledmotiv
|- Tecknade superhjältar…
|- Turtles-trivia ting
|
Filmorienterade listor


Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.