Topp-7: Sjufilmer
Text och sånt:
Jan M. Komsa, 2023-09-14
|
Inte filmsjuor alltså, utan sjufilmer.
September var ursprungligen den sjunde månaden. Septem betyder bokstavligen sju på latin. Är det inte konstigt att året börjar in på vintern i januari? Borde inte vintern vara sist? Jo och så var det också... Året började faktiskt med våren i mars långt bakåt i tiden. Mars var alltså den första månaden av året från början. September var sedan den sjunde månaden, oktober var den åttonde månaden (octo betyder åtta), november var den nionde månaden (novem betyder nio) och december var den tionde månaden på året (decem betyder tio) och inte den tolfte och sista. Romarna ställde dock till det ett år och rättade aldrig till det igen efteråt och här är vi nu, i september, bokstavligt talat den sjunde månaden, som dock den nionde månaden på året i modern tid.
För att slå ett slag för september som den sjunde månaden som den egentligen är kommer denna lista på sju filmer med sju i titeln.
Fattades väl bara att detta kom upp den sjunde i månaden också men någon måtta fick det faktiskt vara på lustigheterna.
|
|
|
|
===============================================================================================
|
7. Sinbads tusen äventyr (1958)
Var är sjuan i titeln..? Jo, filmen heter The 7th Voyage of Sinbad på engelska. Där är sjuan. Den svenska titeln, Sinbads tusen äventyr, anspelar för övrigt säkert bara på att det är Sinbad från Tusen och en natt, på äventyr.
Räknar man med adaptionen av Tusen och en natt från 1942, som inte var en film om Sinbad men åtminstone med Sinbad, samt de två tecknade kortfilmerna från 1930-talet, där Sinbad för övrigt möter Popeye (eller Karl-Alfred svenska) i den ena, så är detta i själva verket bara den sjätte filmen med Sinbad. Attans. För hur klockrent hade det inte varit om filmen med titeln Sinbads sjunde sjöresa också var den sjunde filmen med Sinbad?
I de klassiska sagorna far Sinbad på just sju sjöresor men filmen följer inte ens den sjunde resan utan har tagit mer från Sinbads tredje och femte resor. Inte ens det fick det till rätt alltså varför jag placerar filmen på sjunde och sista plats på listan. Den är helt enkelt inte tillräckligt trogen siffran sju. Enda anledningen till att de valde denna titel är nog bara för att den handlar om Sinbad sjöfararen så den sjunde sjöresan, för att de sju haven, låter bra...
Sinbads sjunde resa om än bara sjätte filmresa har hur som helst effekter av Ray Harryhausen, hans första färgfilm, som några år senare gjorde Jason and the Argonauts. Han gjorde även effekterna till de båda Sinbad-rullarna från senare på 70-talet, The Golden Voyage of Sinbad, Sinbads fantastiska resa, 1973 och Sinbad and the Eye of the Tiger, Sinbad och tigerns öga, 1977.
Ja, jag gillar sånt här. Det är, liksom grekmyterna, lite av ett skyldigt nöje för mig.
|
|
|
===============================================================================================
|
6. Sex dagar, sju nätter (1998)
Six Days, Seven Nights på engelska.
Romantisk äventyrskomedi? Något i den stilen. Definitivt en underskattad film med Harrison Ford och Anne Heche i de ledande rollerna i regi av Ivan Reitman som också var känd för Ghostbusters I-II, Twins mm. Jag gillar den här. Den har fått minst sagt fisljummen kritik men jag tycker den är underhållande, charmig, snyggt filmad och allt som allt helt okej. Lätt en två och en halv, kanske t o m tre, av fem.
Titeln kommer från att Heche och pojkvännen, han Ross från Vänner för övrigt, ska spendera sex dagar, sju nätter på någon liten semesterö en bit från Tahiti.
Sedan händer grejer och tjejen tvingas istället ägna det mesta av resten av den tiden skeppsbruten (flygplansbruten?) med Harrison Ford på en öde ö där de dels måste undkomma moderna pirater och dels får Robinson Cruisa sig fram på och från den här ön. Och jag vet att det stavas Crusoe förresten. Det där var en ordlek.
Grejen är den att det är inte direkt väsentligt eller relevant för storyn att det hela utspelar sig under sex dagar och sju nätter. Det kunde ju lika gärna ha varit två veckor eller tio dagar eller vad som helst... Eftersom detta att det bara råkar vara sju nätter just är något händelsevis, och det dessutom bara är sex dagar vi snackar om, ser jag inget annat val än att placera filmen så här långt bak på sjulistan. Men det är en rolig film och bättre än bara ett skyldigt nöje.
|
|
|
===============================================================================================
|
5. Det sjunde inseglet (1957)
Plockades fram ur filmhyllan för ett tag sedan, som ni kan
läsa mer om här. En svensk klassiker av Ingmar Bergman, med Max von Sydow i huvudrollen som mest berömt spelar ett parti schack mot Döden själv.
Titeln refererar till ett avsnitt ur Uppenbarelseboken, som lyder "Och när Lammet bröt det sjunde inseglet, uppstod i himmelen en tystnad som varade vid pass en halv timme...". Uppenbarelseboken är alltså en apokalyptisk skrift inom Nya Testamentet. Den beskriver de sju församlingarna och en bokrulle med sju insegel samt hur och än viktigare vad som sker då dessa bryts vilket medför världens undergång. Den bibliska apokalypsen mao. Öppnandet av de första fyra inseglen frigör apokalypsens fyra ryttare. Det femte inseglet frigör martyrernas själar. Det sjätte inseglet sätter igång diverse världsomfattande naturkatastrofer. Det sjunde inseglet medför slutligen de sju änglarna med sina sju skålar och ett odjur med sju huvuden. Man finner alltså en hel del symbolik i Bergmans film som utspelar sig på medeltiden i Sverige då världen uppenbarligen inte gick under, även om det säkert var ett helvete. En sjuhelvetes film alltså!
|
|
|
===============================================================================================
|
4. Snövit och de sju dvärgarna (1937)
Disneys allra första långfilm. Anses väl "problematisk" nu för tiden av fårskallar till folk som verkligen inte har några verkliga bekymmer i livet. För Snövit kunde ju t ex inte uttrycka sitt samtycke när prinsen ger henne en kyss som räddar henne ur ett liv i koma. Och så kan vi minsann inte ha det när världen befolkas av så många urbota korkade idioter som nu för tiden. Han skulle naturligtvis ha låtit henne ligga livlös in i döden. Åj, jösses. Detta är en sann klassiker i alla fall. Det är bara att konstatera att Disney var mycket bättre då på 30-talet än nu på 20-talet...
Är denna bättre än Det sjunde inseglet? Ja, jag tycker nog det. Det är en roligare film att se, som hantverk är filmen betydligt mer imponerande för sin tid och därtill är den en viktigare del av såväl film- som populärkulturhistorien. Som sjufilm betraktad? Jo, visserligen så behövde dvärgarna inte vara just sju till antalet. Det hade liksom inte gjort någon skillnad om de t ex vore sex eller åtta. Men sju är trots allt ett magiskt tal och då magi på mer än ett sätt genomsyrar hela filmen så blir det allt klockrent med just sju dvärgar.
|
|
|
===============================================================================================
|
3. 7 vågade livet (1960)
The Magnificent Seven på engelska. Den svenska titeln är bra, t o m bättre än den amerikanska i min mening, men vad 17 stavade de sju med en siffra för egentligen? Jag finner detta märkligt. Nåja.
Detta är hur som helst en western-version av Akira Kurosawas De sju samurajerna. Och det är inget snack om den saken heller. Inget snack. Filmen börjar nämligen, kuriosa nog, med att förkunna att "This picture is based on the Japanese film "Seven Samurai", Toho Company, Ltd.". De båda filmerna är ganska olika ändå. Det här är mao inte exakt samma film fast med cowboys istället för samurajer. Många friheter har tagits. Viss dialog och karaktärsskildring och även vissa särskilda händelser har dock tagits rakt ur Kurosawas rulle.
Nu när jag verkligen tänker tillbaka på det kan jag förresten inte svara helt säkert på vilken film som jag egentligen såg först, denna eller De sju samurajerna. Jag tror att det var De sju samurajerna men är inte helt hundra på saken. Jag har i vilket fall som helst inte sett 7 vågade livet lika många gånger som De sju samurajerna. Den saken är jag i alla fall säker på. Och detta är ju heller inte en lika bra film som den japanska förlagan. 7 vågade livet är i mångt och mycket den filmen fast som western i färg och på engelska. Men har man inget emot det så är det också en ganska bra film.
Och med bl a Yul Brynner, Steve McQueen, James Coburn och Eli Wallach, dvs den fule fan själv, i rollistan är det som bäddat för en underhållande kväll framför dumburken.
|
|
|
===============================================================================================
|
2. De sju samurajerna (1954)
När man talar om trollen...
Akira Kurosawas De sju samurajerna är ännu en film som har plockats fram ur hyllan här för POPKORN, som intresserade kan läsa mer om här.
Premissen är busenkel... Sju samurajer ska försvara en by från rövare. Detta är exakt samma premiss som den föregående filmen på listan följde där sju sk "revolvermän" ska försvara en by från rövare. Vilket inte kunde göras lika intensivt då det är stor skillnad på eldstrider och svärdstrider som i denna. Här är det liksom ett stort dilemma att rövarna har några gevär mellan sig.
Filmen är inte helt perfekt. Som jag nämnde då jag plockade denna ur hyllan. Att de ska vara just sju samurajer var inget nödvändigt och att de blev sju var i slutändan endast en tillfällighet, och likaså i den senare 7 vågade livet för övrigt, men när en film är så pass sevärd så väger själva kvalitén på rullen liksom över till dess fördel för denna lista. Alla sju samurajer i fråga har annars inte lika framträdande roller men inte bara det då vissa av dem känns praktiskt taget utbytbara med varandra. Men då var jag alltså riktigt petig med. Ett mästerverk till film på det stora hela. De få ovanstående invändningar som jag har är egentligen vad som hindrar filmen från full pott, fem av fem, i min bok. Den fick "endast" fyra och en halv av fem.
|
|
|
===============================================================================================
|
1. SE7EN (1995)
David Finchers moderna klassiker med Brad Pitt och Morgan Freeman i rollerna som mordutredare.
Gritty som fuck.
Jag har alltid stört mig på det stiliserade sättet som titeln ibland skrivs, med 7 istället för v för att Seven/Sju liksom. Trams tänkte jag. Pinsamt nog slog det mig dock inte tidigare att det även ska se ut som att bokstaven V har hamnat snett helt enkelt, vilket är som mest märkbart när hela titeln står med versaler. Vilket ja, men åååh, ja, i sååå fall. Då är jag med på noterna.
Fincher var en av mina favoritregissörer då, från mitten på 90-talet till början på 00-talet. Tack vare filmer som Fight Club, The Game och just Seven här. Eller Se7en då. Eller SE7EN, whatever. Den här filmen, hur fan en än väljer att stava titeln, är rå som få.
Det handlar om en seriemördare som gör ett sjukt projektarbete av de sju dödssynderna; frosseri, girighet, lättja, lust, högmod, avund och vrede. Titeln på filmen är i allra högsta grad relevant för storyn alltså. Siffran sju har sannerligen med vad som äger rum att göra... Så utöver att vara den bästa filmen på listan som film i allmänhet betraktad är detta också den bästa filmen som en film som har att göra med siffran sju i synnerhet betraktad. Ja, så är det. Förstaplatsen var alltså given.
|
|
|
===============================================================================================
|
|