Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Filmer om videospel
som inte är adaptioner av spel



Text och sånt: Jan M. Komsa, 2023-06-04


Det kändes rätt i tiden för en filmtopplista utifrån videospel för att Super Mario Bros-filmen nyligen. Jag kände dock också för att göra något lite mer annorlunda och inte bara en lista om bästa filmer baserade på olika videospel. Därmed: Filmer om spel som inte är adaptioner av spel! För att Tetris också nu i våras. Filmen om Tetris alltså. Det var den som gav mig denna idé. Det är inget krav att filmerna handlar om verkliga videospel dock, även om det såklart är ett plus.

===============================================================================================

10. Gamer (2009)

Kom ut i samma veva som Surrogates med Bruce Willis. Såg båda på bio samma månad. Båda filmer bygger på en snarlik gimmick. Där i Surrogates lever människor VR-liv genom att kontrollera robotreplikor av sig själva i den verkliga världen. Här i Gamer spelar människor VR-spel genom att kontrollera andra verkliga människor i den verkliga världen. Gamer trycker även in själva spelbiten in i storyn. Han 300 är actionbiffen. Han Dexter är quirky skurken. Mycket i den här filmen kan ifrågasättas. Inte minst det praktiska videospelandet. Om det t ex är den sortens över axeln-perspektiv som ni ser här nedan som ungen själv ser "spelet" ur, var fan är då den fysiska kameran i verkligheten i filmens värld? Borde det då inte sväva en jävla drönare bakom ryggen på han 300 i den scenen? Framställningen av många "gamers" är dessutom ofta inte bara på utan långt över gränsen till extremt fördomsfull. Även om man såklart kan undra om personer som spelar som typ Sims i VR... Men vadå, är någon unge som spelar typ Call of Duty live och dödar livs verkliga människor som del av spelet så mycket bättre då eller? Är det sensmoralen? Nåja, fastän inte direkt någon bra film egenligen så har den vissa tänkvärda idéer, Dexter är alltid kul att se på film och själva titeln Gamer säkrade mer eller mindre denna en plats på listan. Inte för att konkurrensen var direkt stenhård då heller dock...

===============================================================================================

9. The Last Starfighter (1984)

The Last Starfighter försöker vara Star Wars light kombinerat med dåtidens uppenbara pågående trend kring arkadspel. Den lyckas bara sådär. Premissen är den att någon obskyr arkad-shooter, påhittad enbart för filmen, i själva verket är ett rekryteringstest för verkliga rymdskjutare kallade Starfighters och en helt random intet ont anande grabb från jorden råkar såklart bli rekryterad och dras in i ett riktigt rymdkrig. Kul premiss ändå. Det är utförandet som haltar. Pluspoäng dock för att det är den äldre grabben, ska väl föreställa tonåring men gestaltad av då det begav sig 24-årige Lance Guest inte direkt känd för något annat, som är huvudpersonen och inte hans yngre mindreåriga jobbiga brorsa. Hade filmen gjorts idag hade det säkert varit just den olidiga barnungen i huvudrollen. Eller ännu värre; en tjej, tvi vale!

===============================================================================================

8. Tron (1982)

Tron är en klassiker och det inte utan anledning. Visuellt väldigt slående. Det var en av de allra första filmerna som implementerade CGI, blandat med spelfilm, vilket The Last Starfighter från två år senare för övrigt tog efter. Det var väldigt unikt för sin tid. Hela premissen med att så här ser det egentligen ut på insidan av datorer och arkadspel om man går tillräckligt på djupet är ju löjeväckande verkligen. Detta var alltså praktiskt taget som Toy Story för datorer och videospel långt innan Toy Story men tillskillnad från Toy Story är Tron på fullaste allvar dessutom. Vilket snarare blir ofrivilligt komiskt i backspegeln. Själv gillar jag uppföljaren från 2010 mycket bättre men den första filmen är både den som faktiskt lämnade ett bestående avtryck efter sig i såväl filmhistorien som populärkulturen och den med större fokus på själva videospelbiten, där tvåan är mer om en försvunnen VR-värld bara. Också, det där avsnittet av Dexters lab à la Tron, med Master Computer som Master Control osv... En riktig höjdare!

===============================================================================================

7. Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)

Idén är cool men utförandet är slarvigt på ett sätt som alla som växte upp med videospel direkt lägger märke till. Ungen spelar uppenbarligen PlayStation i början, år 1996. Makes sense. Sedan förvandlas insidan av brädspelet Jumanji, det man tidigare kunde finna då brädet öppnas alltså, dvs själva spelbrädet med rutorna och pjäserna och allt det, till videospelkassetten Jumanji... Vilket grabben tar och sätter i denna skumma jävla konsol som han tydligen redan hade ståendes och inpluggad till TV:n? Say what? Var kommer själva konsolen ifrån? Brädspelet borde ha morfat till hela konsolen med handkontroller och allt och inte bara kassetten juuuh, duuuh! En del kul videospellingo och dylikt förekommer. En cutscene, extraliv, NPC:er... Samtidigt märks det att filmmakarna antigen inte visste riktigt eller bara inte brydde sig riktigt om att vissa saker makes no sense heller. Som att spelet skulle vara uppdelat i banor. Öh, nej. Ett sammanhängade actionäventyrsspel med en öppen värld hade inte varit uppdelat i olika banor. Nåja. Det funkar gott nog i alla fall. Allt som allt en fyndig nog uppföljare till brädspelfilmen från 1995.

===============================================================================================

6. Tetris (2023)

En film om Tetris. Verklighetsbaserad TYP men såklart har de verkliga händelserna överdrivits rätt så rejält här. Synd för det känns inte alls som att det behövdes. En mer verklighetstrogen skildring av vad som faktiskt hände hade varit intressant nog. Jävla Hollywood. Eller Apple... Eller whatever. Vi ser en del pixelanimation här. Gulligt inledningsvis men filmen brer på lite väl mycket med det... Speciellt när det till slut inte bara är övergångsscenerna, som flygresan från Japan till Seattle eller vad du nu var, utan helt plötsligt blandas pixelgrafik med själva spelfilmen i pågående actionmoment. Då blir det lite för mycket. En del dialog känns också lite överdriven. Som att de verkligen ville hamra hem bilden att det här är en film som "serverar" till spelare. Ja, vi fattar liksom. Ändå en bra film allt som allt. Många välkomna kängor till Sovjet och kommunismen, samtidigt som filmen är noga med att visa att inte varenda jävla ryss måste vara helt korrupt och fullkomligt dum i huvudet utan att det trots allt fanns vettiga och hederliga människor t o m i kommunistträsket. Bra film allt som allt alltså och även den som direkt inspirerade denna lista som redan nämnt i inledningsstycket. Fast filmen kunde också ha varit bättre. Den känns bara lite för tillgjord för att jag ska vilja ha med den på topp-5.

===============================================================================================

5. Pixels (2010)

Den franska kortfilmen från 2010 då. Inte den dumma amerikanska långfilmen som följde 2015 med Adam Sandler, baserad på just den här kortfilmen. Konceptet är dock detsamma. Det handlar om vad som händer när pixelbaserade objekt och karaktär kommer till liv i verkligheten. Jag kunde inte med långfilmen alltså. Utifrån trailern och recensioner och så... Fuskkoder i Donkey Kong? Lägg av. Såg lite av slutfighten och det såg så fejk och plastigt ut på byggnadskonstruktionen från första banan i Donkey Kong att jag genast stängde av. Kortfilmen är briljant däremot, och allt man behöver egentligen. Fastän bara 2-3 minuter lång, eller 2-3 minuter kort rättare sagt, så får man ut allt man behöver av denna. Fanns ingen anledning att dra ut speltiden till nära två timmar. Drygt två minuter räckte gott och väl. Vann förresten priset för bästa kortfilm vid Annecys internationella festival för animerad film 2011.

===============================================================================================

4. 8-Bit Christmas (2021)

Handlar om en pappa som via återblickar berättar för sin unga dotter om hur han skulle skaffa sig en NES på 80-talet. Med han Barney, men inte dinosaurien eller Fred Flintas kompis. Det är ingen dålig idé för en film. Har sin charm. Stundtals skoj. Jag småfnissade lite till och från. Pluspoäng för relativt mycket äkta grejer om än minst ett fejkat spel. Roligt med blåsjobb men inte vidare troligt att de verkligen hade fått igång spelet efter bara så lite jobb men okej. Verkligen inget märkvärdigt men kul nog... Och som en lagom skoj, lagom mysig och i slutändan harmlös familjejulkomedifilm som därtill kul nog kretsar kring Nintendo-spel så är det faktiskt t o m något som jag kan tänka mig att se om emellanåt. Kanske lagom till jul med hela familjen.

===============================================================================================

3. WarGames (1983)

Kom ut året efter Tron och året innan The Last Starfighter. Det var visst lite av en trend med videospelrelaterade filmer under de åren. En del arkadlirande i Galaga men främst handlar det om datorspel. Vad grabben tror är ett textbaserad krigsstrategispel visar sig vara på riktigt. Annars handlar det om virtuella varianter av gamla välkända bräd- och strategispel som schack och luffarschack av typen tre i rad vilket t o m hela slutspelet kretsar kring. Inte så mycket verkliga videospel alltså. Vad WarGames vinner på i längden är dock att det faktiskt är en bra film också. Det är en genuint bra och spännande film. Och den gav världen kanske en av de mest minnesvärda filmreplikerna evah, levererad med en mekanisk datorröst: "Shall we play a game?"

===============================================================================================

2. The Wizard (1989)

Det är konstigt att inte fler snackar om den här filmen nu för tiden. Man tycker ju att den borde vara värsta spelnördkulturfenomenet men icke... Den kom och gick och inte många tittade visst tillbaka på den. Som film betraktad så är ju denna inte bättre än WarGames. Men som film om videospel betraktad.... Ja, om det är riktiga NES-spel på film i en riktig film man vill se så lär man få sitt lystmäte mättat av The Wizard. Vi får en hel scen med Power Glove och helt oironiskt också, inte som i 8-Bit Christmas... Tuffa ungen som säger att han har alla spelen, alla typ 167 eller vad fan han än sa. Och de andra kidsen liksom bara ooh, aah... Snacka om ofrivilligt komiskt i backspegeln, men det bidrar såklart starkt till filmens nuvarande charm. Att sedan se dem ringa Nintendos hotline och hålla på, det är kul grejer. Hela filmens klimax är en enda stor reklam för den västerländska releasen av Super Mario Bros 3. Ett nytt spel som inga kids där känner till sedan tidigare, åh, nej! Men sedan vet de ändå precis vad den magiska flöjten gör? Kom igen. Och var inte den här ungen ett underbarn i videospel? The Wizard alltså. Titeln på filmen syftar på honom som underbarn alltså. Men ändå har han svårt att ta sig förbi de första banorna på första världen i SMB3? Okeeej. Vi säger väl det. Detta är långt ifrån den bästa filmen på listan. Bara som film betraktad skulle jag nog placera The Wizard rakt emellan The Last Starfighter och Tron. Men om det främsta kriteriet är hur mycket en film handlar om videospel och allra helst verkliga spel också så vinner ju the Wizard lätt. Det är i slutändan en helt okej film som handlar väldigt mycket om verkliga videospel, både arkad och till NES.

===============================================================================================

1. Wreck-It Ralph (2012)

Wreck-It Ralph eller Röjar-Ralf som filmen heter på svenska. Disneys datoranimerade klassiker från 2012. Tänk att det redan hunnit gå mer än tio år sedan dess. Vart har tiden tagit vägen? Det här är ingen spelfilm alltså men det var inget krav jag hade heller. Detta var i alla fall från den gamla goda tiden innan folket på Disney kollektivt tappade förståndet. Från tiden när man fortfarande gjorde bra grejer alltså. Röjar-Ralf är t o m en av de bästa animerade Disney-filmerna genom tiderna. Och det är en jättebra film om videospel också. Den handlar inte bara om verkliga spel, t o m själva titelkaraktären och hans spel i filmen är påhittade enbart för filmen, men det är ändå mycket troget hur det verkligen kunde ha sett ut och blandat med många livs verkliga spel. Pac-Man, Q*bert, Tapper, Street Fighter II, Mortal Kombat, karaktärer ur både Mario och Sonic-spelen och whatnot. Filmens datoranimerade "verklighet" blandas också med hur grafiken i spelen faktiskt ser ut. Mycket fyndigt, mycket charmigt. Detta ÄR helt enkelt Toy Story om videospel. Mycket bra film som film betraktad och den bästa filmen evah OM spel.

===============================================================================================

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
|- Animerade skräckisar
|- Bruce Willis-filmer
|- Duologier
|- Familjefilmskräckisar
|- Filmer i Marvels Cine…
|- Filmer man kan tro är…
|- Filmer man kanske ej…
|- Fler filmer man inte…
|- Gamla roller i repris
|- James Bond-filmer
|- Kalkonfilmer
|- Moderna filmmonster
|- Originalfilmer om spel
|- Orsaker att hata Sp...
|- Seriehjältinnefilmer
|- Sjufilmer
|- Skräckisfavoriter
|- Spellicensspelfilmer
|- Steven Spielberg-filmer
|- Studio Ghibli-filmer
|- Tio Tim Burton-filmer
|- Tjugo Tim Burton-filmer
|- Trilogier
|- Tågfilmer
|- Universals monster...
|- Vattenspelfilmer
|
Väsentliga filmer...


Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.