Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Fler filmer som man kanske inte tror är
serietidningsfilmer men som faktiskt är det…Text och bild: Jan M. Komsa, 2018-06-24


Jag följer upp "Filmer som man kanske ej tror är serietidningsfilmer men som faktiskt är det" från förförra månaden med ytterligare en topp-10 på precis samma tema för att ja, varför inte? Då jag satte samman den förra listan kom jag ständigt på fler och fler filmer och helt plötsligt satt jag där med nog material för en hel topp-20. Alternativt två stycken topp-10:or. Vilket det alltså fick bli framförallt då jag inte kom på hela tjugo lika bra exempel på motsvarande filmer som man kan tro är serietidningssuperhjältefilmer men som faktiskt inte är det, som då den andra listan jag knåpade ihop i samma veva bestod av. Däremot har jag något iallafall liknande på gång som uppföljning till den andra, förra, listan också... Som även får bli något för en annan gång. För nu gäller det alltså fler nämnvärda exempel på filmer som man kanske ej tror är baserade på serietidningar men som såklart faktiskt är det och den här gången håller vi oss till just detta.


10. Teenage Mutant Ninja Turtles (1990)

Något av ett hedersomnämnande som jag från början ville ha in på den första listan men sparade undan till denna då det blev klart att det fanns nog med både material och utrymme i schemat för en uppföljande del. Och att jag då tänkte mig blott ett hedersomnämnande är att det inte längre känns som någon vidare väl bevarad hemlighet vid det här laget, detta att Teenage Mutant Ninja Turtles i allmänhet och den första spelfilmatiseringen från 1990 i synnerhet är baserade på en oberoende publicerad serietidning i svartvitt från början. Men så är det alltså. Maj år 1984 kom det första numret av Kevin Eastman and Peter Laird egna Mirage Studios TMNT.


9. Transformers (2007)

Den andra stora succévågen leksaker från 80- in på 90-talet baserade på en tecknad TV-serie i sin tur baserade på en serietidning... "Typ". För nu råkar det vara så att i just Transformers fall så kom faktiskt leksakerna först av allt. Det finns ett "men" dock... De japanska förlagorna till vad som sedan skulle bli världskänt under namnet "Transformers" hörde egentligen till helt andra varumärken som senare bara gjordes om till Transformers iochmed att man på Hasbro lät snubbar på Marvel Comics hitta på mytologin bakom och skapa de karaktärerna världen nu känner till, som Optimus Prime. Transformers i form av Transformers började därmed maj 1984 som serietidning (liksom Turtles lustigt nog).


8. Red Sonja (1985)

Red Sonja är, liksom Transformers, lite av en luring... För att förklara varför får vi backa ännu längre bakåt i tiden till karaktären Conan... Rent allmänt förmodligen mest känd från filmerna Conan Barbaren 1982 och Conan Förgöraren 1984 med Arnold Schwarzenegger i titelrollen... För oss som då växte upp med serietidningar även känd från just sådana och framförallt från inga mindre än självaste Marvel. Conan har dock sitt ursprung i kiosklitteratur från 1930-talet medan Red Sonja trots att hon är delvis baserad på berättelsernas "Red Sonya" tekniskt sett är en originalkaraktär som Marvel hittade på som gjorde sitt första framträdande i Conan #23 februari 1973 och sedan fick en alldeles egen serietidning.


7. Judge Dredd (1995)

Judge Dredd minns väl de allra flesta bäst från filmen med samma namn från mitten på 90-talet med Sylvester Stallone. Sedan har vi den betydligt bättre mottagna men även mindre allmänt kända bara "Dredd" från 2012 med Karl Urban som jag brukar blanda ihop med Tom Hardy av någon skum anledning, i titelrollen... Också mindre allmänt känt är att Judge Dredd är baserad på en serietiding. Karaktären sågs först till år 1977 i nr 2 av den brittiska antologiserietidningen 2000 AD och har sedan dess haft egna självbetitlade tidningar på båda sidorna av Atlanten. Judge Dredd har publicerats även i Sverige, däribland i antologitidningen Magnum.


6. Hellboy (2004)

Hellboy har väl ändå lämnat ett hyfsat stort avtryck efter sig inom filmvärlden... Ja, såväl den första rullen som uppföljaren från fyra år senare med Ron Perlman som Hellboy i regi av Guillermo del Toro var förvånansvärt väl mottagna och fastän jag själv vare sig gick på hypen eller biografen för att se någon av dem så får jag efter hemreleaserna samt TV-premiärerna lov att medge att de är rätt underhållande. Hellboy är ju hursomhelst en serietidning först och främst. Karaktären sågs först till i San Diego Comic-Con Comics #2 augusti 1993 och har sedan dess också medverkat i flertalet miniserier och dylikt i serietidningsformatet.


5. The League of Extraordinary Gentlemen (2003)

Här har vi en riktig WTF-upplevelse att tala om alltså och också en som jag faktiskt gick både på hypen och biografen för att se med egna ögon på stora duken då det begav sig... Idén är inte olik Van Helsing med Hugh "Wolverine" Jackman från året därpå som blandar in Dr. Jekyll och Mr. Hyde med vampyrer och grejer. The League of Extraordinary Gentlemen sportar även bland andra Kapten Nemo, en osynlig man och så Sean Connery i mannens allra sista filmframträdande. Titeln är baserad på en serie serietidningar vars första volym i sex delar publicerades 1999-2000, skriven av buskskäggige Alan Moore, mer känd för verk som Batman: The Killing Joke, V for Vendetta och Watchmen.


4. Kingsman: The Secret Service (2014)

Kingsman: The Secret Service är som undertiteln antyder en hemlig agent-actionfilm. Den regisserades av Matthew Vaughn som för övrigt även har regisserat bl a Kick-Ass (2010) och X-Men: First Class (2011). Det här är alltså Vaughns tredje serietidningsadaption i ordningen varav hans andra titel i det sk "Millarverse", dvs serietidningskaparen Mark Millars egna samlade universum där även ovan nämnda Kick-Ass ingår. Och från början hajade jag förresten själv inte att det här var en serietidningsfilm. Trodde bara det var något i stil med The Avengers typ... Nej, inte den här utan denna... Men en serietidningsadaption är det alltså, baserad på Millars The Secret Service från 2012.


3. Timecop (1994)

Jean-Claude Van Dammes storhetstid var visst första halvan av 90-talet och då speciellt år 1994. Under detta samma år var han både Guile i videospelsadaptionen av Street Fighter och huvudrollen i en tvättäkta serietidningsfilmatisering. Efter Lionheart 90, Double Impact 91, Universal Soldier 92, ytterligare två rullar plus en cameo 93 i Last Action Hero med Arnold Schwarzenegger kom Timecop och Street Fighter... Sannerligen höjdpunkten på hans karriär. Timecop kändes på sin tid typ som en fattigmansversion av Sylvester Stallones Demolition Man från året innan men den är faktiskt baserad på en serietidning i antologin Dark Horse Comics publicerad av just Dark Horse Comics som gick från aug-okt 1992.


2. Tales from the Crypt (1972)

När vi ändå är inne på 90-talet, vem minns inte Tales from the Crypt från den här tiden? Fast det som känns just sådär äkta 90-tal är ju TV-serien med samma namn fån HBO som gick mellan 1989-1996. Filmer fanns dock också och den jag själv minns bäst från barndomen är Demon Knight från 95 med bl a Billy "Fantomen och han den där med 3D-glasögon på 50-talet i Tillbaka till framtiden" Zane. Den första Tales from the Crypt-filmen kom dock ut så tidigt som 1972. Det var då en brittisk produktion och en antologi, likt dess förlaga. För det fanns en sådan och detta i serietidningsformat. Som en fortsättning på Crypt of Terror började Tales of the Crypt från EC förlag ges ut från oktober 1950!


1. Weird Science (1985)

Och priset för den troligtvis konstigaste kandidaten för en film som man knappt kan tro är baserad på en serietidning men som såklart är det går till *trumvirvel* Weird Science, den där romantiska komedin från 80-talet om två nördar som skapar en drömtjej med hjälp av en tidstypisk magisk dator. Filmen är direkt baserad på "Made of the Future" från femte numret utkommet januari 1951 av antologiserietidningstiteln "Weird Science" från EC, precis samma förlag som alltså låg bakom tidigare nämnda Tales of the Crypt. Och vem kunde ha anat detta liksom, mellan den svängiga Oingo Boingo-låten och en väldigt ung Robert Downey Jr. i en av rollerna, att allt byggde på en obskyr serietidning från 50-talet?

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella
|
Filmorienterade listor

|- Bruce Willis-filmer
|- Filmer i Marvels Cine…
|- Filmer man kan tro är…
|- Filmer man kanske ej…
|- Fler filmer man inte…
|- Gamla roller i repris
|- James Bond-filmer
|- Kalkonfilmer
|- Orsaker att hata Sp...
|- Seriehjältinnefilmer
|- Skräckisfavoriter
|- Steven Spielberg-filmer
|- Studio Ghibli-filmer
|- Tio Tim Burton-filmer
|- Tjugo Tim Burton-filmer
|- Tågfilmer
|- Vattenspelfilmer

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.