Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10-20:
Nintendo 64-kassetterSammanställd av: SPPS, 2007-10-12 -> 2008-03-01

Text: Måns S Dahlgren, Joakim C Fryland, Thomas D Gustafsson, Magnus D Johansson, Jan M Komsa, Sebastian P Mars


Omvisiterad och utökad av: POPKORN-redaktionen, 2018-03-01

Text: J Robin Andersson, Jan M Komsa, G W Kong, Totaka N Talisa


Ett evenemang med en uppföljande Nintendo 64-topplista som mål kändes helt rätt i tiden nu ifjol. Dels då det 2017 gått tjugo år sedan som konsolen släpptes i Sverige men dessutom för att en kompletterande topp-20 ytterligare tio år senare var PRECIS vad vi hintade om för ja, just tio år sedan. Däremot har vi nu lärt oss att inte ropa hej förrän man kommit över bäcken för precis som vi missade tillfället för konsolens svenska tioårsdag 2007 och följaktligen lade upp vår 10-i-topp på årsdagen 2008 så missade vi ju tillfället för 20årsdagen också och lägger likaså upp 20-i-toppen om än ej på 20årsdagen exakt så i alla fall på denna årsdag i fråga för konsolens svenska premiär. Mm, historien upprepar sig själv och allt vad det heter, visst? ;)

Eftersom SPPS inte längre finns har både utökningen från 10-20 och en omvisitering upptill av de tio första placeringarna på listan gjorts helt "in-house" av den rådande POPKORN-redaktionen och utöver alla lovord som väntar de 20 främsta spelen till formatet som presenteras på de följande två sidorna vill vi även passa på att ge en stor applåd som tröstpris till dessa ytterligare 20 titlar som (utan avgjord inbördes ordning!) var med i racet men till slut fick finna sig utanför den totala 20-i-toppen... The Legend of Zelda: Majora's Mask, Turok: Rage Wars, Banjo-Tooie, Conker's Bad Fur Day, Donkey Kong 64, Rayman 2: The Great Escape, Space Station Silicon Valley, Star Wars: Shadows of the Empire, Flying Dragon, Jet Force Gemini, Excitebike 64, Mario Kart 64, Pilotwings 64, Snowboard Kids, Snowboard Kids 2, Turok: Dinosaur Hunter, Turok 2: Seeds of Evil, Harvest Moon 64, Ogre Battle 64: Person of Lordly Caliber samt Sin and Punishment varav de tre sistnämnda faktiskt diskades för enkelhetens skull då inget av dem släpptes i Europa på sin tid.


==========================================================================================

20.

Pokémon Puzzle League (Nintendo Software Technology, 2001)

|JRA

Ett Pokémon-pusselspel! Ja, vad glad jag blir! Söta små Pokémon i bakgrunden med söta små pusselblock i förgrunden, kan det bli mycket bättre eller? Skulle inte tro det... Spelet börjar med en förvånansvärt fin kort tecknad film som låter oss ta del av handlingen bakom den här pusseleskapaden och sedan sätter vi igång med hjärngympan! Pokémon Puzzle League är ett mycket underskattat spel. Jag tror att folk inte tar det riktigt på allvar bara för att det är ett pusselspel med Pokémon-tema. Men minns ni gamla Tetris Attack till Super NES? För Pokémon Puzzle League är Tetris Attack. Alltså, det är inte SOM Tetris Attack, utan det ÄR Tetris Attack. Spelupplägget är exakt detsamma och blocken ser t o m exakt likadana ut. Det enda man har bytt ut är bakgrundstemat med Yoshi's Island mot ett Pokémon-tema. Och vi som råkar gilla Pokémon klagar ju inte på det direkt. Fast man har ju lagt till lite annat också. Bl a kan man i Pokémon Puzzle League pussla även i 3D. Går till som så att man kan rotera hela spelplanen fritt i 360 grader. Hur kul som helst att köra mot levande motstånd.


==========================================================================================

19.

Killer Instinct Gold (Rare, 1997)

|GWK

Ett av de tidigaste flaggskeppen för Nintendo 64, direkt baserat på arkadversionen av Rares Killer Instinct 2. Och fastän hela hypen hann fadda ut när spelet väl släpptes till konsol så förblev det ändå det bästa alternativet för fans av genren som inte också hade vare sig PlayStation eller Sega Saturn. Jo, sedan fanns där ju Super Smash Bros med men ska man vara ärlig så var det faktiskt inte så mycket fighting- som ett party-spel. Och med det i åtanke är Killer Instinct Gold lätt det bästa riktiga fighting-spelet till Nintendo 64. Vilket väl inte säger ett skit egentligen men här på POPKORN tycker vi iallafall att det här faktiskt är ett riktigt skoj spel, både för den ensamma spelaren och för de i goda vänners sällskap.

Huruvida spelet är bättre än dess föregångare konverterat till SNES tål väl att diskuteras. SNES-upplagan var väl bättre för sin tid men det är liksom mer ös och klös i del två. Det är mycket mer fart i matcherna här än i ettan och man är inte alls lika beroende av kombos utan kan slåss mer fritt, mer à la Street Fighter II. Och detta då komplett med inte lite fräcka rena rama rip-offs på Shoryukens och dylikt. De nyintroducerade karaktärerna passar hursomhelst in bra och så finns här en massa att pilla med också, olika spellägen och sånt. Och så är det ju sååå extremt svulstigt 90-tal att det faktiskt blir så där charmigt så här 20 år senare. Kolla bara in den där titelskärmen t ex! Äkta 90-tal eller vad?


==========================================================================================

18.

1080° Snowboarding (Nintendo, 1998)

|JMK & TNT

1080 (uttalas "Ten Eighty") var som en slags syskontitel till Nintendos eget Wave Race 64 från året dessförinnan. Någon tidlös klassiker likt Wave Race 64 blev detta visserligen inte men det var trots allt riktigt bra för sin tid och det håller ändå fortfarande, såhär hela 20 år senare. Vad det här spelet framförallt vinner på är ju, liksom i Wave Race 64, själva spelkänslan. Där kändes det liksom att man åkte på vatten. Och här känner man liksom skillnad på vad för slags underlag man åker på t ex, om det är hård eller mjuk snö, is, grus, asfalt eller annat. Kontrollen är följsam och det är sannerligen skönt flyt i spelet. Stämingsfullt är det med, det finns en hel del spellägen att välja mellan, att köra mot varandra på split-screen går också an och om ni trogna läsare tycker att allt detta låter bekant så beror det nog på att vi grävde fram detta spel ur kistan för bara en vecka sedan. Så det så. ;p


==========================================================================================

17.

Mischief Makers (Treasure, 1998)

|GWK

De kultförklarade utvecklarna på Treasure, tidigare kända för pärlor som Gunstar Heroes, Dynamite Headdy och Alien Soldier till Segas diverse konsoler, började så småningom göra spel till både Nintendos och Sonys format med och det här var faktiskt det första av dem. Det första Treasure-spelet att släppas på en icke-Sega-konsol alltså. Totalt tre spel hann de med att göra till Nintendo 64 under dess livstid men trist nog var detta också det enda av dem som släpptes utanför Japan på sin tid. Mischief Makers är ett udda spel. På ett bra sätt alltså. Det är knäppt och det är fartfyllt och det har sin egen lilla humor. Vi har faktiskt haft ganska skoj med det här spelet genom åren. Ett riktigt gemytligt sidoscrollat plattformsactionspel. Och Marina är ju en riktig tuff spelhjältinna med!


==========================================================================================

16.

Banjo-Kazooie (Rare, 1998)

|JMK

Det första av fyra 3D-plattformare som utvecklades av Rare till Nintendo 64:an och i väntan på framförallt Donkey Kong 64 så tackade man och tog emot liksom. Jag minns det som om det vore igår, då jag satt i mitt pojkrum som fastklistrad vid Banjo-Kazooie med Nintendo 64:an uppkopplad till min alldeles egen 16-tummare och tyckte att det var hur härligt som helst. Ända sedan dess har jag dock haft en slags hat-kärlek för detta spel för å ena sidan är det ju helt klart ett väldigt snyggt, väldigt stort och väldigt roligt plattformsäventyr men å andra sidan är det en pina i rumpan att behöva börja helt om på det (t ex om en klantpolare råkar radera ens sparfil, grr >_<). Men tillskillnad från Rares senare spel i genren där de verkligen gick överstyr med typ allt så balanserar Banjo-Kazooie rätt på den där gränsen... Det är inte alls lika mycket bestyr med det här som med ovannämnda DK64 t ex, där man måste gå fram och tillbaka och fram och tillbaka och fram och tillbaka och fram och tillbaka och fram och tillbaka för att samla allt med alla fem fucking apor på alla banor. Därmed blev det nu heller inte apornas, eller björnens och fågelns andra, eller den där fräcka ekorrens alternativ som fick vara med här på topp-20 utan det var vår bepälsade-befjädrade dynamiska duos duettdebut som drog det längsta strået.


==========================================================================================

15.

Mystical Ninja starring Goemon (Konami, 1998)

|JMK

Jag minns att när det här spelet kom så klagade somliga på grafiken och kameran och sådana saker men kom igen... Mystical Ninja starring Goemon var ett av de första titlarna i genren till Nintendo 64:an så klart att grafiken inte var lika förtrollande vacker som i Nintendos egna senare Zelda-spel t ex. Det släpptes även innan just Ocarina of Time och på den tiden var det ännu inte standard med en knapp som centrerade kameran bakom ryggen på spelfiguren. Men visst, det har sina småskavanker. Detta till trots är äventyret i toppklass. Humorn är helt jävla tokig (ett persikoformat rymdskepp skjuter en stråle som förvandlar det japanska slottet till ett europeiskt slott liksom!), karaktärerna übermysiga och spelmomenten lagom varierande. Ena stunden är man på den japanska landsbygden och slår ihjäl olika sattyg med sin pipa och i nästa stund sitter man bakom spakarna till en mecha i bästa animé-stil. Allt som allt är detta ett sjuhelsickes roligt äventyrsspel! Ja, vi diggar det i alla fall.


==========================================================================================

14.

Mystical Ninja 2 starring Goemon (Konami, 1999)

|JMK & TNT

Det första Mystical Ninja-spelet till Nintendo 64 är bra men tvåan är faktiskt ännu bättre! Allting med det här är ju supercharmigt och det känns mer som ett av de äldre Goemon-spelen från tidigare konsoler. Ettan gjorde de ju helt i 3D men i Mystical Ninja 2 starring Goemon (eller Mystical Ninja starring Goemon 2 - vi är inte helt överens på den punkten!) blandade de 3D-grafik med sidoscrollade banor och det blev riktigt bra resultat helt enkelt. Man kan också spela två stycken samtidigt på det här, och skifta hur man vill sinsemellan mellan de till slut fyra spelbara karaktärerna, och det är framförallt den aspekten av spelet som gör att vi föredrar tvåan framför ettan. Det är väldigt roligt att kunna samarbeta på banorna och utforska hela den galna världen tillsammans. Delad glädje är dubbel glädje. Även här är den knasiga japanska humorn intakt såklart. Spelet handlar om att Goemons kompis Ebisumarus typ onda dubbelgångare har stulit en återuppståndelsemaskin och... Äsch, kul är det allt!


==========================================================================================

13.

Paper Mario (Intelligent Systems, 2001)

|JRA

Mot slutet av Super NES-tiden fick Final Fantasy-utvecklarna på Square lov att utveckla ett Super Mario RPG. År 1996 släpptes det i Japan och Amerika (dock inte Europa) med den smått fantasilösa titeln "Super Mario RPG" och var ett av de sista spelen som Square gjorde åt Nintendo innan företagen gick skilda vägar. När sedan "Super Mario RPG 2" blev aktuellt lät "det stora N" folket på Intelligent Systems, kända för att ha utvecklat Fire Emblem-serien åt dem, ta över och som tur är fick spelet snart ett nytt namn med: Paper Mario. Lysande!! Spelets nya grafiska stil återspeglade såklart namnbytet då alla karaktärer nu gjordes helt papperstunna! Tydligen var detta för att Mariopappan Shigeru Miyamoto själv var så förtjust i Sonys Parappa the Rapper. Ja, t o m de bästa låter sig inspireras alltså. Under ytan blev Paper Mario ett lite mer annorlunda RPG än det tidigare Super Mario RPG men fortfarande hur skoj som helst. Och tillskillnad från innan så släpptes detta även i Europa och Sverige! Och Mario, Luigi, prinsessan och alla de andra är ju bara för gulliga!


==========================================================================================

12.

Pokémon Snap (HAL, 2000)

|JMK

Vet ni att till hela denna del av topplistan så har vi utgått från ett av mina gamla utkast från jag vet inte hur många år tillbaka där jag alltså skrev några rader om varje spel som jag personligen kunde tänka mig ha med på topp-20... Det märkliga är att jag verkar inte alls haft med Pokémon Snap på den där listan... Min egen lista alltså! Och märkligt är det eftersom Pokémon Snap har varit ett av mina favoritspel sedan innan vi satte ihop den förra listan och jag vill minnas hur besviken jag blev när det inte kom med där på topp-10 så... Varför skulle jag i sådana fall inte ha med det på min egen topp-20? NEJ, NU MINNS JAG JU! Åh, jösses! Helt ärligt, jag kom PRECIS ihåg hur det hela ligger till! Anledningen till att spelet inte fanns med på min egen 11-20-lista var för att om jag fick bestämma precis allt själv så skulle det ha varit med där på topp-10 till att börja med! SÅ var det. Okej, med den saken klar får jag väl skrapa ihop några meningar från scratch om själva spelet då...

Pokémon Snap handlar om att ta foton på Pokémon i deras naturliga miljöer... Man spelar som vildlivsfotograf fast i Pokémonens värld alltså! Huvudpersonen i detta fullkomligt harmlösa men ändå lagom spännande äventyr heter Todd och ett tag var han faktiskt med i animé-serien minns jag. Tänkte bara nämna det där... I grund och botten är spelet hur som helst en sk "rälsskjutare" i förstapersonsperspektiv. Men istället för att skjuta ihjäl de stackars små liven så "skjuter" man bara med kameran så att säga. Och så åker man bokstavligt talat på räls med. I en liten vagn typ. Men även detta lyckas utvecklarna på HAL att variera lite. Ibland flyter man med strömmen i en flod och ibland agerar vagnen man sitter i som svävare. Underbart är kort brukar man säga och det stämmer sannerligen in på Pokémon Snap. Bara sju stycken banor finns det att välja mellan och blott 63 av 151 av den första generationens Pokémon återfinns att fånga på bild i spelet. Men det är verkligen helt underbart roligt så länge det varar! Och fastän jag fortfarande inte har lyckats övertyga alla andra om att det här borde platsa på topp-10 (seriöst, är jag den enda som inser det här spelets storhet?) så är jag iallafall hyfsat glad för den placering det nu har fått.


==========================================================================================

11.

Kirby 64: The Crystal Shards (HAL, 2001)

|TNT

Det är Kirby i ett alldeles eget spel till Nintendo 64! Alla gillar ju Kirby. Varför skulle någon inte göra det? Han som är så rosa och söt. Kirby 64 är det sjätte plattformspelet med den rosa sötisen i huvudrollen, efter Kirby's Dream Land till Game Boy, Kirby's Adventure till NES, Dream Land 2 åter på Game Boy och så hans Fun Pack samt Dream Land 3 till SNES. Precis som med det andra Goemon-spelet till Nintendo 64 så är det här som ett 2D-spel fast med 3D-grafik och det funkar jättebra. Vad som gör just detta Kirby-spelet så speciellt är att Kirby inte bara kan kopiera olika förmågor men också kombinera förmågorna till bättre eller helt nya sådana! Eld plus eld blir t ex supereld medan eld plus sten gör Kirby till en levande vulkan! Några av våra favoritkombinationer är exploderande kaststjärnor, raketer och eldsvärdet. Kylskåpet är också en kul förmåga. Då blir Kirby till kylskåp med mycket mat i för honom själv att äta! Totalt 35 olika förmågor finns det att få fram. Kirby 64 är kanske inte det största eller bästa plattformspelet men det är jättesött och roligt och det har en egen stil. Det är liksom så bedårande! Och det är också kul att djurvännerna från de tidigare Kirby-spelen är med på ett litet hörn här med.


==========================================================================================

Fortsätt till nästa sida och 10-i-toppen > >

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
|- Topp-10 Arkadspel -'85
|- Topp-20 NES-kassetter
|- Topp-100 NES-spelen…
|- Topp-16 SNES-spel etc
|- Topp-20 SNES-tillskott
|- Topp-100 SNES-spel...
|- Topp-20 Nintendo 64-lir
|--- Platserna 20-11
|--- Platserna 10-1
|- Topp-20 GameCube-lir
|- Topp-20 Wii-spel
|- Topp-10 WiiWare-spel
|- Topp-10 Wii U-spel
|- Topp-20 Game Boy-lir
|- Topp-10 Virtual Boy-lir
|- Topp-10 GBC-spel
|- Topp-10 GBA-spel
|- Topp-10 DS-spel/idéer
|- Topp-10 3DS-titlar
|
|- Topp-25 Sega MS-spel

|- Topp-25 Sega MD-spel
|- Topp-10 SMCD/32X-spel
|- Topp-10 Sega GG-spel
|- Topp-25 Sega SAT-spel
|- Topp-25 Sega DC-spel
|- Topp-25 Sega DC… (JP)
|- Topp-25 Sony PSX-spel
|- Topp-25 Sony PS2-spel
|- Topp-25 Sony PS3-spel
|- Topp-10 Sony PSP-spel
|- Topp-10 Sony PSV-spel
|- Topp-10 Xbox-spel
|- Topp-25 Xbox 360-spel
|- Topp-50 XB360/PS3...
|- Topp-25 8:e gen-spel
|-(inkl XBO, PS4 & Switch)

|- Toppspel 1986-2020
|- Topp-100 Bästa spelen
|
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.