Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-25:
Gamla favoritroller i repris
(och topp-5 ytterligare sådana att se fram emot…)



Text: Jan M. Komsa, 2017-11-12


Never Say Never Again. År 1967 sade Sean Connery sig ha gjort sin absolut sista James Bond-film, Man lever bara två gånger. Några år senare kom han dock ändå åter i rollen som agent 007 med rätt att döda i Diamantfeber. Och det var det, aldrig mera Bond sade han. Åh..? För ytterligare tolv år senare återkom han trots allt till rollen i Never Say Never Again, som käckt och fräckt nog just refererade till hans tidigare uttalanden. Ja, det här är vad den här listan handlar om i alla fall. Skådisar som repriserat någon av deras gamla mest kännetecknande roller. Och då ska det ha gått viss tid emellan också, ja. Mer än ett halvt årtionde. Minst. Listan kommer att se ut så att först har vi skådisarnas namn, följt av vilken film eller dylikt som de väl repriserat sin roll i, vilket år denna kom ut - vilket år man dessförinnan såg dem i den rollen = hur många år det då hann gå emellan.

Och så vill jag bara passa på att påpeka att detta är min personliga lista. Det finns alldeles säkert många roller som jag inte listar men som kommit i repris med längre mellanrum än vissa av de som jag har med. Ja, jag nämner ju själv Sean Connery som Bond igen efter tolv år i Never Say Never Again här i inledningen men det har jag ändå inte med i själva listan som följer. Nej, det är för att vad jag har med är de som jag tycker är mest nämnvärda helt enkelt. Och så slängde jag även med en kort topp över ytterligare favoritroller i repris att se fram emot. Mycket nöje!

25. Mel & Danny

i

Dödligt vapen 4

1998 -

1992 =

6 år emellan

Blott sex år emellan den senaste filmen från den dessförinnan är väl förvisso inte så jättelång tid och just därför hamnar också det gamla favoritradarparet Mel Gibson och Denny Glover i rollerna som snutarna Riggs och Murtaugh längst bak i listan... Anledningen till att jag överhuvudtaget har med ett sådant gränsfall är att år 1998, då kändes det faktiskt inte alls som något gränsfall... Jag minns ack så väl då Danny Glover var med på Letterman för att prata om den, då aktuella, fjärde delen i filmserien och hur "lång tid" det då var sedan trean. Där satt alltså han och Letterman och blev helt nostalgiska. Och ja, faktiskt, tittar man på de tidigare delarna och med hur många års mellanrum de kom ut så... Ettan kom 1987, tvåan 1989 så drygt två år senare, trean 1992 så i sin tur tre år senare... Varefter det dröjde drygt dubbelt så långt tid mellan trean och fyran.


24. David Duchovny

i
&

Arkiv X (filmen)
Arkiv X (säsong X)

2008 -
2016 -

2002 =
2008 =

6 år emellan
8 år emellan

På delad 24:e plats har vi Fox Mulder som - jag menar David Duchovny som allas vår favoritagent Fox Mulder och David Duchovny återigen i rollen som Fox Mulder. Gillian Anderson som Dana Scully i all ära med då hon aldrig direkt försvann ur den ursprungliga serien, så kom man heller aldrig riktigt att "sakna" henne på samma sätt. Som alla..? De flesta..? Eller kanske bara vissa vet eller kommer ihåg så skrevs ju Mulder vid ett tillfälle ut ur Arkiv X och ersattes av han den där T-1000, även om Mulder själv ändå kom att göra återkommande inhopp... Var gång man väl fick återse Fox Mulder var iallafall välkommet i sig och så var då även fallet i filmen, undertitel "I Want to Believe", som tog vid sex år efter att serien hade slutat. Därefter skulle det komma att dröja ytterligare åtta år innan vi fick återse både Mulder och Scully i den nya miniserien på TV från bara här om året.


23. Sam Neill

i

Jurassic Park III

2001 -

1993 =

8 år emellan

Det gick drygt fyra år emellan den första Jurassic Park-filmen och uppföljaren "The Lost World" från 1997. Sedan gick ytterligare drygt fyra år mellan den filmen och trean, med den tristaste titeln i hela serien för övrigt. Saken är dock den att Sam Neill inte repriserade sin vida omtyckta roll som Dr. Alan Grant i den första uppföljaren. Istället fick vi följa Jeff Goldblum som excentriske Dr. Ian Malcolm på fortsatta eskapader mitt bland alla dessa nya framklonade muterade skräcködlor och Peter Stormare... Så när Sam Neill sedan trots allt gjorde sin favoritroll i repris i film nummer tre, då hade det alltså hunnit förflyta hela åtta års tid sedan han senast iklädde sig den så karismatiska hatten. Och jag minns likaså hur varmt han talade om det då Jurassic Park III var på tapeten. Hur det kändes som att återigen sätta ett par gamla favoritdojor på fötterna och så vidare.


22. Antonio Banderas

i

Once Upon a Time in Mexico

2003 -

1995 =

8 år emellan

Drygt åtta år var det ju också mellan Antonio Banderas definitiva genombrottsroll som El Mariachi i Robert Rodriguezs Desperado år 1995 och Once Upon a Time in Mexico från 2003, den avrundande delen i hans så kallade "Mexico trilogi". Mycket mer än så har jag faktiskt inte att säga om den här. Eller... Det var lite synd att Carlos Gallardo som ursprungligen spelade El Mariachi 1992 i originalfilmen med samma namn och som senare även hade en biroll i Desperado inte gjorde något gästspel även i den tredje filmen. Och likaså tyckte jag att det var lite trist att den vandrande trenden som var Johnny Depp rent ut stal rampljuset från självaste huvudpersonen... Nåja. Jag mindes Desperado ack så väl från 90-talet, så när Once Upon a Time kom ut i början på årtiondet som följde var det hur som helst kul att överhuvudtaget få återse Antonio Banderas i en av de återkommande rollerna.


21. Hannigan & co

i

American Reunion

2012 -

2003 =

9 år emellan

Alyson Hannigan kommer jag alltid att i första hand förknippa med Willow Rosenberg i Buffy och vampyrerna som den hette på svenska, även fast senare generationer bergis bäst känner igen henne som Lily från How I Met Your Mother eller "hon den där vad hon nu heter" från just American Pie-filmerna. Hon heter Michelle förresten. Jag var hur som helst aldrig något fan av hela grejen med American Pie-filmerna då det begav sig. Jag föll ej för den ursprungliga trilogin 1999-2003 och VERKLIGEN INTE för de alltmer smaklösa spin-off-kalkonfilmerna från den senare halvan av 00-talet. När film nummer fyra dock dök upp i början på 10-talet, då gav jag ändå med mig till slut. Kanske för att American Reunion kretsar kring just en återförening och detta var inte långt efter min och de gamla kamraternas egen klassåterförening. Men kunde de bara inte hålla sig ett ynka år till, till jämna tio år?


20. Tanaka Atsuko

i

Ghost in the Shell 2

2004 -

1995 =

9 år emellan

Nu snackar vi alltså om de ursprungliga animé-rullarna och inte om spelfilmatiseringen med Scarlett Ingrid Johansson från... Ja, från i år faktiskt. Bara från i år? Känns som att den har funnits ute på DVD hur länge som helst vid det här laget. Tja, nu snackar vi inte om den filmen i alla fall. Först ut på vita duken var den japanimerade Ghost in the Shell 1995 med Tanaka Atsuko, eller Atsuko Tanaka (i Japan vänder de ju på ordningen för- och efternamn) i röstskådespelarrollen som major Motoko Kusanagi. En roll som hon alltså repriserade runt nio år senare i uppföljaren, undertitel Innocence. De engelskspråkiga versionerna använde olika röstskådisar till Motoko i ettan respektive tvåan, men japanerna var alltså originalfilmen trogna i det avseendet och väl var väl det. Och ja, helt klart är det ju trots allt på det japanska originalspråket som de här filmerna ska ses.


19. Anthony Hopkins

i

Hannibal

2001 -

1991 =

10 år emellan

Listans första tvåsiffriga antal år emellan framträdandena. Anthony Hopkins som kannibalen Hannibal Lecter i just Hannibal från 2001, hela tio år efter hans klassiska gestaltning mot Jodie Foster i den kultförklarade När lammen tystnar. Fastän det faktiskt finns en film i serien som föregår den första med Hopkins i rollen som Hannibal, närmare bestämt Röda draken från 1986 med William Petersen, i sin tur senare mer känd som Gil Grissom i CSI, i huvudrollen mot Brian Cox som Hannibal, så var När lammen tystar länge betraktad som en singel filmupplevelse. Det var DEN filmen och inget annat liksom. Och det var faktiskt inte förrän in på 2000-talet, och det just i och med Hannibal från 2001, som det blev en hel grej av hela grejen liksom. Sedan dess har man gjort om Röda draken med Hopkins som Hannibal, kommit ut med Hannibal Rising och även TV-serien in på 10-talet.


18. Tom & Tim

i

Toy Story 3

2010 -

1999 =

11 år emellan

Okej, i Sverige hör man kanske inte Tom Hanks som sheriff Woody och Tim Allen som Buzz Lightyear lika ofta som de lokala röstskådisarna (Björn Skifs och sedan Jan Mybrand som Woody respektive Fredrik Dolk som Buzz för de som bryr sig ;p) men så är det i alla fall. Woody och Buzz spelas alltså av de gamla skojarna Tom och Tim egentligen. Denna lekfulla duo har hängt med i över 20 år nu. Toy Story kom ut 1995 och satte genast Pixar på kartan. Och när Ett småkryps liv år 1998 visade sig vara en snedsteg som heta duga så var man snabb med att åter vända skutan i rätt riktning med Toy Story 2 bara året därefter. Men sedan dröjde det hela elva år innan de kom ut med trean. Andy, pojken i filmen, hade hunnit växa upp och vi som ännu var barn när de första två filmerna kom, hade vuxit upp i takt med honom. När vi så gick och såg Toy Story 3 på bio var det med våra egna barn, kan ni tänka er!


17. Bruce Willis

i

Die Hard 4.0

2007 -

1995 =

12 år emellan

Jag vill minnas att när Die Hard: Hämningslöst kom ut i mitten på 90-talet så tyckte man då att det var ändå ett tag sedan den förra filmen i serien. Die Hard del 1-2 kom ut med blott två års mellanrum 1988-1990 och hade vid det laget hunnit börja bli en sådan där "tvåan kompletterar ettan och de borde inte göra någon tredje film som bara förstör" grej. Typ likt fallet med Terminator-filmerna för den delen. Ettan var bra och tvåan en perfekt avrundning så måtte de aldrig göra en tredje film... Vi hade alltså "halvklassiska" Die Hard 1-2 och så "den nya" mycket sämre Die Hard: Hämningslöst fem år efter tvåan. Men när den fjärde filmen kom hela tolv år därpå, då var det annat ljud i skällan minsann! Folk välkomnade nu Bruce Willis åter i rollen som den ständigt uppspöade snuten John McClane och fastän ingen längre sade "Fuck" i den nya filmen tackade vi och tog emot med öppna armar.


16. Aaarrrnold

i
&

Terminator 5
Terminator 3

2015 -
2003 -

2003 =
1991 =

12 år emellan
12 år emellan

Och när man talar om trollen... Värt att notera med är att det dröjde faktiskt ändå sju år mellan James Camerons första Terminator-film och den andra, som på sin tid såg ut att helt fullborda den korta serien men tji fick vi... Fast det var ju ändå inte riktigt "samma" roll som gamle Arnold spelade i första filmen mot den andra så låt gå för det. Schwarzeneggers karaktäristiska "I'll be back." passade i vilket fall som handen i handsken då han sedan var tillbaka i rollen som en T-800 Terminator både i tvåan och trean osv... Men det var nog i tidsgapet mellan tvåan och trean som vi kom att sakna den "snälla" versionen av Arnies Terminator som mest. En av de mer lustiga throwback-scenerna i den senare är då den väl klädda Terminatorn sätter pricken över i:et med ett par solglasögon, precis som tidigare i tvåan... Aja, på delad 16:e plats har vi i alla fall Arnold igen, lika många år senare i den femte filmen och Arnie som T-800 var ett lika kärt återseende nu med.


15. Paul Hogan

i

Crocodile Dundee in L.A.

2001 -

1988 =

13 år emellan

Ytterligare en sådan där 80-talsfilmserie som länge var i bara två delar, liksom ovan nämnda både Die Hard och Terminator. Den första Crocodile Dundee-filmen med Paul Hogan i titelrollen släpptes år 1986 och den direkta uppföljaren följde typ direkt efter, år 1988. Ett par riktiga kultfilmer för oss barn av det glada 80-talet. "You call that a knife? THIS is a knife..." Klockrent. Efter resan från Australien till New York i ettan och sedan åter från New York till Australien i tvåan så hade den gamle krokodiljägaren dock gjort sitt. Tvåan var på så sätt en perfekt avrundning och jag kan då inte påminna mig om att någon någonsin efterfrågade en trea efter det. Paul Hogan sågs till igen i långfilmversionen av Flipper i mitten på 90-talet och det var det. Men så, strax inpå 00-talet, återkom Hogan i en tredje Crocodile Dundee-film trots allt. Och vi hade faktiskt inget emot det.


14. John Wesley Shipp

i

The Flash

2014 -

1991 =

13 år emellan

Efter den omedelbara framgången med Tim Burtons Batman från 1989 var DC snabbt på tapeten igen med en TV-serie baserad på The Flash med John Wesley Shipp i huvudrollen som Barry Allen tillika "The Flash" (eller "Blixten" som karaktären förr faktiskt hette på svenska). Den varade dessvärre bara i en säsong à 22 avsnitt mellan 1990-1991 men ändå. Jag gillade den som liten grabb i alla fall. Pilotavsnittet var en bit över en och en halvtimme långt och fanns faktiskt att hyra i dess helhet som film på video (fast när serien gick på svenska femman så delade de ändå upp det i två avnitt). I ytterligare två avsnitt à 47 minuter vardera spelade Mark Hamill den Joker-aktiga ärkeskurken The Trickster och dessa klipptes f.ö ihop till ännu en hel film att hyra på den tiden. I modern tid, närmare bestämt sedan 2014, går det en helt ny sk "riktig" TV-serie baserad på The Flash...

..den nya serien har Grant Gustin i titelrollen som den nya Barry Allan tillika The Flash. Jag kan dock inte påstå att jag följer den direkt. Faktum är att jag finner den lätt pretentiös och ganska så trist med mest snack, snack, snack när vi egentligen vill ha mer action och FART i en serie med titeln The Flash... Men det händer att vi zappar mitt in i ett nytt avsnitt och bara låter det vara igång så jag har ändå lyckats se en hel del av den nya serien och vad jag gillar mest med den är att gamle John Wesley Shipp från den förra TV-serien också får vara med på ett hörn och detta passande nog både som den nya Barry Allans pappa och som den första versionen av superhjälten The Flash. Detta är en homage som heta duga. Även Mark Hamill har repriserat sin roll som The Trickster för den delen, och det både 2006 i den tecknade Justice League Unlimited samt 2015-2016 i just den här nya "livs levande" TV-serien.


13. Kurt Russell

i

Flykten från L.A.

1996 -

1981 =

15 år emellan

John Carpenters Flykten från New York från 1981 med Kurt Russell i huvudrollen som stenhårde antihjälten Snake Plissken, som för övrigt var Hideo Kojima inspiration till allas vår favoritspelkaraktär Solid Snake i Metal Gear-liren, har länge varit en av mina favvokultrullar. Filmen utspelar sig i den dystopiska framtiden år 1997(!) och sparkar röv helt enkelt. Med detta sagt får jag dock också lov att erkänna, om jag nu ska vara helt ärlig, vilket jag är, att jag faktiskt inte såg uppföljaren, Flykten från L.A. från 1996, förrän... Ja, förrän fuckin' i år när den gick på TV sent på kvällen på någon jädra kanal. Nog kände jag till uppföljaren alltid men av någon konstig anledning blev det bara som så att jag då aldrig fick tillfälle eller tummen ur till att se den med... Och nu när jag väl HAR sett den säger jag bara wow, vilket stolpskott. Men det var ju kul att åter se Kurt Russell i rollen som Snake i alla fall.


12. Al Pacino

i

Gudfadern del III

1990 -

1974 =

16 år emellan

Ah, Gudfadern-filmerna. De som är så bra men också så svårsmälta och så långa (drygt tre till tre och en halv timme per film) att man ändå sällan har lust att se dem mer än en gång i livet. Kanske två... Men ändå... Ettan tycker jag förvissso om men finner den samtidigt vara extremt överskattad. Tvåan tycker jag bäst om och den är då värd all beröm den fått. Del III tycker jag däremot har fått oförtjänt mycket dålig kritik, faktiskt. Jag gillar den, jag gillar det faktum att Al Pacino nu äntligen är den gamla och "sanna" Gudfadern och jag gillar Andy Garcia som hans efterföljare. Med "sanna" menar jag förresten att i både del I och II så spelade Al Pacino den unga efterföljaren till Marlon Brandos respektive Robert De Niros äldre Vito Corleone... Men i trean, hela 16 år efter föregående del, är det Al Pacino som är "The" Godfather i rollen som den nu ålderstigne Michael Corleone.


11. Jamie Lee Curtis

i

Halloween 20 år senare

1998 -

1981 =

17 år senare

Jag minns så väl hela uppståndelsen kring "Halloween 20 år senare" när den filmen var ny. Vid det här laget, dvs mot slutet av 90-talet, hade väl folket i Hollywood börjat fatta hela den här "grejen" med att återkomma till en filmserie med en ny uppföljare många, många år senare... Jag har dock alltid varit skeptisk till just "H20" (som den "coolt" nog tvunget skulle kallas), främst för att Jamie Lee Curtis i rollen som Laurie Strode dittills måhända inte hade medverkat i mer än de två första filmerna men filmserien som sådan fortsatte ju ändå med hela fyra uppföljare till, varav den sjätte filmen i serien kom ut 1995, dvs bara tre år innan märkvärdiga H20. Vidare har det alltid stört mig att de räknade 20 år efter den första filmen från 1978. Men Jamie Lee Curtis var ju som ovan nämnt med i Halloween II med och den var från 1981 så... 17 år senare var det ju snarare. '-_-


10. Sylvester Stallone

i
&

Rocky Balboa
Creed

2006 -
2015 -

1990 =
2006 =

16 år emellan
11 år emellan

Att man försökte typ "fuska" sig till en större nostalgisk faktor än vad det faktiskt var är nu också varför jag anser att den ovanstående "Halloween 20 år senare" inte förtjänar att hamna med på topp-10 här. Det gör däremot helt klart Rocky Balboa från 2006, trots att det då "bara" var 16 år mellan den och den föregående filmen i serien. Hade man förresten räknat lika rövskalligt som de gjorde med H20, dvs inte från den senaste filmen med skådisen i fråga utan från den första, då är det ju t o m hela 30 år mellan den första Rocky-filmen och denna. Jag trodde hur som helst inte alls på Rocky Balboa men ack så fel jag hade då... Gamle Sly levererar en tårdrypande vacker nostalgitripp... Wow, alltså. Wow. Riktigt lika nostalgiskt blev det nu förvisso inte ytterligare elva år senare, då Stallone åter spelar en gammal Rocky i Creed från förförra året, men han får likväl tummen upp för det.


9. Paul McGann

i

Night of the Doctor

2013 -

1996 =

17 år emellan

Efter att den 26:e säsongen av den klassiska Doctor Who hade gått så lade folket på BBC hastigt och olustigt ner TV-serien. Efter 26 år, då lade man bara ner alltså... Trist. Försök till återupplivning med hjälp av en TV-film gjordes 1996 med Paul McGann i titelrollen som den då åttonde reinkarnationen av doktorn. Dessvärre ledde detta inte vidare till något... Det var inte förrän 2005 som den nya TV-serien, nu med Christopher Eccleston i rollen som den nionde doktorn, gav oss i världen Doctor Who tillbaka för att stanna. Ljuvt för oss, bittert för Paul McGann kan man tänka sig. Inför 50årsjubileumet 2013 hände det däremot grejer. Minsann. "The Night of the Doctor" är titeln på en sk mini-episod av den nya serien som gjordes tillgänglig att se på nätet och i den medverkar ingen mindre än Paul McGann, åter i rollen som den åttonde doktorn. Snacka om fan service alltså. Inte mig emot.


8. Harrison Ford

i

Indiana Jones IV

2008 -

1989 =

19 år emellan

I nästan 20 års tid var Indiana Jones-filmerna en av världens mest givna trilogier. Jakten på den försvunna skatten kom ut 1981, Indiana Jones och de fördömdas tempel 1984 och så Indiana Jones och det sista korståget 1989. Och den sistnämnda rullen var ju bara så perfekt som den sista filmen i serien. Utöver det faktum att den klockrena titeln lyder just "det sista korståget" så avslutas filmen med att våra fyra hjältar ridder iväg rakt in i solnedgången. Perfekt. Men ändå, när en fjärde film kom på tal vilket den faktiskt gjorde med jämna mellanrum så var det få som rakt ut opponerade sig mot en sådan idé. Vi hade ju trots allt TV-serien och det var ju trots allt gamla Indiana Jones vi snackade om. Filmerna och karaktären var helt enkelt så omtyckta att man ändå ville ha den där fjärde filmen hur perfekt den tredje rullen än avrundade allt. Och hur sunkig Dumskallens rike än visade sig vara till slut så var man ändå glad att få se mer av Indy.


7. Michael Douglas

i

Wall Street: Money Never Sleeps

2010 -

1987 =

23 år emellan

Oliver Stones Wall Street från 1987 var en av de där mer eller mindre folkkära 80-talsfilmerna... Det var ingen action- eller äventyrsfilm, ingen science fiction eller något i den häftigare stilen. Nej, det var en dramafilm. Som handlade om pengar typ. Men det var en film av Oliver Stone, som bara året dessförinnan hade kommit ut med Plutonen och även den med Charlie Sheen för den delen och så var det en film med Michael Douglas och just Charlie Sheen i de ledande rollerna. Och ja, gamla Charlie var faktiskt betydligt mer populär då än vad man kanske vill komma ihåg eller kan tänka sig nuförtiden. Men det var en bra film framförallt. Spola nu fram 23 år i tiden till uppföljaren, återigen av Oliver Stone och återigen med Michael Douglas i rollen som ascoole Gordon Gekko. WTF liksom? En uppföljaren till Wall Street av alla saker så många år senare alltså... Tja, varför inte? ;p


6. Jeff Goldblom

i

Independence Day: Resurgence

2016 -

1996 =

20 år emellan

Jösses, vad Jeff Goldblom har åldrats sedan han spelade mot en ung Will Smith i Roland Emmerichs Independence Day 1996. Fastän Goldblom är dryga 16 år äldre än Fresh Prince så syntes det typ inte alls på 90-talet. Jag trodde då att de var ungefär jämngamla faktiskt... Ja, hur som helst, i fjol så hade hela 20 år hunnit passera sedan den där sommar-blockbustern från 90-talet och då passade de minsann på med uppföljaren som likaså utspelar sig just 20 år senare. Och säg nu vad man vill om "Återkomsten" men jag tycker i varje fall att det är kul att de överhuvudtaget gjorde en till Idependence Day-film just 20 år senare. Och så att de inte gjorde om den första filmen, eller någon lös uppföljare med helt nya skådisar heller, utan att de verkligen gjorde en rak uppföljare med återkommande skådespelare i rollerna och då framförallt Jeff Goldblom, ja.


5. Sylvester Stallone

i

Rambo (IV)

2008 -

1988 =

20 år emellan

Arnold är såklart "Da Terminator" och Bruce Willis är John McClane. Mark Hamill är Luke Skywalker, Sean Connery är James Bond, Marlon Brando och Al Pacino är båda Gudfadern, Christopher Reeve var Stålis, Jane Fonda är Barbarella, Paul Hogan är Crocodile Dundee osv, osv. En hel del skådisar har just "den där" särskilda rollen som de är mest förknippade med. Sylvester Stallone har två. Han kommer ju alltid att vara Rocky... Men han kommer alltid att vara Rambo med. Efter att till synes ha satt punkt för både Rocky och Rambo gick det dock ändå väldigt bra för Stallone in på 90-talet med filmer som Cliffhanger, Demolition Man, Specialisten och ja, jag vågar nog t o m påstå Judge Dredd 1995. Andra halvan av 90-talet var skådisen betydligt mindre nådig dock. Fastän Cop Land från 1997 faktiskt var hur bra som helst så skulle det dröja in på andra halvan av 00-talet och just de nya Rocky och Rambo innan Sly började få ordning på karriären igen.


4. Jeff Bridges

i

Tron Legacy

2010 -

1982 =

28 år emellan

Nu tar vi ett stort kliv framåt, med nära tre årtionden mellan den senare filmen i serien och den föregående. Bruce Boxleitner som också gestaltar titelkaraktären Tron återkommer såklart passande nog även i Tron Legacy men framförallt är det ju Jeff Bridges man mer än gärna såg återvända i rollen som Kevin Flynn respektive programmet Clu. Och då har de varit så pass fyndiga i Tron Legacy att de använt sig av såväl en yngre Jeff Bridges sk digitala liknelse till att gestalta inte bara Kevin Flynn i tillbakablickar till 1989, dvs sju år efter händelserna i den första filmen, men även den icke-åldrande Clu i datavärlden och detta då vid sidan om den i verkligheten 27 år äldre Jeff Bridges (filmen kom ut 2010 men man filmade ju 2009). Klockrent. Ja, jag gillar Tron alltså och jag gillar faktiskt uppföljaren ännu mer - hör och häpna. Och jag tycker bara att det är så coolt att se den gamla Jeff Bridges i samma roll bredvid hans yngre 80-talsjag.


3. Michael Caine

i

Bullet to Beijing

1995 -

1967 =

28 år emellan

Den första Harry Palmer-filmen jag såg som grabb. Och vem fan det är? Jo, Harry Palmer var "den andra" brittiska spionen på vita duken i en filmserie från långt bakåt på 1960-talet och det med en ung Michael Caine i huvudrollen dessutom... Ja, den första och uppenbarligen mer framgångsrika var ju, som de allra flesta säkert vet, James Bond med Sean Connery i rollen som hemlig agent. Men jovars, nog fanns det ett alternativ till Bond redan då alltså. Tre filmer med Caine som Harry Palmer kom ut på 60-talet; Fallet Ipcress 1965, Begravning i Berlin 1966 och så Miljondollarhjärnan 1967. Därefter dröjde det ända fram till 1995 innan vi återsåg en gammal Michael Caine som Harry Palmer i den första av två TV-filmer; Bullet to Beijing (eller "Fiendeland" som den också hette på svenska) och detta mot Jason Connery, son till Sean som ju var Bond, av alla personer! Jag såg den här på TV sent en natt någon gång på 90-talet och var såld direkt.


2. Harrison Ford

i

Star Wars eps VII

2015 -

1983 =

32 år emellan

Här spräcker vi 30årsstrecket t o m. Carrie Fisher och Mark Hamill som Leia respektive Luke Skywalker i all ära men det var trots allt Harrison Ford åter i rollen som han, Han Solo, som kändes allra mest självklart. Det var helt enkelt så gott att se honom och Chewie igen ombord på Årtusendefalken, i lasereldstrider mot stormtroopers osv... Hans och Leias återförening en bit in i filmen kändes också i hjärtat och att han Harrison nu äntligen fick sin vilja fram att ta död på karaktären som gjorde en stjärna av honom, det funkade förvånansvärt väl faktiskt. Uppenbarligen ville han inte återvända för epsidod VIII eller IX så fair enough liksom och som det artade sig funkar ju fint i filmens narrativ så låt gå för det. Han var åtminstone hygglig nog att återvända för en till vända i en galax långt, långt borta och det uppskattades definitivt.


1. Harrison Ford

i

Blade Runner 2049

2017 -

1982 =

35 år emellan

Okej då, Harrison Ford är kungen av gamla favoritroller i repris. Så är det ju bara. Inte nog med att detta är mannens tredje placering här på listan men alla hans bidrag hamnade på tio-i-toppen och han kniper både andra- och förstaplatsen och han är den enda på listan att återkomma till en roll efter mer än 30 år och hans återvändo till rollen som Deckard i Blade Runner är dessutom hela 35 år senare. Tre och ett halvt årtionde senare alltså. Framtidsvärlden i Blade Runner utspelade sig år 2019 förresten (och det är ju fortfarande framtiden så vem vet..? ;p) och Blade Runner 2049 utspelar sig uppenbarligen bara 30 år därefter men i verkliga livet snackar vi alltså 35 år. Jag har tyvärr själv inte tagit mig tiden att se den nya filmen ännu men varenda annan film vi varit på har de spelat trailer för Blade Runner 2049 innan och det var faktiskt just den här som inspirerade mig att sätta samman hela denna lista.


Topp-5: Ytterligare gamla favoritroller i repris att se fram emot...

5. Mike & Eddie

i

Shrek 5

2020 -

2010 =

10 år emellan

Den parodiska sagan om träsktrollet Shrek var tydligen nästan från första början menad att utspela sig genom fem filmer. Redan 2004, efter Shrek 2, avslöjade man planerna på en tredje, en fjärde och så slutligen en femte film i serien. Men när den fjärde Shrek-filmen väl var i görningen 2009 så ändrade man plötsligt sig verkar det som, för då hette det istället att "Shrek Forever After" (och då forever som i för alltid och "4-ever" hajar ni, det var del 4, haha... '-_-) skulle vara den sista filmen. Exakt varför, det vete väl fan. Man undrar ju lite om det inte bara var för den "fyndiga" titelns skull för om så vore fallet så... Fy fan vad dumt i så fall. Allt jag säger. Ja, men nu ser det dock ut som att en femte Shrek-film är på gång trots allt. Enligt Eddie "Åsnan" Murphy själv kan vi förvänta oss en release 2019 eller 2020. Den som lever får väl se...


4. Tom & Tim

i

Toy Story 4

2019 -

2010 =

9 år emellan

Toy Story 3 är ju redan med högre upp på listan över gamla favoriter i repris och tro't eller ej men en fjärde film i serien är faktiskt också på gång. Officiellt utannonserad av Disney och allt. När exakt vi kan förvänta oss den dock, det får vi väl se helt enkelt. År 2014 menade man att Toy Story 4 kommer nu under 2017, men 2015 ändrade man sig till 2018 och 2016 flyttade man fram filmen med ännu ett år till 2019 så... Ja, vi får väl se om de lyckas hålla fast vid det året nu eller vad fan som än händer med filmen. I värsta fall kommer de väl aldrig till skott och det vore ju minst sagt trist med tanke på hur kalaskul alla de tidigare filmerna har varit. Att jag ser mer fram emot en ny Toy Story framför en ny Shrek-film fastän det i skrivande stund ser ut att bli färre år emellan den förra och nästa Toy Story kontra förra och nästa Shrek beror f.ö bara på att vi typ ändå fått och får vårt lystmätte av Shrek mätta i och med Mästerkatten-filmen samt den animerade serien som fortfarande går på TV.


3. Jamie Lee Curtis

i

Halloween (återigen)

2018 -

1998 =

20 år emellan

Jamie Lee Curtis återkommer tydligen återigen i rollen som Laurie Strode i ännu en ny Halloween-film, en som visst ska ignorera allt annat som hänt sedan 1978 och vara en direkt uppföljare till den allra, allra första filmen... Okej. Och som det ser ut just nu kan vi förvänta oss den lagom till Halloween nästa år. Okej. Och fastän det då bara blir nio år efter den förra filmen, som i sin tur var uppföljaren till Rob Zombies remake från 2007, så blir det då i alla fall hela 20 år sedan Jamie Lee Curtis senast var med just i tidigare i ovanstående lista nämnda "Halloween 20 år senare". Den filmen som alltså alltid störde mig då det på DEN tiden egentligen "bara" var 17 år senare sedan Curtis sist var med... Om alla nu hänger med såhär långt? Men nu blir det ju ändå en "Halloween 20 år senare" för hennes del på riktigt så ja, jag är ombord för det i alla fall.


2. Eddie Murphy

i

Snuten i Hollywood 4

20XX -

1994 =

Minst 24 år emellan

En fjärde Snuten i Hollywood-film har mer eller mindre varit på väg ända sedan den sunkiga del III kom ut runt mitten på 90-talet. Men så blev det alltså inte. Och en TV-serie var det visst också tal om vid minst något tillfälle. Detta hände heller inte (tack och lov för det, för har ni sett den nya TV-serien baserat på Dödligt vapen? Fy fan vilket skräp alltså...) men så sent som i år har det likt förbannat åter varit snack om del IV som alltså fortfarande ser ut att vara på väg... Och det fortfarande med Eddie Murphy i rollen som Axel Foley, ja. De första två Snuten i Hollywood-filmerna är guld. Trean suger men inte så överdrivet hårt ändå. Jag vet inte. En fjärde film kan ju antigen rädda eller sänka serien som helhet alltså. Frågan är dock när sjutton den kan tänkas komma OM den nu överhuvudtaget gör det. Om filmen så skulle visa sig bli verkligheten så tidigt som 2018 blir det ju ändå 24 år sedan trean. Det vore inte illa i så fall.


1. Gremlins

i

Gremlins 3

20XX -

1990 =

Minst 28 år emellan

Gremlins 3... Fuck... Yeah. Den enda filmen som jag någonsin skulle tänka mig vilja se mer än Gremlins 3 vore Ghostbusters 3 men sedan Harold Ramis tragiskt nog gick bort 2014 kommer ju det tyvärr aldrig att kunna hända nu. Gremlins 3 däremot... Det är något som jag har fantiserat om ända sedan tvåan kom ut på video i början på 90-talet!! I min drömversion skulle gremlinsen återvända till hemlandet Japan i modern tid och föröka sig i slemmiga kokonger nere i kloakerna (^_^). Jag har hur som helst aldrig slutat drömma om Gremlins 3. Och gissa vad? Det ser nu ut som att en tredje film faktiskt är på väg! Ja, på riktigt!! Och det är ingen mindre än Chris Columbus som skrev ettan som har arbetat flitigt med trean med... Zach Galligan som spelade Billy i de första två filmerna har uttalat sig rätt så mycket om den kommande filmen och något som välkomnas med helt öppna armar är att det blir ingen remake eller reboot utan en renodlad uppföljare! TACK!


+ Hedersplacering: Gamla favoritroller vi aldrig får se i repris igen...

0. Bill Murray & co...

i

Ghostbusters 3

20XX -

1989 =

Minst 29 år emellan

Och så, sist men inte minst, en speciell hedersplacering för gamla favoritroller som vi nu, tyvärr, aldrig får se i repris igen... Jag pratar såklart om kvartetten Ghostbusters; Bill Murray som cyniske Peter Venkman, Dan Aykroyd som alltid lika entusiastiske Ray Stantz, bortgångne Harold Ramis som hjärnan bakom spökligan Egon Spengler och Ernie Hudson som den sunt förnuftige Winston Zeddemore. Och som vi väntade och väntade och väntade på den här filmen... Men de fick bara aldrig riktigt tummarna ur verkar det som och Bill Murray ville visst bara inte av någon dum jävla anledning. Tvåan har fått ta väldigt mycket oförtjänt skit för att inte ha kunnat mäta sig med originalet. Skitsnack säger jag, tvåan var ju för fan t o m bättre i vissa avseenden. Vigo som skurk var t ex betydligt mer intressant än Gozer som bokstavligt talat dyker upp från ingenstans bara för slutfighten. Men nåväl, en tredje Ghostbusters-film. Det vore verkligen något...

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
|- Bruce Willis-filmer
|- Filmer i Marvels Cine…
|- Filmer man kan tro är…
|- Filmer man kanske ej…
|- Fler filmer man inte…
|- Gamla roller i repris
|- James Bond-filmer
|- Kalkonfilmer
|- Moderna filmmonster
|- Originalfilmer om spel
|- Orsaker att hata Sp...
|- Seriehjältinnefilmer
|- Sjufilmer
|- Skräckisfavoriter
|- Steven Spielberg-filmer
|- Studio Ghibli-filmer
|- Tio Tim Burton-filmer
|- Tjugo Tim Burton-filmer
|- Tågfilmer
|- Universals monster...
|- Vattenspelfilmer
|
Väsentliga filmer...


Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.