Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Par i spelText: Janne + Tina = sant, 2009-02-15


Vi vet att alla hjärtans dag egentligen var i går men vi känner oss fortfarande kärlekskranka här på redaktionen. Dessutom har vi ju tidigare uppmärksammat såväl jul som påsk och Halloween. Förförra året hamnade t o m kräftskivan i centrum men just alla hjärtans dag har ingen av oss som skriver för sidan hittills gjort något inslag kring. Det är mao dags att vi adresserar den saken, även om nu alla hjärtans dag-kortet kommer dagen efter. För bättre sent än aldrig och även hellre nästan ett år i förväg än att vänta till året efter bara för sakens skull! Kärleken triumferar trots allt själva datumet eller hur? Kärlekspar är temat. Inom filmhistorien har det redan gjorts typ tusen gånger så då passar vi på och presenterar spelhistoriens mest minnesvärda kärlekspar. Det kan röra sig om de allra gulligaste och raraste eller bara de uddaste eller mest omaka spelparen. Enda kriterierna är att man minns dem och att kärleken ska ha varit i luften.


==========================================================================================

10.

En dubbeldate mellan Cranky och Wrinkly respektive Diddy och Dixie

Ja, nog är vi lite egenkära men det är ju som man brukar säga; kan man inte älska sig själv så kan man heller inte älska andra. Dessutom så kunde vi bara inte bestämma oss för antigen Diddy och Dixie som pojk- och flickvän eller Cranky och Wrinkly som gammalt äkta par så båda paren fick komma med helt enkelt. För en dubbeldate är heller inte fel! Här har vi ett äktenskap som har varat länge förresten och säkert kan föregå med gott exempel för de yngre i princip ännu nyförälskade små aporna vars härliga samspel i Donkey Kong Country 2 var något att applådera helt i sin egen rätt för den delen.

Gamla Cranky och Wrinkly Kong är hur som helst inga mindre än Donkey Kongs farföräldrar och var ett så rart gammalt par att de bara måste komma med. Eller tja, Wrinkly var i alla fall rar medan Cranky är en gammal surgubbe som snarare höll sig borta från frugan så mycket som möjligt i Donkey Kong Country-spelen. Fast samtidigt var det just däri en stor del av charmen låg i det här förhållandet! Typiskt gubben att vara ute på upptåg liksom medan frugan låter hälsa honom att han minsann inte ska spela bort alla pengar. Besynnerligt nog avled Wrinkly på Nintendo 64-tiden och gamle Cranky är numera alltså en änkling. En Nintendo-karaktär för den lite yngre målgruppen som änkling höjer ett och annat ögonbryn, öh, ja. Även om Wrinkly fortfarande är med i anden (bokstavligt talat, hennes spöke är fortfarande med i nya spel!) så är det ändå synd om den gamle gubben som inte längre kan hålla om sin kära maka. Snyft.


==========================================================================================

9.

PaRappa Rappa & Sunny Funny

Möt Parappa Rappa, en papperstunn hiphophund som är tok över öronen förälskad i blomflickan Sunny Funny. Men Parappa har det inte lätt för jämt och ständigt måste han försöka mäta sig med den självbelåtna rikemanshunden Joe Chin. Medan Parappa t ex bara kan drömma om att bli en hjälte och spöa skiten ur ett par bråkstakar på det lokala hamburgarhaket, då kommer Joe där och ska skryta och visa sig duktig minsann och när Parappa vill bjuda ut Sunny i pappas gamla skrothög till bil så kommer Joe farandes med sportbilen såklart. Jäkla typ eller hur? Och i den stilen fortsätter det. Men Parappa ger inte upp! Han håller fast vid kärleken och tror på sig själv i denna gulliga (och samtidigt rätt så påtända!) kärlekshistoria från det gamla goda 90-talet som utöver Tekken-serien är det enda PS-spelet som vi BÅDA fastnat för!


==========================================================================================

8.

Mr och Mrs Pac-Man

Alla vet väl att Pac-Man är kult och herr och fru Pac-Man måste vara videospelvärldens allra första äkta par dessutom. Nog för att Mrs Pac-Man (som inte ens hade något eget namn förrän den tecknade TV-serien) är solklart sellout men ändå, vem känner inte till det här paret? Hela "grejen" med fru Pac-Man är dessutom för evigt odödliggjort i en av 90-talets största klassiker, och likväl en av våra gemensamma gamla favoriter; Waynes World...

- What is the difference between Pac-Man and Ms Pac-Man, really?
- Well, she has a bow on her head.
- That's it?


Klockrent. Men vad färre nog känner till är att efter giftermålet fick herr och fru Pac-Man en egen liten baby Pac-Man och såklart har även Junior medverkat i egna spel... Här har man verkligen löpt linan ut.


==========================================================================================

7.

Yoshi och Birdo

Paparazzi-bilderna som florerat runt på Yoshi och Birdo är ju ganska söta i sig och man kan heller inte förneka den sexuella spänningen mellan de båda spelstjärnorna... Kroppsspråket, blickarna, smekningarna... Det spelar visst ingen roll att Yoshi och Birdo tillhör två helt olika djurarter, ända sedan de först parades ihop i Mario Tennis talar allting för att det är något på gång mellan dessa två. Vad som gör det hela än mer intressant är dock att Birdo enligt källmaterialet i Japan såväl som i väst är en hane som tror sig vara hona... Jepp.

Nu på 00-talet brukar det heta att Birdos kön är obestämt. Men exakt vad innebär det här för relationen med Yoshi då? Är detta spelvärldens första typ homo, bi- och/eller transsexuella förhållande? Vet Yoshi om att Birdo från början är hane? Fast å andra sidan... Vad är Yoshi själv för något? Den vanliga uppfattningen är att Yoshi är en hane, men hanar lägger ju inga ägg vilket vi vet att Yoshi definitivt gör så... Om Birdo nu verkligen är en hane som utger sig för att vara en hona kanske Yoshi egentligen är en hona som blott misstas för att vara hane. Logiskt? Oavsett hur det hela ligger till är det här ett, minst sagt, intressant par.


==========================================================================================

6.

Pojke och flicka i Project Rub

Ah, vad gör man inte för kärleken. "I Would Die For You" lyder den japanska originaltiteln på det här spelet till Nintendo DS och varför man har ändrat en sådan talande och vacker titel till intetsägande "Project Rub" förblir en gåta. Fast det är klart, det är iallafall bättre än jänkarnas "Feel the Magic: XY/XX" (är de på riktigt eller?!). Det hela handlar i vilket fall om när pojke möter flicka och hur han fångar hennes hjärta. Först måste flickan såklart lägga märke till pojken... Sedan kan de kanske gå ut och äta eller bara gå runt och hålla handen. Men det finns en skurkaktig typ som inte drar sig för att röva bort flickan och såklart gör pojken allt i sin makt att beskydda henne! Såväl storyn som upplägget är så enkelt att det blir genialt. Det här är en av våra tidiga DS-favoriter!


==========================================================================================

5.

Kazuya Mishima och Jun Kazama

Ja, vi gillar båda dessa såpoperaintriger i Tekken-serien. Det är guilty pleasure liksom... Och har ni hört om Kazuya Mishima och Jun Kazama? Någonting hände mellan dem i samband med den andra King of Iron Fist Tournament nämligen. Ingen är riktigt säker på detaljerna dock. Det enda som ÄR säkert är att nio månader senare föddes en son till Jun och Kazuya som kom att spela hjälterollen i alla kommande delar i Tekken-serien fr o m trean. Vissa tror att Kazuya tog Jun med våld den gången. Andra att de båda hade ett kärlekslöst förhållande, ett sk "one night stand". Ett tredje alternativ är att de båda blev kära i varandra på riktigt. Kanske Jun faktiskt kunde se det goda som trots allt fortfarande fanns kvar i Kazuya..? Ja, ingen är riktigt säker på vad sjutton som egentligen hände vilket är precis vad som gör det här förhållandet så medryckande.


==========================================================================================

4.

Ico och Yorda

Pojke möter flicka i en dödens plats. Pojke hjälper och skyddar flicka men de behöver båda varandra för att kunna ta sig därifrån. Det här förhållandet bygger helt och hållet på den ack så viktiga grogrunden; förtroende... Utan att känna den andra sedan innan, utan att ens förstå vad den andra säger ändå våga lita på varandra ända till slutet... Och att i rollen som Ico förflytta sig från det ena ödsliga utrymmet till det andra, se sig om efter Yorda, ropa på henne att komma och sedan ta varandra i handen för att tillsammans bege sig vidare är i sanning en säregen spelupplevelse.


==========================================================================================

3.

Ken och Eliza

Vem kunde tro att man kunde hitta en dylik kärlekshistoria i Street Fighter av alla titlar? Låt gå för Tekken-serien med dess såpoperaintriger men Street Fighter..? Ken och Eliza är däremot ett faktum och deras förhållande är något som har byggts vidare på i snart 20 år... Kronologiskt sett började de hela efter händelserna i Street Fighter Alpha då Ken återvänder till USA och där träffar sin blivande flickvän Eliza. "Go home and be a family man!" ryter Guile hånfullt i Street Fighter II men det är precis vad Ken gör också och då blir det allt giftermål av! I slutet på Street Fighter IV ser vi hur Ken och Eliza väntar sitt första barn och i Street Fighter III (som utspelar sig efter del fyra i kronologin!) återvänder Ken efter ännu en turnering, den här gången till fru och son. I övrigt är Ken och Eliza som vilket annat par och vi får t o m se dem bråka som det där typiska gifta gamla paret.


==========================================================================================

2.

Squall och Rinoa

Ett av de första kända storspelen som vågade koncentrera handlingen kring ett kärlekstema i allmänhet och ett specifikt förhållande i synnerhet var Final Fantasy VIII. Här gick man för första gången i FF-historien närmare in på djupet av en kärleksrelation. Det är inte bara något som sker i förbifarten mellan pågående- och nästa uppdrag i spelet... Romansen mellan ensamvargen Squall och livfulla Rinoa är så centralt att man t o m utformade logotypen som sitter klistrad på omslaget efter detta. Vi får bokstavligt talat läsa deras tankar medan mellansekvenserna höjer det hela ytterligare ett snäpp. När de för första gången omfamnar varandra på balen och Squall vill gå därifrån men Rinoa hejdar honom är en scen man sent glömmer och när hon långt senare hjälplöst driver iväg i rymden så känns det på riktigt... Man vill att det här ska hålla!


==========================================================================================

1.

Super Mario och prinsessan Flugsvamp

Ah, Mario och prinsessan Flugsvamp (numera Peach). Ja, vad finns det att säga? Det är som ur en klassisk saga. Mario räddar prinsessan och sedan lever de lyckliga i alla sina dagar (eller åtminstone till nästa gång det är dags att rädda prinsessan). Det må vara stereotypt och självklart kan det inte alls jämföras på ett känslomässigt plan med t ex föregående placering men Mario och Peach är ju ändå det klassiska spelparet... Så snart som vi började på den här listan var Mario och Peach det första paret som kom på tal. Och nog är Mario bra tänd på sin pilska prinsessa. För nog verkar hon dela hans känslor med. Alla dessa gånger som kvinnan kastar sig över honom med öppna armar och överöser honom med kyssar, gärna till hjärtformade fyrverkerier i bakgrunden, talar nog för sig själva. Inte att förglömma är den högst personliga inbjudan som hon skickade sin "rörmokare" i början av Super Mario 64 också. Är det ingen som undrar hur det kommer sig att Luigi inte var bjuden den gången? ;p


==========================================================================================

Och så det minst minnesvärda kärleksparet i spelhistorien...

Igelkotten Sonic och flickan Elise

Inte för att vara de som är de men till sist har vi sparat en liten bonusbottenplacering... Det minst minnesvärda kärleksparet i hela videospelhistorien: Sonic the Hedgehog och Elise. SEGA tyckte alltså att det var en bra idé; att para ihop den muterade blåa igelkotten Sonic med en snygg mänsklig tjej. Det är inget skämt. Den i princip tecknade igelkotten Sonic med löparskor och Musse Pigg-händer stöter på en helt mänsklig, fullt proportionerlig, störande attraktiv ung kvinna som han myser, kramas och pussas med. Vem, å vem vid sina sinnes fulla bruk tyckte på fullaste allvar att detta var en god idé och något som vi spelare "saknade" och "ville se" i Sonic-spelen? Folket på SEGA har varit oerhört duktiga på att hora ut den numera stackars Sonic och fullkomligen fördärva sin gamla maskot och trotjänare men det här var väl ändå droppen?! Fy vale, det här kärleksparet vill vi verkligen inte gärna minnas!


==========================================================================================

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
|
Random spellistor

|- Topp-5 +/- med Switch
|- Topp-10 BS i VS-spel…
|- Topp-10 Höstiga spel…
|- Topp-10 Mario-spinoffs
|- Topp-10 Mega Man-spel
|- Topp-10 Par i spel
|- Topp-10 Sonic-spel
|- Topp-10 Tennispel
|- Topp-20 Försummade
|-spel(serier) från Konami

|- Topp-20 Super Mario-
|-plattformsspel i serien

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.