Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Monster Mash-Ups



Text och sånt: Jan M. Komsa, 2022-10-10


Basketball Nightmare gav mig blodad tand. Nä, inte för basket utan för monster mash-ups alltså! Vi snackar främst klassiska monster då, som greve Dracula och varulven. Här följer hela tio andra nämnvärda monstersammankomster i populärkulturen. En mash-up är alltså just det, dvs något som består av två eller fler komponenter som har slagits samman. Går man efter den definitionen räcker det ju med ett möte mellan minst två monster för att räknas som en mash-up. Jag tycker dock att det vore lite klent så själv går jag ett steg längre än så och menar att det ska vara minst tre monster inblandade och inte vilka som helst heller utan minst tre av följande typer; vampyr, varulv, mumie, Frankensteins monster och varelsen från svarta lagunen. Det är dessa fem som är mest klassiska och mest ikoniska liksom. Den osynlige mannen är ett plus men inget måste utan kravet är minst tre av de nyss nämnda fem.

Klassiska monster mash-ups går långt tillbaka, ända till 1940-talets House of Frankenstein och House of Dracula, som båda inkluderade såväl varulven som Frankensteins monster och Dracula. Ingen mumie dock och då de filmerna gjordes drygt tio år innan Skräcken i svarta lagunen kunde man uppenbarligen inte ha med Gill-man. Då denna lista handlar om sådant som "harkar" tillbaka till den klassiska monstereran från Universal Studios så räknar jag ju hur som helst heller inte med filmer som är från samma era till att börja med och därför är inte House of-filmerna med på listan. Annars ska det framförallt vara roliga mash-ups! Själva idén med att Dracula möts upp med varulven osv... Det är ganska löjligt om man är helt ärlig. Så man ska kunna ha kul med det. De bitar jag har sett av gravallvarliga Mumien med Tom Cruise (jag har inte sett hela den, nej) såg t ex inte alls kul ut. Snarare dötrist. Så håll heller inte andan för att se den på listan!

10. Drak Pack

Jag ska inte ljuga. När jag vid närmare eftertanke, enligt resonemanget i inledningsstycket, beslöt att inte räkna med Frankensteins och Draculas hus och plötsligt fann mig en placering kort (för jag hade redan från början beslutat att skippa bubblare) så skrapade jag verkligen botten på tunnan då jag nöjde mig med Drak Pack här. Det var en kortlivad tecknad TV-serie som producerades av gamla Hanna-Barbera, eller rättare sagt den australienska avdelningen av Hanna-Barbera, och som handlade om samtida ättligar till Dracula, Frankensteins monster och varulven i form av fucking superhjältar... En mumie ingick dessutom bland skurkarna de mötte.

Det gjordes endast en säsong ā 16 avsnitt som ursprungligen sändes hösten 1980. Jag tror inte att just den här gick bland otaliga repriser på Cartoon Network ihop med det allra mesta från Hanna-Barbera daterat så långt bakåt som deras Tom & Jerry-kortfilmer från 1940- och 50-talet vilket i så fall förklarar varför jag missade denna som kid. Det visade sig dock att jag inte missade mycket. Drak Pack må tekniskt sett vara från 80-talet men känns mer som en kvarleva från det sunkiga 70-talet. Det är nästan smärtsamt att se. Jag klarade då inte av att sitta igenom ett helt avsnitt utan att göra annat under tiden. Nivån är långt under Hanna-Barberas tidigare superhjälteinriktade TV-serier från 60-talet som t ex Birdman och Galaxy Trio. Men jag kan ändå på någon nivå uppskatta detta som obskyr kuriosa från en svunnen tid och finner därmed ändå något värde av att sent omsider ha få tagit del av det. Så en placering blev det.


Ett alternativ var annars Groovie Goolies från 1970, även detta en tecknad TV-serie med en vampyr á la Dracula, varulv och Frankensteins monster-trio i spetsen. The Munsters var ett annat alternativ för sistaplatsen då varumärket är på tapeten i skrivande stund med anledning av Rob Zombies utskällda skräpfilm som släpptes bara förrförra veckan och familjen i fråga består av just Frankensteins monster, vampyrer och en varulv men... Jag har inte bara noll egen erfarenhet utan framförallt noll intresse av The Munsters. En svartvit TV-serie som gick i två säsonger 1964-1966 och som jag inte kan låta bli att se som en inte lite fräck rip-off av familjen Addams. Visst, det gjordes en ny TV-serie 1988 som varade i tre säsonger och det gjordes faktiskt flera långfilmer, de flesta direkt för TV, däremellan men som sagt var så har jag noll intresse av The Munsters. Det lockar inte... Då tittar jag hellre på Drak Pack.


9. Mad Monster Party?

Noll intresse av The Munsters men Mad Monster Party? lät jag minsann fånga min uppmärksamhet. Och det ska alltså vara Mad Monster Party? med ett frågetecken efter i titeln, ja. Det är en stop-motion-animerad rulle från 1967. Är sådär. Men jag diggar hela inledningssekvensen och musiken i den här filmen. Mycket hippt. Väldigt chict med. Det känns liksom sent 60-tal, som i en smula mer elegant innan det gräsliga 70-talet tog över. Gjordes även en traditionellt tecknad typ uppföljare, Mad Mad Mad Monsters, 1972... Jag började titta på denna med men stod bara inte ut med den hemska 70-talstonen utan måste genast avbryta. Ehm, ja, hur som helst, Mad Monster Party? dög dock för vad den var. Och det är ingen dålig skara de skrapade ihop till kalaset... Vi snackar Frankenstein, hans monster, Dracula, varulven, mumien, dr Jekyll och mr Hyde, varelsen i svarta lagunen, ringaren i Notre Dame, den osynlige mannen och sist men inte minst självaste King Kong.



8. Hotel Transylvania

Hotell Translylvanien är inget som jag som 80-talist växte upp med själv men som någon som själv har barn också från den här sidan om millenniumstrecket var det väl ganska oundvikligt att jag lärt känna en massa nyare animerade grejer, som detta då som för övrigt har hunnit bli en hel filmserie vid det här laget. Den första filmen kom 2012. Den fjärde och senaste filmen kom 2022, dvs nu i år. Någonstans däremellan hann de med en tecknad TV-serie också. Jag har dock bara sett den första filmen så det är bara den jag kan uttala mig om. Och den är... Okej. Datoranimerat harmlöst skoj riktat till en yngre publik. Även om Frankensteins monster, mumien och varulven bara har biroller så är de trots allt där och delar skärmen med Dracula själv. Osynliga mannen är också med fastän han syns inte i bilderna nedan...



7. Van Helsing (filmen från 2004)

Året efter den liknande The League of Extraordinary Gentlemen från Fox, som liksom denna hade dr Jekyll och mr Hyde ā la Hulken typ, och lååångt innan deras idiotiska ploj med "The Dark Universe" som föll pladask kom Universal ut med Van Helsing med Hugh Jackman i titelrollen som monsterjägaren. Ärligt talat så pallade jag inte att se om denna nu bara för listans skull så därför fick det bli en bild av omslaget och inte några ur filmen. Men jag har allt sett den. Flera gånger t o m. Första gången på bio, andra gången på DVD och därefter minst någon mer gång då den råkat gå på TV. Där syns i alla fall Dracula, Frankensteins monster och en varulv på omslagsbilden. Men filmfan är faktiskt kul nog för vad den är. Även om jag inte pallade med att se om den för fjärde eller femte gången nu så har jag ju trots allt alltså redan sett den en tre, fyra gånger vilket i sig säger något. Ha låga förväntingar dock.



6. Supernatural - Monster Movie

Supernatural var en bra TV-serie. De första fem, sex säsongerna i alla fall. Fram till den tionde säsongen var jag redo att gå vidare och när den säsongen slutade med att allting typ uppslukades av mörker såg jag detta som en passande nog brytpunkt för mig att sluta titta. Och sedan gjorde de hela fem säsonger till. Orka. De där första fem, sex säsongerna var hur som helst skiten. Monster Movie var det femte avsnittet av fjärde säsongen, medan serien fortfarande var bra alltså... Det var ett fristående komiskt avsnitt som handlade just om de klassiska monsterna från Universal. Dracula, varulven och mumien är alla med på sitt hörn och varelsen från svarta lagunen nämns åtminstone. Dracula är medvetet lite fjompig. Mumien ser riktigt bra ut däremot. Varulven får vi inte se mycket av tyvärr. Avsnittet cirkulerar sedan tillbaka till Dracula igen som det blir mest fokus på i slutändan. Lite synd att vi inte fick se mer av de andra monsterna och fler andra monster med men tre stycken och just dessa tre; Dracula, varulven och mumien, innebär att denna ändå uppfyller kriterierna för att vara med på listan. Och det var faktiskt ett kul avsnitt. Och då jag hade roligare att se se om denna än jag hade med några av de tidigare på listan så hamnar denna alltså så här högt upp, trots att det bara var ett fyllnadsavsnitt i mängden. Hela avsnittet är helt i svartvit förresten.



5. Tim Burton's The Nightmare Before Christmas

Ja, Tim Burtons stop motion-animerade klassiker från 1993 i regi av Henry Selick som senare även regisserade bl a Coraline åt Laika. Jag är ett stort fan av Nightmare Before Christmas och nog har den här filmen och huvudkaraktären Jack Skellington fått en hel del uppmärksamhet här på sidan under åren. Även om filmen inte fokuserar på några av de mer klassiska monsterna så finns de där. Vampyrer, mumien, varulven, varelsen ur svarta lagunen, alla dessa är med. Frankensteins monster verkar vara den enda som saknas men då är ändå doktor Finkelstein en uppenbar stand-in för Frankenstein själv (han har t o m en egen Igor för fanken). Så att ja, Nightmare Before Christmas räknas definitivt. På det stora hela är denna så pass sevärd med så stort se om-värde att den hamnar med på topp-5 trots att berättelsen kretsar kring annat än de klassiska monsterna och de är egentligen bara bakgrundskaraktärer.



4. Universal Studios Monsters Teenage Mutant Ninja Turtles
__ & Teenage Mutant Ninja Turtles X Universal Monsters

Som nämnt tidigare annorstädes här på POPKORN så började jag som barn tröttna på Turtles-figurer när det istället för fler helt nya karaktärer blev mer av samma fyra sköldpaddor i olika variationer. Vi snackar då bl a militär-Turtles, sport-Turtles, musik-Turtles... Bah! Jag hade redan alla fyra Turtles som kunde öppna skalen (den häftigaste varianten) och såg ingen som helst mening med fler versioner av samma karaktärer om och om igen. Och av samma anledning hade jag bara en enda figur från Batman The Animated Series (Combat Belt Batman), för jag såg fan aldrig några andra karaktärer än Batman själv i leksakshyllorna och utöver Batman ville jag ju helst av allt ha några helt ANDRA figurer för Batman att interagera med (hade en kompis som hade Jokern dock). Nåväl, med detta sagt får jag medge att en Turtles-variation var ändå rätt fräck och det var den officiella crossovern med det inte så smidiga namnet Universal Studios Monsters Teenage Mutant Ninja Turtles årgång 1993... Med Donatello som Dracula, Leonardo som varulven, Michelangelo som Frankensteins monster och Raphael som mumien. Själva logotypen visade även Frankensteins brud och varelsen i svarta lagunen och dessa såg man året därpå med April som bruden och Leonardo som varelsen utöver Michelangelo som den osynlige mannen och Raphael som... Mutanten. Något han ju redan var så vad falls..?


Jo, just denna mutant refererade till monstret från Rymdens demoner (This Island Earth på engelska) från 1955, en av Universals senare gamla skräckisar, som inte brukar räknas med bland deras klassiska monster. Istället för "The Mutant Raphael" så borde de ju ha kallat figuren "The Metaluna Mutant Raphael" för att undvika förvirring men ja, ja. Konstigt nog utelämnade man Donatello från den andra uppsättningen. Men vänta, det kommer mera! Nu i år, 2022, kommer nämligen NECA ut med sin egen tagning på Turtles möter klassiska monster från Universal, bara en smula smidigare kallat Teenage Mutant Ninja Turtles X Universal Monsters. Den här gången ser vi Leonardo som ringaren i Notre Dame, Donatello som den osynlige mannen, Raphael som Frankensteins monster och Michelangeo som mumien. April återvänder dessutom som Frankensteins brud och därtill slänger de in självaste Splinter i rollen som Van Helsing.


3. Lego-minifigurer (serie 14)

Lego-minifigurer i allmänhet då Dracula, Frankensteins monster, mumien och en varulv ingick i tidigare serier men detta handlar även om serie 14 från hösten år 2015 i synnerhet, för till synes av ingen särskild anledning alls så hade just den här serien ett genomgående tema, nämligen Halloween. Där fanns 16 stycken olika nya figurer att samla och jag lyckades fånga 15 av dessa när det begav sig. Där fanns en ny varulv med ett unikt huvud samt svans då serie 4 från 2011 innehöll en mer Michael Jackson i Thriller- aktig varulv utan svans och med ett vanligt Lego-minifigurhuvud. Vidare fanns där en galen vetenskapsman, en häxa, ett träskmonster som åtminstone förde tankarna till varelsen i svarta lagunen, en stor muterad fluga, en gast som kom med kedjor, en zombifierad hejarklacksledare, en kattkvinna som ur Ed Woods Orgy of the Dead, en till zombie, en mara, Bigfoot och vad som skulle kunna vara någon av Draculas brudar. Dracula själv ingick i serie 2, 2010. Klicka på bilden här till vänster för att förstora den förresten.

Där fanns även en zombie/spökpiratkapten, en man utklädd till skelett med pumpaformad hink i hand för bus eller godis och en ny variation på Frankensteins monster. Den förra var liksom den förra varulven del av serie 4 så för att särskilja den här mot den där så spelar denna glatt på elgitarr. Nåväl, detta var en grymt bra serie i vilket fall. Något som jag dock stör mig på är varför det goda folket på Lego gjorde detta till serie nummer 14 i ordningen när det olycksbådande numret 13 ändå låg så nära till hands. För det vore faktiskt hur passande som helst om just denna dedikerade Halloween-serie hade numret 13. Och man gav ju ändå ut flera spin-off-serier parallellt med de numrerade serierna så om man verkligen behövde fylla en lucka då vad som blev serie 13 släpptes i början på 2015 kunde man väl ha låtit Simpsons-figurer eller något komma före för att spara på nummer 13 till Halloween. Eller är det bara jag som tänker så? Mumien var för övrigt del av serie 3 från 2011 för den som undrar. Och den enda av alla de 16 i serie 14 som jag missade var den stentuffa lilla gargoylen... Attans!


2. Gravedale High

Långt, långt innan Monster High fanns Gravedale High. Med ingen mindre än Rick Moranis! Det var en tecknad TV-serie som producerades av Hanna-Barbera och jag gillade verkligen den som barn. Dessvärre gjordes det bara en enda säsong om 13 avsnitt som urspungligen sändes 1990. Moranis spelar huvudrollen som den mänskliga läraren Max Schneider i en särskild skola för, just det, monster. Bland de mest framträdande eleverna går Vinnie Stoker, en vampyr ā la Fonzie, Frankentyke som är en ohelig korsning mellan Frankensteins monster och Bart Simpson, Cleofatra som är en fet mumie, Reggie Moonshroud som är en varulv, Gill Waterman som är en varelse från svarta lagunen, Duzer som är baserad på gorgonen Medusa, zombietjejen Blanche samt Sid, den osynlige killen. Och så J.P. Ghastly III som ska föreställa en variant av den tecknade karikatyren av skådespelaren Peter Lorre som framställdes vara en lika sliskig som galen vetenskapsman i gamla tecknade kortfilmer med Looney Tunes... Nä, jag fattar heller inte grejen med den sista men det var en återkommande arketyp i olika Hanna-Barbera-serier.



1. The Monster Squad

Nu menar jag såklart inte TV-serien Monster Squad från 1976 utan filmen, The Monster Squad från 1987. Filmen har inget som helst att göra med den äldre TV-serien. En svart komediskräckis var det, en vanlig mix på 80-talet, som handlar om ett gäng barnungar som råkar i luven på ett gäng monster. Tänk Goonies – Dödskallegänget i kamp mot klassiska monster. Kom ut som Monsterklubben i Sverige när det begav sig. Storyn inkluderar alla fem som jag efterlyste; greve Dracula själv, Frankensteins monster, varulven, mumien och Gill-man dvs varelsen i svarta lagunen. Och ingen fördömd CGI här inte. Åh, nej... Här är det bara äkta vara som gäller minsann...

Vi snackar praktiska effekter och monster skapade av den legendariske Stan Winston. Och jag säger då det, i synnerhet varelsen från den svarta lagunen ser riktigt jävla fräck ut alltså. Så här bra har gamle Gill-man aldrig sett ut, vare sig förr eller senare. Titta bara på den där kostymen. Ja, titta bara! Och kan ni begripa att det var inget som animerades i en dator utan det var en verklig kostym som existerade som man kunde röra vid? De andra monsterna ser också bra ut, inte minst mumien, men varelsen från svarta lagunen är fan i mig bäst alltså. När det gäller själva filmen som film betraktad så är den väl okej... Inte mycket mer än okej då men låt gå... Hela behållningen är trots allt att återse dessa fem klassiska monster från gamla Universal-skräckisar i modern tappning, med vad som då var de senaste kostymerna och specialeffekterna. Filmen tar sig själv inte på stort allvar, de många dödsfallen till trots.


| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|- 4x4 Popkulturella 4:or
|- Annorlunda julsagor
|- Artister likt tecknade...
|- Benrangel/benskallar
|- Björnar
|- Dinorelaterade grejer
|- Enögda typer
|- Gula saker
|- Gula saker igen...
|- Gröna saker
|- Hajrelaterade grejer
|- Harar och kaniner
|- Hattklädda typer
|- Häftiga häxor
|- Kaffekoppar
|- Krabbdjur för kräftskiva
|- Krig mot maskiner
|- Monster Mash-Ups
|- Pingviner
|- Pirater i populärkultur
|- Piratkaptendonnor
|- Pumparelaterat tjofräs
|- Rödblå saker
|- Speedsters
|- Switch merch vi inte...
|- Ugglor
|- Zombierelaterade saker
|- Zombierelaterat igen...
|- Äggrelaterade grejer
|
Mångpopulärkulturella


Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.