Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Krig mot maskiner



Text och bild: Jan M. Komsa, 2009-07-26


POPKORN-redaktionen är tillbaka (och solbrända som få) efter drygt en månads sommaruppehåll. Så nu när regnet åter piskar mot rutorna har det blivit dags att lämna strandpromenaderna bakom oss och återgå till tangentborden. Och efter vissa sedan länge emotsedda biopremiärer är det ju som upplagt för en tio-i-topp dystopiska krig mot maskiner!

10) Rise of the Robots

Maskinfiender:

The Supervisor och ett gäng tråkiga robotar

Pluspoäng för en träffsäker titel och därtill en av de mest klichéfyllda bakgrundshistorierna någonsin... En närliggande framtid, en megakorporation, robotar som arbetare åt människorna, The Supervisor - en superintelligent dator som utvecklar ett eget medvetande (tänka sig), de tidigare tama robotarbetarna förvandlade till ostoppbara mördarmaskiner och en cyborg med en klonad mänsklig hjärna som gör honom snäll och som såklart ska ställa allt till rätta.

Vad vi har att göra med i det här gamla ökända fighting-spelet är alltså robotar som tidigare haft samhällsnyttiga funktioner som lastare, byggare, militära robotar osv. Inte alls olikt motståndarna i en viss blå bombares eskapader... Skillnaden är väl den att där de ena i alla fall hade minnesvärda namn och utseenden, skyltar de här jättetrista plåtburkarna med just sådana fantasilösa namn som Loader, Builder och Military. Och din huvudfigur, den för övrigt enda spelbara karaktären i hela enspelarläget kallas såklart... Cyborg. Självklart. Som spel betraktat är det här riktigt sunkigt. Grafiken må ha varit avancerad för sin tid (1994) men designen är mördande tråkig och hela spelet andas brist på fantasi. Fast å andra sidan är det ju kul med alla klyschor och referenser till (eller ska man säga plagiat på?) allt från Mega Man till Terminator och RoboCop. Rise of the Robots må alltså vara skräp, men det är faktiskt den sortens skräp som man gärna lägger på minnet.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

09) Captain Power And The Soldiers Of The Future

Maskinfiender:

Lord Dread, Bio-Dreads

Ah, Captain Power... Ytterligare en "sådan där" TV-serie från det glada 80-talet. Jag låter introduktionen som man fick höra inför varje avsnitt tala för hela alltet och stryker bara under de roligaste delarna:

- Earth, 2147. The legacy of the Metal Wars, where man fought machines, and machines won.

- Bio-Dreads. Monstrous creations that hunt down human survivors, and digitize them.

- Volcania. Center of the Bio-Dread Empire, stronghold and fortress of Lord Dread, feared ruler of this new order.

- But from the fires of the Metal Wars arose a new breed of warrior, born and trained to bring down Lord Dread and his Bio-Dread Empire. They were Soldiers Of The Future, mankind's last hope.

Their leader, Captain Jonathan Power, master of the incredible Power Suits, which transform each soldier into a one-man attack force, Major Matthew 'Hawk' Masterson, fighter in the skies, Lieutenant Michael 'Tank' Ellis, ground assault unit, Sergeant Robert 'Scout' Baker, espionage and communications and Corporal Jennifer 'Pilot' Chase, tactical systems expert.

- Together they form the most powerful fighting force in Earth's history. Their creed: to protect all life. Their promise: to end Lord Dread's rule. Their name: Captain Power and the Soldiers of the Future!


PS. Låt inte den fulsnygga artworken lura er. Den här serien var verkligen jättelöjlig.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

08) I, Robot

Maskinfiender:

VIKI, NS-5s

Världen i I, Robot är inte så mycket dystopi som på god väg att bli det, något som jag tycker gör den här filmen ganska intressant. Omkring premiären minns jag att den kritiserades bl a för att robotarna inte såg tillräckligt farliga ut men det är ju det som är själva poängen med dem, dvs att de ska inte se farliga ut vilket bara gör det än mer nervkittlande när de väl blir farliga. När robotarna sedan går till massanfall liknar de mest en armé myror på krigsstigen. Svårt att ta på allvar enligt somliga men annorlunda och kul enligt mig. Också pluspoäng för den stora mechan som demolerar ett hus ungefär halvägs in i filmen. Rise of the Robots respektive Captain Power and the Soldiers of the Future är med på listan mest för ostighetsfaktorn men I, Robot är med för att det verkligen är en intressant skildring av ett robotuppror (klyschan med den superintelligenta datorn som utvecklar ett eget medvetande till trots).


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

07) Mega Man

Maskinfiender:

Dr. Wily, Robot Masters

Titeln som startade en av de mest repeterande serierna i spelvärlden och ja, det finns faktiskt en bakgrund till allt plattformshoppande. Tokstollen Dr. Wily är sur på allt och alla för att man inte erkänner hans begåvning (kanske han höll tummarna för Nobelpriset eller liknande?). Därför tar han och programerar om ett antal industrirobotar, sk Robot Masters, att ta över hela vida världen vilken tydligen står hjälplös inför hotet från sopbrännar- och gräsklipparrobotar. Men en ensam robot lyckas han inte programmera om och denna ska nu fara jorden runt för att ställa allting till rätta. Om bakgrundshistorien i Rise of the Robots lät välbekant så är det förmodligen för att de har stulit konceptet nästan rakt av från Mega Man. Pluspoäng för den europeiska artworken på förpackingen i alla fall, som sparkar rumpa jämfört med både den japanska och den amerikanska.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

06) Days of Future Past

Maskinfiender:

Sentinels

1980-talet var den verkliga guldåldern för amerikanska superhjälteserier och med både Chris Claremont och John Byrne bakom rodret kunde det bara inte slå fel. Days of Future Past (som självklart även publicerades i Sverige på den gamla goda tiden) var och förblir en av de mest populära berättelserna i X-Men-serierna genom tiderna. Denna alternativa framtid där enorma utrotningsrobotar kallade Sentinels skövlar världen har blivit så omtyckt att man har gått tillbaka till den om och om igen. Allra bäst är tillbakablickarna till framtiden och att se våra favoritmutanter dödas en efter en.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

05) Sonic the Hedgehog

Maskinfiender:

Dr. Julian Ivo Robotnik, SWATbots

Den här tecknade TV-serien (absolut inte att förväxlas med Adventures of Sonic the Hedgehog!) är en av mina personliga favoriter från barndomstiden. Den här tolkningen av Sonic var nästan overkligt dyster med en hel värld förändrad till en metallisk soptipp, befolkningen slagen i kedjor som mekansika slavar (allra mest synd var det om Sonics farbror...) samt livsfarliga robotstyrkor patrullerandes överallt. Det förekom t o m dödsfall bland motståndsrörelsen för sjutton!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

04) Screamers

Maskinfiender:

Screamers

Baserad på en novell av Philip K. Dick, mannen som även gav oss förlagorna till Blade Runner och Total Recall bara för att nämna några. Screamers skildrar en annorlunda slags dystopi. Vidsträckta, sargade snölandskap och en typ av maskiner som systematiskt blir mer och mer sofistikerade så till den grad att de utrotar även människorna som skapade dem (såklart...). Storyn är verkligen inte utan klyschor men kommer med det rätta stuket. Konflikten, miljöerna och karaktärerna känns skitiga och realistiska. När jag för första gången såg den här någon gång i mitten av 90-talet blev jag både fängslad och lite rädd. Screamers är en kultfavorit från tiden innan allt bestod av datoranimerade effekter, dvs 1995... Ignorera bara den där sannerligen fruktansvärda uppföljaren från 2006.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

03) The Matrix

Maskinfiender:

Maskinerna, agenterna

Skaparen av den nya actiongenren. När den första Matrix-filmen var på tapeten, då kretsade en stor del av hypen omkring frågan "Vad är The Matrix?". Det var det ingen som riktigt visste, utan man fick gå och se filmen helt enkelt. Ihågkommen i efterhand mest för kvasifilosofiska floskler, den coola stilen med läderrockar, solbrillor och hela köret samt såklart grejen med bullet time... Men det hela handlade ju också om en jävligt fräck konflikt med "Maskinerna". Något som framgår bättre om man sätter sig ned med uppföljarna och spin-offen Animatrix. Dels har vi olika typer av dödsmaskiner i "den verkliga världen" som Sentinels eller Harvesters men dels (och kanske allra fräckast) har vi ju programvara i "The Matrix" däribland stentuffa agenterna Brown, Smith och Jones.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

02) Battlestar Galactica

Maskinfiender:

Cylons

Och nu menar jag inte den ostiga TV-serien från 70-talet utan den uppdaterade versionen från 2003 till nutid. Det som är mest fascinerande med Battlestar Galactica är att vi verkligen har fått följa hur i princip hela vår människors civilisation har utplånats, med bara totalt ett tiotusentals överlevande som drivits på flykt ut i ett oändligt universum, sökandes efter en mytomspunnen koloni kallad "Jorden", med en hel ras av självmedvetna maskiner hack i häll. Också fascinerande är den stora variationen bland maskinerna. Vi har de vanliga plåtburkarna till fotsoldater, levande och tänkande farkoster, människotyper och hybrider däremellan... De tre säsongerna av Battlestar Galactica som gått har lyckats hålla standarden hög. Nu återstår bara fjärde och sista säsongen där man äntligen når fram till Jorden!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

01) Terminator

Maskinfiender:

Skynet, Terminators

Ja, vad trodde ni egentligen? Det framtida kriget mot maskinerna i Terminator-filmerna är så mycket kult som det bara kan bli. Jag såg inte den allra första The Terminator då det begav sig men när Terminator 2: Judgement Day kom i början på 90-talet - ja, jävlar alltså. Att de inledde filmen med en relativt lång framåtblick in i kriget mot maskinerna var hur coolt som helst. Metallskeletten som vandrade omkring och sköt ihjäl mänskligheten, luftfarkosterna och de enorma stridsvagnarna som krossade dödskallar under sina räls... Wow, bara wow alltså. Jag var hur "blown away" som helst.

I efterhand såg jag såklart även första Terminator på hyrvideo och även där fick man ju se dessa mörka glimtar av vad som komma skulle. Självklart inte lika tekniskt imponerande som i T2 men stämningsfullt som fan. Ändå sedan dess, dvs i över 15 års tid nu har jag velat se mer om kriget i framtiden. Förstå mitt lyckorus när Terinator Salvation kom för bara någon månad sedan och handlade om precis detta... Att den sedan lämnade en hel del att önska, det kan jag ändå leva med ärligt talat. För mig är Terminator Salvation som en enda lång "panty shot" dvs fanservice. Vi får ju äntligen se mer av framtidskriget och jag blir som ett barn på nytt!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|- 4x4 Popkulturella 4:or
|- Annorlunda julsagor
|- Artister likt tecknade...
|- Benrangel/benskallar
|- Björnar
|- Dinorelaterade grejer
|- Enögda typer
|- Gula saker
|- Gula saker igen...
|- Gröna saker
|- Hajrelaterade grejer
|- Harar och kaniner
|- Hattklädda typer
|- Häftiga häxor
|- Kaffekoppar
|- Krabbdjur för kräftskiva
|- Krig mot maskiner
|- Monster Mash-Ups
|- Pingviner
|- Pirater i populärkultur
|- Piratkaptendonnor
|- Pumparelaterat tjofräs
|- Rödblå saker
|- Speedsters
|- Switch merch vi inte...
|- Ugglor
|- Zombierelaterade saker
|- Zombierelaterat igen...
|- Äggrelaterade grejer
|
Mångpopulärkulturella


Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.