Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-13:
Zombierelaterade sakerSammanställd av: SPPS, 2006-11-04

Text: Thomas D. Gustafsson, Magnus D. Johansson, Jan M. Komsa, 2006-12-17

Odöda, hjärndöda, vandrande lik. Vem kunde ana att ruttet kött som vill äta dina inälvor kunde vara så tilltalande. Årets Halloween-special ägnade grabbarna på SPPS och Halmstads spelförening med att titta på, läsa om- och spela igenom diverse zombie-relaterade titlar i syfte att rösta fram den definitiva odöda topplistan. Resultatet kan ni läsa här nedan.

13. The Zombies

|JMK

Nu menar vi inte att de levande döda skulle vara relaterade till sig själva. Det vore ju bara absurt och hade i så fall stavats "zombier" för den delen. The Zombies å andra sidan var ju ett brittisk 60-tals pop/rockband med influenser av jazz vilka gav världen den absolut skönaste hissmusiken i låtar som She's Not There och Time of the Season. Lättsamt, trivsamt och lagom psykadeliskt.


12. Marvel Zombies

|JMK

Det som Marvel Zombies vill lära oss är väl att inte ens superhjältar är immuna mot zombie-flunkan. Idén bakom serietidningen är precis lika absurd som den låter. Ett virus infekterar hjältarna i Marvel-världen (du vet Spindelmannen, Hulken, Wolverine med flera) och förvandlar dem till blodtörstiga människoköttätare... Det allra bästa med serien är dock omslagen som är parodier/hyllningar till tidigare kända omslag av diverse Marvel-tidningar, nu i zombieformat.


11. Stubbs the Zombie (Xbox)

|JMK

Edward "Stubbs" Stubblefield var en kringresande försäljare i USA under den stora depressionens tid på 1930-talet som gick ett dystert öde till mötes... Han mördades och blev begraven ute på ett fält och en 20-30 år senare så hade man dessutom byggt upp en hel sabla stad rakt ovanpå Stubbs sista viloplats. Det fick fasen vara nog för Stubbs som då reste sig från graven på jakt efter efter människohjärna och hämnd... Inte fullt lika hjärndöd som sina likar slår Stubbs ett slag för världens alla zombier. Den som påstår att zombier inte har någon karaktär har ju tydligen aldrig hört talas om Stubbs då. Han är en zombie som vågar gå emot strömmen, en rebel utan puls.


10. Zombies Ate My Neighbors

|JMK

1993-94 släppte Konami ett äventyrspel till SNES:n och Sega Mega Drive. Det var utvecklat av LucasArts och fick namnet Zombies Ate My Neighbors, en tribut till Rock Star Ate My Hamster från 80-talet. Spelet passerade tämligen obemärkt förbi då det begav sig men betraktas idag som en välkommen parantes i såväl LucasArts spelbibliotek som zombie-genren i allmänhet. Som titeln antyder rör det sig inte om någon vidare seriös studie i överlevnad utan snarare om en parodi på skräcktemat, översvämmad av zombier och annat sattyg - som vill äta dina grannar!

Spelet fullkomligen kryllar ju av referenser till klassiska och ökända skräckisar, så som t ex Skräcken i Svarta Lagunen, Den onda dockan och Motorsågsmassakern. Dessvärre är den europeiska versionen censurerad på det mest idiotiska av sätt. Bland annat är den klockrena titeln kapad till enbart "Zombies" då zombier som äter dina grannar tydligen ansågs vara för brutalt, medan mördaren från Motorsågsmassakern är utbytt mot en mordisk skogshuggare. Nej, vi förstår heller inte logiken i det.


9. Rob Zombie

|TDG

Heavy Metal-musiker, regissör, B-filmfantast samt grundare av gruppen White Zombie... Tekniskt sett inte någon zombie själv men hans hängivelse för- samt många förbindelser och bidrag till det zombieliknande inom populärkulturen, må det vara film, musik, TV eller t o m serietidningar för satan, säkrade den gamle gubben en given plats på vår lista.


8. 28 Dagar Senare

|JMK

Nej, vi syftar inte på den amerikanska komedin med Sandra Bullock men däremot på den brittiska skräckfilmen från 2002 med tydliga zombie-influenser. Stackars Jim vaknar upp på sjukhuset efter att ha varit i koma de senaste 28 dagarna. Vad Jim inte vet är att det har hänt en del ute i världen under dessa dagar. Döm hans förvåning när han ställs inför ett till synes totalt övergivet London och de allra första människorna han möter visar våldsamma intentioner att käka honom... 28 dagar senare överraskade inte bara Jim med sina springade zombier, som genast visade sig vara ett oerhört mycket större hot än den vanliga sengångartypen. Det här är helt klart en av de bästa zombie-(influerade?)spelfilmerna till dags dato... Den enda anledningen till att filmen inte kommer högre upp på listan är att vi var oense huruvida man faktiskt kan räkna den som en "riktig" zombie-film.


7. Dead Rising (Xbox 360)

|JMK

På många sett är Dead Rising den spelatisering som gamla Dawn of the Dead aldrig har fått. Faktiskt. Man är en bland flera överlevande belägrade i ett köpscentrum. Man upplever zombierna som vandrar omkring och vill äta ens hjärna som ett problem. Till sin hjälp kan man använda i princip vilka tillhyggen som helst för att då göra mos av de odöda. På så sätt är ju Dead Rising dessutom raka motsatsen till Capcoms tidigare zombieinfekterade speltitlar där konceptet var att överleva och undvika zombierna... Dead Rising däremot manar istället till direkt konfrontation och total kreativ frihet i en aldrig sinande zombieslakt!! Spelet håller t o m koll på hur många vandrande lik som man dödar igen för sjutton! Vår främste testlirare uppgav att han hade massakrerat över 5000 zombier när han klarade spelet. Vi diggar det.


6. Resident Evil Archives

|TDG

För alla med något intresse för Capcoms Resident Evil-serie är den här boken ett måste. Ett MÅSTE säger jag. Här finnes en extremt detaljerad genomgång över de zombie-relaterade spelen i serien, dvs delarna 0-3 samt Code Veronica. Boken bjuder på ingående fakta om handlingen, karaktärsprofiler, tidslinjer, skärmdumpar, skisser, teckningar och mycket, mycket mer. Exempel på godis är tidiga skisser som avslöjar sådana tänkbara fiender som t ex muterade zombie-apor eller gigantiska zombie-hästar. Zombie-hästar!


5. House of the Dead

|TDG

Utgångspunkten här kan kallas väldigt "klassisk". En galen vetenskapsman som tillverkar zombier i syftet att ta över världen. Två stycken agenter som skickas in för att stoppa honom och förgöra hans fruktansvärda skapelser... Och sedan byggs det bara på... Vad som gör denna arkadserie så under-hållande är dock knappast handlingen utan just faktumet att det är arkad. Spelarna får själva vifta med pistolerna mot hela zombie-arméer och spränga skallar så det står härliga till.

Helt klart menat att spelas tillsammans med en stridskamrat, då man har möjligheten att hjälpa varann att krossa det odöda hotet. Del tre plockar ytterligare adrenalinpoäng då man får pumpa bly med avsågade hagelgevär istället för de vanliga pistolerna. Och ja; ljuspistolerna i kabinetten är verkligen utbytta mot fullt fungerande bössor. Nu väntar vi ju bara på fyran där man ska få kasta granater och skjuta med maskingevär.


4. Resident Evil 2

|TDG

Del två i Capcoms odöda serie som definierade hela survival horror-genren är även den bästa av flera anledningar. Först och främst utspelar det sig inte i någon avlägsen herrgård uppe bland bergen utan mitt inne i storstaden Raccoon City, vilket bidrar till den rätta domedagskänslan som går hand i hand med hela zombie-genren. Sedan har vi röstskådespelarna som är en total förbättring från föregångaren mm, mm. Som lite nördfakta kan väl nämnas att detta skulle bli ett helt annat spel från början. Utvecklarna hade redan ett färdigt spel men var inte helt nöjda med resultatet och tog risken att börja om från början. Denna risk visade sig bli ett av de allra bästa spelen i genren genom tiderna. Det skrotade projektet finns för övrigt som en spelbar demo på Resident Evil Directors Cut och döptes där till Resident Evil 1.5.


3. Zombie Flesh Eaters

|MDJ

Den italienske regissören Lucio Fulcis "Zombi 2" från 1979 (i vår del av världen känd som Zombie Flesh Eaters!) var en oberoende uppföljare till George Romeros Dawn of the Dead. Uruselt dubbad, med ångestframkallande musik och utspelad mestadels på någon tropisk ö nedsmittad av zombier blev den snabbt omtalad som en av de äckligaste filmer som någonsin har gjorts... Till de mest "minnesvärda" scenerna hör bl a genomborrade ögonglober och en så sanslös kamp under vatten mellan zombie och haj. Dödsskönt.


2. The Zombie Survival Guide by Max Brooks

|TDG

Vad ska vi egentligen ta oss till när ett virus förvandlar våra medmänniskor till blodtörstiga zombier som tar över hela världen? Hur ska vi känna igen vår fiende och lära oss att förgöra den och hur vi försvarar oss? Svaren hittar vi i denna bok som tar upp varje litet problem man kan tänka sig stöta på då invasionen är ett faktum. Vad som behövs på resan, vilka vapen som är de mest effektiva, vilka skydd vi bör använda, var vi skall befästa oss. Ja, allt detta nämns för att gemene man (förhoppningsvis!) skall kunna klara sig undan zombie-hotet... Med finns också dokumenterade riktiga händelser som visar flera tänkbara scenarion som kan tänkas uppstå. Kort sagt - för att människor skall kunna klara sig helskinnade är denna handbok i överlevnad och utrotning ett måste. Ett MÅSTE säger jag bara.


1. Dawn of the Dead (2004)

|TDG

Zombie-kungen George Romeros bidrag till genren med alla "[...] of the Dead-filmer" kan knappast förbises. Ironiskt nog är den bästa filmen i serien dock inte någon av Romeros egna utan Zack Snyders regissörsdebut med nyinspelningen på Dawn of the Dead från 1978. Och vilken debut sedan. Dawn of the Dead årgång 2004 är inte bara ren underhållning i sann zombie-splatter-anda, men det är även en väldigt bra film i största allmänhet, med ett välskrivet manus och en mycket intressant lista karaktärer. En sjuksköterska, en polis, en TV-försäljare, en lastbilschaufför m.f, som bara försöker förstå och överleva känns helt naturligt i en zombie-film. Platsen är densamma som i originalet; ett köpcentrum där sagda människor barrikaderar sig och desperat försöker att hitta en väg ut samtidigt som de levande döda flockar sig utanför dörrarna... Musiken är också riktigt passande med låtar som t ex Johnny Cashs "When the Man Comes Around" som spelas i öppningssekvensen och som verkligen bidrar med det rätta domedagsbudskapet.

DVD-utgåvan har även vad som säkert kan vara världens bästa extramaterial. En nyhetssändning som går parallellt med filmens händelser och visar bland annat spridningen av smittan, en hemmavideo inspelad av ägaren till en vapenaffär tvärs över köpcentret etc. Det sista som man kan säga om den välförtjänta vinnaren på vår zombie-relaterade lista är att det är inte enbart en film. Det är ren och skär underhållning och domedagskommentar på en och samma gång.

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|- 4x4 Popkulturella 4:or
|- Annorlunda julsagor
|- Artister likt tecknade...
|- Benrangel/benskallar
|- Björnar
|- Dinorelaterade grejer
|- Enögda typer
|- Gula saker
|- Gula saker igen...
|- Gröna saker
|- Hajrelaterade grejer
|- Harar och kaniner
|- Hattklädda typer
|- Häftiga häxor
|- Kaffekoppar
|- Krabbdjur för kräftskiva
|- Krig mot maskiner
|- Monster Mash-Ups
|- Pingviner
|- Pirater i populärkultur
|- Piratkaptendonnor
|- Pumparelaterat tjofräs
|- Rödblå saker
|- Speedsters
|- Switch merch vi inte...
|- Ugglor
|- Zombierelaterade saker
|- Zombierelaterat igen...
|- Äggrelaterade grejer
|
Mångpopulärkulturella


Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.