Topp-50: Xbox 360/PS3-titlar
Text: J. Robin Andersson, Jan M. Komsa, G.W. Kong, 2017-03-23
Den sjunde tillika föregående konsolgenerationen med PlayStation3 och Xbox 360 i spetsen var sannerligen en för historieböckerna... Det så häftigt kallade "konsolkriget" mellan Sonys och Microsofts respektive nya började, som omnämnt i fjolårets julkalender, mot slutet av 2006 då PS3:an äntligen kom ut att möta dess utmanare. Men om vi räknar från när Xbox 360 först släpptes, november 2005 i USA, till när PS3:an slutligen togs ur bruk, maj 2017 i Japan, så innebär det att den förra konsolgenerationen sträckte sig över elva och ett halvt år! Det är mer än dubbelt så lång tid mot vad vi hittills har varit vana vid. Helt otroligt. Och nu när båda formaten formellt är "discontinued" dvs inte längre i produktion, passar vi på att smida medan järnet ändå ännu är varmt och ger er läsare vår egen sammansatta syn på saken.
Det betyder helt enkelt att vi sammanställer de hundra bästa speltitlarna från detta föregående konsolkrig mellan Sony och Microsoft. Först har vi de 25 främsta företrädarna för PS3:an och att vi räknar dem först beror BARA på att "Topp-25 Sony PS3-spel" radas upp så nätt och fint efter PS2 i den alfabetiska ordningen i menyn till höger, sedan de 25 mest exklusiva Xbox 360-spelen och slutligen de hela 50 mest framstående multiplattformtitlarna båda formaten emellan. Och nu undrar säkert vissa varför vi inte alls har med Nintendo i beräkningen? Jo, dels är det för att Nintendo körde sitt eget race med Wii och dels är det för att vi likaså hellre kör ett eget race med Nintendo-konsoltopplistorna så att de kommer upp i rätt ordning i förhållande till varandra. Vår första NES-lista var först ut, sedan gick turen till SNES följt av Nintendo 64:an. Så innan vi lägger upp en egen Wii-lista vill vi alltså ha GameCuben avklarad... Och med tanke på att vi fortfarande har fler Nintendo-konsolspecifika topplistor uppe än alla andra märken tillsammans så kan vi väl KNAPPAST anklagas för att direkt "dissa" Nintendo eller hur?
Och med allt detta sagt går vi nu rakt på de 50 bästa titlarna (inklusive alternativ till dessa) vilka släpptes till både Xbox 360 och PlayStation3...
|
|
|
|
|
|
50. Battle Fantasia
49. Fuel
48. Sega Rally Revo / Online Arcade
47. Resonance of Fate
46. Mortal Kombat (2011)
45. Resident Evil 5
44. Prince of Persia: The Forgotten Sands
43. Ghostbusters: The Video Game
42. Call of Juarez: Bound in Blood / Gunslinger
41. Mirror's Edge
|
|
Och som redan nämnt både en och två gånger valde vi att inte skriva några ingående texter om varenda spel på de här listorna mest pga själva omfånget då vi gärna ville få upp de iallafall sammanställda listorna senast nu, det här året. Däremot bjuder vi på några valda observationer kring listorna i deras helhet! Och längst bak här på multiplattformtoppen Xbox 360 och PS3 emellan har vi vårt eget lilla "guilty pleasure" i form Battle Fantasia från inga mindre än de tidigare Guilty Gear-utvecklarna på Arc System Works. Strax före finner vi ytterligare två av våra skyldiga nöjen i och med Fuel och Sega Rally-spelen. Vad kan vi säga? Vi gillar racing, diggar Mad Max-filmerna och har en nostalgisk plats i våra spelhjärtan för Sega Rally så så är det bara. Star Ocean-utvecklarna på tri-Ace kom tidigare in längst bak på Xbox 360-listan med sitt Infinite Undiscovery och kommer här in likaså nästan längst bak med Resonance of Fate och säg vad man vill om alla de här spelen men jäklar vad coola titlar de kommer på, va? Ed Boons samt Capcom respektive nytändningar iochmed 2011 års version av Mortal Kombat och det lysande Resident Evil 5 kniper de följande två placeringarna på listan och dessförinnan finner vi två titlar som spelar lite mer på nostalgin med Prince of Persia: The Forgotten Sands respektive Ghostbusters: The Video Game. Och sedan har vi de där två uppföljarna till Call of Juarez som tidigare nämndes i Xbox 360-toppen samt det svenskutvecklade Mirror's Edge, fyndigt nog ett plattformspel ur förstapersonsperspektiv och en gammal favorit här på redaktionen.
|
|
|
40. Prototype / 2
39. LEGO Star Wars: The Complete Saga
38. Final Fantasy XIII
37. Tomb Raider (2013)
36. Top Spin 3 / 4
35. Virtua Tennis 3
34. SoulCalibur IV / V
33. Catherine
32. Eternal Sonata
31. Mini Ninjas
|
|
På delad 40:e plats har vi de båda radikala Prototype-liren och strax före det smått geniala LEGO Star Wars: The Complete Saga. Och på plats 38 ser vi... Final Fantasy XIII. Åh, hur de mäktiga har fallit... Den tionde delen i serien kom åtminstone bland topp-10 på PS2-listan för drygt åtta år sedan och nu har vi ju inte satt ihop någon egen PSX-topp ännu men att någon av delarna VII-IX inte skulle hamna med på topp-5 där vore verkligen otippat. Likväl hamnade ju Final Fantasy VI bland fem-i-toppen på SNES-listan och Final Fantasy V knep också tolfte plats i samma veva. Och så har vi nu del XIII i den riktiga serien långt där bak på trettioåttonde plats alltså. För nästan vilken annan speltitel som helst vore det ju en bedrift som heta duga bara att platsa någonstans bland de 50 bästa spelen på listan men för ett nytt Final Fantasy, ett nytt riktigt FF-spel och ingen spin-off, att hamna ända nere på plats 38 är ju fan tragiskt alltså. Men ja, vi har ändå med det iallafall. Och sedan så har vi Tomb Raider anno 2013, det tidigare nämnda tredje Top Spin-spelet som alltså petades från Xbox 360-listan då det kom ut till PS3 med och här tar en placering ihop med del fyra i serien och så Segas Virtua Tennis 3, även det tidigare omnämnt i den där videospeltennistopplistan från förr. Men hur mycket vi än gillar tennis i videospelform så visade sig Namcos båda svärdhuggarlir i SoulCalibur IV-V vara snäppet vassare... En minst sagt modig uppstickare på listan var annars Atlus rätt förföriska pusselplattformsäventyr Catherine. Vi som uppskattar både klassisk musik och sagolika japanska konsolrollspel är väl rätt nöjda med Eternal Sonatas placering på listan och det kan vi nog lugnt säga om nästa spel med, det fullkomligt förtjusande och f.ö danskutvecklade Mini Ninjas! Och vi har väl nämnt hur mycket vi gillar ninjaspel? Ninja, ninja, hai, hai! ;p
|
|
|
30. Brutal Legend
29. Bulletstorm
28. Castlevania: Lords of Shadow
27. Darksiders / II
26. Guitar Hero III: Legends of Rock / World Tour / 5 / Warriors of Rock
25. Prince of Persia (2008)
24. Devil May Cry 4
23. Virtua Fighter 5 / Final Showdown
22. Assassin's Creed / II / III / IV: Black Flag / Brotherhood / Revelations
21. Far Cry 2 / 3
|
|
Bland placeringarna 21-30 på listan finner vi framförallt Ubisofts Far Cry 2-3 och hela deras Assassin's Creed-serie. Vi snackar alltså hela sex spel i serien. Snacka om att vi besparade oss själva en jävla massa huvudbry genom att bara bunta ihop dem till en enda placering allså. Och det kan vi ju för all del säga om Guitar Hero-spelen med vars del tre: Legends of Rock, fyran vid namn World Tour, del 5 som inte kallades något mer än så samt Warriors of Rock, alla hamnade på delad 26:e plats på listan. Det här med att släppa helt nya adaptioner av tidigare kända titlar som om det vore de första delarna i serien måste ha varit en slags seglivad fluga mot slutet av 00- respektive början på 10-talet. Vi har redan gått igenom Mortal Kombat årgång 2011 och Tomb Raider årgång 2013 och så har vi nu Prince of Persia årgång 2008 med. Tacka vet vi dock titlar som har vett nog att markera att det inte rör sig om det helt första spelet i serien. Så som Devil May Cry 4 och Virtua Fighter 5 t ex, platserna 24-23 på vår lista. Det sistnämnda ihop med den slutgiltiga versionen "Final Showdown". Lite längre bakåt har vi även några estetiskt lite mörkare spel i form av Darksiders I-II och Castlevania: Lords of Shadow samt de därtill även lite mer skojfriska Bulletstorm och Brutal Legend.
|
|
|
20. Splinter Cell Blacklist
19. Colin McRae: Dirt / 2 / Dirt 3
18. Dragon Age: Origin / II / Inquisition
17. L.A. Noire
16. Mass Effect / 2 / 3
15. Super / Ultra / Street Fighter IV
14. Borderlands / 2
13. Dishonored
12. Child of Light
11. Limbo
|
|
Och så kommer vi in på 20-i-toppen med Metal Gear Solid-utmanaren Splinter Cell vars sjunde och till dags dato fortfarande senaste del i serien, dvs Blacklist, är det enda att ta sig in någonstans på våra topplistor. Xbox Live Arcade och PlayStation Network har gett oss en hel del både små och stora spelupplevelser men framförallt Limbo och Child of Light som toppar 11-20-delen av listan... Arkane Studios ångpunkdoftande Dishonored kniper 13:e platsen, tätt följt av de härligt knäppa Borderlands-spelen och de visuellt måhända nästan lika intressanta men innehållsmässigt betydligt mer traditionella femtioelva versionerna av Street Fighter IV. Av ren princip vill vi egentligen tycka mindre om Street Fighter IV än vad vi trots allt får medge oss göra... Jävla Capcom. Nåja. Rollspel parat med fantasy eller science fiction, vilket blir det? För vår del hamnade iallafall Mass Effect-trilogin snäppet före Dragon Age-spelen men då lyckades ändå stilfulla L.A. Noire klämma sig in däremellan. Och inte att förglömma är ju Colin McRae: Dirt-spelen som också tog sig in i mål strax innanför topp-20-strecket.
|
|
|
10. Fallout 3 / New Vegas
09. Dark Souls / II
08. Rock Band / 2 / The Beatles Rock Band
07. Dead Space / 2
06. Rayman Legends / Origins
05. Batman: Arkham Asylum / Arkham City
04. Portal 2
03. BioShock / 2 / Infinite
02. Red Dead Redemption
01. Grand Theft Auto IV / V
|
|
Vidare in på den högsta toppen av listan finner vi Bethesdas kritikerrosade Fallout 3 och det åtminstone väl mottagna Fallout: New Vegas på delad tiondeplats... Och på niondeplats har vi FromSoftwares två uppföljare till deras PS3-exklusiva Demon's Souls från 2009, Dark Souls I-II årgångar 2011 och 2014 (och Dark Souls III släpptes till PS4 och Xbox One förförra året f.ö). Sedan kommer vi till frågan Rock Band eller Guitar Hero? Och såklart är ju svaret Rock Band, inte minst tack vare Beatles-utgåvan. Survival horror ute i rymden där typ ingen kan höra en skrika har vi väl gått och dag(mar)drömt om ända sedan var och en först såg Sir Ridley Scotts Alien från 1979. Som på beställning kom sent omsider Electronic Arts av alla tänkbara med sina Dead Space-spel varav de två första delarna tog sig in på vår lista. Men inte innan Ubisofts båda Rayman-titlar för den sjunde generationen! In på topp-5:an ser vi sedan de två första delarna i Batmans Arkham-serie, Asylum samt City. Fjärdeplatsen gick till Valves Portal 2 och apropå det så smög den där frågan om samlingar upp igen... Var ska man dra gränsen liksom? För vi hade ju med God of War Collection till PS3 men... Jo, ärligt talat så drar vi ändå gränsen vid The Orange Box, samlingsboxen med alla de där Half-Life 2-spelen, Team Fortress 2 och just det första Portal. Namnet till trots så kändes GoW Collection trots allt som ett enda spel och The Orange Box är just en samlingsbox och inte ett enda spel så bara därför platsar det inte på listan (lika lite som Super Mario All-Stars hade platsat på SNES-listan t ex). Hursomhelst så tar de sjukt stämingsfulla BioShock-liren tredjeplatsen här på multitoppen medan de fräcka snubbarna på Rockstar roffar åt sig såväl andra- som förstaplatsen med Red Dead Redemption samt Grand Theft Auto IV-V... Och det var det gott folk! De bästa multiplattformspelen mellan Xbox 360 och PS3. Och vem hade anat det, på PSX och Saturn-tiden, att gamla "DMA" som de hette förr i världen, dittills mest kända för Lemmings, skulle nå såhär långt?
|
|
==============================================================================================
|
< <
Vänd om till Xbox 360-25-i-toppen!
| Fortsätt runt om till PS3-25-i-toppen! > >
|
|
| Till toppen av sidan |
|
|