Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Höstiga videospel(bitar)Text och sånt: Jan M. Komsa, G.W. Kong, Totaka N. Talisa, 2022-09-23


Nämen, se där... Hösten har börjat. Vilket innebär att vi nu kör igång med vår sedan det första året av det här årtiondet årliga nedräkning till Halloween! En topplista om härligt höstiga hela videospel eller bara särskilt utmärkande hösthärliga bitar av spel står först på tur för i år! Och med det menar vi inte nödvändigtvis skrämmande eller "Halloweeniga" spel och spelbitar utan just HÖSTIGA. Spel och spelbitar som är i den här årstidens rätta anda alltså. Inga skräckspel, så inget Resident Evil, inget Silent Hill och sånt. Det handlar liksom om titlar som förmedlar den rätta höstkänslan inför Halloween utan att för den sakens skull handla om skräck i sig. Typ.

10. Stämningen överlag i diverse Mega Drive-lir

De mörkare, mattare färgerna gör mycket för den höstiga atmosfären i mången Mega Drive-lir. Lite av en fuling att klumpa ihop flera spel på en placering så här men vi kunde inte komma överens om ett annat ensamt spel (andra alternativ var annars miljön i Resident Evil 4 eller höstkänslan i Mushroom Hill Zone i Sonic & Knuckles bara för att nämna några) så då fick det bli så. De ofta mer matta Mega Drive-liren gav ofta mer höstiga vibbar i största allmänhet jämfört med de mer färgstarka SNES-spelen. Mycket på Mega Drive kändes liksom rent estetiskt överlag lite mer dystert och vemodigt. Perfekt sinnesstämning för hösten ju! Tre lir som vi valt fram som företrädare för denna mer vemodigt höstiga stämning är Strider, Stormlord och Steel Empire, även känt som Empire of Steel här i vår del av världen... Så det så!

===============================================================================================

9. Super Mario World (SNES, 1992): Då hösten kommer till Dinosaurieland

När det slår om från sommar till höst, med andra ord när hösten kommer till Dinosaurielandet, i Super Mario World... Det är minsann en händelse. Vilket händer när man varvat hela spelet, inklusive alla de extra svåra banorna i Special World, och sedan tar Star Road tillbaka till Yoshis hus i början på den första världen. Hela Forest of Illusion andas dessutom höst redan som det är. En mycket mysig spelvärld. De grönskande bakgrunderna intui själva banorna ändras förvisso inte tillsammans med världskartan men vissa fiender byts ut. Koopa Troopa-truppperna byter ut skalen mot stora mustaschprydda Mario-masker av någon bisarr anledning men mer i ton med höststämningen byts de vanliga köttätande plantorna ut mot levande pumpaskallar!

===============================================================================================

8. Diddy Kong Racing (N64, 1997): Nivåerna i Dragon Forest

De där julbybanorna får då alltid mest uppmärksamhet när Diddy Kong Racing kommer på tal men mindre omtalat är att spelet är faktiskt uppdelat i de fyra årstiderna. Vintern i nyss nämnda julbyar såklart och så våren i dinosaurievärlden, sommaren i sjörövarvärlden (Arr!) och sist men inte minst hösten i den medeltida världen. Höstkänslan är förvisso ganska subtil. Första banan på denna värld, Windmill Plains, är mer sensommar, skördemånad typ, äkta augusti och på sin höjd början på september-feeling... På de senare banorna gör sig dock hösten mer och mer påmind om än ändå bara delvis, som med höstskogspartiet i Greenwood Village eller hur musiken i Boulder Canyon liksom smyger in höstiga noter på väl valda ställen... Haunted Woods sedan är helt klart den mest höstiga banan sett till hur där ser ut och eh, hört till hur där låter (lätt den bästa låten i hela spelet förresten...) och ja, temat med spöken och sånt. Vrålkul!

===============================================================================================

7. Hösten i Harvest Moon & Story of Seasons-spelen

Vi snackar Harvest Moon-serien som på senare år på grund av rättighetstrams hit och dit inte fortsatte med nya delar under det namnet (så låt er inte luras!) utan som Story of Seasons... Så att de spel som har kommit ut som Harvest Moon sedan Story of Seasons är alltså egentligen inte Harvest Moon, då det som var Harvest Moon innan numera heter Story of Seasons... Hänger alla med så här långt? De gamla, tillika riktiga, Harvest Moon- samt de nya Story of Season-spelen om livet som bonde är hur som helst självklart uppdelade i de fyra säsongerna av året. Man går inte lika mycket in på det som i Animal Crossing-spelen, varje årstid i Harvest Moon och Story of Seasons är t ex kortare i spelen än vad de är i verkligheten, men ändå. Fram mot höstkanten börjar skördesäsongen och då har man att göra. Vi gillar verkligen hösten i de här spelen. Man myser i takt med musiken och man kan odla de bästa grödorna under denna säsong... En annan sak att gilla med hösten är matlagningstävlingarna! Gott mos för oss som älskar att laga mat. Var och en har nog sin egen favoritdel i sagan, som Back to Nature till PS1 eller det första Story of Seasons till 3DS, men en sak är vi rörande överens om... Hösten är bäst.

===============================================================================================

6. Hösten i Animal Crossing-spelen

Spelen i Animal Crossing-serien går ut på att man lever sitt dagliga liv från dag till dag. Animal Crossing har då alltid, ända sedan den första delen för drygt 20 år sedan, spelats i realtid och följt verklighetens veckodagar, månader och så följaktligen hela årstider. Hösten är naturligtvis en av de mysigare tiderna på året. New Horizons är den delen i serien som vi alla undertecknade spelat både mest och mest nyligen (vissa av oss spelar det fortfarande...) och sålunda den delen som vi har mest att säga om. Och ja, vad finns det att säga egentligen? Löven på träden ändrar färg, dagarna blir kortare och solnedgångarna känns allt mysigare... Halloween är väl föga förvånande höstens höjdpunkt fast denna säsong handlar faktiskt om mer än så. Man verkligen känner skillnaden i atmosfären. Det blir mindre grönt överlag, krypen blir färre och allting liksom saktar ner. Efter den hektiska sommaren kan det faktiskt vara riktig skönt med en mer avslappnad säsong. Förra hösten öppnade förresten kaféet inuti museet i New Horizons och inget går väl upp mot en varm kopp kaffe en stormig hösteftermiddag?


===============================================================================================

5. Banjo-Kazooie (N64, 1998): Mad Monster Mansion och Click Clock Wood

Banjo-Kazooie är inte det första Rare-spelet på listan och spoiler (eller något); det blir inte det sista heller. Men så hade gamla Rare för vana att knåpa ihop redigt stämningsfulla höstmysiga spelbitar. Framför allt två världar gör sig påminda i den bemärkelsen från Banjo-Kazooie... Först den härligt rysliga skräckvärlden, Mad Monster Mansion, där t o m själva gravstenarna är ute efter ditt liv och med en häcklabyrint som tagen rakt ur The Shining. Sedan urmysiga Click Clock Wood där hela banan skiftar mellan de fyra årstiderna. Och bara åsynen av de gigantiska lövhögarna när det slår om till höst är hur mysigt som helst alltså. Vi övervägde för övrigt att slänga in Donkey Kong 64, med Creepy Castle och Fungi Forest i spetsen, fast det fick vara bra så med Rare-titlar på listan. Fungi Forest känns i alla fall mycket höstig, med löv som faller, en bakgrund som påminner om törnskogbanorna i DKC2 och så en skifta mellan natt och dag-gimmick som får den nivån att upplevas ännu höstigare då det är kulen natt typ halva tiden. Kuriosa nog skulle dock Fungi Forest från början vara en nivå i just Banjo-Kazooie, som de dock inte hann klart med och sedan bara flyttade över till DK64. Detta hade såklart gjort björnens och fågelns spel ännu höstigare!

===============================================================================================

4. The Legend of Zelda: Oracle of Seasons (GBC, 2001): Höstsäsongen

Syskonspelet till The Legend of Zelda: Oracle of Ages, den andra delen i duon Zelda-spel till Game Boy Color signerade Capcom i början på 2000-talet, som för övrigt kör sin egen variation på att tidsresa fram och tillbaka. Jo, likt i Ocarina of Time men här åker man inte framåt i tiden och sedan tillbaka igen utan tvärtom bakåt i tiden och sedan tillbaka till framtiden... Vilket kanske inte låter särskilt originellt till följd av just Ocarina of Time men alltså, det funkar ju oavsett... Desto mer intressant är däremot vad som utmärker Oracle of Seasons, nämligen att spelet skiftar mellan de fyra årstiderna. Om inte annat så gör det äventyrandet visuellt lite roligare faktiskt. Och bra mycket mysigare speciellt under just höstsäsongen, då de i Zelda-sammanhang sedvanliga buskarna t ex byts ut mot lövhögar... Charmigt som tusan och man måste bara älska färgerna. Äkta höstmys. Det är verkligen mycket mysigt att spela.

===============================================================================================

3. Toby: The Secret Mine (PC/Mac/Linux/WiiU/PS4/XBO/Switch, 2015-2018)

Bara titta på färgerna, va? Och så den starka stilrena kontrasten mellan silhuettgrafiken i förgrunden och de mysigt höstfärggranna bakgrunderna. Och så ljuseffekterna upptill. Väldigt stämningsfullt tyckte vi då vi frilirade detta inför förra årets Halloween... Det här är ju vackert. Och så härligt höstigt! Den som är sugen på ett lir i den rådande säsongens rätta anda behöver inte söka längre. This is it. Toby är ett utmärkt spelval för hösten och för att komma in i stämningen inför Halloween. Färgpaletten och känslan av osäkerhet när det gäller vad det handlar om eller vad spelet ens går ut på träffar precis rätt. För det är alltså lite osäkert vad sjutton som fan än händer i den här världen och vad man då ska göra åt det. Toby: The Secret Mine är kort och gott en sidoscrollad pusselplattformare där varje litet snedsteg kan kosta en livet direkt och så får man prova igen direkt från samma skärm. Det gäller att lista ut hur sjutton man ska gå tillväga för att kunna komma förbi vilka hinder som än må stå i ens väg under tiden som man tagit upp jakten på någon sorts stor djävul som rövat bort ens kompisar... Det tar aldrig för lång tid innan färgerna skiftar i bakgrunden och vi uppskattar verkligen den här variationen. När det sedan bär av ut i det ruskiga ösregnet är höstvibbarna högst påtagliga. Så att ja, vi tycker allt att Toby: The Secret Mine träffar mitt i prick när det gäller kuslig och smått kylig höststämning.


===============================================================================================

2. Zombies Ate My Neighbors (SNES/Mega Drive, 1993): Hela spelet

Det mest skräckiga liret på listan. Ändock inget direkt skräckspel utan snarare en parodi på genren. Det är ingen direkt överlevnadsskräck, fast man gör klokast i att inte skjuta hejvilt utan faktiskt vara sparsam med skotten, utan helt enkelt en top-down shooter. Miljöerna gör mycket för stämningen. Det känns som att man är ute och ränner runt en höstig eftermiddag. Detta är den främsta anledningen att vi har med spelet på denna lista, fast det är klart att zombierna och alla de andra monsterna är ett plus med Halloween i åtanke. Kom ut till SNES samt Mega Drive. Vi föredrar SNES-versionen som inte kapar bilden och ger oss en bredare vy över de höstiga miljöerna. Moralkärringcensurerat i Europa när det begav sig. Dels kapades den klockrena titeln till endast Zombies, då zombier som uttryckligen äter dina grannar hade varit för hemskt tydligen, och dels byttes den motorsågssvingande mördaren i hockeymask à la Jason ut mot en galen skogshuggare med yxa. Liksom... Da fuck?

===============================================================================================

1. Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest (SNES, 1995): Hela spelet!

Rares uppföljare till Donkey Kong Country från bara året innan gör verkligen allting som det första spelet gjorde fast mycket bättre och lägger dessutom till en mängd nya element. Men mest framträdande är ändå inramningen. Om det första Donkey Kong Country kändes som ett väldigt somrigt spel med dess varma färgpalett samt frodigt grönskande djungelbanor (sommarkänslan infann sig t o m på banorna med regn) så utspelar sig tvåan senare på året och känns verkligen mer höstigt. Underbart mysigt. När det regnar i tvåan så får man inte intrycket av någon sommarskur. Här är det höstväder helt enkelt. Man hör hur vinden blåser. Så härligt. Och spökskogen längre in i spelet där enstaka solstrålar skär igenom trädkronorna. Eller när löven på en senare bana blåser i vinden. Allting är så stämningsfullt! Man har lust att kura ihop liksom. Och det är inte bara de banorna. Hela spelet förmedlar högst härliga höstvibbar.


===============================================================================================

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
|
Random spellistor

|- Topp-5 +/- med Switch
|- Topp-10 BS i VS-spel…
|- Topp-10 Höstiga spel…
|- Topp-10 Mario-spinoffs
|- Topp-10 Mega Man-spel
|- Topp-10 Par i spel
|- Topp-10 Sonic-spel
|- Topp-10 Tennispel
|- Topp-20 Försummade
|-spel(serier) från Konami

|- Topp-20 Super Mario-
|-plattformsspel i serien

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.