Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10-13:
Spelfilmskräckisar och
skräckkomedier för hela familjen



Text och sånt: Jan M. Komsa, 2024-09-22


Nu är hösten här och med det vår årliga nedräkning till Halloween. Som vanligt så ökar vi tempot så hela oktober ut blir det därmed inte bara ett nytt inslag ungefär var tionde dag utan snarare ett nytt inslag i veckan fram t o m den 31:e, dagen för just Halloween. Vi inleder nedräkningen redan nu dock, med anledning av höstdagjämningen, med en topplista på vad man kan kalla alldeles lagom läskiga filmer... Smått skrämmande, visst, men ändå barnvänliga nog, med just de små liven i åtanke. Detta är listan från en förälder till nu stora och vuxna barn med erfarenhet av saken för dem med egna yngre barn som måhända planerar en filmkväll för hela familjen till Halloween. En topp-10 men med vissa delade placeringar vilket blir 13 filmer totalt passande nog...

===============================================================================================

10. Gremlins (1984) & Gremlins 2 (1990)

Jag gillar dessa, första Gremlins är t o m en av mina favoritskräckisar genom tiderna, och de är utmärkta som lagom rysliga familjeskräckisar tillika mörka komedier. Hade det varit de enda kriterierna, hur bra filmerna är i sig och hur bra de är som smått skrämmande men barnvänliga nog för hela familjen, så hade dessa också hamnat längre fram på listan. Denna skulle också ta hänsyn till titlar lämpliga för en filmkväll till Halloween dock och här är grejen... Gremlins är faktiskt mer av en julfilm. Ska man se tvåan så bör man för övrigt ha sett ettan först och då funkar det heller inte att bara se den. Vissa år har vi gjort som så att vi sett ettan mot slutet av filmkvällen, antigen strax innan eller strax efter Nightmare Before Christmas, som en övergång från Halloween till väntan på julen, men då är man rätt slut och orkar inte med tvåan efteråt också. Vissa år har vi dock sett den som en av filmerna just inför jul och då sparat tvåan för Halloween året därpå. Men den som inte bryr sig om sånt kan förstås lika gärna bara se båda oavsett tidpunkt på året...

===============================================================================================

9. Casper (1995)

Den här jävla filmen hemsöker mig. Jag såg den på bio när det begav sig tro't eller ej och det var inte direkt av egen fri vilja utan jag hängde med en kompis som ville se den av någon skum jävla anledning. Jag äger även licensspelet baserat på filmen till Sega Saturn av alla möjliga format men inte heller av egen fri vilja utan jag fick det i gåva... Vilket, liksom, okej..? Baserat på de tecknade kortfilmerna med Casper, det snälla spöket från 1940- och 50-talen, med Christina Ricci och Bill Pullman i de ledande levande rollerna, Eric Idle med på ett hörn samt kul cameos av bl a Clint Eastwood, Mel Gibson, Dan Aykroyd i full mundering som Ray Stantz rakt ur Ghostbusters och fucking Crypt Keeper från Tales from the Crypt!

Trots en del lustiga scener kan jag inte säga att den här filmen håller mitt intresse. Casper, det snälla spöket hör dock ändå hemma på denna lista som något för de minsta. Ja, den kan vara sådär tröttsamt wa-aa-aaa-aacky. Tramsig alltså. Men det här är ju väldigt mycket en barnfilm. Casper är absolut inte bättre än någon av Gremlins-rullarna men det är en passande film för de små till Halloween och just det att det är mer av en Halloween-film, den utspelar sig t o m inför och under själva Halloween, placerar den före i listan. Filmen är barnslig men det är ju också något för de allra minsta då, men ändå stora nog att sitta uppe och titta med såklart, i åtanke. Vuxna kan behöva en drink eller två för att härda ut hela vägen till slutet dock.

===============================================================================================

8. My Name is Bruce (2007)

Avsiktligt lökig B-film med Bruce Campbell i huvudrollen som en fiktiv version av sig själv och i regi av Campbell själv också, vilket är lite kul. Det är den gamla klassiska skådis tror att något är på låtsas men det som händer är faktiskt på riktigt-historia, som man känner igen från t ex Galaxy Quest och Three Amigos. Denna är lite tricky. Som film i sig funkar den för kidsen, bara inte de allra minsta, då det är mest action och humor och inte särskilt skrämmande, men saken är den att en stor behållning av denna kommer från om man känner till Bruce Campbell och helst har sett honom i Evil Dead-filmerna... Och DE filmerna är minsann inte lämpliga för barn, alltså verkligen inte alls så att... Filmen är skoj nog och så men därav fick den också se sig placerad så här långt bak på denna lista. En lagom kul kort story i alla fall, under en och en halv timme lång, bara in och ut liksom. Underhållande nog i sig samt inte för hemsk för barnen. Funkar kanon som en filler-film om inte annat.

===============================================================================================

7. The Lost Boys (1987)

Också tricky. Det här är inte en film för de allra minsta. Av alla filmerna på den här listan var det här den som jag var mest tveksam över just eftersom den är rätt så blodig och genuint skräckfylld. Detta är den minst lämpliga filmen för hela familjen på hela denna lista... Men samtidigt så är detta också något av en film som känns som en för hela familjen, med en grupp kompisar i yngre åldrar som cyklar runt stan och bekämpar vampyrer. Väldigt påtagliga vibbar från Goonies - Dödskallegänget och en ung Corey Feldman är t o m en i gänget här också. Det känns som två olika filmer i en faktiskt. Dels en slow burn för de äldre kidsen med en massa tonårsdrama och en genuint obehaglig atmosfär med bl a Kiefer Sutherland som kall blodsugare och dels Goonies vs Vampires liksom. Men det är en skräckblandat komedi trots allt. Bra film, men inte för de minsta. Har man kids i tonåren däremot så för all del.

===============================================================================================

6. The Monster Squad (1987)

En svart komediskräckis var det, en vanlig mix på 80-talet, som handlar om ett gäng barnungar som råkar i luven på ett gäng monster. Kom ut som Monsterklubben i Sverige när det begav sig. Tänk Goonies – Dödskallegänget, precis som i The Lost Boys från samma år, men nu i kampen mot olika klassiska monster, inte enbart vampyrer. Storyn inkluderar fem klassiska monster från Universals storhetstid på 1930-50-talet; greve Dracula själv, Frankensteins monster, varulven, mumien och Gill-man dvs varelsen i svarta lagunen. Och ingen fördömd CGI här inte. Åh, nej... Här är det bara äkta vara som gäller minsann! Vi snackar praktiska effekter och monster skapade av den legendariske Stan Winston. Och jag säger då det, i synnerhet varelsen från den svarta lagunen ser riktigt jävla fräck ut alltså. Så här bra har gamle Gill-man aldrig sett ut, vare sig förr eller senare. Det är för fan nästan lite svårt att begripa numera att det var inget som animerades i en dator utan det var en verklig kostym som existerade som man kunde röra vid. De andra monsterna ser också bra ut, inte minst mumien.

När det gäller själva filmen som film betraktad så är den väl okej... Inte mycket mer än bara okej men låt gå... Hela behållningen är trots allt att återse dessa fem klassiska monster från gamla Universal-skräckisar i mer modern tappning, med vad som då var de senaste kostymerna och specialeffekterna. De klassiska monsterna från Universal är på full display här och ser bra ut, det är det viktiga... Filmen har inte åldrats på bästa sätt i alla avseenden och de klassiska monsterna kan kanske vara lite hit or miss bland de egna kidsen beroende på exakt hur bekanta de själva är med dem sedan tidigare. Filmen tar dock sig själv inte på stort allvar, de många dödsfallen till trots, och kan då på så sätt ses lite som The Lost Boys för lite yngre tittare. Monster Squad är alltså familjevänligare än The Lost Boys så även om jag själv anser den förra vara en bättre film som film betraktad så funkar Monster Squad ändå bättre för en filmkväll med hänsyn till hela familjen, inklusive de små liven och därav den bättre placeringen.

===============================================================================================

5. The Addams Family (1991) & Addams Family Values (1993)

Det är väl klart att familjen Addams skulle platsa mitt bland andra familjekomediskräckisar... Baserat på TV-serien från 1960-talet som i sin tur baserades på seriestrippen som började redan 1938 och pågick i hela 50 år, fram till 1988. Och alla känner väl till familjen Addams? Förutom de gamla seriestrippen och TV-serierna har det funnits hela serietidningar, böcker, TV-filmer, tecknade TV-serier, videospel, flipperspel, familjen Addams har varit med i Scooby-Doo och en helt ny serie med fokus på Wednesday är just nu aktuell på Netflix. Visserligen hände det inte mycket nytt förutom seriestrippen under hela 80-talet... Familjen Addams fann sig dock åter i rampljuset mycket tack vare just dessa båda spelfilmer från 90-talet i regi av Barry Sonnenfeld med Raul Julia som Gomez, Anjelica Huston som Morticia, Christopher Lloyd som farbror Fester och Christina Ricci som Wednesday bara för att nämna några i hela familjen. Ettan är skoj och makaber nog... Och tvåan är för ovanlighetens skull faktiskt ännu bättre! Rekommenderas starkt.

===============================================================================================

4. Little Shop of Horrors (1986)

Skräckkomedimusikal (ja, musikal) i regi av Frank Oz, även känd för Mupparna, baserad på off- Broadway-musikalen från 1982 som i sin tur baserades på den svartvita spelfilmen från 1960 som regisserades av ökände Roger Corman. Med Rick Moranis och Ellen Greene i de ledande mänskliga rollerna, Steve Martin som sadistisk tandläkare och Bill Murray i liten biroll som masochistisk patient, samma roll som Jack Nicholson spelade i första filmen för övrigt, för att nämna några. Ska man bara se en version av Little Shop of Horrors så är det denna nyinspelning som gäller, med helt sanslöst bra animatronik för den enorma köttätande plantan som storyn kretsar kring. Denna för genast tankarna till pirayaplantorna i Super Mario-spelen. Hur fräckt som helst vill jag minnas att man tyckte som barn när det begav sig. Och mina egna barn tyckte likadant när de först såg den här filmen i sina yngre dagar. "Pappa, är den där från Mario?"

===============================================================================================

3. Beetlejuice (1988)

Vad kan man säga? En klassiker i genren skräckblandat komedi. Michael Keaton spelar helt tokig i rollen som Beetlejuice, eller "Betelgeuse" rättare sagt. Den döde, oberäknelige och perverse bio-exorcisten som på sitt sätt ska "hjälpa" det nyblivna spökparet Adam och Barbara att bli av med deras nyinflyttade levande människor. Vilket visar sig innebära att han då på så sätt mest av allt hjälper sig själv. Handlingen är skruvad, grotesk och övernaturlig, den visuella stilen är glatt enslig och kaosartat överdriven på sådant vis som bara Tim Burton tycks kunna komma undan med och så står Danny Elfman för musiken också. Men det är framför allt Michael Keaton som stjäl föreställningen. Han är klockren i rollen. Han spelar över men det är meningen också. Allt som allt är det här en härlig retrotripp till när skräck plus familjekomedi var en vanlig kombination bland storfilmer. En direkt uppföljare kom upp på biograferna alldeles lagom inför Halloween-säsongen nu i år. Denna har sannerligen låtit vänta på sig.

===============================================================================================

2. Dark Shadows (2012)

Tim Burtons bästa från senare tid och det står jag allt för! Jag gillar verkligen Dark Shadows. Filmen är baserad på någon gammal svartvit TV-serie som sändes 1965-1971. Det fanns också två tidigare filmer, från början på 70-talet, som byggde direkt på TV-serien. I början på 90-talet försökte man återuppliva Dark Shadows i form av en ny TV-serie men det varade bara en säsong. Och i början på 00-talet försökte man igen men då kom man inte ens längre än ett pilotavsnitt. Sedan in på 10-talet kom alltså Tim Burtons långfilm. Burtons tagning på Dark Shadows har inte mottagits särskilt väl men jag har alltid försvarat denna film och står bestämt fast vid detta. Det är en bra film helt enkelt. Väl iscensatt, lagom grotesk och mycket stämningsfull.

Kritiken mot den här nya filmen består dessutom i mångt och mycket av hur den inte är precis som den gamla svartvita TV-serien... Så tröttsamt. Jag har i alla fall inte sett något av den gamla TV-serien och som film helt i sin egen rätt är Dark Shadows anno 2012 faktiskt ruskigt bra och en fröjd att sitta igenom. Bara soundtracket gör denna väldigt gemytlig. Johnny Depp som ovillig vampyr, Eva Green som odödlig häxa, Bella Heathcote som reinkarnerad och spöke på samma gång, Chloë Grace Moretz som varulv och inte minst Michelle Pfeiffer som matriarken i familjen och än fler därtill är alla utmärkta i sina roller. Detta är helt ärligt talat en av mina favoritfilmer i genren skräckblandad svart komedi. Hela familjen tycker faktiskt om denna.

===============================================================================================

1. Ghostbusters (1984) & Ghostbusters II (1989)

Det blev en delad förstaplats och det kunde ju inte bli annat än Ghostbusters-filmerna från det glada 80-talet. Detta är de näst intill perfekta familjeskräckkomedierna, båda regisserade av Ivan Reitman efter manus av Harold Ramis och Dan Aykroyd samt med Harold Ramis och Dan Aykroyd själva utöver Bill Murray och Ernie Hudson som våra fyra kära spökjägare och Sigourney Weaver, Annie Potts och Rick Moranis i övriga nyckelroller. Att ettan skulle vara som ett blixtnedslag i en flaska är trams. Jag tycker precis lika mycket om tvåan som ettan och inte bara det utan jag vågar t o m argumentera för att tvåan är bättre på vissa punkter än ettan. Den slutgiltiga skurken i tvåan är en mer hotfull närvaro genom hela filmen, Winston får mer skärmtid, Dana visar sig vara en stark kvinnlig karaktär som inte är sen att agera, inte väntar på grabbarna för att rädda dagen och inte bara är damen i nöd som i ettan etc, etc...

Men originalfilmen var faktiskt helt unik när den kom och kommer alltid ha det till sin fördel så den bör trots allt också ses först. Trots en del genuint skrämmande scener så passar båda delarna utmärkt för hela familjen, inklusive barnen, om något så är tvåan lite mer barnvänlig än ettan, samt till Halloween. Men det blir lite mycket att se dem i ett svep. Tvåan utspelar sig dock inför och under nyårsafton, så den funkar också att se när som mellan Halloween och nyår. Vissa år har vi t o m sett den just på nyårsafton, efter att ha sett ettan på Halloween. Kan även nämna Afterlife och Frozen Empire från 2021 och 2024, men dessa funkar ju egentligen bara om man sett de två första först och fyra filmer på raken i en och samma serie hade blivit en Ghostbusters-maraton. Så ska man skala ner det och bara se två filmer är det ju självklart originalfilmerna från 80-talet som gäller. Bustin' makes me feel good!

===============================================================================================

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
|- Animerade skräckisar
|- Bruce Willis-filmer
|- Duologier
|- Familjefilmskräckisar
|- Filmer i Marvels Cine…
|- Filmer man kan tro är…
|- Filmer man kanske ej…
|- Fler filmer man inte…
|- Gamla roller i repris
|- James Bond-filmer
|- Kalkonfilmer
|- Moderna filmmonster
|- Originalfilmer om spel
|- Orsaker att hata Sp...
|- Seriehjältinnefilmer
|- Sjufilmer
|- Skräckisfavoriter
|- Spellicensspelfilmer
|- Steven Spielberg-filmer
|- Studio Ghibli-filmer
|- Tio Tim Burton-filmer
|- Tjugo Tim Burton-filmer
|- Trilogier
|- Tågfilmer
|- Universals monster...
|- Universals nya monster
|- Vattenspelfilmer
|
Väsentliga filmer...


Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.