Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Aktuellt

2021-12-31 Retrospektiv: År 2001 i populärkulturen
Gott nytt år allesammans! Men innan midnattstimmen är slagen och världen ringer in det nya året tar vi här på POPKORN en lång titt tillbaka och sammanfattar året som gick för tjugo år sedan... Vi snackar film, vi snackar spel, vi snackar musik, vi snackar animation, vi snackar television och vi snackar lite annat! Dessutom snackar vi lite missat från det föregående året. Det här är i alla fall vårt blygsamma retrospektiv på huvudsakligen år 2001 i populärkulturen. Mycket nöje!

2021-12-24 Säsongsspecialare: Årets tomte 2021
Den är den tiden på året! Den mest underbara tiden på året i den gla-gladaste säsongen av alla. Enligt en urtida (som i 15 år gammal '-_-) tradition här på POPKORN är det sålunda dags att presentera årets tomte! Ho, ho, ho!

2021-12-14 Plockat ur filmhyllan #40: Lupin III - Slottet i Cagliostro (1979)
Innan Spirited Away. Innan Prinsessan Mononoke. Innan Totoro. Innan självaste Studio Ghibli bildades. Och t o m innan Nausicaä från Vindarnas dal. Det här var Hayao Miyazakis allra första långfilm som regissör... Snacka om en debut!

2021-12-07 Framgrävt ur spelkistan #60: Uncharted: Drake's Fortune (PS3, 2007)
Det första Uncharted-spelet. Ett av årets fyra bästa spel 2007 enligt en enig POPKORN-redaktion. Idag är årsdagen för den europeiska premiären. Idag fyller spelet fjortis här i vår del av världen. Men hur har det åldrats egentligen?

Tomten Jan kommer också med ett lite tidigt lagom juligt inlägg i toybloggen.

2021-12-01 Frispel: Switch XYZ
Bara en vecka efter den förra delen, men varför vänta när det nu bara är en månad kvar av kalenderåret? Nu ror vi hem detta med Switch-frispelkvällarna!

PS. Nu börjar dessutom nedräkningen till jul så bara något litet apropå det.

2021-11-24 Frispel: Switch VW
Och då menar vi inte Switch Volkswagen heller. Det blir bara två titlar som friliras den här gången; Violett och Wild Guns Reloaded! För att det vanliga engelska alfabetet består av bara 26 bokstäver och det kan man ju inte dela jämnt på tre. Därmed spar vi en hel trio till nästa och sista frispelkväll i ordningen med fokus på Switch-spelutbudet från A-Z. Sidans Bond-fan Jan har för övrigt uppdaterat Bond-topplistan nu med hänsyn till den senaste filmen.

2021-11-16 Plockat ur filmhyllan #39: Godzilla (1954)
Det bär åter av bortom de förenta staterna för fler rullar från runt om hela vida världen. Och för ganska exakt ett år sedan så plockades gamla King Kong fram ur filmhyllan. Vad vore då mer passande än gamla Godzilla? Japans "eget" jättemonster som gjordes bl a just som svar på King Kong! Och i samband med det här blev det även ett inlägg i toybloggen om just ett par stora bjässar från förr, närmare bestämt Krangs androida kropp och Armada Unicron.

2021-11-08 Framgrävt ur spelkistan #59: Crash Bandicoot (PS, 1996)
I dag är det hela 25 år sedan en viss australisk näspunggrävlings amerikanska debutvideospel hade premiär i vår del av världen. Vilket naturligtvis innebär ett ypperligt tillfälle för oss att gräva fram liret ur den gamla spelkistan!

2021-10-31 Topp-13: Benrangel
Hela benrangel eller räcker det med bara benskallar? Hm... Tja, den som törs <- klicka vidare får väl se. Och ha nu en riktigt glad Halloween allesammans!

+ Janne har några benskalliga toys att öppna för toybloggen och en benskallig gammal pryl att visa upp för PS-bloggen. Ja, här var det, eh... Benigt i år.

2021-10-24 Plockat ur filmhyllan #38: Coraline och spegelns hemlighet (2009)
Med en vecka kvar till årets Halloween tar vi tiden till att ta en titt på en stop motion-animerad skräckhistoria. Den ruskigt mysiga krypande kalla kårar-framkallande Coraline. Och för omväxlings skull gör en medtittare gästinhopp här i plockat ur filmhyllans del av POPKORN.

2021-10-17 Framgrävt ur spelkistan #58: Luigi's Mansion 2 (3DS, 2013)
För två år sedan skrev vi om Luigi's Mansion till GameCube och i år har Janne lånat Luigi's Mansion 2 för att gräva vidare i vad som blev en hel ny serie i och med denna lika lustiga som kusliga direkta uppföljare från 2013 till 3DS.

2021-10-10 Frispel: Switch STU
Efter en längre paus för oss från Switch-frispelkvällarna kör vi alltså igen! Och då vi nu befinner oss under nedräkningen till Halloween så är ju frågan om någon av dagens tre utvalda titlar kunde vara av den "skräckigare" sorten. Något så där spooky... Och ja, jo, vi fann nog åtminstone något...

2021-10-03 Topp-10: VÄRSTA Virtual Boy-spel
Janne ser rött. BLODRÖTT alltså. Oooh... Vad detta egentligen innebär är en till Virtual Boy-topplista. Vilket väl har ungefär lika mycket med Halloween att göra som fjolårets för eller emot Super Mario Bros-filmen. Men så är det.

Utöver detta gör Taala ett kort gästinhopp med ett nytt inlägg i toybloggen som däremot faktiskt HAR med Halloween att göra! Ja, där ser man minsann.

2021-09-24 Plockat ur filmhyllan #37: Det sjunde inseglet (1957)
Nedräkningen till Halloween börjar nu! Vi räknar alltså från höstdagjämningen fram till just Halloween och under den här tiden ökar vi takten lite och kör något, helst, av det lite ruggigare slaget varje vecka. Först ut är en redigt dödskänd rulle, förmodligen den största svenska filmklassikern genom tiderna.

2021-09-14 Framgrävt ur spelkistan #57: Yoshi's Cookie (NES, 1994)
Smått deppad över att hösten väntar runt hörnet? Här är en god idé; baka och tröstät kaka efter kaka! Eller eh, spela Yoshi's Cookie till NES kanske? Ja, vilket som. Vi själva valde såklart... Att göra både det ena och det andra!! Klicka vidare och läs mer om vad vi anser om spelet och se hur kakorna blev.

2021-09-04 Topp-10: Löjliga amerikanska superhjälteserietidningsskurkar
Förra månadens THE Suicide Squad hade sannerligen sin beskärda del av knäppa DC-B-skurkar. Här är dock de tio allra, allra löjligaste kandidaterna enligt vår egen gamla serietidningsmask och det inte bara från DC utan även Marvel!

2021-08-24 Frispel: Switch PQR
Härmed kommer vi hela två tredjedelar in i detta "ditt och datt av vad som än finns att spela på Nintendo Switch från A till Z-projekt". Och den här gången blev det shmups för hela slanten! Två, tre horisontellt scrollande sådana och en rälsskjutare i 3D.

Hit Dit Hit Dit

2021-08-14 Robotar och sånt: Fyra stycken Transformers: War for Cybertron-figurer
En glad pågående sommar... Och en närmare titt på några nya Transformers!
* Transformers: War for Cybertron: Earthrise: Leader Class: Optimus Prime
* Transformers: War for Cybertron: Earthrise: Voyager Class: Megatron
* Transformers: War for Cybertron: Siege: Deluxe Class: Spinister
* Transformers: War for Cybertron: Siege: Deluxe Class: Sideswipe

2021-08-04 Framgrävt ur spelkistan #56: Unirally (SNES, 1995)
Vi har nog nämnt både en och annan gång här på sidan hur Rockstar, tidigare kallade DMA, var mest kända för Lemmings innan utvecklarna blev och förblev mer kända för Grand Theft Auto. Däremellan däremot, efter Christmas Lemmings, deras sista Lemmings-spel, men innan det första GTA till PC och PlayStation så gjorde de detta. Unirally till SNES. Deras enda SNES-spel. För vilket de blev stämda av Pixar vilket ledde till att spelet inte fick tillverkas mer.

2021-07-24 Frispel: Switch MNO
Vi passerar halvvägspunkten in i Switch-frispelkvällsodyssén! Än så länge har det visat sig vara en skaplig och givande spelresa som vi såklart hoppas att även ni som läser detta får ut något av. Så ja, vi fortsätter. Vind i segeln! Två aningen äldre svärdsvingarlir och en ny fotosimulator på räls däremellan är vad som står på agendan för den här gången i ordningen.

2021-07-14 Plockat ur filmhyllan #36: JCVD - I huvudet på Van Damme (2008)
Jan går vidare från amerikanska 1940-talsrullar med Humphrey Bogart till en udda belgisk/fransk/luxemburgsk film från det här årtusendet med Jean-Claude Van Damme som sig själv som sparkar högt... Också; ett nytt PS-blogginlägg, om Super Mario Adventure och Zelda: A Link to the Past-mangor, Evercade etc!

2021-07-04 Topp-5 Topp-10: Mega Man-spel
Mer än tolv år efter att en topp-5 bästa Mega Man-spel sattes samman fick vi för oss att omvisitera och utöka listan till en hel 10-i-topp. För att varför inte? Med nytt blod på redaktionen, nya spel ute i serien samt gamla åsikter som omvärderats sedan listan först kom upp hösten 2008 tyckte vi att det var något som gott och väl kunde göras. Också; ett nytt inlägg i leksaksbloggen!

2021-06-24 Frispel: Switch JKL
Idag är det en dag i juni. Härliga juni. När detta skrivs står sommarlov och semestertider för dörren. Med allt vad att resa runt i världen och vara ute i solen heter. Men en och annan innekväll med TV-spel blir det ju såklart ändå. Inte minst då vi fortsätter med årets Switch-frispelkvällar! Glid nu med på en färgsprakande spelresa mellan laserstrålar och grejer!

2021-06-14 Topp-20: Studio Ghibli-filmer
Studio Ghibli-filmer! En Ghibli-filmtopplista var det här, ja! En hel topp-20 dessutom. För efter en topp-20 Tim Burton-filmer, Steven Spielberg-filmer och MCU-filmer verkade visst Ghibli-filmer vara givet. Och det var väl på tiden!

2021-06-04 Framgrävt ur spelkistan #55: Excitebike 64 (Nintendo 64, 2001)
För att inte fastna i samma hjulspår, efter att nu i år ha grävt fram flera spel på raken från Mega Drive- och SNES-tiden, trycker vi gasen i botten och hoppar en konsolgeneration framåt tillsammans med det eXtrema Excitebike 64! Och detta alldeles lagom till spelets 20-års jubileum här i Europa. Brum!!

2021-05-24 Frispel: Switch GHI
Idag är det en dag i maj. Mm, våra båda frilirare kör visst en gammal Dylan med ett sånt här innehållsrikt inledande stycke för den här delen av Switch-följetongen. För det var hela förhandssnacket. Dagens spel blev i vilket fall det klassiska Ikaruga, okända Hyperide och Capcoms högaktuella senaste del i Ghosts 'n Goblins-serien! Mycket nöje.

Hit Dit

2021-05-14 Plockat ur filmhyllan #34-35: Sierra Madres… (1947) & Stormvarning… (1948)
Det är dags för de sista två Humphrey Bogart-filmerna i Jannes samlingsbox, Sierra Madres skatt samt Stormvarning utfärdad, att plockas fram ur den där boxen ur hyllan. Och precis som senast så kommer detta tillsammans med ännu ett skojfriskt nytt inlägg i leksaksbloggen.

2021-05-04 Topp-20: Steven Spielberg-filmer
Att Janman inte skulle kunna låta bli att sätta samman en filmtopplista över Steven Spielbergs bästa verk efter att vi de här senaste månaderna har grävt fram några spel baserade på regissörens blockbusters var väl rätt tippat... Så här har ni den! En 20-i-topp bästa filmer regisserade av Steven Spielberg! Och ett nytt PS-blogginlägg utöver detta, om speltillbehör och supersvampar.

2021-04-24 Framgrävt ur spelkistan #54: Jurassic Park (Mega Drive, 1993)
En ny utgrävning var det här folk! Den här gången grävde vi vidare på spåret Steven Spielberg-filmer efter förra månadens Hook till SNES och fann oss då sitta med spelet baserat på regissörens nästa stora blockbuster i ordningen; Jurassic Park. Men den här gången till Mega Drive. Denna version utvecklades av BlueSky Software som senare även gjorde Mega Drive-versionen av Shadowrun och de båda Vector Man-spelen till samma format.

2021-04-14 Frispel: Switch DEF
Då var påskfirandet över för i år och så har det ju blivit dags för nästa del i vår nyligen startade serie frispelkvällar på Switch. Den här månaden går vi alltså från A, B och C vidare till D, E och F. Och vi börjar med en demo, ja. Varför? För att Janne ville vara lustig... Därför. Bara därför. Klicka vidare och läs mer, mycket nöje och tack för visat intresse och allt det där!

Hit Dit Hit Dit

2021-04-04 GLAD PÅSKSPECIALEXTRAVAGANZA
Glad påsk! Fyra grejer bjuder vi på den här påskdagen den fjärde i fjärde...
1) Topp-20: Gröna saker
2) Topp-20: Försummade spel(serier) från Konami
3) Robotar och sånt: Fler bilder på Robot Leo
4) PS-bloggen: Serietidningssuperhjälteäggkoppar

Hit Dit Hit Dit

2021-03-24 Framgrävt ur spelkistan #53: Hook (SNES, 1992)
Äntligen är våren kommen! Månadens framgrävda lir blev därmed Hook till SNES. För att, ja... Det är ett lagom vårigt spel tyckte vi. Det ligger liksom viss vårkänsla över spelet. SNES-versionen av Hook utvecklades av Urotsukidoji... Eh, Ukiyotei menar vi ju! Samma Ukiyotei som två år senare gjorde Skyblazer till samma format. Hur lyckades de då med Hook? Den som läser får se.

Hit Dit

2021-03-14 Plockat ur filmhyllan #32-33: Att ha och inte ha (1944) & Utpressning (1946)
Humphrey Bogart-följetongen fortsätter med en double feature då Janne täcker ytterligare två stycken 40-talsfilmer med karln i huvudrollen. Dessutom blir det ett nytt inlägg i leksaksbloggen i och med den vuxna karlns februari-lot nyinköpta leksaker med en till random Lego, Transformers och Turtles-notis...

2021-03-03 Frispel: Switch ABC
Idag är det fyra år sedan Switch kom ut och vi tippar på att det kommer en ny konsol från Nintendo nästa år. Vilket innebär att detta eventuellt blir sista året med den nuvarande Switchen som Nintendos flaggskepp. Under detta tippade sista hela år med Switch vill vi belysa lite vad som än finns att ta del av på konsolen. Från A till Z. Så i en serie frispelsessioner under det här året kommer vi att köra några spel åt gången tills vi har betat av hela alfabetet.

2021-02-28 Årets spel: Alla konsoler från 1986-2020
Idag skulle årets Oscarsgala ha ägt rum. Pga pandemin bidde det icke men den som törstar efter att ta del av vad som än utsetts till "årets bästa nånting" behöver ej misströsta då vi på POPKORN har donat på just detta fast för spel fram till dagens datum. Vi snackar alltså årets spel. Något som vi inte alls bemödat oss med de här 15 åren som sidan funnits. Och då kunde vi lika gärna se tillbaka och utse de bästa spelen år för år från de senaste hela 35 åren.

2021-02-24 Framgrävt ur spelkistan #52: EA Hockey (Mega Drive, 1991)
Taala är tebaaks i vad som nu praktiskt taget blivit hennes årliga inhopp här i Framgrävt ur spelkistan. För det är ju den här sportlovtiden på året igen! Vilket såklart innebär en närmare titt på ett nytt gammalt vintersportspel... Och i år infaller den 24:e februari under vecka 8 minsann, dvs den i Sverige vanligaste sportlovsveckan. Så lägligt. I år är det dessutom 30 år sedan det första NHL-spelet från EA kom ut på marknaden. Så lägligt.

2021-02-14 Topp-10: Rödblå saker
Rosor är röda, violer är blå... Här är en lista över annat i de färgerna för er Kära läsare att tänka på? Nja. Rosor är röda, violer är blå, här är något för er Kära läsare som gillar knäppa topplistor likaså? Njaa... Okej, men ni hajar galoppen. För det är alla hjärtans dag idag! Ok, vad sägs om detta då: Känner DU dig kärlekskrank? Doktorn föreskriver ett rödblått piller... Nej, för tusan, att knapra piller vill vi ju inte uppmuntra här... Äsch, fuck it!

2021-02-04 Pryl- och stoffbloggen: Flyttbilder
Välkomna till ett nytt pryl- och stoffigt år här på POPKORN! Ja, Janman bara kör på alltså. Och i samband med alla grejer som packades upp efter en flytt passade han på att plåta en väldans massa bilder och knåpade ihop ett inlägg kring detta till PS-bloggen. Dessutom blev det ett nytt inlägg i toybloggen av bara farten... Klicka både här och där för att se och läsa vidare om både det ena och det andra alltså!

2021-01-24 Framgrävt ur spelkistan #51: Q*bert (NES, 1989)
Vad är det här för #€%£@ $&!¤ egentligen?! Jomen, det är ju han den där lilla levande klämbollen utan armar och mun men med ögon, ben och sugpropp som nos. Även känd som han Q*bert. Och nuförtiden kanske som mest känd för en biroll i Röjar-Ralf, den datoranimerade Disney-filmen från 10-talet. Här är han i den Nordamerikaexklusiva NES-porten av arkadspelet från 80-talet från århundradet dessförinnan i alla fall. Så sug på den och snurra runt.

2021-01-16 Plockat ur filmhyllan #31: Riddarfalken från Malta (1941)
Detta är den första filmen som Jan plockar ur sin filmhylla att skriva om för POPKORN som han själv inte redan hade sett sedan tidigare. Jepp, det nya året fortsätter med nya friska tag (och då menar vi inte låten av Ulla Billquist)! Klicka vidare och läs mer om den här Bogart-klassikern, som ursprungligen var totalförbjuden av svenska filmcensuren.

2021-01-08 Toybloggen: Nytt skrivbord och migrerande toys
Det nya året börjar med en smäll? Kanske. Ett nytt år, en ny lägenhet och ett nytt skrivbord för Janne att placera leksaker på är det iallafall. Vi inleder således det tredje året i toybloggen med att följa upp hur de första två åren startade, vilket än en gång inkluderar den där Skull Mountain-schampoflaskan! Gott nytt år och mycket nöje! Crankys kackel för 2021 kan dessutom läsas här.


| 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015-2014 | 2012-2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 |


POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.