Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Aktuellt

2009-12-27 Topp-25: Sega DreamCast-spel
Temat för årets julkalender här på POPKORN; de inte mindre än 25 allra bästa DreamCast-spelen, inklusive alternativa- och delade placeringar, läggs nu upp i dess helhet bland topplistor. Efter att ha ägnat hela tre stycken evenemang på över etthundra olika titlar kände vi oss både nöjda och säkra med listan. Härmed följer en sammanhängade lista över vår sammanställda 25-i-topp i fråga allt medan vi önskar er alla såväl mycket nöje som en god fortsättning!

2009-12- 01-25 Säsongsspecialare: Årets julkalender 2009
Denna höst var det tio år sedan SEGA:s sista stora drömprojekt introducerades i Sverige och detta högtidlighåller vi nu genom att som del av julkalendern lista de 25 allra bästa titlarna plus alternativ till svanesången DreamCast. Ett stort Tack riktas mot alla engagerade SPPS-medlemmar som hjälpte till med det här och så önskar vi er allihop trevlig läsning och mycket nöje med årets julkalender samt en riktigt God Jul från oss här på POPKORN! ^_^

2009-12-06 Framgrävt ur spelkistan: Moonstone: A Hard Days Knight
Moonstone är ett extremt våldsamt spel. Blod sprutar överallt, lik lyftes upp i triumf, huvuden avlägsnas och allt detta var innan den blodiga versionen av Mortal Kombat släpptes till Mega Drive. En sådan här moraliskt fördärvande företeelse bannlystes självklart i t ex Tyskland och såklart är det allas vår moraliskt fördärvade sk vän av ond bråd död; Thomas den oanständiga, som har kära barndomsminnen av denna förbisedda ädelsten...

2009-11-28 Lekcenter: Mighty Max våg 2: Shrunken Heads
Vår man Jan fortsätter att bygga vidare på Mighty Max-arkivet här på POPKORN och den här gången har turen kommit till de minimalaste av miniatyrvärldar, de under fem centimeter små Shrunken Heads, att stå under luppen. Läs vidare om den andra vågens minsta småttingar, så pyttesmå att de t o m framstår som lite gulliga...

2009-11-24 För eller emot: Sonic 2
Just den här dagen är tredje gången någonsin som "Sonic 2's day" inträffar!!! Exakt vad för något nu igen? Jo, "Sonic 2's day" tillika "Sonic Tuesday" som i "Sonic 2-dagen på en tisdag den 24 nov när spelet först släpptes" hajar ni? Måns och Thomas ägnade denna spelhistoriska dag med Sonic och Tails i den blå igelkottens mest berömda spel genom tiderna. Men förtjänar det verkligen att kallas för klassiker eller är det bara är en okontrollerad berg- och dalbana?

2009-11-15 Personliga retrospektiv: Min egen animé-odyssé
Jag spinner vidare på den egna minnestråden och fokuserar nu på animé-delen. Vi går tillbaka till de urminnes tiderna då 90-talet tog vid och den japanska animerade adaptionen av finska Mummintrollet visades på Sveriges television och vi fortsätter via Sailor Moon på TV4 och Pokémon på svensk bio fram till på senare år då man äntligen kunde hitta animé-titlar som Min granne Totoro ståendes i filmhyllan hos vanliga svenska återförsäljare som Videomix.

2009-11-06 Framgrävt ur spelkistan: Ghostbusters
Idag var midnattstimmen äntligen slagen för det nya Ghostbusters-videospelet att släppas loss på andra format än Sonys i Europa, men redan för snart 20 år sedan spökade spel med samma odödliga titel i Sverige. Dylan har rotat länge och väl i redaktionens samlade spelkista och dammat av en gammal Mega Drive-kassett från tiden då spökjägarna fortfarande var nummer ett och Segas svarta spelsystem var det allra senaste och häftigaste man kunde få för sina kronor.

2009-11-03 Retrospektiv: Godzilla 1954-2009
Idag, den 3:e november 2009, fyller Godzilla 55 år men officiellt påstår man att Kungmonstret är pensionerad från bioduken och rykten säger att det är ett uppehåll som kommer att vara fram till 60-årsjubileumet 2014... Medan vi nu, drygt fem år in i en tid utan Godzilla, börjar få allvarliga abstinensbesvär sammanfattar Dylan de senaste 55 åren och passar på att dumförklara sig själv som väljer en falsk Zilla framför den äkta. Det blir en monstruös filmresumé.

2009-10-09 Framgrävt ur spelkistan: Mario & Luigi: Partners in Time
Nu har "Mario & Luigi RPG 3!!!" med dess tre utropstecken i den annars nästan trivsamt triviala titeln (för oss mindre nyckfulla västerlänningar dock mer känt som Bowser's Inside Story) funnits ute till Nintendo DS i Japan sedan över ett halvår och ska under dagens datum äntligen ha hunnit släppas i butik även här hemma i Sverige... Med detta anfört vore det ett ypperligt tillfälle att gräva fram den ca fyra år gamla föregångaren bakåtresonerade Janne.

2009-09-12 Personliga retrospektiv: Mina manga-memoarer
Manga har nog aldrig varit häftigare i Sverige än en bit in på 00-talet. Helt plötsligt hade den som ville komma in i det hela ett lokalt utbud att välja från, om än ett tämligen begränsad sådant. Hur jag själv egentligen kom in i det hela är dock snarare frågan som jag ställde mig att besvara. Det blev på så vis en personlig tillbakablick på min egen manga-historia från tiden innan fenomenet slog igenom i Sverige till dagens desto mer öppensinnade klimat.

2009-08-30 Lekcenter: Mighty Max våg 2: Doom Zones
Det har tagit längre tid än planerat men nu finns nästa utlovade uppdatering av Mighty Max-arkivet äntligen uppe här på POPKORN, då vår egen egenmäktige Janne tar en närmare titt på den andra vågens Doom Zones. Surfa vidare för mer om dessa sex huvudsakliga småskaliga lekvärldarna som har granskats nära under luppen. På allmän begäran har även thumbsen till alla bilderna ur både första och andra vågorna förstorats upp.

The Secret of Monkey Island Pirates! Gold

2009-08-22 Framgrävt ur spelkistorna: The Secret of Monkey Island & Pirates! Gold
I takt med att den grå vardagen alltmer tar vid har även våra återstående två skribenter kommit igång efter sommaruppehållet. Efter att på varsitt håll ha spenderat veckor i soliga, om än pixliga, Karibien var det som upplagt för en double feature på temat pirater!! Följ med träskalle-Thomas på några rediga rövarstråt i det drygt tjugo år gamla The Secret of Monkey Island eller segla bort i solnedgången efter gulddubloner med buckanjären Måns i Pirates! Gold.

2009-07-26 Topp-10: Krig mot maskiner
POPKORN-redaktionen är tillbaka (och solbrända som få) efter drygt en månads sommaruppehåll. Nu när regnet åter piskar mot rutorna har det blivit dags att lämna strandpromenaderna bakom oss och återgå till tangentborden. Och efter vissa sedan länge emotsedda premiärer på biografen är det ju som upplagt för en tio-i-topp dystopiska krig mot maskiner!

2009-06-14 För eller emot: Wii
Efter ett litet uppehåll återkommer vi med en hiss möter diss som heta duga. Den här gången är det nämligen inget enskilt spel utan en hel spelkonsol som står inför rätta. Vi pratar Nintendos Wii. Är det en riktig revolution eller bara trams? Har Nintendo verkligen breddat spelmarknaden eller snarare bäddat för menlöst viftande som gimmick? Och är nu Dylan respektive Thomas verkligen kompetenta nog att på adekvat vis lyckas argumentera för eller emot formatet?

2009-06-08 Lekcenter: Trash Bag Bunch: Serie 1-bilder
Janne bestämde sig för att ta en liten paus från Mighty Max-arkivet och skjuter istället in med bilder på Trash Bag Bunch-figurerna från den första serien. Det blev alltså en visuell uppdatering den här veckan men det blev inte mindre jobb för det låter han hälsa. Se bilderna här.

2009-05-31 Topp-10: He-Man-figurer att ha
Sent en kväll under påverkan av ett ordentligt kafferus (kan vi ju kalla det) gick Dylan loss i POPKORN:s leklåda för att kratta fram 1980-talets absolut fräckaste Masters of the Universe-figurer... Så vilka "gubbar" låg egentligen högst upp på alla småknattars önskelistor? Den där Dylan slog så slag i saken och har vaskat fram svaren åt oss.

2009-05-17 Framgrävt ur spelkistan: Rygar
Är det något Thomas rakryggat kan säga sig minnas från sina yngre dryga dagar så är det Rygar. Alla hans provisoriska kompisar hade Rygar men inte Thomas. Han som så gärna ville ta sig vidare men trots många chanser aldrig kom någon vart och fick höra att han bara drygar på Rygar... En vacker dag hade Thomas förbrukat alla sina möjligheter att få spela det mer. Vad skulle han ta sig till nu? Han var både Rygar- och rådlös. Drygt två årtionden senare upptäcker han att hans nya gamla vän Jan också har Rygar men Thomas förblir Ryg-rådlös.

2009-05-10 Lekcenter: Mighty Max - Andra vågen
Vi fortsätter att utvidga Mighty Max-arkivet här på POPKORN och tar oss nu en närmare kik på den andra vågens Horror Heads. Denna andra våg i ordningen var f.ö den första i den då nya Mighty Max-ordningen som kopplades till den tecknade TV-serien och ändrade stilen lite... Dessutom passar vi på att göra några mäkta marginella uppdateringar för den första vågen och däribland har boxart från den första vågens Horror Heads kommit upp.

2009-05-03 Topp-10: Saker som är BULLSHIT i beat 'em up
Högljudda kraftuttryck, yttrade förbannelser och stigande frustration hade då knappast varit direkta följder till rent spel... Nu är Thomas visserligen en sådan som hellre kör fegspel och hugger till i ryggen på intet ont anandes stallbröder snarare än att möta någon mano a mano, på lika villkor, utan fula lurendrejerier. Thomas är dock också en hycklare och blir ändå irriterad när andra agerar oschysst. Speciellt i TV-spelsfighter, de enda han vågar ta.

2009-04-25 Topp-10: Videospeltennistitlar
Tennis och bordtennis har varit videospelens sport ända sedan den där hippa 70-talshowen som de kallar för årtionde, så med de senaste två sportloven i åtanke tog vi oss tiden att ställa samman en topplista över de till dags dato främsta samt mest framstående racketspelen. Vi tumm-smashade oss genom äldre titlar som fortfarande håller måttet (eller bara särskilt utmärker sig) samt de senaste teknikvidundren. Bättre sent än aldrig kommer här slutresultatet.

2009-04-20 Lekcenter: Monster in My Pocket
På nätet finns det hela kretsar som samlar på småfigurer utan rörelseförmåga från några av '90-talets första störtsköna år. Dessa går i fackspråket under benämningen "mono-colored figurers" och där är P.E.T. Aliens, Bad Eggz Bunch och inte allra minst Monster in My Pocket de riktigt stora småkungarna.

2009-04-12 Topp-10: Gula saker
"Vem vet, kanske det blir kycklingar nästa år?" så resonerade Jan Banan förra påsken. Den som väntade ett helt år på att få läsa en topplista om hönsungar får dock lov att bli en smula besviken. Det blev istället en lista över gula saker som vare sig är kycklingar, ankor eller andra fjärderfän.

2009-04-05 Framgrävt ur spelkistan: Bucky O'Hare
Vi tar en stund och berättar mer om ett av de allra mest förbisedda spelen till Nintendos gamla grå 8-bitare. De flesta av oss antog att det bara var ytterligare ett i mängden på sin höjd blott halvdana licensspel, varför ingen av oss någonsin gav det en chans. Mer än 15 år senare upptäcker vi till slut vad det egentligen var som gick vår spelvärld om intet och snacka om påskägg som den här haren förde med sig... Egentligen träffades vi för att se gamle Bob Dylan i dagarna men så satt vi mest inne och spelade Bucky hela veckan.

2009-03-28 För eller emot: R.C. Pro-Am
POPKORN är tillbaka efter flytten, nu på plats i vårt nya fina webhotell, men medan resten av redaktionen ännu inte kunnat ges någon möjlighet att göra sig hemmastadda har den där Dylan och tissel-tassel-Thomas typiskt nog struntat i att hjälpa till med flyttkartongerna och samvetslöst lämnat Janne i sticket bara för att sitta instängda i ett mörkt litet rum och köra Rares R.C. Pro-Am under tiden de slappar (varandra...).

2009-02-28 För eller emot: Super Mario Bros.
Kan man verkligen vara "emot" Super Mario Bros. och på fullaste allvar bara "tröttna" på det så till den grad att man inte vill veta av det längre? Tja, Thomas som är av typen slit och släng ser uppenbarligen inget fel med att bokstavligt talat göra sig av med allt som han för stunden inte känner för och sätter inget som helst värde på hur många år det höll heller. Nej, ut med det gamla bara! Bort, bort! Den något mer gammalmodiga Dylan känner sig dock mer eller mindre manad att tala för Mario och spelvärldens största klassiker!

2009-02-15 Topp-10: Spelpar
Alla hjärtans dag var förvisso i går men det finns fortfarande en och annan som känner sig kärlekskrank här på redaktionen. Dessutom har det påpekats att vi tidigare uppmärksammat både påsk och halloween likväl juletid och att även kräftskivan av alla grejer har fått stå i centrum men just alla hjärtans dag har hittills inte gjorts någon grej kring... Det har blivit dags att ta igen det och som grund för att kärleken visst finns att finna i luften även i de digitala landskapen riktar vi in oss på kärlekspar genom videospelhistorien.

2009-02-07 Lekcenter: Multimac-parantes
Det är inte mycket med vi fann iallafall en bild från en reklamkatalog där Multimac PlanetaryOps och Multimac UtopiaProbe syns till, vilket ett konkret bevis för att Multimac-leksakerna faktiskt fanns tillgängliga i Sverige.

2009-02-07 Lekcenter: Mighty Max-uppdateringar
Äntligen har bilder på Arachnoid kommit upp på sidan, ihop med det vinstbrev som den där Dylan fick med sin Mighty Max-dekal år 1994. Passade dessutom på att snygga till upplägget med alla bilderna så att sidan överlag helt enkelt blir mer överskådlig. ^_^

2009-01-30 För eller emot: Toki: Going Ape Shit
Den här månaden är det drygt ett år sedan som vi folket på SPPS sammanställde Sega Mega Drive-toppen åt POPKORN och fortfarande är det många som inte alls vill kännas vid Toki och dess placering på listan. Nu är det äntligen dags för Måns att få vedergällning, men inte alla låter Toki bli bespottad och som apans främste förespråkare kommer den där Dylan kutandes till undsättning.

2009-01-22 Topp-10: Tecknade ledmotiv
Introt, temat eller introtemat, ledmotivet eller vad man nu än vill kalla det är tänkt att sätta stämningen på en TV-serie och ge den en säregen prägel... Thomas har minsann sett otaliga serier i sina dagar och kommit fram till att det finns minst lika många bra temalåtar. Här är listar han sina tio absoluta "theme songs" favoriter.


| 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015-2014 | 2012-2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 |


POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.