Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor


Text och bild: Jan M. Komsa, 2021-08-14

Optimus Prime

Linje: Transformers Generations
Underlinje(r): War for Cybertron (Earthrise)
Storlek: Leader Class
År: 2020


Detta är min senaste Transformers-figur och det blir den fjärde och sista som jag täcker för den här gången. Eller den första för er som kikar igenom dessa rakt uppifrån och ned. Två Autoboter kontra två Decepticoner ur gamla Hasbros nya War for Cybertron-serie verkade ju vara en god idé. Ni som följt mina leksamma eskapader i toybloggen här på sidan märker måhända att detta inte är Crosshairs... Som ju var den senaste Autoboten jag köpte på mig innan jag skulle ta en paus från fler nya inköp... Mm... Okej, så här är det alltså... Jag har inga ambitioner att täcka en hel linje eller ens en hel serie toys till (efter samtliga tre vågor och lite till av Mighty Max). Jag har därmed heller inga avsikter att köpa alla figurer i denna serie (serie eller underlinje, kalla det vad man vill!). Nuförtiden tänker jag enbart skaffa dem som jag rent spontant vill ha. Bara ur Armada köpte jag förövrigt alla bara för att ha alla. Redan vid Energon började jag göra undantag för jag var då inte alls villig att köpa samma stora Unicron igen i form av en repaint.

Som jag hur som helst nämnde i fråga om Cindersaur, att jag tidigare hade plockat bort texten om den figuren då det inte var ens var om typ Optimus Prime utan bara om någon helt random typ... Så nu tänkte jag att om jag skulle ta tiden till att göra fler utförliga inslag om några andra Transformers, ur t ex en ny pågående linje och serie... Och jag redan från start inte avser att täcka dem alla... Ja, då borde väl åtminstone både Optimus Prime och Megatron vara bland dem jag går igenom. Så ja, trots att jag skulle ta en paus från nya inköp gick jag alltså ändå och köpte en WFC: Earthrise Prime. Ingen Siege, nej... Det var faktiskt just den här delen av serien som lockade. Det var alltså jordformerna av just de båda ledarfigurerna, OP och Megs, jag ville ha. Optimus Prime här får i alla fall förtur. Stackars Crosshairs får mao vänta. Kanske jag tar en utförlig kik på bara den figuren någon gång, kanske jag dröjer tills jag köpt på mig ytterligare några stycken till för en sådan här flera-på-en-gång-historia. Jag vet inte ännu. Vi får se.Hm... En ny Rattrap har jag ju också... Och en ny Bludgeon... Och en till Bludgeon... Men de två är ur helt olika linjer och det inte ens i Generations. Tänker högt bara. Skriver rakt ut dvs... Vad jag tänker. Strunt samma. Nu ska det handla om Transformers Generations: War for Cybertron: Earthrise: Leader Class: Optimus Prime från 2020 alltså! Och Earthrise är, som jag säkert nämnt innan någonstans, den andra delen i War for Cybertron-trilogin toys tillika miniserier som är på netflix. Eller trilogin och trilogin... Det är så de har styckat upp den serien i vad de kallar säsonger helt enkelt. Jag är förresten ganska besviken på den animerade War for Cybertron-serien på netflix. Den första sk säsongen, Siege, var okej. Jag var inte helt såld på vad de gjorde med storyn men Siege var okej åtminstone. Earthrise däremot, där checkade jag ut. Såg inte ens hela från början till slut, bara bitvis. De jävla huvudena från långfilmen 1986? Quintessons? Trams.

Och Scorponok? "I am the last of the Scorponok, I am the last of the...", oooh, shut da fuck up liksom! Vad är detta för skit? Jag är för den ursprungliga Marvel-serietidningskontinuiteten där Scoponok var en vanlig Transformer helt enkelt, i samma storlek som Prime dessutom. Men även om man går efter den tecknade TV-serien där han var stor bas var han ändå en unik Transformer och inte en ur någon egen jävla ras eller vad fan det skulle föreställa i netflix-serien. Dumheter. Jag är inget fan av den dumma netflix-seriens flimsiga fritolkningar. Och Kingdom såg jag också bara bitar av men fy vilken besvikelse... Det där är då fan inte min Beast Wars Megatron! De nya röstskådisarna suger! Inte ens BW Megs karaktäristiska "Yeees!" lät rätt, alltså verkligen inte alls. Och varför är OP en pussy bitch genom hela trilogin? Nåväl. War for Cybertron-skitserien, som ändå började okej åtminstone, åsido så är figurerna ändå ganska trevliga.
Och det var allt jag hade om boxen... Nämnde jag att jag "vingar det här" förresten? Raskt över till själva figuren i vilket fall. Och här har ni den alltså. Den nya versionen av den klassiska jordformen av Autoboternas mest kända ledare Optimus Prime. Med skapelsematrixen i bröstkorgen! En fin touch där. Och visst är det en fin figur. De vertikala eller uppåtriktade avgasrören är såklart nedkapade till en för de arma små barnen "säker storlek" gentemot vad de hade varit på det gamla goda 80-talet när folk i största allmänhet hade mer sunt förnuft även i USA. Alltså, köper man en sådan här leksak till sin unge och ungen sticker en utstickande del av leksaken rakt i sitt eget eller någon annans öga, då är den ungen förmodligen för liten för att leka med just den här sortens saker överhuvudtaget. Det borde ju vara föräldrarnas ansvar att ha koll på sådant, istället för att några få idioter som inte kan bemöda sig att ha koll på sina egna ungar ska göra livet ens lite, lite tråkigare för alla oss andra. Men en fin figur är det i alla fall!
Matrixen är för övrigt löstagbar. En riktigt trevlig bonus där. Även om det nu inte direkt är i 20th Anniversary Masterpiece Optimus Prime-klass. Benen på den här figuren känns lite väl långa kanske i proportion till överkroppen? Kom jag på nu i dagarna när jag pillade runt med denna och de andra WFC-figurerna. Earthrise Optimus Prime är nog den figuren med de längsta benen av alla som jag tittat på hittills ur denna serie. Bara en random observation. Men en fin figur annars!
Jo, som ni väl märker nu har jag plåtat en sjuhelsikes massa bilder på Prime här. Och jag tänkte att något borde jag skriva till varje bildrad, så det hela blir lite mer uppstyckat än texterna jag skrev kring de andra figurerna. Likt dessa är i vilket fall även denna Optimus Prime väldigt poserbar men man kan inte vrida kroppen vid midjan helt pga delen med de fucking hjulen där bak på rygggen. Denna del kan flippas ned om hjulen förs ut först, vilket inte ser så vackert ut men Prime blir då mer rörlig. Annars kan man faktiskt lätt bara ploppa loss den här delen helt och hållet... Vilket, om man bara tänkt ha Prime som prydnadsfigur i robotform, kanske är den bästa lösningen. Allra bäst hade ju varit om den delen var fäst högre upp vid ryggen och inte rumpan, eller om den kunde snurras eller något så att den inte var i vägen för en att vrida överkroppen.
Ja, och längst upp till vänster här har ni det ur en annan vinkel. Dit men inte längre går det att vrida Prime alltså. Dumma jävla hjul som är i vägen där bak. Innan jag går vidare från bara figuren till det medföljande lastbilssläpet och vad som döljer sig däri har jag en anmärkning på Primes lasergevär. Varför delas geväret på mitten när det inte alls behövdes för att det skulle få plats någonstans på fordonsformen och varför är det inte längre än så här? Den gamla Primes gevär brukade vara märkbart längre än så, ja. Är det någon sorts ny policy att leksaksfigurernas skjutvapen måste göras kortare eller? För samma sak märkte jag ju nu med WFC Eartrise Megatrons fusionskanon. Att den var mindre än den brukar vara i proportion till robotens storlek alltså. Och oh, for fucks sake! Bilden längst upp till höger här... Det är väldigt lätt hänt att detta händer. Så även om jag själv inte direkt leker med dessa figurer märker jag ändå att den här versionen av Optimus Prime inte är särskilt hållbar för lek utan att dylika missöden inträffar.
Tur då att hjälp inte är långt ifrån i form av medbot här. Roller? Var det så denna lilla dron hette? Svar: Ja. Jag kollade upp det nu precis och Roller stämmer. Denna kan ploppas loss från sin plats där på insidan av släpet så att Prime kan ha den på ryggen med dess armar över hans överkropp men liksom, vad fan... Prime är väl inte typ Doctor Octopus heller? Den där plastbiten som utgör rampen upp kan också plockas loss men varför? Jag gillar i alla fall att denna Prime inte är större än sin motsvarighet på fiendesidan fastän detta är en prisklass över Voyager och Megatron, utan att det är släpet här som liksom är vad som "höjer" OP över Megs men att själva figurerna i sig alltså ändå är i samma storlek. Så att de är i rätt proportion till varandra liksom. Antigen man bara vill ha dem framme jämte varandra, vilken jag har i skrivande stund, eller om man vill leka med dem mot varandra. För det är ju faktiskt en vanligt dilemma annars... Det här med att OP och Megs-figurer i en och samma serie inte är i samma storlek och då ser det ju inte klokt ut vid rymdlek. Denna OP är bara snäppet högre än Megs tack vare hornen men då är Decepticon-ledaren ändå bredare och biffigare och ser ut att vara den lite större av de två.
Lastbilsformen ser också bra ut. Den här Prime är dock inte så kul att förvandla. Varför såg man sig tvungen att återuppfinna hjulet..? Det gamla klassiska förvandlingsschemat hade funkat gott och väl istället för att det som nu inte ens är samma grill Prime har på kroppen i robotform som pryder framdelen av lastbilen. Dessutom är det också irriterande många smådelar som måste öppnas upp på insidan av hytten för att man ska kunna få lastbilsgrillen över fejkgrillen samt för att robotarmarna skall få plats att vikas in längst sidorna. Alla smådelar behöver inte inte flippas ut dock. Det finns två små flikar rakt under knäna på robotbenen som inte alls behöver öppnas för att genomföra förvandlingen. Jag tycker t o m det ser bättre ut med dem stängda så att säga.
De metalliska tankgrejerna mellan fram- och bakhjulen behöver man egentligen heller inte bemöda sig med. De förs liksom halvt ut. Grejen är den att det är lätt hänt, när man bara plockar upp lastbilen t ex, att man råkar flippa in dem igen. Vilket ni ser på bilden längst till höger här. Och Primes lasesgevär kan placeras antigen bak på hytten eller undertill lasbilssläpet. Det är lite synd att denna Prime inte har någon riktig insida där i hytten och genomskinliga vindrutor och ja, jag vet att det hade inneburit att matrixen måste placeras längre in då men ändå.
Det här blev en lång en. Fast det kanske beror på alla bilderna. Dags att avrunda i vilket fall! Så vad tycker jag egentligen? Tja, det här är ju inte den bästa Optimus Prime-figuren jag äger. Några riktigt klantiga designmissar lider den av i min mening. Förvandlingen känns som att de gjorde den krångligare än den behövde vara bara för sakens skull, för att den skulle vara mer "avancerad" liksom. Kanske för att motivera den högre prislappen? Om så var fallet så var det inte alls nödvändigt. Men figuren ser trots allt ut som Prime i såväl robot- som lastbilsform. Och släpet är ju alltid ett trevligt tillskott. För det är inte alltid man får ett släp med.

Så fastän detta inte är en av mina favoriter bland alla mina OP-figurer - min bästa Prime är nog 20årsjubileumsmästerverket, annars är Armada Supercon OP en personlig favorit och det inte minst då det var den figuren som fick in mig i leken igen i vuxen ålder och originalfiguren från 1984 har såklart sin charm med så Earthrise Leader Class-Prime här är inte ens topp-3 för mig alltså, och kanske inte ens topp-5 (bara så här på rak arm säger t ex G2 Laser Rod OP hej också) - och fastän jag finner flera irriterande tillkortakommanden med den här är det ändå en rätt hygglig inkarnation av Prime. För den som inte redan har någon Prime duger nog denna fint. Och då är ju såväl matrixen som släpet plus i kanten. Något släp fick man inte ens med varken 20års- eller Supercon Prime... Så denna är inte topp-3 och nog inte ens topp-5 men... Kanske topp-10? Kanske.

| Tillbaka till toppen |

Till arkivet!
Lite av varje

|- GLO Friends
|- Powers of Grayskull
|- Trollfrisyrer
|- Vår egen toyblogg

Robotar och sånt

|- Multimac
|- Robot Leo 1004
|- TF/TFG Cindersaur
|- TF G2 Axelerators
|- TF G2 Grimlock
|- TF G2 Skyscorchers
|- Transformers WFC
|--- SDC: Sideswipe
|--- SDC: Spinister
|--- EVC: Megatron
|--- ELC: Optimus Prime

Smågubbar

|- Bad Eggz Bunch
|- M.U.S.C.L.E.
|- Monster in My Pocket
|- Savage Mondo Blitzers
|- Trash Bag Bunch
|- Zbots

Småvärldar

|- Mighty Max
|--- 1:a vågen i fokus
|--- 2:a vågen i fokus
|--- 3:e vågen i fokus
|--- Bortom 3:e vågen
|--- Mighty McMax-set

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.