Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Aktuellt

2007-12- 01-24 Säsongsspecialare: Årets julkalender 2007
Hej och varmt välkomna till ett nytt inslag fr o m i år - POPKORN:s alldeles egen julkalender. Varje dag med start första december och fram till Julafton så kommer vi att lägga upp ett till säsongen relaterat "litet extra" dolt bakom respektive lucka... Det kan vara allt från ett personligt julminne till en inblick i en särskild titel, karaktär osv. Ni som har barnasinnet i behåll rekommenderas såklart att klicka er vidare i sann julkaleder-anda - genom att hitta respektive lucka i omslagsbilden. Ho, ho, ho!

2007-10-31 Topp: SNES-kassetter i 16 kategorier
Med start på Sveriges populärkulturella och pedagogiska samfunds 16:e öppna evenemang i ordningen och som POPKORN:s i sin tur sammanlagt 16:e topplista utsågs de bästa spelen till Nintendos 16-bitare i 16 kategorier, inklusive en övergripande topp-16. På de här sidorna kan ni se ställningarna och läsa mer, begrunda samt förvånas, förtjusas över- eller förbanna det färdiga resultatet av allas våra insatser. Detta är i varje fall vår SNES-topp i hela 16 delar.

2007-10-28 Lekcenter: Robot Leo 1004
När Janne var liten pojk hade han tydligen den här självgående batteridrivna roboten som därtill kunde förvandlas till ett lejon och som han nu skriver om med största möjliga entusiasm till tonerna av Ennio Morricones ledmotiv till "För några få dollar mer" (I kid you not...). Läs mer om Robot Leo 1004 som bara var en i mängden av likartade kinesiska robotleksaker från 1980-talet.

2007-10-22 Lekcenter: Mighty Max X Happy Meal
Vad är nu detta? Mighty McMax? Ja, utöver banorna i den huvudsakliga leksakslinjen lät Mattel och Bluebird Toys göra dessa billigare varianter som alltså medföljde hamburgerjätten McDonalds barnmenyer. Till vår kännedom gjordes två sådana här banor, båda i storleken av huvudlinjens Horror Heads och bland fansen mer kända som Yeti och Blue Skull. Janne berättar gladligen mer om dem här.

2007-09-17 Lekcenter: När Trash Bag fräter sönder
Den där Dylan har visst legat i beträffande POPKORN. Karln har nämligen varit och handlat oöppnade Trash Bags från Spanien, så självklart passade vi på att fräta sönder en soppåse och dokumentera hela det spännande händelseförloppet för er kära medsurfare.

2007-08-17 Topp-10: Krabbdjur för kräftskivan 2008
Krigande ninjasköldpaddor i all ära, men så här i efterhand menar Dylan att just "kloförsedda kräftvarelser" var hans favoriter i barndomen. Fortfarande lagom vimsig efter kräftskivan häromveckan har han således redan börjat att planera på en bjudning in till nästa års kräftskiva och valt ut några särkilt vassa VIP-gäster som han gärna skulle vilja återse i allt från leksaksfigurer till 50-talets värsta B-klyschor.

2007-08-04 Frispel: Vård av SNES-kontroll eller "Hur du enklast rengör din SNES-dosa"
Janne har banne sig fått nog av tröga handkontroller med knappar som fastnar intryckta i plattan pga smuts och en jävla massa samlad damm i springorna. Utrustad med en stjärnskruvmejsel skrider han framåt i högsta hugg och öppnar sin gamla SNES-dosa för välbehövlig rengöring... Läs vidare för instruktioner och skåda bildbevisen på exakt hur enkelt det är!

2007-07-11 Lekcenter: Nya bilder på Bad Eggz Bunch
Vi har en del bilduppdateringar idag då den där Dylan har lyckats leta fram logotypen och bilder från en katalog med reklam för Bad Eggz Bunch-figurerna. Högst uppskattat! Passade i samma veva på att uppdatera den där äggrelaterade topplistan med en lämpligare bild på en av de små kräken.

2007-06-30 Topp-10: Teenage Mutant Ninja Turtles-Trivia-Ting!
Den där Dylan är nu hemma från semestern och bjuder här på tio saker som du (förmodligen) inte kände till om Teenage Mutant Ninja Turtles! Cowabunga!

2007-06-04 Topp-20: Orsaker att hata Spider-Man 3
Det har gått ca tre veckor sedan SPPS:s Spindelmannen-maraton och idag exakt en månad sedan de såg filmen på bio, men Janne har fortfarande inte kunnat smälta hur fruktansvärt dålig Spider-Man 3 är. Här följer inte mindre än 20 (tjugo!) skäl till hur hårt den här filmen suger!

2007-05-31 Topp-10: Piratkaptendonnor
Piratrelaterat igen och den här gången tittar vi igenom ett urval av några av de mest framträdande kvinnliga piratkaptenerna.

2007-05-31 Topp-10: Pirater i populärkultur
Piratrelaterat - Janne sätter kursen och presenterar här topplistan över alla piratföreteelser inom populärkulturen värda att omnämnas.

2007-05-18 Topp-10: Artister som liknar tecknade figurer
Utan vidare fördröjning presenterar vi den ut- och invändiga topplistan över artister som liknar tecknade figurer, signerad vår senaste rekryt Filip.

2007-05-03 Retrospektiv: Teenage Mutant Ninja Hero Turtles II
"Törtälls" kommer till Sverige samma år som långfilmen bidrar till att den gröna vågen når kulmen på andra sidan Atlanten... Läs mer om pojkleksakerna kallade actionfigurer och inte dockor, serietidningen som sparkade TV-seriens dumma röv, videospelen förklarade kult och så moralkärringcensuren i Dylans uppföljande återblick på fenomenet Teenage Mutant Ninja/Hero Turtles.

2007-04-27 Retrospektiv: Teenage Mutant Ninja Hero Turtles
De är världens mest fruktade stridande lag... (ja, de är verkligen hippa!) Splinter lärde dem att vara ninja... tonåringar... (han är en radikal råtta!) I princip alla coola snubbar uppvuxna i vår (tacksamt nog) kapitalistiska del av världen under 80- och 90-tal diggade Turtles och med en ny datoranimerad film rullandes på biograferna kan Dylan inte låta bli att berätta historien om tonårsmutantninja/hjältesköldpaddorna med, så att säga, egna ord.

2007-04-09 Topp-10: Äggrelaterade grejer
Påskrelaterat igen och denna gång tar vi en närmare titt på några av populär-kulturens skönaste mest äggrelaterade inslag.

2007-04-06 Spelmusik: The Black Mages featuring Battle Music of Final Fantasy
Vår nykomling Fry har nu ätit curry och lyssnat på metal- och rock- versioner av gamla Final Fantasy-låtar. Belåten med sitt val av livsmedel som luktar så mumsigt att man vill bara ha mer och mer, betagen av sitt val av vardagsmusik och lätt berusad av vårförälskelserna inspirerade av regnbågens alla färger delar han så glatt med sig av sina upplevelser från i alla fall ett av dessa sinnesintryck... Läs alltså vidare för hans intryck av... Ja, vad trodde ni egentligen? The Black Mages featuring Battle Music of Final Fantasy såklart!

2007-04-05 Topp-10: Häftiga häxor
Påskrelaterat. Helgen, och då i synnerhet skärtorsdagen, till ära finnes här listan över de mest minnesvärda häxorna inom populärkulturen. Sjöhaggor och onda drottningar ej inräknade då dessa faktiskt får anses utgöra en alldeles egen variation på temat.

2007-03-31 Lekcenter: GLO Friends
Tina kommer ut ur garderoben med sina lysmaskar från det tokglada 1980-talet. Versionerna i hårdplast kallade GLO Friends var de som var mest populära.

2007-02-26 Lekcenter: Mighty Max-Manin fortsätter!
Det visade sig att jag visst fann mycket att skriva om de mindre banorna, eller Horror Heads rättare sagt, så nu har jag uppdaterat hemsidan om första vågens Mighty Max-leksaker med info och synpunkter kring dem också och detta medan Dylan passade på att skriva om den återstående stora banan; Arachnoid.

Tillägg, 2007-03-31: Lade upp bilder och info om de återstående två Horror Heads.

2007-02-26 Lekcenter: Bad Eggz Bunch
Små monsterfigurer inuti slemfyllda ägg som man skulle krossa i handen. Läs mer om Bad Eggz Bunch, yngre syskonlinje till Trash Bag Bunch och tveklöst en av de mest bortglömda leksakerna från det tidiga 90-talet.

2007-02-23 Lekcenter: Mighty Max-Mani!
Har lagt upp ett arkiv med bilder på den första vågens Mighty Max-leksaker, ihop med kort info och synpunkter på de större banorna (dvs Doom Zones och Skull Mountain) och lite annat skoj på köpet... Jag har ännu bestämt mig för om jag ska kommentera de mindre banorna, då det helt enkelt inte finns värst mycket att säga om dem, så jag låter dem vara tills vidare.

2007-02-23 Lekcenter: Trash Bag Bunch cardbacks etc
När jag ändå satt och laddade upp en hel sida med bildmaterial för Mighty Max passade jag även på att scanna in och lägga upp bilder på cardbacks etc för Trash Bag Bunch-sektionen. Det är visserligen inte lika roligt som "riktiga" bilder på varje enskild figur men där framgår i alla fall samtliga figurer som släpptes i både serie ett och två.

2007-02-17 Lekcenter: Mighty Max - Hans öde vilar i dina händer!
Små handhållna skräckkabinetter inuti huvudena på diverse monster och annat sattyg. Detta var en variation av ursprungstanken bakom Polly Pocket-märket där en till synes vanlig puderdosa kunde dölja ett helt dockhus i miniatyr. Ta samma idé med en annan målgrupp i åtanke och låt världen möta Mighty Max, även känd som Polly Pocket för pojkar.


| 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015-2014 | 2012-2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 |


POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.