Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Aktuellt

2019-12-31 Plockat ur filmhyllan #20: Ghostbusters II (1989)
Vi avrundar inte bara året utan hela årtiondet som varit med... En nyårsfilm! Jadå, Ghostbusters II, eller "Ghostbusters 2" som den superonödigt nog döptes om till i Sverige, är faktiskt, tekniskt sett, en nyårsfilm. Och sådana finns det inte direkt gott om. Inte jämfört med julfilmer i alla fall. Ett riktigt gott nytt år och ett lika gott nytt helt årtionde samt en god fortsättning på det måhända ännu pågående julfirandet önskar vi hur som helst Er kära läsare!

2019-12-24 Säsongsspecialare: Årets tomte 2019
Dags för årets tomte! Det blir den fjortonde tomten totalt här på POPKORN. Klicka vidare för att få reda på mer. Och ha nu en riktigt God Jul allihopa! Ho! Ho! Ho!

Star Wars Toys

2019-12-22 Perspektiv: Star Wars eps IX - The Rise of Skywalker '-_-
Nu jävlar så har vi sett den nionde episoden i sagan om Stjärnornas krig. Och sin vana trogen har Jan bestämt att skriva om saken här. Dock mest för sakens skull den här gången... Bara för att ro det här i mål. Få det överstökat med. Och nä, det är inte Dödsstjärnan i hörnet på bilden här till vänster utan det är faktiskt en Bad Egg... Något för toybloggen alltså... För dagarna då en ny Star Wars-film på bio var det enda som spelade någon roll är liksom förbi.

2019-12-17 Framgrävt ur spelkistan #40: The Simpsons: Bart's Nightmare (SNES/MD)
Idag firar Simpsons 30årsjubileum! 1989-2019 alltså. Det var inte illa pinkat även om de senaste dryga 20 säsongerna mest har varit en mardröm jämfört med de tio första... Därmed uppmärksammar vi "den gula familjen Simpson" med just Bart's Nightmare, för övrigt en gammal favorit här på redaktionen.

2019-12-03 Topp-10: Sega Game Gear-spel
Den tredje utlovade Sega-speltopplistan i ordningen för i år. Och för ett år sedan idag kom den där Janne med en topp-10 GBA-spellista dessutom... Men det var inte den första bärbara konsolen med både färgskärm och den här liggande designen. Sega var faktiskt ett årtionde före med Game Gear. Även om den inte var i närheten lika framgångsrik som Nintendos Game Boy hade Segas "spelpryl" ändå ett smått imponerande utbud roliga titlar. Här är tio av dem. Plus en.

2019-11-23 Topp-10: Nintendo Virtual Boy-spel
För ett år sedan idag skrev Jan ihop en Game Boy Color-speltopplista, men det var inte den första "bärbara" konsolen från Nintendo som följde upp Game Boy. Däremellan kom faktiskt Virtual Boy. Med bara 22 släppta spel under loppet av mindre än ett år från sommaren 1995 in på 1996... En topp-10 plus en bubblare omfattar alltså hälften av hela spelutbudet till den här knasiga mackapären.

2019-11-14 Framgrävt ur spelkistan #39: Luigi's Mansion (GC)
Yup. Halloween är visserligen över för i år vilket datum man än firar det på, sista oktober som resten av världen eller närmaste lördagen från den dagen in på november som en del i Sverige har fått för sig. Men än kan vi inte riktigt slita oss från skräcktemat. Bara en liten rysare till liksom. Därmed satte vi oss ned med det första Luigi's Mansion men är det en retrotripp värt att göra för de som måhända nyligen spelat igenom den tredje delen till Switch?

2019-11-04 Topp-13: Zombierelaterade saker 13 år senare
Ja, vem kunde ana att ruttet kött som vill äta dina inälvor fortfarande kunde vara så tilltalande hela tretton år senare. Idag för tretton år sedan sattes en topp-13 över zombierelaterade saker samman för POPKORN. Något sådant måste självklart följas upp just såhär tretton år längre fram i tiden... Det här är alltså ytterligare tretton zombierelaterade grejer exakt tretton år senare... Är du magstark nog att läsa vidare..?

2019-10-31 Plockat ur filmhyllan #19: Ghostbusters (1984)
Glad Halloween allesammans! Och inför årets Allhelgonaafton blev det en extra titt på Ghostbusters. Inte den där skitfilmen från 2016 som ingen bad om utan det tidlösa originalet från 1984 såklart... Det är en modern familjetradition hemma hos Janne där man ser Ghostbusters varje år under Halloween. Inte bara, men det är faktiskt en av filmerna som har säkrat sig en stadig placering på dagordningen för denna rysligt roliga högtid.

2019-10-24 Topp-10: Pumparelaterade typer och grejer
Med en vecka kvar till Halloween kommer allas vår Janman med en allomfattande multipopulärkulturell topplista i säsongens rätta anda. Pumparelaterade saker blir det. Typ. Mestadels typer faktiskt. Men också andra grejer. Så typer och grejer. Diverse tjofräs helt enkelt... Se det här som en påminnelse att gå ut och köpa pumpa i tid förresten! Och glad halloween i förväg på er allihopa... Må, eh, godiset smaka. Eller nåt sånt.

DC Toys

2019-10-14 Topp-25: Japanexklusiva DreamCast-spel
Idag är tjugoårsdagen för DreamCast-släppet i Sverige. Detta uppmärksammar vi med en topplista som det var tal om redan för tio år sedan och som faktiskt har legat sammanställd men bortglömd de senaste dryga nio åren. Här är den nu efter alla dessa år. En topp-25 japanexklusiva DC-spellista. Och det är inte allt för idag! Janne har nämligen en bunte nya nya och nya gamla toys inköpta också. Än en gång något för toybloggen alltså!

2019-10-04 Framgrävt ur spelkistan #38: Batman (MD)
Jan fortsätter på spåret om Batman från 1989 med Batman från 1990 och den här gången ansluter sig GW till den goda kampen. Det handlar om Mega Drive-spelet baserat på filmen. Inte det till NES, nej. För efter två framgrävda SNES-spel på raken passar det väl bara bra med ett spel till något annat än ännu ett av Nintendos format. Därmed får den mer kända NES-adaptionen lämna plats för en helt annan tagning till Segas konsol. Båda gjordes av Sunsoft dock.

2019-09-24 Plockat ur filmhyllan #18: Batman (1989)
Så är nu också hösten kommen och då skulle ju Jan åter börja plocka filmer ur hyllan att skriva om här på sidan. Den här gången blir det Batman från 1989! Och detta ganska lagom till filmens svenska 30-årsjubileum. För det var visst inte så viktigt med exakta datum i det här fallet... För Jan har detta alltid varit en höstfilm helt enkelt och då kunde han bara inte hålla sig längre så fort den här årstiden stod för dörren.

2019-09-18 Topp-10: Sega Mega-CD/32X-spel
För snart ett år sedan var det snack om att få upp fler Sega-topplistor här på POPKORN och vi har då inte glömt bort det heller utan slår nu två flugor i en smäll med Mega-CD och 32X. Vilket väl passar alldeles utmärkt nu i och med det sk "tornet" som Sega kommer ut med till mini-Megan. Denna tio-i-topp blir för övrigt den första av totalt tre Sega-spellistor som vi har planerade fram till årskiftet. Så trevlig läsning och stort tack för visat intresse!

2019-09-12 Personliga retrospektiv: Min manga och animé-uppföljning tio år senare
Hela den här sommaren har hittills handlat om Mighty Max och diverse western-titlar för vår del men nu skjuter vi in med något helt annat. Närmare bestämt en uppföljning till Jannes egen lilla animé-odyssé och hans sk manga-memoarer dessförinnan från hela tio år sedan idag. Jovars, tiden flyger sannerligen... Klicka vidare för att läsa mer om vad Janne egentligen har haft för sig sedan sist som har med manga och animé att göra. ^_^

2019-09-04 Lekcenter: Mighty Max våg 3 - Mighty Max Assaults Skullmaster
Ja, sommarlovet må vara förbi för i år men ännu är själva sommaren inte över. Och vi hade ju en uppdatering kvar till att ha täckt samtliga Mighty Max-set från samtliga vågor. Så här är den nu... Den stora finalen. Den sista bossen. Skull Master, i form av det enda officiellt utkomna MEGA HEADS-setet!! Klicka vidare för att läsa mer om hur hela linjen slutade.

2019-08-24 Lekcenter: Mighty Max våg 3 - Heroes & Villains
Vi närmar oss slutet på linjen nu. Efter dagens uppdatering återstår bara det allra sista stora leksetet där allas vår mäktige Max en gång för alla gör upp med sin ärkefiende Skull Master. Men först ska grabben göra upp med inte bara Skull Master utan också Doom och Lava Lord plus deras respektive anhang i den tredje vågens uppsättning av Heroes & Villains-minifigurerna.

2019-08-14 Framgrävt ur spelkistan #37: Sunset Riders (SNES)
Dags för ännu en vilda västern. För att vi känner för det... En western till. Bara en till innan sommarlovets slut att typ rida bort mot solnedgången med. Så vad vore mer passande med den sentimentaliteten i åtanke än Sunset Riders? Konamis arkadlir från 1991 som året därpå portades till Sega Mega Drive och året därefter kom ut även på SNES:en. Och det blev just SNES-versionen som vi suttit och plöjt igenom nu i dagarna, ja.

2019-08-04 Lekcenter: Mighty Max våg 3 - Shrunken Heads
Här är det nu full fart framåt vad gäller Mighty Max-uppdateringarna. Härnäst på tur står en uppsättning av åtta nya Shrunken Heads för den tredje vågen så utan någon vidare fördröjning kör vi bara på! Det här är för övrigt den andra av sommarens totalt fyra Mighty Max-uppdateringar och inom bara en månad till förväntar sig Jan ha plöjt igenom de återstående två med.

2019-07-24 Framgrävt ur spelkistan #36: Wild Guns (SNES)
Efter att åter ha lirat singel vid de senaste två utgrävningarna teamar Janne åter åter upp med Talla och det dessutom återigen på en Nintendo-konsol. Fast med tanke på att det trots allt har gått snart ett helt år sedan vi bestämde oss för att ta en break från det stora N i just den här delen av sidan och vi under året som gått lyckades att i alla fall nästan hålla oss till bara andra format så får den där breaken vara över nu. Så fram med rymdpistolerna!

2019-07-14 Lekcenter: Mighty Max våg 3 - Horror Heads!
Efter ännu ett motorstopp som heta duga har det blivit dags återigen. Det har gått två år, två månader och två dagar sedan Mighty Max-arkivet uppdaterades senast här på POPKORN så nu ska det allt gå undan. Det här blir den första av sommarens fyra planerade uppdateringar kring lekvärldarna, och först ut är de fyra sista Horror Heads-seten. Mycket nöje och stort tack för visat intresse!

GBW PEZ

2019-07-04 Plockat ur filmhyllan #17: The Good, the Bad, the Weird (2008)
Jan håller sig till western-genren för en vända till men den här gången blir det både en ännu mer annorlunda variation på denna och lite av en uppföljning till förra veckans filmval. 42 år senare gjorde man nämligen en ny tagning på Den gode, den onde, den fule i Sydkorea; Den gode, den onde, den knäppe. Typ. Utöver detta har Jan och Talla strövat genom krimskramsbutiker där de råkade stöta på en uppsättning Pokémon-PEZ-behållare. Något för toybloggen alltså!

2019-06-24 Plockat ur filmhyllan #16: Den gode, den onde, den fule (1966)
Efter tre spelrelaterade grejer på raken här på sidan har det blivit dags för en till film att plockas ur hyllan. Och den här gången ger sig Jan i kast med ett nytt ursprungsland; Italien, en ny genre; spaghetti-western och ett nytt årtionde; 1960-talet, gentemot alla de filmer han tidigare har tagit upp. Tre flugor i en smäll än en gång alltså. Så klicka vidare och läs mer om den mest ikoniska western-filmen som någonsin gjorts. Den gode, den onde, den fule.

Wii WiiWare

2019-06-14 Topp-20: Nintendo Wii-spel & Topp-10: WiiWare-spel
Så var det dags. Efter diverse topplistor med bästa spel till alla stationära Nintendo-konsoler från NES till GameCube, och så på den portabla fronten även alla Game Boy-varianter och Nintendo DS, likväl som de bästa spelen från den sjunde konsolgenerationen Xbox 360 och PS3 emellan, har turen nu kommit till nästa Nintendo-konsol i ordningen. Vilket innebär en topp-20 Wii-spel. Whee!! Och vi passar på med en topp-10 WiiWare-spel också!

2019-06-04 Frispel: En Wii Sports-eftermiddag
För ett år sedan idag lirade här fyra lirare Super Mario All-Stars till SNES. Nu kör samma lirare igång en annan samling spel från Nintendo. Eller, mer som en minispelsamling men ändå... Vi snackar alltså Wii Sports och passar på att ställa frågan om det ännu är coolt eller kasst så här mer än tolv år senare. Ni kära läsare kan för övrigt för all del även se detta som förspel inför den stundande Wii-topplistan här på sidan. Mycket nöje!

2019-05-24 Framgrävt ur spelkistan #35: Final Fantasy X (PS2)
Härommånaden kom HD Remastern av Final Fantasy X ut till Switch och Xbox One. Då passar väl det här ganska bra i tiden. Att gräva fram vår internationella utgåva av originalspelet som släpptes till PlayStation2 alltså... Till Europa kom spelet den 24:e maj 2002. För 17 år sedan idag. Så det må inte vara något jämnt jubileumsår i år men i dag är i alla fall årsdagen för releasen här hos oss och då passar väl detta just idag av den anledningen också.

2019-05-12 Plockat ur filmhyllan #15: Pulp Fiction (1994)
Med förförra veckans De sju samurajerna plockad ur hyllan samt förra veckans retrospektiv på alla tre delarna i Star Wars-prequel-trilogin och ytterligare en plockat ur filmhyllan redan den här veckan blir det ganska mycket film i följd just nu, ja... Men hur kan man låta bli att gå in på Pulp Fiction idag av alla dagar när det just idag är exakt 25 år sedan den här banbrytande och trendsättande filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes.

2019-05-04 Retrospektiv: Prequel-trilogin - Star Wars eps I, II & III...
Glad Star Wars-dag allihopa! May the fourth be with you och allt det där. Och i år är det ju också hela 20 år sedan som Star Wars episod I hade premiär på biografen. Något som Janne har glada minnen av även om han inte kan undgå att känna sig lite gammal med. Men nu är det alltså dags för den där återblicken på prequel-trilogin som han hade på gång redan för ett år sedan. Och det inte bara på episod I men både episod II och episod III därtill.

2019-04-26 Plockat ur filmhyllan #14: De sju samurajerna (1954)
Ja, i vanliga fall skulle det ha kommit upp något den 24:e i månaden och nej, vi missade inte att uppdatera sidan i förgår. Det finns en anledning till att Jan väntade till just dagens datum med den här texten. Idag, 26:e april 2019, är det nämligen exakt 65 år sedan som Akira Kurosawas De sju samurajerna hade premiär i Japan... De sju samurajerna är en riktig filmklassiker och rullens 65årsjubileum var alltså något som han ville uppmärksamma.

2019-04-14 Topp-10: Gula saker tio år senare
Om en vecka är det påsk! Och idag är det ganska exakt tio år sedan Jan gjorde sin gula saker-topplista. En av fördelarna med att POPKORN har funnits i över ett årtionde är att man kan liksom titta hela tio år bakåt vad som gjordes då samt bygga vidare och göra en till grej av det. Så här har vi nu alltså hans nya topp-10 gula saker. Gula saker igen eller andra gula saker tio år senare. Och glad påsk i förväg! Må, eh, äggen smaka. Eller nåt sånt.

2019-04-04 Lekcenter: Vår egen toyblogg
Hej och varmt välkomna till ett sprillans nytt inslag för leksaksavdelningens del här på POPKORN. Vår alldeles egen blygsamma blogg kring lite av varje med anknytning till det här med leksaker. Eller kort och gott vår egen toyblogg. Detta är väl något av en spontan idé som vi har något olika tankar med. Något lite mer lättsamt, lite mer random, lite mer löst sammanhängande, lite mer... Ja, något lite mer lekfullt helt enkelt. ^_^

2019-03-24 Framgrävt ur spelkistan #34: Snake II (Nokia 3310)
När det gäller videospel, ska man då räkna med mobilspel? Det är frågan det. Jan tycker egentligen inte det. Riktiga spel ska vara på dator, arkad- eller konsol menar han. Här på redaktionen råder dock delade meningar om saken och som någon slags retstickerespons beslöt han att gräva fram ett av de största mobilspelklassikerna genom tiderna. Snake II till gamla hederliga Nokia 3310. En retrotripp som heta duga eller bara trams? Bestäm själva.

2019-03-14 Plockat ur filmhyllan #13: Alien³ (1992)
Åter åter till 1990-talet. Med Kill Bill förra månaden tänkte Jan börja täcka några av sina favoritregissörer genom tiderna. Quentin Tarantino är alltså en av dem. David Fincher är en annan. Främst för titlar som Seven, The Game och framförallt Fight Club. Där fanns dock en till film som han gjorde redan då, på 90-talet... Hans allra första långfilm. Alien 3. Eller "Alien³" om man ska vara riktigt petig. Alien upphöjt till tre alltså. Vad nu det ska betyda.

2019-03-04 Topp-20: Nintendo GameCube-spel
Mittemellan å ena sidan NES, SNES och N64:an och å andra sidan Wii, Wii U och Switch så har vi den minst omtalade av Nintendos allas stationära konsoler... Typiskt mellanbarnet att vara den mest i skymundan. Här på POPKORN har vi hur som helst redan gått igenom Nintendos tre första och det är nu dags för nästa steg. Konsolen som fortfarande var aktuell året då sidan först blev till och som nu har hunnit bli retro. Det har blivit dags för en GameCube-topplista.

2019-02-24 Framgrävt ur spelkistan #33: 1080° Avalanche (GC)
Efter att ha lirat singel vid de senaste två utgrävningarna teamar Janne åter upp med Talla för ännu ett vinterportvideospel under den i Sverige vanligaste sportlovsveckan. Detta för fjärde året på raken. Man kan väl kalla det för en modern POPKORN-tradition vid det här laget. Så nu när snön utomhus i verkliga livet har hunnit smälta bort har vi i alla fall Nintendos 1080° Avalanche att ha hisnande kul med i de virtuella retrobackarna. Åh, hej vad det går!

2019-02-14 Plockat ur filmhyllan #12: Kill Bill Vol. 2 (2004)
Jan tar nu raskt itu med den andra delen av Quentin Tarantinos "fjärde film" i ordningen. Visst hade han kunnat spara detta till nästa månad men... Varför vänta liksom? Och avrundningen till denna inte bara hämnd- men även skruvade kärlekshistoria passar väl dessutom bara bra nu på alla hjärtans dag av alla dagar. Och liksom med ettan såg han även den här delen i japansk utgåva efter att först ha sett om den svenska versionen för att då direkt kunna jämföra.

2019-02-04 Plockat ur filmhyllan #11: Kill Bill Vol. 1 (2003)
Någon gång i slutet av förra året gick de båda delarna av Quentin Tarantinos sk "fjärde film" Kill Bill på någon kanal på TV, vilken sporrade Jan till att också se den japanska utgåvan på DVD... Bara mer än tio hela år efter att han köpte på sig de japanska versionerna till att börja med. Det tog alltså karln mer än tio år att få tummen ur och den japanska filmen ur hyllan... Och sedan ytterligare över en månad att skriva om det. Bättre sent än aldrig eller?

2019-01-24 Topp-10: Spelfilmer baserade på engelska serietidningshjältinnor
Det är ett nytt år och vi har en helt ny bunte filmer ur Marvels cinematiska universum att se fram emot. Om man fortfarande ser fram emot de filmerna dvs. Först ut blir i alla fall Captain Marvel och inför denna tänkte Janneman att det vore väl sköj att lista näst intill varenda annan spelfilm baserad på en amerikansk, eller brittisk, serietidningshjältinna fram till dagens datum och gjorde följaktligen en hel topp-10 av det.

2019-01-14 Plockat ur filmhyllan #10: Mighty Ducks - Mästarna (1992)
Åter till spelfilm, åter till Hollywood och åter till det gamla goda 90-talet men en ny genre går vår filmguru i alla fall in på i och med The Mighty Ducks eller Mästarna som den också kallas, där självaste Billy the Kid gör upp med den då blivande Perry White från Stålmannen över några matcher knattehockey. Något som bara året efteråt ledde till att Disney bildade ett eget tvättäkta NHL-lag döpt efter just den här filmen.

2019-01-04 Framgrävt ur spelkistan #32: Kolibri (32X)
Från oss alla bakom kulisserna här på POPKORN önskar vi Er alla som läser det här ett gott nytt år och en god fortsättning! En liten detalj som är nytt för i år är att vi nu håller räkningen på spelen som grävs fram ur den virtuella spelkistan... Och självklart tänkte Jan att det vore klockrent med något till Segas ökända gamla 32X som spel nr 32 i ordningen. Sedan så tänkte han vidare till Kolibri av någon skum sentimental anledning och här är vi nu!


| 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015-2014 | 2012-2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 |


POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.