Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor


Text och bild: Jan M. Komsa, 2016-03-27

Vi har haft bättre stunder och vi har haft sämre stunder men oavsett vilket så har vi under årens gång ändå fortsatt att utvidga Mighty Max-arkivet här på POPKORN... Tanken har alltid varit att i sinom tid täcka samtliga set som finns inom alla de tre utkomna vågorna och den tiden är faktiskt snart kommen! Ja, det har sannerligen dröjt längre än först förväntat, men nu kan man i alla fall räkna med att den målsättningen kan uppnås inom en överskådlig framtid. Och med detta konstaterat tar vi vårledigt här på redaktionen! Japp, runtom på somliga andra ställen tar de ju sommarledigt istället men vi ser inte riktigt vitsen med det. Låt gå om typ sockerbagarnas medlemstidning har uppehåll över sommarmånaderna men de som är dedikerade åt ämnen ā la popkult är väl ändå medvetna om att alla möjliga följare från grundskolan upp till högskolan har just sommarloven som gemensam nämnare? De flesta avskärmar sig ju heller inte direkt från den digitala världen för att vara ute i solen eller liknande så vari ligger logiken i att försvinna från radarn just under den årstiden då en stor del av dem som man vänder sig till inte är upptagna med en massa skolarbete?

Mm, just det. Snarare är det väl mycket vettigare att ta vårledigt då de som kan tänkas följa oss ändå har allt från nationella prov till sluttentor att tänka på just under den här sista spurten av läsåret. Så det så. Dessutom har vi faktiskt en baktanke med det här... Den senaste hösten och vintern har varit oerhört produktiva för sidans del. En sak som vi får hålla i åtanke är dock att alla våra tidigare topplistor ännu ligger nere vilket indirekt blockerar uppkomsten av nya sådana också... så vi passar alltså på nu under vårmånaderna att fokusera på avdelningen topplistor och återkommer till utbyggandet av Mighty Max-arkivet senare under sommaren som följer. Vore det helt och hållet upp till undertecknad, då hade jag nog gladeligen bara kört hårt och avverkat hela den tredje vågen i ett kör ska ni veta! Men nu handlar det inte bara om mig så då kan jag heller inte vara så självisk att uteslutande spendera så mycket tid och resurser på något som mest ligger mig personligen varmt om hjärtat, på bekostnad av allt annat. Skulle inte tro det, va?

Då får det alltså hellre bli som så att vi tar våren ledig från nya uppdateringar under tiden som topplistorna ses över på allvar, och när den saken är klar fortsätter vi vidare in på den mäktiga tredje och avslutande vågen av pojkstrecken med Max, precis där vi nu lämnar det. Vi tar det steg för steg och först och främst har vi den tredje vågens Doom Zones framför oss. Men vad falls?! Är det inte fyra zoner från den föregående vågen som man ser där nere?! Mm, jo. Visst är det. Gjorde leksaksnissarna på Bluebird inga fler eller? Jodå, det gjorde de. Tillskillnad från både första och andra vågen verkar det dock som att man inte hade samtliga sex zoner färdiga redan från start utan fyllde på med två åt gången allteftersom. Så verkade då vara fallet i Amerika om inte annat, fast här i Sverige hade emellertid både Handen och Flugan (de två första zonerna ur tredje vågen) bilder på alla sex nya Doom Zones på baksidan av förpackningen. Nedanstående baksidbild är alltså den amerikanska versionen vilket för övrigt förklarar de amerikanska namnen på seten: "Mighty Max Ape King" istället för vår "Mighty Max Saves the Kingdom of Gargantua" och "Mighty Max Dino Lab" istället för tuffa "Mighty Max Blows Up Mutasaurus" osv, osv. Ja, jösses alltså. Det är ju enbart "Battle Cat" som låter häftigare än sin europeiska motsvarighet men det är ju då i sin tur enbart för att det är praktiskt taget från He-Mans Battle Cat (faktiskt, därför är "Battle Cat" det enda setet med markeringen "inringat R" för registrerat varumärke!) och då associerar man ju till det.

Generellt är de europeiska titlarna betydligt fräckare och det är faktiskt vad de kallades här så det är också vad vi kallar dem. Att vi nu, typ gör ett litet undantag beror bara på att jag köper konceptet med att presentera två nya set åt gången såhär. Det blir lite mer spännande på så sätt. Man kan ju undra vad som kommer härnäst liksom. Det blir lite roligare helt enkelt. Så när det är dags igen att ta tag i Mighty Max-uppdateringarna senare i år, då börjar vi mao med de två första zonerna i ordningen (vilket f.ö passar mig personligen bara fint eftersom det var just de två som också råkade vara mina första zoner ur den här vågen), sedan följer vi upp dem med nästa par samt nästa igen därpå, innan vi fortsätter ännu längre in på våg nr 3. Ja, så det så. ^_^


1) Doom Zones
2) Horror Heads
3) Monster Heads
4) Shrunken Heads
5) Battle Warriors
6) Heroes & Villains
7) STÖRRE set

Doom Zones

Klicka på bilden för en förstoring


Mighty Max Grips the Hand

The Hand - Klicka för att förstora

The Hand öppen - Klicka för att förstora


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Mighty Max Swats the Fly

The Fly - Klicka för att förstora

The Fly öppen - Klicka för att förstora


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Mighty Max Caught in the Jaws of Doom

Jaws of Doom - Klicka för att förstora

Jaws of Doom öppen - Klicka för att förstora


Utan tvekan den här vågens motsvarighet till den förras Wolfship 7. Likt nämnda rymdskepp är Jaws of Doom egentligen inget huvud som kan förmodas höra hemma på en större kropp utan snarare en farkost, i det här fallet en ubåt i form av en blodtörstig haj. Fuck... Yeah. Banan öppnas genom att man självklart nog öppnar käften på hajen. Tufft är bara förnamnet. De blodstänkta tänderna är också ett plus och även om insidan av banan inte erbjuder lika många lekmöjligheter som säg t ex Cyklopen så är den ändå tillräckligt kreativ för att tilltala de flesta. Alla genomtänkta detaljer, som att man kan rotera den söta lilla harpunen, att hajfenan bildar en rocka som Max kan surfa på eller att skrovet inuti hajen också kan öppnas upp, gör att man har bra roligt med Jaws of Doom. Dessutom är både ärkeskurkfiguren och de båda medföljande bläckfiskarna precis så slibbiga som man vill ha dem. Kort sagt är det här en kompakt och finurlig bana som både i sin stängda och sin öppna form är en av de fräckaste, fyndigaste och roligaste kreationerna från den här vågen.


Mighty Max Saves the Kingdom of Gargantua

Kingdom of Gargantua - Klicka för att förstora

Kingdom of Gargantua öppen - Klicka för att förstora


Det här är förmodligen den snällaste av alla andra vågens Doom Zones och också en av två djungelbanor. Jag såg aldrig riktigt tjusningen med den som barn och gör det inte nu heller faktiskt. Visserligen är det stor lekyta på insidan av banan men på det stora hela tycker jag att den känns ganska intetsägande. Förutom Max får man med en stor hårig gorilla som kan böjas på mitten och en häxdoktor som gömmer sig bland träden. Vidare så kan man vrida på huvudet på pytonormen samt de båda dödskallarna som utgör ögonen när banan är stängd men det är inget som får mig att dingla i taket av glädje direkt. För övrigt är Gargantua den enda bland andra vågens Doom Zones som öppnas med en traditionell tagg vilket känns lite tråkigt i jämförelse med de andra. Dessutom får man nästan ta till våld för att få upp banan så hårt som den sitter ihop. Egentligen är det ingen dålig bana i sig utan slutomdömet hamnar mer på en lätt axelryckning.


Mighty Max Blows Up Mutasaurus

Mutasaurus - Klicka för att förstora

Mutasaurus öppen - Klicka för att förstora


Här tampas vår hjälte med en galen vetenskapsman som på konstgjord väg framställer dinosaurier. Den här skräcködlebanan, som måhända tänktes ut mitt under Jurassic Park-hysterin, ser riktigt snygg ut i dess stängda form och det finns en hel del att hitta på inuti också. Vi har flera motståndare för Max att trampa ner, platåer att ta sig över och stegar att klättra upp för. Vulkanen kan dessutom öppnas på mitten och där hittar Max en plattform med ett fastmonterat skjutvapen som han kan rotera 360 grader och peppra fienden med. En brist är dock att banan är besvärlig som få när den ska stängas, såväl skurkfiguren som de båda medföljande dinosaurierna vill helt enkelt inte alltid sitta kvar på sina platser och dessutom är det ett pillgöra att få dit dem till att börja med. Lika mödosamt är det att öppna banan också. Man får hålla ett särskilt grepp om den under tiden som man sliter och drar. Inte kul. Men trots dessa obehag är Mutosaur en av de snyggaste större banorna och en som jag ser flest lekmöjligheter med. Tummen upp alltså.


Mighty Max Grapples with Hellcat

Hellcat - Klicka för att förstora

Hellcat öppen - Klicka för att förstora


Den andra djungelbanan i samma våg och uppsättning. Nåja. Ett omedelbart frågetecken är varför i all sin dar man inte får någon djungelkatt till när banan är baserad på en och det t o m förekommer en sådan i serien på baksidan av förpackningen. Även om mamuten förvisso kan tyckas vara nog så häftig var det ju som så att när man som liten pojk läste serien på baksidan och det framgick där att Max lurar den sabeltandade tigern att anfalla mamuten så ville man ju göra likadant själv när man sedan lekte med banan men nu gick det alltså inte. Dumt. Medföljer gör i alla fall också en grottmänniska vars upplyfta blodbesudlade stenblock formar Hellcats vänstra öga när banan är stängd. Den kan för övrigt vara lite knivig att stänga med alla prylar som måste ligga precis rätt för att banan ska klicka ihop. Jämfört med just Gargantua tycker jag att Hellcat är både snyggare och roligare men det är ändå en av de minst intressanta banorna i serien. Jag får inte ut särskilt mycket av den helt enkelt.
Horror Heads

Klicka på bilden för en förstoring


Mighty Max Rams Rhesus 4

Rhesus 4 - Klicka för att förstora

Rhesus 4 öppen - Klicka för att förstora


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Mighty Max Crushes Talon

Talon - Klicka för att förstora

Talon öppen - Klicka för att förstora


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Mighty Max Out-Freaks Freako

Freako - Klicka för att förstora

Freako öppen - Klicka för att förstora


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Mighty Max Zaps Beetlebrow

Beetlebrow - Klicka för att förstora

Beetlebrow öppen - Klicka för att förstora


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!Monster Heads


Basilisk


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Mecha Crawler


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Zombie Commando


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Imperial Dragon


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Gorillabat


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Phantasm


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!Shrunken Heads

Klicka på bilden för en förstoringSkull Master & Lava Lord


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!
Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!Conqueror & Dr Zygote


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!
Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!Gargoyle & Doom


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!
Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!Necrosaur & Fang


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!
Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!


Battle Warriors


Mighty Max Defeats the Conqueror


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Mighty Max Head to Head with Hydra


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Mighty Max Melts Lava Beast


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Mighty Max Strikes Fang


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

Mighty Max Shatters Gargoyle


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik...

Mighty Max Shuts Down Cybot


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik...Heroes & Villains Collections

Klicka på bilden för en förstoringBilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

¤ Mighty Max Battles the Barbarians / Collection #4 featuring Battle Conqueror
¤ Mighty Max Against the Marauders_ / Collection #5 featuring Medi-Evil Mauler
¤ Mighty Max Fights_ the Monsters__ / Collection #6 featuring Pharoah Phang
STÖRRE setMighty Max Assaults Skullmaster


Bilder och info kommer upp allteftersom, håll utkik!

| <--- Tillbaka till andra vågen | Tillbaka till lekcenter | Fortsätt till Mighty McMax-seten ---> |


Lite av varje

|- GLO Friends
|- Powers of Grayskull
|- Trollfrisyrer
|
Robotar och sånt

|- Multimac
|- Robot Leo 1004
|- TF G2 Axelerators
|- TF G2 Grimlock
|- TF G2 Skyscorchers
|
Smågubbar

|- Bad Eggz Bunch
|- M.U.S.C.L.E.
|- Monster in My Pocket
|- Savage Mondo Blitzers
|- Trash Bag Bunch
|
Småvärldar

|- Mighty Max
|--- 1:a vågen i fokus
|--- 2:a vågen i fokus
|--- 3:e vågen i fokus
|--- Mighty McMax-set

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.