Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

TopplistorText och bild: Jan M. Komsa & Totaka N. Talisa

Hej och varmt välkomna till ett sprillans nytt inslag för leksaksavdelningens del här på POPKORN - Vår alldeles egen lagom blygsamma blogg om lite av varje med anknytning till leksaker! Det här är något av en spontan idé som vi har lite olika tankar med. En tanke är att det inte längre ska dröja hela kalenderår mellan de leksaksrelaterade uppdateringarna. Under 2018 dök bara en ny sak upp här och så vill vi ju inte ha det. En tanke är även att utöver allt annat som kommer upp på sidan göra något lite mer lättsamt, lite mer random, lite mer löst sammanhängande, lite mer... Ja, lekfullt. Och den tredje tanken är att helt enkelt börja med något nytt i år också. Om inte annat så för att inte hamna i endast samma rutiner liksom. Plockat ur filmhyllan var något nytt fr o m förra året och i år provar vi oss fram och ser hur det går med detta.

Med början 2019-04-04: Mitt skrivbord just nu (JMK) och Spelnallar i sängen (TNT)
Uppdaterat 2019-07-04: Pokémon-PEZ-behållare (JMK, TNT)
Uppdaterat 2019-10-14: Nya nya och nya gamla toys inköpta (JMK)
Uppdaterat 2019-12-22: Min nyköpta gamla Bad Egg öppnas ur förpackningen (JMK)Mitt skrivbord just nu (JMK)
Okej, då kör vi. Egentligen ville jag ju fortsätta på Mighty Max-arkivet men pga flytt och annat på gång bakom kulisserna fick detta läggas på is under förförra året och sedan dess har jag haft de flesta av alla mina sets nedpackade någonstans och det har bara inte blivit av alltså. Men nu jävlar så. Nu har jag letat fram vad som återstod för mig att täcka, närmare bestämt den tredje vågens Horror Heads, Shrunken Heads, Heroes & Villains samt det enda utkomna Mega Heads-setet så nu är jag liksom på hugget igen! Detta ämnar jag att gå närmare in på under sommaren som kommer. Att det alltså ändå får dröja ett litet tag till beror mest på att vi hade redan en massa annat inplanerat fram till just sommarmånaderna. Grejer bundna till årsdagar och nu under våren andra aktuella händelser. Men det gör inget. Faktum är att det blir nog bara bättre såhär. För nu kan jag ju göra det här som en skojfrisk liten aptitretare inför sommaren för att sedan plöja igenom resten av den tredje vågen av Mighty Max utan fler längre avbrott. Och med detta sagt vänder vi blickarna mot... Hur det ser ut på mitt skrivbord just nu! Först en titt till vänster om var jag mestadels har datamaskinen ståendes:

Ja, så ser det ut alltså. Den enda skillnaden hur här är just i skrivande stund jämfört med när bilderna plåtades är att jag har annan kaffekopp framme. Att ha TV:n bredvid skrivbordet är najs förresten. Då är det bara att luta sig tillbaka och skifta med blicken mellan skärmarna liksom. Mellan TV-skärmen och väggen där bak har vi fått sätta upp ett litet skydd som ni kan se. Typ en blockad. Anledningen är att katten, sedan ett år eller så maskoten här på redaktionen förövrigt, började envisas med att gå bakom TV:n där boxen med WiFi-grejsimojsen står och det hände att den kom åt en av knapparna med tassen och stängde ner allt. Hände faktiskt mer än en gång med. Men nu gäller det leksaker. Och längst ut till vänster ser man två av mina senaste Transformers-köp. Transformers Generations: Power of the Primes: Legends Class: Windcharger samt Beachcomber, båda från 2017. Och jag måste bara säga wow alltså. Jag har alltid gillat Windcharger men hade aldrig någon leksak av honom. Däremot hade jag en Rook-nyckelring från 2002 som ju praktiskt taget var en ommålad version av Windcharger från 1984. Och jag måste också säga att av alla versioner av Windcharger som kommit ut genom åren så är den här senaste den som ser ut att vara mest trogen originalet och det diggar jag. Skarpt. Beachcomber är en annan gammal favoritkaraktär från både serietidningen och den tecknade TV-serien, hur små roller han än hade i både den ena och andra. Beachcomber som leksak har dock aldrig sett bra ut. Förrän nu. Ja, jag vågar allt påstå att det här är den första riktigt grymma Beachcomber-bilen/figuren. Ca 200 riksdaler stycket kostade de båda nya i butik. Ganska överkomligt.

Och bredvid Beachcomber står... En liten Hot Wheels The Beatles Yellow Submarine. Kostade bara runt en tjuga ny i förpackning och det var den ju ändå värd. Sedan har vi min stressboll i form av en halv avokado med kärnan i och en bit längre bort en av mina mest sentimentalt värdefulla leksaker. Ni förstår, min allra första figur som transformerade från robot till bil var ingen Transformer men just den här. Bandai GoBots Scratch från 1984. Faktum är att Scratch är nog den äldsta leksaken som jag har kvar ända sedan barnsben på 80-talet. Han är min egen Woody typ. Så hur sliten han än blivit de senaste över 30 åren behåller han ändå sin plats på display hos mig. Bakom Scratch står några stycken Lego-minifigurer som jag tycker så bra om att jag gärna har dem framme. Den tolfte Doktorn med en liten TARDIS ingick i en Lego Doctor Who Level Pack från 2015 som jag faktiskt fick i gåva från en medhjälpare här på redaktionen. Typen i gul kostym med ett suddgummi som huvud kallas Eraser och är en fånig gammal Batman-skurk. Han var en del av serien med minifigurer ur Lego Batman-filmen från 2017 och honom fick jag helt random i en sådan där påse där man inte ser vad för figur man får när man köper den på vanligt vis i butik. Sist men inte minst har jag också en lego R2-D2 men exakt varifrån jag fått den, det minns jag ej helt. Jag har för mig att den medföljde någon bok eller tidning eller nåt sånt. Bakom lilla Lego R2-D2 står en större ihålig R2-D2 som jag plockat bort "locket" på och använder som en slags pennkopp. Fast med lite andra saker däri. Och mellan benen på den stora R2-D2 ligger Mjölner i miniatyr... Thors hammare alltså. Marvel-Thor mao. Den ser jag alltid till att ha nära till hands. Varför..? Jo, för jag brukar använda den när jag slår in presenter. Den är perfekt till att hålla pappret på plats medan man tar en tejpbit.

Vad vore poängen med Transformers-toys om de inte transformerade? De här är inga Action Masters minsann! Detsamma gäller ju min gamla GoBot. Ibland har jag alltså dem i fordonformer och ibland i robotformer. Riktigt fyndiga och smarta förvandlingar på de här nyare figurerna får jag medge. Inget går dock emot gamla Scratch. Det tar mig blott två sekunder att förvandla honom från bil till robot. Från robot tillbaka till bil går lite långsammare. Typ tre-fyra sekunder. För att vara en drygt 35 år gammal leksak är Scratch väldigt rörlig i lederna och detta just tack vare den snillrika förvandlingen. Så ja, säg hej till min gamle favorit som står där och vinkar!

Och så tar vi ett steg bakåt så att man ser hela skrivbordet. Och vad har vi då där till höger? Är det inte..? Jo, visst är det. Min gamla megaskalle. Storskurken själv i egen hög person. Typ. En tredje vågens Mighty Max Mega Heads Skull Master. Egentligen finalen på Mighty Max-arkivet så se det här som en teaser. Såklart öppnar jag inte upp den här och nu. Och inte heller tänker jag gå händelserna helt i förväg och börja beskriva allt med den. Det får vänta tills efter jag gått igenom den tredje vågens Horror Heads, Shrunken Heads samt Heroes & Villains på Mighty Max-sidan av sidan. Men ja, såhär ser den ut i stängd form i alla fall. Som ni kan se kan den öppna truten också. En egenskap som jag tagit tillvara på och nu använder jag den till att hålla strömsladden till datorn mellan tänderna. Främst för att sladden ej ska glida ner på golvet bakom skrivbordet när den inte är inpluggad. Fräckt ser det också ut tycker jag.

Ett par närbilder kan jag väl för all del också bjuda på här. Och bilderna som ska användas till Mighty Max-sidan har jag redan plåtat. Det ska bli kul att återbesöka det här setet och skriva mer ingående om det senare under sommaren. Det är en av sakerna jag ser fram emot att äntligen få göra för sidan. Det har liksom bara tagit mer än tolv år att komma så här långt. Det trodde jag minsann inte i februari år 2007 då jag började plåta och skriva om den första vågens diverse Doom Zones och Horror Heads. Och så Skull Mountain såklart. Det har ju ändå varit en sjuhelsikes rolig resa men det känns också riktigt gott att ha slutmålet i sikte.

Spelnallar i sängen (TNT)
Från början skulle Jan göra det här själv. Så mycket som han har skrivit om alla sina Mighty Max hade jag bara inte orkat med att göra om mina egna leksaker, därför har jag tidigare inte varit med och skrivit eller nåt på den här delen av sidan. Men detta ville jag vara med på! Hela denna bloggidé alltså. Här är jag gärna med på ett hörn! Så här har ni mig och lite om mina grejer.

Några leksaker på mitt skrivbord har jag inte. Nallar i sängen däremot, det kan hända. Det blir man som tjej aldrig för stor för. Här är tre av mina favoritnallar från tre av mina favoritspel till 3DS. Kirby-nallen fick jag först. Kirby är den rosa degbollen med fötter i mitten i bilden ovan till vänster. Jag tycker nog om de flesta Kirby-spel. Kirby's Dream Land, Kirby's Fun Pack, Kirby 64, Kirby's Epic Yarn, Kirby's Adventure Wii... Men Triple Deluxe gillar jag allra mest. Kan bero på att det var mitt första spel till 3DS och jag gillar verkligen 3DS. Den där oranga fågeln till vänster om Kirby är min andra nalle utav dessa tre. Den kallas Torchic och är en av de tre första Pokémonen man får välja mellan från Ruby och Sapphire-spelen. Ruby och Sapphire släpptes till GBA från början men den förbättrade Alpha-versionen av Sapphire till 3DS är mitt eget favoritspel. Det är jättebra verkligen. Sist men inte minst har vi den djävulsröda katten till höger. Jibanyan. Det är typ maskoten från ett spel som heter Yo-Kai Watch. Som Pikachu är för Pokémon, så är Jibanyan för Yo-Kai Watch.

För att sammanfatta. Kirby från Kirby Triple Deluxe, Torchic från Pokémon Alpha Sapphire och Jibanyan från Yo-Kai Watch. Tre mycket söta nallar från tre mycket häftiga spel.


Pokémon-PEZ-behållare (JMK, TNT)
Okej, då gör vi det här igen. Är ju hela tre månader sedan sist. Tiden flyger. Tanken var ju att detta skulle vara något för mer random och spontana grejer och då torde väl vad vi snubblat över nu i dagarna passa bra. Vi snackar en uppsättning PEZ-behållare anno 2019. Nya för i år alltså. Dessa råkade vi stöta på i en sådan där krimskramsbutik där de sålde allt från en meter långa sugrör till trädgårdsprylar. När vi såg dem var jag ju bara tvungen att ha alla de tre som man fick välja mellan att starta med i den allra första generationens Pokémon-spel. Närmare bestämt Bulbasaur, Charmander och Squirtle. Och här sitter jag med dem nu i skrivande stund. Godisen har jag såklart ätit upp redan. Bilder ser ni här nedan. Och där är också min Pikachu-PEZ-behållare. Den är jättesöt och jag gillar den. Titta bara på öronen! Och om någon undrar så skulle jag ha gul färg som Pikachu men gul text mot ljusgul bakgrund, det blev ju inte så lyckat. Så grön fick det bli. Ja, utöver de tre första så hade de också Pikachu. Själv är jag ju som mest nostalgisk över Pokémon röd och blå (grön i Japan), och nöjde mig med trion som representerade de färgerna. En kul detalj är att det är de färgerna man använde på magasinen undertill själva skallarna och såklart har Pikachu-behållaren gul färg på magasinet med. Och Talla, hon ville förresten inte ha någon annan än just Pikachu så då löste det sig bra där. För oss emellan har vi nu hela serien.
Nya nya och nya gamla toys inköpta (JMK)
Så har det blivit dags igen. Efter ytterligare tre månader (tre månader och tio dagar t o m) är det hög tid för ännu ett nytt inslag av... Plockat..? Framgrävt..? Nej, vad kallade vi detta nu igen? Toybloggen bara? Eller vår egen toyblogg? Okej, så får det bli. Det har alltså blivit dags för ett nytt inslag av vår egen toyblogg! Och eftersom detta var tänkt att vara en mer lättsam och random avdelning så bara ordbajsar jag på här. Men jag ska nog ändå försöka hålla mig lite. Nu när jag tittar tillbaka på mitt första inlägg, längst upp på den här sidan, så tycker jag nog att det blev lite väl mycket text kontra bilder där. Så den här gången ska vi se om jag inte kan vända på den steken så att det alltså blir mindre mängd text till ett större antal bilder. Okej, och dagens eller rättare sagt månadens eller rättare sagt det här kvartalets ämne är... Ja, ni har väl läst rubriken redan så då vet ni ju. Ett bunte med nya nya och nya gamla toys som jag köpt på mig på sistone. Relativt nyligen i alla fall. Vilket jag mao tänke dela med mig av här.

Aaalrighty then. Här har vi dem. En Bad Eggz Bunch MOC, vilket förresten står för "Mint on Card" dvs en leksak som är oöppnad från förpackningen bestående av en plastbubbla på ett sk kort, och detta är en ny gammal leksak alltså. För mer information om Bad Eggz Bunch kan man kolla in ja, Bad Eggz Bunch-sidan direkt här på POPKORN. Och så bakom ägget står en Transformers Generations: Power of the Primes: Legend Class: Decepticon - Cindersaur. Jepp. Det är vad denna kallas. Ny i förpackning den med som ni kan se men så är den betydligt nyare också. Den släpptes på marknaden bara häromåret. Höger om nya Cindersaur följer ytterligare två nya gamla toys, båda från He-Man. Och nej, jag menar inte Masters of the Universe utan He-Man. Det här var uppföljaren till MOTU från tidigare på 1980-talet. Den nya tecknade TV-serien hette The New Adventures of He-Man och bestod av en enda säsong ā 65 avsnitt som ursprungligen sändes under 1990. Leksakerna hette bara He-Man och började komma ut i handeln redan året innan. Och jag gillade verkligen den här eran. Framför mina nya gamla nya He-Man-gubbar (nya som i att de är kvar i förpackningen, gamla som i att de har dryga 30 år på nacken och nya som i att de är baserade på vad som då var nya He-Man) står något som jag var bara tvungen att ha... En Mighty Max-merch i form av en Skull Mountain-schampoflaska! Fuck yeah. Det är uppenbarligen en gammal pryl och flaskan var tom när jag köpte den men utöver det är den ändå "oööpnad" typ. Och till sist, en till ny ny toy. En Toad Amiibo.

Okey dokey, då tar vi en närmare titt och jag kommer att öppna alla de här ur förpackningen, ja. Alla utom schampoflaskan då för just det vore ju bara onödigt. Fast jag sparar Bad Eggz-figuren till ett senare tillfälle. Jag tänker att det kanske vore något för Bad Eggz-sidan. Ungefär som när vi öppnade en Trash Bag Bunch-figur way back when och lade upp det på Trash Bag-sidan. Toad, de onda He-Man-mutanterna och Cindersaur tänkte jag däremot plåta både i och ur förpackningen redan för detta inlägg. Och då kan vi väl börja från slutet med Toad Amiibon. Den köpte jag för att man med en sådan här får osårbarhetssvampar i Captain Toad: Treasure Tracker till Switch... Därmed gav jag vika och köpte min första evah Amiibo. Man är ju bara mänsklig... Åh, hej Toad!

Mmmkay. Raskt vidare. Först en ännu närmare titt på min nya Cindersaur i förpackning. Och så den där Mighty Max Skull Mountain-schampoflaskan, ja. Den är ju hur fräck som helst alltså. Nästan löjligt välgjord är den. Titta bara på alla de där detaljerna. Det är sannerligen Skull Mountain som schampoflaska. Och som om för att det inte skulle vara några tvivel om att detta räknas som leksak så får man med en tvättäkta liten Might Max-figur. Den som fortfarande är inplastad där nertill. Så på så sätt är flaskan fortfarande "oöppnad" så att säga. Lappen med logotypen hänger också kvar där bak. Och liksom klistermärket på framsidan av flaskan, strax ovanför minifiguren, är det en för... The Adventures of Mighty Max. Vadå, TV-spelet eller? Lite skumt. För det var ju såklart baserat på den tecknade TV-serien från 1993 som också lade grunden för andra och tredje vågen av leksakerna. Men själva Skull Mountain liksom den till schampoflaskvarianten medföljande Max-figuren är från första vågen... Det är ungefär som om en gammal MOTU-figur såldes i en nyare He-Man-förpackning. Lite udda bara. Och på tal om He-Man passade jag på att plåta baksidan på en av förpackningarna. De jag köpte nu är alltså Brakk, även känd som Flogg, från 1989 samt Optikk från 1990. Och Kalamarr, även känd som Slush Head, från 1989 samt Lizorr från 1990 har jag redan sedan tidigare. Av de fem onda mutanterna som är med här på baksidan av förpackningen saknar jag bara den nya Skeletor. Hjältetyperna bryr jag mig ändå inte om. Skurkarna är mycket häftigare.

Och här har vi dem nu, äntligen fria ur sina förpackningar. Och inte att förglömma Cindersaur!


Min nyköpta gamla Bad Egg öppnas ur förpackningen (JMK)
Ja, det fick alltså bli ett extra inlägg för toybloggen innan det måhända även hamnar på själva Bad Eggz-delen av POPKORN. För har man väl visat A får man väl visa B och allt det där. Och då det ju är något av en "uppföljare" till inlägget om de nya nya och nya gamla toysen inköpta här ovan känns det liksom mest rätt att avsluta vad som har påbörjats i en och samma del av sidan. För om det är något jag störde mig på som fan som gammal Spidde-läsare så var det alla de där jävla följetongerna som påbörjades i en tidning, t ex Amazing, och sedan fortsatte i tre andra tidningar så att man aldrig fick läsa början, mitten och slutet i en och samma tidning liksom. Och även om de samlade äventyren i samma tidning i Sverige så skar det sig alltid något enormt med de olika tecknarnas vitt skilda stilar. Det var helt uppenbart att innehållet hade pusslats ihop likt Frankensteins monster när det egentligen inte borde ha splittrats till att börja med. Men nu ska ju detta handla om min nya gamla Bad Egg nyligen öppnad ur förpackningen under tiden som jag plåtade hela händelseförloppet så raskt över till saken!

Okay. Först en närmare bild på den vid tidpunkten för då bilden togs ännu oöppnade förpackningen framifrån... Samt på baksidan. Där man för övrigt kan se alla figurerna som ingick i serien och vilka olika färger man kunde få. Färgerna var dock helt random. Det var inte så att varje figur hade sin bestämda färg utan varje figur kunde mao komma i vilken färg som helst. Raskt vidare. Tredje bilden ovan från vänster är inte samma som den första. På den första ligger förpackningen platt ner med framsidan upp. På den tredje står förpackningen på mitt skrivbord lutad mot väggen bakom. Visserligen är det väldigt lite skillnad märker jag nu när jag tittar på det... Men ändå. Jag ville ändå plåta allt steg för steg och då blev det liksom så här. För i nästa steg tillika fjärde bilden från vänster här ovan har jag nämligen tagit ut ägget ur den yttre plastbubblan på förpackningen. Skickligt gjort av mig utan att råka riva sönder delar av omslagsbilden, jag vet.

Mmmkay. Här kommer vi till det som en gång i tiden, för sådär 27 år sedan närmare bestämt, var den roliga biten. Nämligen att krossa ägget i handen så att slemmet innuti flöt ut. Dessvärre gick det inget vidare med det som ni kan se här ovan. Ägget krossades som det skulle. Det var bara att klämma åt med handen. Men det kom inget slime så... Vad hände egentligen med med det?

Jo, ni förstår... Efter mer än 25 år efter dess förmodade bäst före-datum så hade slemmet torkat ihop till en liten klump. Och där har ni det nu. Uttorkat gammalt slime från tidigt 90-tal. Och där har vi också min nya lilla monsterfigur som jag ställt upp. Zygoshark. Det här är min fjärde Bad Eggz-gubbe, efter Eggz Benetick, Egg Gripper och Poacher. Och typiskt nog så fick jag en röd variant igen, för fjärde gången på raken. Jag har bara röda figurer alltså. Nåväl, även om det inte blev exakt vad jag hade hoppats på, dvs flytande slime och någon annan färg på figuren än den som jag redan hade flera figurer av, så var det i alla fall kul att öppna en gammal Bad Eggz ur originalförpackningen för första gången på typ två och ett halv årtionde. Snacka om nostalgi! Och jag fick åtminstone en typ av figur som jag inte hade sedan innan och ingen dubblett. ^_^


< 2024 | | Tillbaka till toppen | 2020 >

Till arkivet!
Lite av varje

|- GLO Friends
|- Powers of Grayskull
|- Trollfrisyrer
|- Vår egen toyblogg
|--- Gott och blandat 2019
|--- Gott och blandat 2020
|--- Gott och blandat 2021
|--- Gott och blandat 2022
|--- Gott och blandat 2023
|--- Gott och blandat 2024

Robotar och sånt

|- Multimac
|- Robot Leo 1004
|- TF/TFG Cindersaur
|- TF G2 Axelerators
|- TF G2 Grimlock
|- TF G2 Skyscorchers
|- Transformers WFC

Smågubbar

|- Bad Eggz Bunch
|- M.U.S.C.L.E.
|- Monster in My Pocket
|- Savage Mondo Blitzers
|- Trash Bag Bunch
|- Zbots

Småvärldar

|- Mighty Max
|--- 1:a vågen i fokus
|--- 2:a vågen i fokus
|--- 3:e vågen i fokus
|--- Bortom 3:e vågen
|--- Mighty McMax-set

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.