Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-20:
NES-kassetter del 2



Sammanställd av: SPPS och Halmstads spelförening, 2006-09-22 -> 2006-12-22

Uppdaterat: Thomas D. Gustafsson, Magnus D. Johansson, Jan M. Komsa, 2007-01-18



Med tio placeringar avklarade fortsätter vi helt enkelt med nästa del av de genom tiderna mest spelvärda kassetterna till NES...

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

10.

Castlevania II: Simon's Quest (1990)

|MDJ

Det andra spelet i NES-trilogin om vampyrdräparfamiljen Belmont. Här drabbades Simon Belmont av en av Draculas förbannelser efter att ha haft ihjäl denne i första delen och så börjar också den vilda jakten på delar av grevens kropp (inklusive hans tand och nagel!) utspridda i slott riket runt. För att häva förbannelsen ska Simon samla ihop och bränna upp vad som återstår av greven. Spelet är utan uppdelade banor utan ger en istället en mer omfattande värld att utforska och återbesöka. Likt så många andra tvåor till konsolen skiljde sig även Simon's Quest mycket från sin föregångare. Här skulle du samtala med folk i städerna för diverse levnadsråd och samla ihop pengar för att kunna uppgradera dina vapen t ex.

Det som sitter starkast kvar sedan barndomen (förutom den bit-rockande musiken!) är däremot "dag och natt-fenomenet" där tiden på dygnet ständigt ändrades. På natten hade stadsborna gått och lagt sig och Simon mötte mer slitstarka fiender, medan vissa tillbehör betedde sig annorlunda än på dagen... Detta var ovanligt kul variation på den här tiden och är smått charmigt än idag skall tilläggas. Simon's Quest är inte direkt sällsynt men brukar ändå gå för en lite högre summa än genomsnittet NES-spel. Räkna med att få ge runt 200:- för det.

Alternativ till Simon's Quest = Faxanadu (1990)

Betydligt mörkare än många andra 8-bitsäventyr och med snarlikt spelupplägg så som- fast en bra bit längre än både Zelda- och Castlevania-spelen har vi Hudsons Faxanadu som ett givet alternativ till Castlevania II: Simon's Quest. Med dess lättmanöverade menyer, ett ganska så originellt lösenordssystem och matchande chipmusik är det bara att rekommendera till dig som uppskattar äventyrspel med en liten klick RPG. Någon brist på Faxanadu-kassetter är det heller inte och du borde lugnt kunna komma över det för under hundralappen.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

9.

Shadow Warriors II (1994)

|JMK

1991 var väl inget vidare bra år för ett spel som "Ninja Gaiden" att släppas i Europa... Dels så var ordet "ninja" bannlyst i vår del av världen (varför spelet här döptes om till Shadow Warriors) och dels överskuggades det totalt av Super Mario Bros. 3-releasen... Inte ens de fartfyllda banorna, den oerhört smidiga spelkontrollen eller de för sin tid skitsnygga filmsekvenserna gjorde någon skillnad. Det är fy skam att ett så pass bra spel har blivit så försummat. Det slutar dock inte där för 1994 släppte Tecmo en uppföljare som faktiskt var ännu bättre där framförallt kontrollen hade blivit ännu lite vassare och smidigare!!

Aldrig tidigare har det varit lika befriande att styra ett NES-spel... Vig som en katta hoppade Ryu mellan hustaken, klättrade upp längst väggarna och slashade sönder fiender med svärdet. 1994 var dock också året som Donkey Kong Country släpptes till SNES och det säger nog sig självt att ingen brydde sig om uppföljaren till något dammigt 8-bitars spel då... Fy skam var ordet.

Alternativ till Shadow Warriors II = Shadow Warriors (1991)

Uppföljaren till Shadow Warriors är faktiskt rätt så sällsynt. Har du tur hittar du någon enstaka auktion på Tradera emellanåt, men skulle du mot förmodan inte lyckas få tag på det är originalspelet ett fullgott alternativ, även om det också kan vara svårt att hitta ibland... Vad gäller priser har vi sett dem variera kraftigt för både ettan och tvåan. Räkna med att ge allt från 50-300 spänn.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

8.

Zelda II: The Adventure of Link (1989)

|MDJ

Jag minns sommaren 1989 väl. Vi var nere i stugan vid stranden och uppföljaren till favoriten The Legend of Zelda hade kommit hit i januari. Spelet (vilket i folkmun kallades kort och gott för "Link") hade delat upp oss unga grabbar i två läger; de som hade lätt att ta till sig förändringarna och gillade att Zelda II var fundamentalt olikt föregångaren och givetvis de flesta andra, som förkastade det och istället hyllade originalet. I Zelda II hade man en magi- såväl som en livs- och en attackmätare som skulle "levlas" upp. Dessutom kunde man nu lära sig både uppåt- och nedåtstöt med svärdet. Kanske gick Nintendo snäppet för fort fram i utvecklingen med Zelda II..?

Även grafiken var nu omgjord från grunden. Link trallade runt som en liten armlös plupp på en begränsad världskarta sedd från fågelperspektiv ja, men vid påträffade fiender ändrades perspektivet till sidoscrollat och actionmomenten tog över. Man såg då att Link hade blivit längre och till och med något äldre än i första delen. För att inte nämna att han nu kunde hoppa! För min egen del innebar Zelda II ett första möte med samlande av erfarenhetspoäng i ett videospel och spelet är än idag den mest RPG-influerade delen i serien. De flesta andra kan sitta där med sitt The Legend of Zelda. Själv gillade jag The Adventure of Link mest. Links äventyr är inte lika vanligt i handeln som originalspelet men du borde ändå kunna komma över det för 100-200 kronor. Båda spelen finns dessutom spelbara i Zelda: Collectors Edition till GC.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

7.

StarTropics (1992)

|JMK

Tänk dig Legend of Zelda utspelat i härligt varma, tropiska miljöer med avsevärt mysigare grafik, skönare musik, en tajt spelkontroll, gigantiska bossar och en handling som faktiskt är spännande och fylld med charmiga inslag. Du har precis föreställt dig StarTropics, det härligaste äventyret till NES... Det var inte helt lätt för oss att peta Zelda från en "riktig" placering på listan men efter att ha återvänt till öarna i StarTropics var vi alla ändå rörande överens. Spelet fullkomligt charmade byxorna av oss. Bara själva atmosfären är ju näst intill berusande. Fram med jojon! Några problem med att lokalisera ett exemplar av StarTropics borde du heller inte uppleva, men räkna med att behöva ge en 200-300:- för det.



Alternativ till StarTropics = The Legend of Zelda (1987)

Inte lika färgstarkt som StarTropics men desto mer klassiskt är det första Legend of Zelda. Följ med Link på äventyr när han traskar runt i grottor och labyrinter där han löser gåtor och bankar ihjäl fiender för att komma vidare. Det var här det hela började. Och faktum är att just grottorna fortfarande håller måttet. Om du bara har överseende med att resten av spelet ser ut som skit och att det kan vara ganska besvärligt att ta sig runt i det så kan vi fortfarande rekommendera legenden om Zelda, om än "bara" som alternativ till ett bättre spel (och ja, StarTropics är verkligen att föredra i första hand).

Du kommer inte att ha några som helst bekymmer med att få tag på ett exemplar av det första Zelda och är du bara ute efter själva kassetten så borde du inte behöva betala mer än en hundring heller. Ett tips är annars att leta rätt på Collectors Edition-skivan till GC där både det första och andra Zelda-äventyret ingår. Fast då kan du i och för sig inte skryta med att äga spelet i original heller.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

6.

Gargoyles Quest II (1993)

|JMK

I den här NES-uppföljaren till ett gammalt Game Boy-spel återsåg vi Capcoms numera kultförklarade antihjälte Firebrand i huvudrollen (tidigare för övrigt känd som fiende från Ghost 'n Goblins-spelen). Spelupplägget blandade sidoscrollad action där Firebrand bl a kunde flyga och spruta eld med renodlade rollspelinslag kompletta med vida vandringar i fågelperspektiv runt världskartor och städer. Visuellt var spelet bara godkänt sett ur fågelperspektivet men såväl ljud som grafik var väldigt polerade i de sidoscrollade delarna där bäggedera förmedlade den rätta gotiska känslan. Gargoyle's Quest II var helt enkelt snyggt, stämingsfullt och överlag ett mycket bra spel.

Tyvärr är Gargoyle's Quest II även ytterligare ett i raden av exempel på att välgjorda spel inte alltid lyckas etablera en serie om timingen inte är den rätta. Kanhända att spelet ansågs för konstigt på sin tid eller kanske publiken ännu inte var redo att spela som en "onding". I Sverige skulle det dessutom dröja till 1993 innan spelet släpptes och då hade de flesta redan hunnit tappa intresse för NES:en. Vi kommer dock alltid att minnas och hylla Gargoyles Quest II. Det tar inte många minuter in i spelet innan man har förälskat sig totalt i Firebrands äventyr... Liksom de flesta NES-spel årgång 1993-1994 så kan också Gargoyles Quest II vara lite svårt att få tag på idag. Räkna därtill med att få betala ett par, två, tre hundralappar för det.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

5.

Mega Man II, III, IV, V (1990-1994)

|JMK

Lika överens som vi på SPPS och Halmstad spelförening var om att det skulle finnas ett Mega Man-spel med på listan, lika oense var vi i frågan om vilket spel som var det bästa. Vi försökte, vi röstade och vi röstade om men i slutändan kunde vi helt enkelt inte enas om att något av spelen II-V var bättre än de andra. Var och en har sin egen personliga favoritdel i serien och backar även upp det med sina egna högst personliga argument. Oavsett om det handlar om favoritmusiken i tvåan, variationen i femman eller allt annat däremellan är det ett faktum att det är på snudd till omöjligt att på objektiva grunder kunna utse ett enda Mega Man-spel som det bästa.

Alla Mega Man-spel går ut på exakt samma sak (varför vi för övrigt ansåg att det vore dumt att ge spelen individuella placeringar på listan). I rollen som den blå robotpojken ska du hoppa och skjuta dig förbi ett antal banor för att i slutet av banan besegra en boss och få ett specialvapen som är effektivt mot en annan boss på en annan bana osv. "Svårigheten" ligger mest i att klura ut i vilken ordning man ska möta dessa bossar. Men kul är det allt!

Alternativ = Spelen sinsemellan såklart!

Ingen av oss kunde med gott samvete rekommendera att man köper på sig hela serien till NES. Då är samlingsskivan till GC eller PS2 ett bättre val. Om du ändå har tänkt att investera i NES-kasetterna kan vi nämna att fyran samt femman hör till de mer ovanligare delarna i serien och också dem som du förmodligen kommer att få betala mest för. Ha bara tålamod och kika runt lite. Priserna kan variera.

Lite kort om de olika delarna och hur de skiljer sig från varandra...

· Mega Man II var det första spelet där man från början fick välja mellan åtta olika banor tillika bossar och är enligt vissa det första "riktiga" Mega Man-spelet. Nostalgifaktorn är stor och många lovordar musiken i tvåan.

· Mega Man III var det första spelet i serien där Mega Man kan glida längst golvet för att t ex undvika fiendeattacker... Likt fallet med tvåan spelar nostalgi och musiksmak en stor roll för huruvida man föredrar trean.

· Mega Man IV introducerade förmågan att ladda upp megaskott som gjorde större skada på fienden. Något som en del personer menar definierade serien, bl a för att tempot då blev märkbart högre i längden.

· Mega Man V bjuder på en bättre anpassad svårighetsgrad, större och mer levande fiender och mer variation i spelmomenten. Det finns t ex banor där megamannen blir viktlös, där gravitationen växlar och han kan springa i taket eller där han åker Jetski.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

4.

Kirby's Adventure (1993)

|TDG

Här i Kirbys första och faktiskt endaste titel till NES ser vi det nu rosa lilla matvraket i ett gediget sidoscrollande plattformspel. Kirby's Adventure har tagit en säker plats i våra spelhjärtan med dess urgulliga fiender, välgjorda bossar, trallvänliga musik och så mysiga bakgrunder att man nästan smälter. Sedan har man ju självaste Kirby med och likt en bebis som lärt sig krypa och stoppar saker i munnen far vår rosa hjälte fram och äter ALLT i sin väg. Beroende på vad för fiende Kirby sväljer ner begåvas han med olika förmågor. Detta har kommit att bli den rosa degklumpens "trademark" och ger i Kirby's Adventure upphov till en skön och varierande spelkontroll.

Då det här släpptes år 1993 så hade man hunnit långt i utvecklingen på NES:en och det märks tydligt i Kirby's Adventure. Grafiken är minst sagt imponerande och även om det ligger ett tjockt lager sött sockervadd över spelet är det fortfarande bland de snyggaste vi har sett till NES:en. Ljudet är även det imponerande och man fastnar lätt för de olika melodierna i spelet. Det här är dessutom ett äventyr som håller länge och för att klara spelet till 100% så måste man hitta diverse hemliga utgångar på banorna samt låsa upp olika minispel. Vår personliga favorit är pistolduellerna i vilda västern-miljö. Kirby's Adventure är tyvärr ganska svårt att få tag på, i synnerhet om man vill ha det i PAL-version och med engelskt text i spelet. Det är inte ofta man hittar det någonstans och när man väl gör det ligger det såklart på minst två, trehundra - för bara kassetten!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

3.

Gremlins 2 (1991)

|TDG

Ibland händer det otippade. Vem kunde t ex förutspå att det anonyma lilla företaget Sunsoft skulle ligga bakom det tredje absolut bästa NES-spelet genom tiderna..? Med facit i hand står det dock klart att Gremlins 2 med dess många varierande banor, vapen och fiender, dess stora stygga- och från filmen klart och tydligt igenkännbara bossar, dess oerhört medryckande musik (som känns så där äkta bitpop!), dess helt unika spelupplägg som blandar plattform-element med action och äventyr och så sist men inte minst dess mycket rena grafik och film- sekvenser som faktiskt är filmen trogna, i sanning är bland de allra mest välgjorda kassetterna till NES:en någonsin.

Gremlins 2 är dessutom inte det minsta svårt att få tag på och kostar ofta inte ens en hundralapp. Du är ingen seriös NES-spelare om du inte har det här i samlingen.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

2.

Mike Tyson's Punch-Out!! (1987)

|JMK

En sann klassiker som vida överglänser alla senare boxningsspel och också det nästbästa spelet till NES:en. I ringen möter du diverse "roliga" motståndare i verkligt stenhårda kamper... Här kan du inte vinna bara genom att trycka lite hur som helst på knapparna. Vill du komma någon vart är det timing, reflekter och anpassningsförmåga som gäller. På allvar. Klarar du av att se igenom motståndarens kampstil och anpassa dig därefter? Har du därtill kapaciteten, tåligheten och nerverna som krävs? Såklart inte! Det fina med Punch-Out är dock att man inte ger upp! Hur många gånger man än får spö reser man sig ändå upp igen... och igen... och igen!!

- Bara en gång till. Jag VET att jag kan klå honom!

Få andra spel skänker samma nivå av ren glädje som Punch-Out när man märker att man har blivit duktigare i det.

Alternativ till Mike Tyson's Punch-Out!! = Punch-Out!! (1990)

Förvirrande? Jo, Punch-Out finns nämligen i två versioner. Originalet där Mike Tyson agerar stenhård mästare och den lite nyare versionen där Tysons namn är bortplockat ur titeln och där han är ersatt av karaktären "Mr Dream". Skälen till detta sägs ha varit allt från att Nintendo inte längre ville ha med Tyson att göra efter våldtäktsskandalen (som dock ägde rum 1991 så...), till att deras avtal att få använda honom i spelet helt enkelt löpte ut. Mike Tysons frånvaro är egentligen det enda som skiljer spelen åt men ja, vi föredrar ändå originalversionen.

Oavsett vilka skäl som än verkligen låg bakom den nya versionen har Tyson-affären bidragit till att sätta en fet kultstämpel på både den ena och andra upplagan av spelet. Detta har såklart gjort att såväl tillgången som efterfrågan är relativt god. Någon märkbar skillnad i pris mellan Tyson- och Mr Dream-versionen finner vi dock inte. Båda säljer för ca 200-300 kronor vardera och är värda varendaste öra. Jag menar öre.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

1.

Super Mario Bros. 3 (1991)

|JMK

Egentligen är det ju fel att kalla Super Mario Bros. 3 för den stora finalen. Det släpptes faktiskt många fler bra spel till NES åren som följde... Så egentligen vill man vara lite sur på SMB3 som totalt överskuggade många av dessa utmärkta titlar. Men det är liksom ändå svårt att vara sur på ett spel som känns så pass fulländat, så pass självklart och så pass äkta... Med sina 1ups, power-ups, warp zoner, varierande världar och banor i olika och numera typiska omgivningar som gräsvärlden, ökenvärlden, vattenvärlden osv samt perfekt digital styrning är SMB3 självaste definitionen av termen videospel. Ja, det är helt enkelt bäst.

Men SMB3 är inte bara det bästa NES-spelet eller det bästa sidoscrollade plattformspelet. Det är även ett av världens absolut bästa spel genom tiderna. SMB3 är kärlek. Du kan spela det helt ensam och du kan spela det ihop med kompisarna, du kan spela det tillsammans med flickvännen och du kan spela det med din mamma. Det är kärlek det. Spelet är lätt att få tag på och priset varierar från under hundralappen till över 300:- beroende på skicket och hur pass komplett du vill ha det. SMB3 ingår även i SNES-samlingen Super Mario All-Stars och finns såklart konventerat till GBA. Vi kan med gott samvete rekommendera samtliga dessa versioner till alla som tycker det minsta om videospel.

Alternativ till Super Mario Bros. 3 = Super Mario Bros. (1987)

Det första Super Mario Bros. känns visserligen inte lika fulländat som trean, och nog är det fult som stryk också, men tack vare en lika strålande som odödlig bandesign, en utmärkt spelkontroll och en tuff men rättvis svårighetsgrad säkrade det sig allt en placering som alternativ till världens bästa NES-spel. Värt att komma ihåg är ju också att SMB var spelet som definierade en hel genre och placerade plattformspel, men även videospel i allmänhet, på kartan. Att det fortfarande håller efter alla dessa år är bara det en bedrift i sig.

SMB har hunnit släppas till ett par olika format genom åren. Den bästa upplagan finner du i SNES-samlingen Super Mario All-Stars men om du trots allt vill ha det till NES:en kan vi rekommendera "dubbelkassetten" där du även får Duck Hunt med på köpet.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

| <--- Tillbaka till del 1 | Toppensidan | Fortsätt till del 3 ---> |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
|- Topp-10 Arkadspel -'85
|- Topp-20 NES-kassetter
|--- NES-kassetterna del 1
|--- NES-kassetterna del 2
|--- NES-kassettspecialare
|- Topp-100 NES-spelen…
|- Topp-16 SNES-spel etc
|- Topp-20 SNES-tillskott
|- Topp-100 SNES-spel...
|- Topp-20 Nintendo 64-lir
|- Topp-20 GameCube-lir
|- Topp-20 Wii-spel
|- Topp-10 WiiWare-spel
|- Topp-10 Wii U-spel
|- Topp-20 Game Boy-lir
|- Topp-10 Virtual Boy-lir
|- Topp-10 GBC-spel
|- Topp-10 GBA-spel
|- Topp-10 DS-spel/idéer
|- Topp-10 3DS-titlar
|
|- Topp-25 Sega MS-spel

|- Topp-25 Sega MD-spel
|- Topp-10 SMCD/32X-spel
|- Topp-10 Sega GG-spel
|- Topp-25 Sega SAT-spel
|- Topp-25 Sega DC-spel
|- Topp-25 Sega DC… (JP)
|- Topp-25 Sony PSX-spel
|- Topp-25 Sony PS2-spel
|- Topp-25 Sony PS3-spel
|- Topp-10 Sony PSP-spel
|- Topp-10 Sony PSV-spel
|- Topp-10 Xbox-spel
|- Topp-25 Xbox 360-spel
|- Topp-50 XB360/PS3...
|- Topp-25 8:e gen-spel
|-(inkl XBO, PS4 & Switch)

|- Toppspel 1986-2020
|- Topp-100 Bästa spelen
|
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.