Trash Bag Bunch producerades av Lewis Galoob Toys år 1991 och anspelade på den för sin tid så typiska kampen mot miljöförstöring som populariserades inte minst i riktning mot oss som då var barn. Bara på rak arm kan nämnas sådana miljöförkämpar som Captain Planet, Sonic the Hedgehog och Widget som, likaså Galoobs Trash Bag-figurer, alla härstammar från just den här tiden i början på 90-talet. I sedvanlig anda presenterades två stridande fraktioner i bakgrundshistorien till Trash Bag; de goda Disposers, förkämpar för ren natur, och de onda Trashors som förorenar och använder "smutsiga" knep (haha). Disposers bestod av människor och robotar medan Trashors var olika slags monster och ofta beväpnade med diverse "skräpiga" tillhyggen så som skrotiga bildörrar och avloppsrör. Figurerna var ca fem centimeter höga och helt orörliga men målade och tämligen detaljerade.
Det finurliga med Trash Bag var att leksakerna var inneslutna i något som skulle föreställa just soppåsar. Dessa påsar skulle man stoppa i varmt vatten varpå de löstes upp och ur "avfallet" så flöt figuren inuti fram. Det gick alltså inte att se vilken figur man skulle få när man köpte en Trash Bag vilket kan ses som ett lite fult försäljningsknep. Det skall medges att halva nöjet var just att få se påsarna fräta sönder i vatten, men ville man ha en specifik figur var man tvungen att chansa vid inköpet och hoppas på det bästa. Å andra sidan fanns det ingen risk att man köpte på sig några dubbletter eftersom påsarna var numrerade. Något som faktiskt var väldigt uppskattat och som andra liknande leksaker (som Bad Eggz eller Mini Boglins) kunde lära sig av.
Trash Bag-figurer kunde köpas antigen enstaka eller i paket om tre påsar. Var 24:e påse innehöll dessutom två figurer istället för en och fatta vilken glad överraskning det var när man som barn köpte Trash Bags för sin sparade veckopeng och helt otippat såg två figurer till priset för en flyta fram ur det grumliga vattnet. Det var ju som att vinna på lotto. De som var bosatta i USA kunde även vinna figurer genom att skicka in vykort till en Trash Bag-lottdragning. Dragningen inträffade slumpmässigt och pågick så länge lagret räckte. Allt som allt fanns det 36 stycken olika figurer.
Trash Bag Bunch marknadsfördes aldrig med hjälp av vare sig någon serietidning eller TV-serie och hör därmed till de mer obemärkta leksakslinjerna från den här tiden, men trots detta dök en andra uppsättning små figurer upp så småningom. Denna kallades helt enkelt "Trash Bag Bunch II" och bestod till hälften av ommålade figurer från den första serien och till den andra hälften av helt nytillverkade figurer. Flera av de helt nya figurerna var riktigt hyggliga, i stil med de större monsterna från första serien. Färgvalet på de ommålade äldre figurmodellerna var dock rent ut sagt frånstötande. Totalt, dvs med de ommålade figurerna från den första serien inräknade, så fanns 24 stycken figurer att samla i serie nummer två.
Det är oklart huruvida Trash Bag Bunch II släpptes utanför Europa, eller ens utanför Norden för den delen. Mer information om varumärket än det du kan läsa här verkar vara i princip omöjligt att finna på nätet. På den enda andra sidan där jag kunde hittade NÅGOT om Trash Bag Bunch står det att serie två aldrig producerades. Ett tänkbart scenario vore väl att Trash Bag Bunch II släpptes inom ett begränsat område, i det här fallet kanske bara Sverige och Danmark. De enda förpackningarna från serie två som jag har stött på är faktiskt textade enbart på svenska och danska vilket kan anses stödja denna teori (medan förpackningarna från första serien var textade på engelska, även fast de var köpta i Sverige).
|