Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

SpelArkiv
Framgrävt ur spelkistan

Framgrävt ur spelkistan blev en gång i tiden helt spontant en framstående del av POPKORN:s gamla kuriosa spelhörna.
Det var härmed som vi av ren slump började skriva om gamla, missade eller bara otippade favoriter från förr och allt eftersom även spel som egentligen är mindre värda eller t o m inte alls värda att grävas fram, mest för skojs skull.
Här nedan återfinns både äldre och nyare framgrävda texter om allahanda mer eller mindre minnesvärda videospeltitlar.

| 3 | 2 | 1 |

2020-11-24 Framgrävt ur spelkistan #50: Fem stycken Sonic 2-spel
Den femte ever Sonic 2sday inträffar idag, tisdag den 24:e november. Så hur, åh hur, ska vi då uppmärksamma denna spelhistoriska händelse? Tja, vad sägs om att vi gräver fram fem andra versioner av Sonic 2 istället för liret till Mega Drive igen? Det blir alltså hela fem stycken Sonic 2-spel i samma svep denna femte Sonic 2sday och detta som nummer 50 av framgrävt ur spelkistan!

2020-10-14 Framgrävt ur spelkistan #49: Ghouls 'n Ghosts (Mega Drive)
Ghouls 'n Ghosts släpptes till Mega Drive den sista november i nådens år 1990 i vår del av världen. Nästa månad fyller alltså Mega Drive-spelet jämna 30 år här i Europa. Vilket väl vore värt att uppmärksamma tänkte vi... Men såklart täcker vi också hellre ett sådant här gast- och spöklikt spel inför Halloween den här gången än en hel månad efter. Klicka vidare och läs mer, ni som törs.

2020-08-24 Framgrävt ur spelkistan #48: Overboard! (PS)
Arr, me mateys! Vi lirar Overboard! till PlayStation. Kan det vara en av de förbisedda pärlor som inte fann sig placerade någonstans på 25-i-toppen, ens som alternativ till något annat? Blir det här då ett spel att segla bort mot solnedgången med så här i samband med sommarlovets slut? Eller kan det trots allt lika gärna ha legat begravet under sanden långt ner på havets botten? Jamen, sitt inte bara där och stirra på skärmen. Klicka vidare och läs mer!

2020-07-24 Framgrävt ur spelkistan #47: Alien Soldier (Mega Drive)
Alien Soldier av kultkungarna på Treasure. Ett av de sista liren som släpptes till Mega Drive innan Saturn kom ut på marknaden även i Europa juli 1995, så fastän flödet topptitlar till det äldre formatet faktiskt fortsatte hela året ut var det här på sätt och vis ändå den stora finalen för Segas 16-bitare...

2020-06-24 Framgrävt ur spelkistan #46: Altered Beast (Mega Drive)
Vi håller oss kvar på Megan av ingen annan anledning än att vi känner för det och går nu från Z runt om till A i spelbiblioteket i och med ett av de första sk "killer appsen" till formatet. Detta är Altered Beast, där man spelar både biff och best och delar ut pungsparkar till höger och vänster.

2020-05-24 Framgrävt ur spelkistan #45: Zero Wing (Mega Drive)
En tidigare kuriosa placering på Sega Mega Drive-topplistan som vi nu åter vänder blickarna mot. Zero Wing är för övrigt DET DÄR spelet som frasen och låten som startade memet "ALL YOUR BASE ARE BELONG TO US" kommer ifrån. Men hur är egentligen spelet utöver just den till engelska ack så komiskt uselt översatta ökända introsekvensen?

2020-04-24 Framgrävt ur spelkistan #44: Vortex (SNES)
Vad är Vortex för något? Det är ett 3D-spel till SNES som utnyttjar kraften, da POWER, av Super FX-chippet som framställdes på beställning av Nintendo på gamla goda 90-talet. Det mest kända spelet med detta chip var väl Starwing, som Star Fox döptes om till i Europa på den tiden. Och det är t o m samma utvecklare som ligger bakom Vortex också. Det här blev dock... Mindre lyckat.

2020-03-24 Framgrävt ur spelkistan #43: James Bond 007: The Duel (Mega Drive)
Nästa vecka skulle den 25:e officiella James Bond-filmen, Die Another Day... Nej, vänta lite... No Time To Die var det visst. Nästa vecka skulle den 25:e officiella Bond-filmen, No Time To Die, ha biopremiär. Så var det. Så bidde det dock icke. Men det hindrar inte två av våra egna "agenter" från att gräva fram ett gammalt Bond-spel, vilket de redan hade bestämt sig för sedan innan.

2020-02-24 Framgrävt ur spelkistan #42: Ski or Die (NES)
Janne och Taala tog sig an ännu ett vinterportvideospel under den i Sverige vanligaste sportlovsveckan. För femte året på raken nu. Efter att ha spelat ishockey till NES och därefter åkt virtuell snowboard på några av de nyare konsolerna de följande tre sportloven återvänder de till 8-bitaren för att prova på några fler olika sporter. Som t ex skidåkning och... Snöbollskrig? Det här är Ski or Die. Åk skidor eller dö alltså.

2020-01-24 Framgrävt ur spelkistan #41: Asterix (Master System)
Förra januari grävde Jan fram Kolibri till Segas 32X, så för den här månaden det här året fortsätter han på samma spår med ett annat lagom obskyrt spel till ett annat lagom nischat Sega-format. Det här är Asterix, ett licensspel i plattformsgenren utvecklat av Sega själva så sent som 1991 men inte till Mega Drive utan till den föregående Master System. Och Asterix känner väl de flesta i Sverige ändå till från seriealbumen eller de tecknade filmerna?

2019-12-17 Framgrävt ur spelkistan #40: The Simpsons: Bart's Nightmare (SNES/MD)
Idag firar Simpsons 30årsjubileum! 1989-2019 alltså. Det var inte illa pinkat även om de senaste dryga 20 säsongerna mest har varit en mardröm jämfört med de tio första... Därmed uppmärksammar vi "den gula familjen Simpson" med just Bart's Nightmare, för övrigt en gammal favorit här på redaktionen.

2019-11-14 Framgrävt ur spelkistan #39: Luigi's Mansion (GC)
Yup. Halloween är visserligen över för i år vilket datum man än firar det på, sista oktober som resten av världen eller närmaste lördagen från den dagen in på november som en del i Sverige har fått för sig. Men än kan vi inte riktigt slita oss från skräcktemat. Bara en liten rysare till liksom. Därmed satte vi oss ned med det första Luigi's Mansion men är det en retrotripp värt att göra för de som måhända nyligen spelat igenom den tredje delen till Switch?

2019-10-04 Framgrävt ur spelkistan #38: Batman (MD)
Jan fortsätter på spåret om Batman från 1989 med Batman från 1990 och den här gången ansluter sig GW till den goda kampen. Det handlar om Mega Drive-spelet baserat på filmen. Inte det till NES, nej. För efter två framgrävda SNES-spel på raken passar det väl bara bra med ett spel till något annat än ännu ett av Nintendos format. Därmed får den mer kända NES-adaptionen lämna plats för en helt annan tagning till Segas konsol. Båda gjordes av Sunsoft dock.

2019-08-14 Framgrävt ur spelkistan #37: Sunset Riders (SNES)
Dags för ännu en vilda västern. För att vi känner för det... En western till. Bara en till innan sommarlovets slut att typ rida bort mot solnedgången med. Så vad vore mer passande med den sentimentaliteten i åtanke än Sunset Riders? Konamis arkadlir från 1991 som året därpå portades till Sega Mega Drive och året därefter kom ut även på SNES:en. Och det blev just SNES-versionen som vi suttit och plöjt igenom nu i dagarna, ja.

2019-07-24 Framgrävt ur spelkistan #36: Wild Guns (SNES)
Efter att åter ha lirat singel vid de senaste två utgrävningarna teamar Janne åter åter upp med Talla och det dessutom återigen på en Nintendo-konsol. Fast med tanke på att det trots allt har gått snart ett helt år sedan vi bestämde oss för att ta en break från det stora N i just den här delen av sidan och vi under året som gått lyckades att i alla fall nästan hålla oss till bara andra format så får den där breaken vara över nu. Så fram med rymdpistolerna!

2019-05-24 Framgrävt ur spelkistan #35: Final Fantasy X (PS2)
Härommånaden kom HD Remastern av Final Fantasy X ut till Switch och Xbox One. Då passar väl det här ganska bra i tiden. Att gräva fram vår internationella utgåva av originalspelet som släpptes till PlayStation2 alltså... Till Europa kom spelet den 24:e maj 2002. För 17 år sedan idag. Så det må inte vara något jämnt jubileumsår i år men i dag är i alla fall årsdagen för releasen här hos oss och då passar väl detta just idag av den anledningen också.

2019-03-24 Framgrävt ur spelkistan #34: Snake II (Nokia 3310)
När det gäller videospel, ska man då räkna med mobilspel? Det är frågan det. Jan tycker egentligen inte det. Riktiga spel ska vara på dator, arkad- eller konsol menar han. Här på redaktionen råder dock delade meningar om saken och som någon slags retstickerespons beslöt han att gräva fram ett av de största mobilspelklassikerna genom tiderna. Snake II till gamla hederliga Nokia 3310. En retrotripp som heta duga eller bara trams? Bestäm själva.

2019-02-24 Framgrävt ur spelkistan #33: 1080° Avalanche (GC)
Efter att ha lirat singel vid de senaste två utgrävningarna teamar Janne åter upp med Talla för ännu ett vinterportvideospel under den i Sverige vanligaste sportlovsveckan. Detta för fjärde året på raken. Man kan väl kalla det för en modern POPKORN-tradition vid det här laget. Så nu när snön utomhus i verkliga livet har hunnit smälta bort har vi i alla fall Nintendos 1080° Avalanche att ha hisnande kul med i de virtuella retrobackarna. Åh, hej vad det går!

2019-01-04 Framgrävt ur spelkistan #32: Kolibri (32X)
Från oss alla bakom kulisserna här på POPKORN önskar vi Er alla som läser det här ett gott nytt år och en god fortsättning! En liten detalj som är nytt för i år är att vi nu håller räkningen på spelen som grävs fram ur den virtuella spelkistan... Och självklart tänkte Jan att det vore klockrent med något till Segas ökända gamla 32X som spel nr 32 i ordningen. Sedan så tänkte han vidare till Kolibri av någon skum sentimental anledning och här är vi nu!

2018-11-17 Framgrävt ur spelkistan: Final Fantasy VII
Den 17 november 1997 kom Squares konsolrollspelmästerverk, Final Fantasy VII, ut till PlayStation här i vår del av världen. Det var både den första delen i serien att släppas i Europa samt det första FF-spelet till något annat än ett av Nintendos format. Något som ju verkligen var en game changer på den tiden. Mäster Jan tänker tillbaka på hur mycket den här titeln egentligen har betytt för spelvärlden, i motsats till Mass Effect som han kallar mesigt.

2018-08-18 Framgrävt ur spelkistan: Exit
Varmt välkomna åter till ännu en ny episod av framgrävt ur spelkistan. Som en sista virtuell verklighetsflykt innan sommarlovets slut gav Janne och Talla sig i kast med Exit av snubbarna på Taito, förmodligen mest kända för diverse varianter av Bubble Bobble och Puzzle Bobble, till Sonys PlayStation Portable och detta om inte annat så för att ta en break från Nintendo-konsoler också. Variation förgyller så fr o m nu blir det mer av andra format här i rutan!

2018-07-18 Framgrävt ur spelkistan: Super Mario Maker for Nintendo 3DS
När solen skiner och himlen är blå, härlig sommar är det då så att sitta inne och spela TV-spel hela dagarna känns väl inte lite... unket. Om man säger så. Bättre då att få tummen ur röven och röven ur huset och komma ut helt enkelt, ut i solskenet, ut i friska luften... Och hellre sitta ute och spela TV-spel hela dagarna!! Fortfarande lätt berusade av all Super Mario All-Stars-lirande gjorde Janne och Talla slag i saken med Super Mario Maker. För Nintendo 3DS.

2018-06-04 Framgrävt ur spelkistan: Super Mario All-Stars
Den fjärde juni markerar årsdagen för SNES-släppet i Sverige och i fjol, när det f.ö var 25årsjubileum, sammanställde vi en topp-100 bästa SNES-spellista. En viss titel saknades dock på den där listan... Eftersom det rör sig om en samlingskassett snarare än något nytt spel så fick Super Mario All-Stars inte vara med. Det hindrade dock inte fyra pers bakom kulisserna från att turas om att lira vardera ett de fyra spelen ihoptryckta i kassetten inför dagen i år.

2018-05-01 Framgrävt ur spelkistan: Flower
Glad första maj gott folk! Eller nåt... Brukar man ens säga glad första maj? Det kanske man gör. Idag är det hur som helst första maj och med det i åtanke tänkte Janne och Talla vidare och kom fram till dagens grej, nämligen att ta och "gräva fram" det första spelet de kunde komma på som har med blommor att göra. För det är första maj alltså? Och ni vet, majblommor? Tidigare kallade första majblommor t o m? För långsökt? Äsch, det här är Flower i vilket fall.

| 3 | 2 | 1 |

| Åter till arkiven |

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.