Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

SpelArkiv
Framgrävt ur spelkistan

Framgrävt ur spelkistan blev en gång i tiden helt spontant en framstående del av POPKORN:s gamla kuriosa spelhörna.
Det var härmed som vi av ren slump började skriva om gamla, missade eller bara otippade favoriter från förr och allt eftersom även spel som egentligen är mindre värda eller t o m inte alls värda att grävas fram, mest för skojs skull.
Här nedan återfinns både äldre och nyare framgrävda texter om allahanda mer eller mindre minnesvärda videospeltitlar.

| 3 | 2 | 1 |

2018-04-11 Framgrävt ur spelkistan: Wave Race
Wave Race. Inte "64" eller "Blue Storm" utan bara Wave Race. Till Game Boy. Inte "Color" eller "Advance" utan bara Game Boy. Den gamla tegelstenen mao. Men varför skulle någon vilja utsätta sig för detta? Tja, förra april grävdes ju Wave Race 64 fram ur den gamla spelkistan och med det senare Blue Storm sedan tidigare redan framgrävt så återstår endast det här för att täcka hela serien... Okej, varför inte tänkte Jan, POPKORN:s egen gamle Game Boy-lirare.

2018-03-12 Framgrävt ur spelkistan: Sin & Punishment
Sin & Punishment. Det förlorade men sedan återfunna spelet till Nintendo 64. Det skulle komma att dröja innan vi i väst gavs chansen att få ta del av det i någon form... Ja, ända in på 2007, sju år efter den japanska releasen till Nintendo 64, dröjde det innan vi västerlänningar fick en lokaliserad version i form av en digital release till Wii via Virtual Console. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det...

2018-02-22 Framgrävt ur spelkistan: 1080° Snowboarding
Tredje gången gillt eller? Ja, det är alltså ännu ett nytt år och ännu en ny sportlovsvecka och nu jäklar tar vi allt tag i det här med 1080° Snowboarding till Nintendo 64:an, efter att ha skjutit upp saken i två år på raken!! Fast det var nog ändå lika bra för nu kan vi gräva fram denna titel i samband inte bara med det i detta nu ännu pågående vinter-OS i Sydkorea men dessutom lagom till spelets 20årsjubileum. Mm, ibland löser det sig till det bästa. ;p

2018-01-06 Framgrävt ur spelkistan: ClayFighter 63 1/3
Ja, så var det dags igen och det är väl lika bra att bara få detta överstökat en gång för alla. Med såväl Interplays Claymates som deras första samt andra ClayFighter framgrävda ur vår gamla spelkista under hösten som var så får vi väl bita i det sura äpplet, ta tjuren vid hornen och allt det där och ge oss i kast (snarare än kasta in handduken!) med den tredje delen i lerkampserien. Det så "fyndigt" kallade ClayFighter 63 och en tredjedel...

2017-11-22 Framgrävt ur spelkistan: ClayFighter 2: Judgement Clay
Det tredje av Interplays leranimationsspel, oberoende av hur man än vänder och vrider på det, ClayFighter 2! Judgement Clay! Deee äääär tillbaka! Året var 1995 och Nintendos superkonsol var på sin absoluta topp. Och som om det inte vore nog med alla lovande lir att välja och vraka mellan kom Interplay, eller "Interclay" som vi kom att kalla dem vid det här laget (;p), ut med en uppföljare till sitt omtalade fighting-spel från två år dessförinnan.

2017-10-31 Framgrävt ur spelkistan: ClayFighter
Det första eller andra, beroende på vilken sida av Atlanten som man befann sig, av Interplays leranimationsspel... Egentligen planerade vi att spela och skriva om det här för drygt ett år sedan redan, men skit som hände kom alltså i vägen och vi fick dra ner på tempot sedan förra hösten. Nu när vi dock kom att öka tempot igen så for ClayFighter-kassetten fram och rakt ner i SNES:en. Hajar ni? ;p

2017-10-11 Framgrävt ur spelkistan: Claymates
Det första eller andra, beroende på vilken sida av Atlanten som man befann sig, av Interplays leranimationsspel. Egentligen planerade vi att spela och skriva om det här för drygt ett år sedan redan, men skit som hände kom alltså i vägen och vi fick dra ner på tempot sedan förra hösten. Nu när vi dock kom att öka tempot igen så for Claymates-kassetten fram och rakt ner i SNES:en... Så ut med kassetten igen för att blåsa i den. Hårt. Och så kör vi igång igen!

2017-04-29 Framgrävt ur spelkistan: Wave Race 64
Idag är det exakt 20 år sedan nissarna på Nintendo tog spel-Sverige med storm och lyckades undvika en tidig speltorka på 64-bitsfronten våren 1997 med den högst otippade uppföljaren till något gammalt Game Boy-spel. Såklart menar vi nu Wace Race 64! Dagen till ära kände vi ju oss bara tvungna att uppmärksamma ett av våra absoluta favoritspel genom tiderna.

2017-02-24 Framgrävt ur spelkistan: Snowboard Kids
Ännu ett nytt år, ännu en ny sportlovsvecka och egentligen skulle vi ju spela och skriva om Nintendos eget 1080° Snowboarding men rent spontant började vi köra detta lilla myslir istället. Okända utvecklarna Racdyms kulthit i samma sportgrengenre från samma år och till samma format: Snowboard Kids! Så se upp i backen och allt det där för här går det undan!

2016-04-01 Framgrävt ur spelkistan: Turtles Tournament Fighters (MD)
Megan Fox som April O'Neil är dessvärre fortfarande inget första aprilskämt. Inte heller struntar vi i vår sedan tidigare utropade vårledighet i syfte att se över topplistorna, trots att det nu ändå kommer ett nytt inslag. Men nästa Turtles-film med Megan Fox som ett vandrande skämt i spetsen och första april därtill gav oss infallet att lira det första spelet med April som spelbar, så vi gör helt enkelt ett litet undantag varpå vi återgår till vår vårledighet!

2016-02-28 Framgrävt ur spelkistan: Ice Hockey
Söndag 28 februari, vecka 8 och för många runt om i landet är detta den sista dagen på sportlovet (ja; den vanligaste sportlovsveckan är faktiskt vecka 8). Vad passar då bättre än att vintervideospelsporta bänkade framför en tjock-TV i det 28 år gamla och hederliga Ice Hockey till Nintendos 8-bitare? Nu tar vi alltså tillfället i akt och spelar digital ishockey som om det vore 1988, när Sovjetunionen och Tjeckoslovakien ännu existerade och Polen hade ett topplag!

2015-11-24 Framgrävt ur spelkistan: Sonic the Hedgehog 2
Tisdagen 24 november år 1992 var dagen då Sega hade bestämt att släppa den efterlängtade uppföljaren till Sonic the Hedgehog över hela världen. En dag som Sega utnämnde till "Sonic 2sday" och gissa vad? Idag är det fjärde gången någonsin sedan den där beryktade premiärdagen som den 24 november faktiskt infaller på en tisdag. Idag är det Sonic 2sday! Nu tar vi alltså tillfället i akt att gräva fram spelet på nytt och lirar som om det vore 1992!!

2011-03-27 Framgrävt ur spelkistan: Zoda's Revenge: StarTropics II
Hela vintern lång har vi spelat, röstat, misströstat, tröstätit och ställt samman vad som under våren kommer att börja publiceras som POPKORN:s nya NES-topplista, en Topp-100 över de bästa NES-spelen. Vi smygstartar med en liten apititretare som får vårkänslorna och längtan till sommaren att bubbla fram till ytan. Låt oss kalla den för placering nummer 101.

2010-10-16 Framgrävt ur spelkistan: Bubsy in: Claws Encounters of the Furred Kind
Bubsy in Claws Encounters of the Furred Kind var ganska så hypat på den gamla goda 16-bittiden då i princip alla företag skulle ha varsin maskot. Sega Måns får nu såväl tummen ur som spelet ur kistan för att slutligen kunna bestämma sig efter alla dessa år huruvida det verkligen var så fy katten jävla dåligt som ryktet numera säger eller om det finns något liv kvar i kattaskrället.

2010-08-14 Framgrävt ur spelkistan: Wave Race: Blue Storm
Allt medan sommaren faddas ut och så sakteliga övergår i höst har i alla fall en av våra skribenter suttit och spenderat dyrbara solskenstimmar på ett lika bortglömt som bortkommet vattensportspel. Häng med ut på vågorna i Nintendos eget lilla magplask Wave Race: Blue Storm som också får avrunda vår lilla odyssé av framgrävda sommarspel.

2010-07-31 Framgrävt ur spelkistan: Monkey Island 2: LeChuck's Revenge
Sommaren börjar lida mot sitt slut och får väl sägas ha varit hyfsat lyckad, inte minst för att vi än en gång återförenats med spelvärldens dråpligaste piratslyngel i uppföljaren till fjolårets remake på Secret of Monkey Island. Häng med Thomas när den slyngeln i sin tur återbesöker originalet daterat '91 då peka-klicka-äventyrsgenren hade nått sin kulmen... Kan det här likaså vara kulmen för äventyraren Thomas krams?

2010-07-22 Framgrävt ur spelkistan: Ecco Jr.
För POPKORN:s räkning har vi nu avverkat såväl Ecco I-II till Sega Mega Drive som Defender of the Future till DreamCast. Seriens ökända lågvattenmärke har däremot ingen av oss ännu haft chansen (eller snarare nitlotten) att nämna... När Janne ändå var ute och fiskade efter nämnvärda badsommarspel blev det så tillfälle att ta ett dopp med Ecco Jr och sedan önska sig ha stannat på torra land trots allt för det här är lika lamt som att plaska runt i en balja.

2010-06-12 Framgrävt ur spelkistan: King Neptune's Adventure
Kalendern visar att badsäsongen har börjat så trikå-Thomas, naken-Janne och den där Dylan bestämde sig för att åter djupdyka tillsammans på jakt efter försvunna spelskatter. I säsongens rätta anda gärna något direkt från havet. Resan i det stora blå slutade dock med ett kallsup i det sunkiga träskvattnet som mynnar ut i King Neptune's Adventure. Glöm att gräva ner detta i öknen. Det här förtjänar att fästas vid ankare och dumpas ner till havets botten.

2010-05-08 Framgrävt ur spelkistan: Crystal Warriors
Efter att ha rotat runt ordentligt grävde POPKORN:s egen Indiana Jan fram en sannerligen otippad titel väl värdig att lyftas fram ur den gamla spelkistan. Den här gången handlar det om en försvunnen klenod till ett lika försummat format, nämligen Crystal Warriors till SEGA:s bärbara Game Gear. Janne tycker att spelet förtjänar ett långt bättre öde än att bara ha gått från tämligen förbisett till totalt förglömt och förklarar gärna varför.

2009-12-06 Framgrävt ur spelkistan: Moonstone: A Hard Days Knight
Moonstone är ett extremt våldsamt spel. Blod sprutar överallt, lik lyftes upp i triumf, huvuden avlägsnas och allt detta var innan den blodiga versionen av Mortal Kombat släpptes till Mega Drive. En sådan här moraliskt fördärvande företeelse bannlystes självklart i t ex Tyskland och såklart är det allas vår moraliskt fördärvade sk vän av ond bråd död; Thomas den oanständiga, som har kära barndomsminnen av denna förbisedda ädelsten...

2009-11-06 Framgrävt ur spelkistan: Ghostbusters
Idag var midnattstimmen äntligen slagen för det nya Ghostbusters-videospelet att släppas loss på andra format än Sonys i Europa, men redan för snart 20 år sedan spökade spel med samma odödliga titel i Sverige. Dylan har rotat länge och väl i redaktionens samlade spelkista och dammat av en gammal Mega Drive-kassett från tiden då spökjägarna fortfarande var nummer ett och Segas svarta spelsystem var det allra senaste och häftigaste man kunde få för sina kronor.

2009-10-09 Framgrävt ur spelkistan: Mario & Luigi: Partners in Time
Nu har "Mario & Luigi RPG 3!!!" med dess tre utropstecken i den annars nästan trivsamt triviala titeln (för oss mindre nyckfulla västerlänningar dock mer känt som Bowser's Inside Story) funnits ute till Nintendo DS i Japan sedan över ett halvår och ska under dagens datum äntligen ha hunnit släppas i butik även här hemma i Sverige... Med detta anfört vore det ett ypperligt tillfälle att gräva fram den ca fyra år gamla föregångaren bakåtresonerade Janne.

The Secret of Monkey Island Pirates! Gold

2009-08-22 Framgrävt ur spelkistorna: The Secret of Monkey Island & Pirates! Gold
I takt med att den grå vardagen alltmer tar vid har även våra återstående två skribenter kommit igång efter sommaruppehållet. Efter att på varsitt håll ha spenderat veckor i soliga, om än pixliga, Karibien var det som upplagt för en double feature på temat pirater!! Följ med träskalle-Thomas på några rediga rövarstråt i det drygt tjugo år gamla The Secret of Monkey Island eller segla bort i solnedgången efter gulddubloner med buckanjären Måns i Pirates! Gold.

2009-05-17 Framgrävt ur spelkistan: Rygar
Är det något Thomas rakryggat kan säga sig minnas från sina yngre dryga dagar så är det Rygar. Alla hans provisoriska kompisar hade Rygar men inte Thomas. Han som så gärna ville ta sig vidare men trots många chanser aldrig kom någon vart och fick höra att han bara drygar på Rygar... En vacker dag hade Thomas förbrukat alla sina möjligheter att få spela det mer. Vad skulle han ta sig till nu? Han var både Rygar- och rådlös. Drygt två årtionden senare upptäcker han att hans nya gamla vän Jan också har Rygar men Thomas förblir Ryg-rådlös.

2009-04-05 Framgrävt ur spelkistan: Bucky O'Hare
Vi tar en stund och berättar mer om ett av de allra mest förbisedda spelen till Nintendos gamla grå 8-bitare. De flesta av oss antog att det bara var ytterligare ett i mängden på sin höjd blott halvdana licensspel, varför ingen av oss någonsin gav det en chans. Mer än 15 år senare upptäcker vi till slut vad det egentligen var som gick vår spelvärld om intet och snacka om påskägg som den här haren förde med sig... Egentligen träffades vi för att se gamle Bob Dylan i dagarna men så satt vi mest inne och spelade Bucky hela veckan.

| 3 | 2 | 1 |

| Åter till arkiven |

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.