Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor


Text och bild: Magnus D. Johansson, 2007-02-15

De små miniatyrmiljöerna titulerade Might Max, producerade 1992 och introducerade i Sverige av Osby-baserade Brio ScandiToys året därpå, kom från fabrikerna hos brittiska Bluebird Toys som under 80-talet hade gjort namn för sig med de väl ansedda och för flickor formade Polly Pocket-leksakerna. Då dessa tjejleksaker var som störst fattades beslutet att producera en pojkanpassad serie med samma princip, dvs små handhållna plastskulpturer (i Mighty Max fall oftast i form av monsterhuvuden) som gick att öppna upp likt smyckeskrin och vars insida bestod av lekmiljöer i miniatyr. Insidan av leksaken baserades såklart på utsidan och gorillahuvudet innehöll sålunda en djungel medan det i skallerormen fanns en gravkammare i pyramidstuk, osv.

Första vågen omfattade 14 olika lekmiljöer, vilka sinsemellan var uppdelade i två kategorier: Horror Heads och Doom Zones - där den senare, eftersom de var tre gånger så stora, innehöll fler figurer och var i regel mer detaljerade. Inte att förglömma är Skull Mountain, oftast refererad till som "Dödskallegrottan" i dåtida leksakskataloger, en större lekborg som julen 1993 hamnade på en given förstaplats på önskelistorna. Jag och mina dåvarande två vänner i Mighty Max-klubben hade ibland egna, mer praktiska, benämningar på de olika huvudena/lekmijöerna än de engelska originalnamnen. Vi snackar "Spindelbanan" istället för "Mighty Max Trapped by Arachnoid" eller "Isbanan" istället för "Mighty Max Liquidates the Ice Alien".

Mighty Max proklamerades med storyn om den unge pojken som när han vrider på sin "kosmiska keps" reser genom tid och rum till olika platser, befolkade av monster och olika sattyg. Då leksakerna skulle lanseras i USA i september 1993 lät man producera en tecknad TV-serie som reviderade hela bakgrundshistorien om den lille äventyraren. Max var nu istället några år äldre, hade erhållit en mer avslappnad klädstil och fått sällskap av stridspitten Norman och en mentor i den visa ugglan Virgil. I TV-serien figurerade även deras svurna fiende Skull Master, tidigare känd från ovan nämnda Skull Mountain. TV-serien visades under en kortare period april/maj 1994 på svenska TV1000. När nästa våg leksaker släpptes använde man sig av den nya stilen och logotypen från TV-serien och flera av de nya "banorna" innehöll gestalter från nyssnämnda. Förutom nya Horror Heads och Doom Zones släpptes även flera större lek-set i stil med den tidigare Skull Mountain.


Till höger har vi Max anno 1992 respektive 1994 och att han senare inte längre har T-shirten stridspittprydligt stoppad i byxorna indikerar att killen fått en tuffare tonårsattityd än självaste Bart Simpson.

Max's Dad had left him his old baseball cap. Trouble was, this
was no ordinary baseball cap. ... "Gotta look the business"
Max thought as he twisted the cap's peak round to the side. "AAAAARGH!!" Suddenly, the world had gone weird and very unfriendly! The cap had changed colour! Something very strange
was going on! He'd been caught in Skull Mountain, stumbling
from one terrifying adventure to another with only his own wits and a mysterrious clue to help him escape... He was all alone.
He was scared. But he was MIGHTY MAX and he'd get out somehow!

Max was bright and kinda good at getting out of trouble, but
he'd never forget the day he broke his Mum's mysterious old
statue and found the cosmic cap inside. How was he to know it
made him 'the Mighty One', able to travel by means of the
Portals, a system used by the Ancients to travel instantaneously from place to place? And how were one smart kid, his baseball
cap and his two protectors, wise old Virgil and fearless Norman, gonna measure up against the ultimate evil... Skull Master!!?


Mm, bakrundsstoryn som presenteras i dessa textrutor på baksidan av förpackningen till leksakerna är sannerligen ord och inga visor. Eller nåt sånt. Också med där på baksidan var korta serier, så som i ur en serietidning, som visade hur Max "officiellt" klarade av den banan i fråga. Detta var mycket häftigt tyckte vi på den tiden.


Det känns på något sätt typiskt att jag min dumnöt tröttnade på Mighty Max-leksakerna samtidigt som leksaksaffärerna överöstes med alltfler varianter av miniatyrvärldarna senare in i den ack så fräcka andra- och inte minst den ännu fräckare tredje vågen, däribland Shrunken Heads som var pyttesmå äventyrsbanor, där man egentligen knappt fick plats med den ca halvcentimeter långa Max själv, Dread Heads som var monsterhuvuden med trollhår, likt trolldockor, som gick att fästa på sin väska och livrem och där Max rymdes i gapet på monstren och diverse relativt mycket större set som rymdskeppet Dread Star och drakön, eh, Dragon Island. I nästa veva kom även Mighty Max Battle Warriors som bestod av dryga decimetern höga kroppar till följd av Magus, en större kropp som släpptes tidigare in på den andra vågen, och jag började då hysa åsikten att hela konceptet med Mighty Max trist nog började gå utför. Tidsmässigt befinner vi oss nu i vårkanten av 1995 och mycket riktigt blev även denna tredje våg av Mighty Max den allra sista.

Som grädde på moset släpptes ett videospel till Sega Mega Drive utgivet av lågvattenmärket Ocean år 1994. Året därpå gav de också detta ut till SNES. Spelet byggde på den tecknade TV-serien och fick det förkastliga betyget 23 av 100 i den dåvarande enda svenska speltidningen Super POWER, dvs föregångaren till Super PLAY. Mighty Max-leksakerna innebar en fin period men det blev hög tid att gå vidare. Exakt vad som hände efter tredje vågen vet vi ej. På senare år har man kunnat läsa till sig att det inte alls var pga dålig försäljning som Mighty Max-linjen plötsligt bara bröts av. Nej, tydligen sålde de olika lekseten bra så av allt att döma var Mighty Max snarare på höjden av sin karriär när man, av någon anledning, bara la ner hela varumärket. Ja, hur det nu än var med det hela så minns vi i alla fall Mighty Max-åren med stor glädje och det var mer eller mindre självklart redan från start att en proportionerlig del av POPKORN skulle komma att handla om de många olika banorna. Är ni redo för mer kära läsare..?Detta var alltså bara introt. Klicka vidare här nedan eller i menyn till höger för mer ingående beskrivande texter, tankar, funderingar mm om de diverse Mighty Max-seten. Mycket nöje!


| <--- Runt om till McMax-seten | Tillbaka till toppen | Fortsätt till första vågen ---> |

Till arkivet!
Lite av varje

|- GLO Friends
|- Powers of Grayskull
|- Trollfrisyrer
|- Vår egen toyblogg

Robotar och sånt

|- Multimac
|- Robot Leo 1004
|- TF/TFG Cindersaur
|- TF G2 Axelerators
|- TF G2 Grimlock
|- TF G2 Skyscorchers
|- Transformers WFC

Smågubbar

|- Bad Eggz Bunch
|- M.U.S.C.L.E.
|- Monster in My Pocket
|- Savage Mondo Blitzers
|- Trash Bag Bunch
|- Zbots

Småvärldar

|- Mighty Max
|--- 1:a vågen i fokus
|--- 2:a vågen i fokus
|--- 3:e vågen i fokus
|--- Bortom 3:e vågen
|--- Mighty McMax-set

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.