Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

TopplistorText och bild: Jan M. Komsa & Totaka N. Talisa, 2019-2024

Gott nytt 2024 kära läsare och i år tänkte jag mig Transformers för hela slanten för toybloggens räkning med anledning av franchisens 40-årsjubileum. För tillskillnad från andra stora och kära populärkulturella fenomen från 1984 som Ghostbusters, som började som spelfilm och fick en egen leksakslinje först 1986, eller TMNT, som började som serietidning och fick en egen leksakslinje först 1988, så började Transformers i form av Transformers just som leksakslinjen år 1984 med mytologin för serietidningen från Marvel samma år ämnad att i första hand promota leksakerna... Så det så! Och därmed blir det ett mer fokuserat år i år åtminstone här för denna blogg. /JMK

2024-01-08: Tre versioner i urval av da OG G1 OP (JMK)
2024-03-24: Några fler Primes i urval (JMK)
2024-04-14: Totalt random Transformers-bilder från förr (JMK)


2024-01-08: Tre versioner i urval av da OG G1 OP (JMK)
Transformers fyller alltså 40 år i leksakshyllorna det här året! Prima tillfälle för mig att fokusera lite mer på min barndoms största favoriter och först ut får såklart vara Prime själv.

Jag har många olika versioner av Optimus Prime, kanske inte jättemånga men ganska många, från vad som i backspegeln blev känt som G1 och sedan Generation 2, Armada, Energon, Cybertron och fler underlinjer och diverse specialutgåvor därtill. Här är tre i urval, alla versioner av den ursprungliga modellen från 1984. Först och främst min OG OP, den som verkligen är från 1984. Köpte en lös men komplett någon gång i början av vuxenlivet när ekonomin tillät. Den är inte i allra bästa skick sett framför allt till de slitna klistermärkena som men den dög, och duger fortfarande, gott för mig som mest av allt ville ha en original-Prime bara för att ha en liksom. Jag hade ingen egen Optimus Prime modell 1984 som barn alltså (på den tiden fick jag hålla till godo med en Action Master Optimus Prime) men däremot så hade jag en nära vän som minsann hade originalversionen, och en Ultra Magnus också, och har därmed ändå fått leka med denna som barn.

Tittar vi på bilderna ovan och börjar från andra sidan som man gör i Japan har vi annars just en japansk World's Smallest Optimus Prime, eller Convoy då som karaktären heter där borta, baserad på G1-originalet som var en av flera Transformers jag köpte när vi var i Tokyo. En annan som jag passade på att få med mig hem då var för övrigt Pepsi Convoy, som nämnt i julkalendern en gång i tiden, men den är exakt samma figur som OG OP fast Pepsi-pimpad och med ett specialutformat släp med plats för en flaska Pepsi. Så med det i åtanke visar jag hellre upp världens sötaste, minsta Optimus Prime/Convoy från den Japanexklusiva underlinjen Smallest Transforming Transformers som alltså också är precis det; dvs världens minsta Transformers som faktiskt förvandlas.

Och från världens minsta och lättaste till världens största och tyngsta för ni ser nämligen även en 20th Anniversary Optimus Prime däremellan, som i sin tur har 20-årsjubileum detta år, baserad på Takaras Masterpiece Convoy. Den här minst sagt mästerliga 20-årsjubileumsversionen fick jag i födelsedagspresent när jag själv också fyllde 20 år i början på 2004. En riktigt fin figur, stor och mycket detaljerad, extremt rörlig och rolig att posera, med väldigt genomtänkt förvandling, häftiga extra tillbehör och då den är delvis i riktig metall så är den sannerligen rätt så tung också. Definitivt min bästa Prime och då jag fick denna 20-årsjublieumsutgåva som gåva dagen då jag själv fyllde 20 år så har den sin beskärda del av sentimentalt värde för mig också numera. Alla dessa foton snappades för övrigt med min gamla goda dedikerade digitalkamera från Olympus. Vi hann faktiskt uppdatera till en nyare kameramodell, också av Olympus, innan alla gick över till att bara plåta med telefoner. Tänk vad tiderna förändras.

Skåda min numera gamla Transformers 20th Anniversary Optimus Prime och bäva inför hans coolhet!!

| Tillbaka till toppen

2024-03-24: Några fler Primes i urval (JMK)
Transformers fyller fortfarande 40 år det här året varför jag alltså fortsätter att fokusera på robotarna i förklädnad. Den här gången med en lite närmare titt på några fler versioner i urval av ingen mindre än Autoboternas största ledare, Optimus Prime. Men nej, varenda nytt inlägg i år kommer inte att bestå av ytterligare versioner av gamla goda Optimus Primes. Bara detta också.

Dessa bilder är, liksom tidigare från årets första inlägg, plåtade med min gamla goda dedikerade digitalkamera från Olympus. För att nostalgi på någon nivå eller något kanske, jag vet inte... Först ut från vänster har vi min G1 Power Master Optimus Prime, den andra inkarnationen någonsin av just Optimus. Den här versionen kom till efter att det inte gick som slipsarna trodde när man lät döda karaktären till förmån för en ny, "yngre" och "häftigare" ledare i form av Hot Rod som blev Rodimus Prime. Så vad man gjorde sedan var att göra om och göra rätt och återuppliva gamla Optimus i en ny form för den andra halvan av 1980-talet. Denna version av OP kom inte bara med släp utan kunde även kombineras med släpet för att bilda en ännu större robotform, vilket är den ni ser på bilden här ovan. Och så var han alltså en Power Master också, bara för sakens skull.

Jag har inga direkta band till den här inkarnationen av OP som leksak. Jag hade ingen sådan här själv som barn och kände heller ingen annan som hade det, så den här var inget jag lekte med då det begav sig. Just denna figur köpte jag in, lös men komplett med alla tillbehör, någon gång i vuxen ålder. Att jag ändå vill ge den dess stund i rampljuset här och nu beror på att jag gillar den här formen av OP från den gamla serietidningen som jag läste med mycket stor entusiasm som barn. Speciellt då den sista årgången av amerikanska Marvel Comics Transformers-serietidning, den som publicerades i Sverige år 1991. Med manus av Simon Furman, teckningar av Andrew Wildman och tusch av Stephen Baskerville. OP var alltid i sin kombinerade form och avbildades ofta med battle damage runt skallen vilket jag tyckte var hur fräckt som helst. Så när jag väl som vuxen hade möjlighet att införskaffa just denna OP som leksak var det liksom inget att fundera över.

Nästa Prime i ordningen här ovan är en Transformers Armada Super Base Optimus Prime från 2002. Detta var DEN serien när jag som ung vuxen började samla på leksaker, både gamla och nya, och såsmåningom köpte jag också på mig samtliga figurer från Armada, t o m Happy Meal-varianterna. Jag följde den nya tecknade TV-serien som sändes på svenska på helgmorgnar, jag läste den nya serietidningen som även den gavs ut på svenska, det var en rolig tid. Denna version av OP följer förresten mallen från G1 Power Master OP, där en mindre robotform kan gå ihop med lastbilssläpet för att bilda en större robot. Och den här ser allt lite funky ut, ja, mer i stil med Megazord eller något. Min personliga favorit är dock ändå Super-Con-varianten av bara den mindre robot-formen från samma år och det är just den ni ser längst ut till höger här ovan. För som nämnt i förrförra årets första inlägg så var det just denna som var min första någon gång efter att jag hade vuxit ifrån leksaker som kid och sedan hunnit fylla 18 år det året.

Sist men inte minst för den här gången då. Detta är fortfarande min senaste OP. En Leader Class Transformers Generations: War for Cybertron: Earthrise Optimus Prime från 2020. Och denna är en som jag har skrivit en hel text om här för Lekcenter på POPKORN, så jag har inte mycket mer att tillägga... Tyckte bara att just den här bilden, tagen från den texten förresten, var fräck nog att återanvända. Och denna är inte tagen med någon av mina gamla dedikerade digitalkameror, utan den är tagen med min senaste telefon helt enkelt... Man kan klicka på bilden ovan för att komma till texten där man kan klicka på den bilden för att förstora den för den delen.

Nu har det förresten gått snart tre år sedan jag lade upp alla de där texterna om vissa av mina War for Cybertron-figurer och uppmärksamma läsare har kanske noterat att det inte blivit några fler sedan dess, trots att jag kanske antydde att det skulle bli det. Jag minns faktiskt själv inte riktigt om jag skrev något om saken då, och tänker inte sitta och läsa igenom mina egna gamla texter just nu, men jag antar det i alla fall. Jag tänkte oavsett ta detta tillfälle i akt till att skriva lite kring det, för what the heck. Okej, detta må vara ett tråkigt skäl men det fanns bara så inte mycket intresse bland besökare här på sidan för de där djupgående texterna om enskilda War for Cybertron-figurer... Och nu gör vi ju inte allt det här för att få många som klickar direkt. Nej, vi gör det här helt som en hobby och helt ideellt med så vi tjänar inte ens något på det ju fler läsare vi har. Men med det sagt är det förstås ändå roligt om det är många som kollar in vårt innehåll här på POPKORN. Vi har tillgång till statistik och med tanke på att detta trots allt bara är en obskyr liten hemsida på svenska så är vi rätt så nöjda med hur många som klickar sig vidare till både nytt och äldre material varje månad. Och det är ju kul att se att andra faktiskt tar del av det man gör liksom. Sifforna för just War for Cybertron-texterna var dock inte så goda. Med tanke på hur mycket tid och möda som lades ner på att förvandla varje figur fram och tillbaka för att skriva detaljerade genomgångar av dem och sedan framför allt hur mycket tid och möda som lades ner på alla bilderna, konstaterade jag att det helt enkelt inte var den tiden eller mödan värt. Av statistiken att döma så är t o m den här leksamma bloggen av märkbart större intresse för många fler av våra besökare. Jag nöjer mig därmed med att skriva om Transformers just här i bloggen. Och nu vet ni det, ni som läser det här.

Okej, jag vet att jag nämnde att det inte skulle bli fler inlägg om bara ytterligare versioner av Optimus Primes men vilka fler har jag egentligen..? Tja, jag har ju G1 Action Master OP där åtminstone hans fordon kan förvandlas, jag har några japanska varianter, flera från Energon samt Cybertron och säkert fler därtill men det är dessa som jag kommer ihåg just nu på rak arm medan jag skriver det här. Hm... Oh, FFS... Det slog min nu precis, verkligen nu precis i skrivande stund, att ovanstående Earthrise Prime inte alls är min senaste... Jag fick ju en Transformers Legacy Leader Class Laser Optimus Prime från 2022 i julklapp det året, som nämnt i förra årets första inlägg. Och hur kunde jag glömma G2 Laser Rod OP?! Hoppsan. Öh, ska jag gå tillbaka och ändra i texten här ovan nu? Hm... Nä, fuck it. En fördel med bloggupplägget är just det att jag kan tillåta mig själv att skriva mycket mer fritt och ohämmat än i andra slags texter. Vem vet, kanske är det också bl a det som gör att fler är mer intresserade av att läsa vad jag än skriver här än i individuella recensioner av leksaker från 2020-talet? Ja, då så... ^_^

| Tillbaka till toppen

2024-04-14: Totalt random Transformers-bilder från förr (JMK)
Ja, bara några totalt random Transformers-bilder som jag har tagit genom åren som jag snubblade över nu när jag kikade igenom gamla mappar på datorn. Inget märkvärdigt, så vi hoppar rakt in!

Det blir ingen mer Prime den här gången men vad sägs om Hot Rod efter att han var Rodimus, åter i sin ursprungliga form men nu som Targetmaster årgång 1987? Ja, en sådan har jag i alla fall. Vidare tänkte jag dock visa några Decepticoner också, så att det inte bara blir en Autobot-fest, och en av världens minsta Transformers, Smallest Transforming Transformers som de också kallas, som jag köpte i Japan är denna Thrust från 2003 på bilden ovan till höger. En cool liten figur. Jag plåtade denna ihop med förpackning och häfte som ni ser. Om jag minns rätt så var det för att jag hade en dubblett av just den här figuren av någon anledning som jag sedan sålde vidare på Tradera, därav just det här fotot som jag därmed tänkte kunde vara mer intressant än andra.

Raskt vidare. Som kid ville man naturligtvis ha alla tre klassiska "Seekers" som trion kom att kallas, först endast bland fans och sedermera officiellt också. Närmare bestämt Starscream, Skywarp och Thundercracker. Detta kunde man dock bara drömma om som barn och jag köpte aldrig dem i vuxen ålder heller. Däremot så köpte jag Armada-inkarnationerna av hela trion och där ser ni dem, där jag en gång hade dem uppställda på en hylla i hallen för alla som kom hem till oss att se direkt när man kommit innanför ytterdörren. Där hade jag tydligen hela G2 Skyscorchers-kvartetten med, förvandlade till flygplan. Sist men sannerligen inte minst har vi min Energon Scorponok från 2003 som stod framför min OG G1 Headmaster Scorponok från 1987, som i sin tur höll i en Megatron i pistolform, antigen den som medföljde min 20th Anniversary Optimus Prime som tillbehör eller en World's Smallest Transformers tillika Smallest Transforming Transformers Megatron från 2004 baserad på originalfiguren från 1984 som jag också äger. Kan vara vilken som. Det blev förresten dammigt där uppe ovanpå det skåpet, ja. Och det är förresten en G2 Ironfist som även syns i bakgunden till vänster på det fotot till höger här ovan. Och det var det! ^_^

< 2023 | | Tillbaka till toppen | 2019 >

Till arkivet!
Lite av varje

|- GLO Friends
|- Powers of Grayskull
|- Trollfrisyrer
|- Vår egen toyblogg
|--- Gott och blandat 2019
|--- Gott och blandat 2020
|--- Gott och blandat 2021
|--- Gott och blandat 2022
|--- Gott och blandat 2023
|--- Gott och blandat 2024

Robotar och sånt

|- Multimac
|- Robot Leo 1004
|- TF/TFG Cindersaur
|- TF G2 Axelerators
|- TF G2 Grimlock
|- TF G2 Skyscorchers
|- Transformers WFC

Smågubbar

|- Bad Eggz Bunch
|- M.U.S.C.L.E.
|- Monster in My Pocket
|- Savage Mondo Blitzers
|- Trash Bag Bunch
|- Zbots

Småvärldar

|- Mighty Max
|--- 1:a vågen i fokus
|--- 2:a vågen i fokus
|--- 3:e vågen i fokus
|--- Bortom 3:e vågen
|--- Mighty McMax-set

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.