Exakt tio år efter den första texten här på sidan om en något mindre allmänt känd leksakslinje smågubbar från Galoob kommer här en text om en annan något mindre känd leksakslinje smågubbar från Galoob... Eller så skulle ha varit fallet om allting hade gått som planerat då jag började på en kladd om det här i mars 2016 tydligen. Men sedan så gick det som det gick och en hel del saker fick om inte skippas helt så i alla fall dröja till långt senare tillfällen. Därav detta. Men bättre sent än aldrig så även om det vore så mycket mer passande om detta kom upp på samma datum just tio år senare får nu istället tolvårsdagen duga bra helt enkelt.
Zbots, eller Z-Bots, minns ni dem? Det var alltså ytterligare en linje med småfigurer från gamla goda Galoob gjorda under första halvan av 1990-talet. Tillskillnad från både Trash Bag Bunch och Bad Eggz Bunch fanns här inga tjyvknep att sälja leksakerna à soppåsar eller slemfyllda ägg som dolde vad för figurer man köpte på sig. De små figurerna såldes vanligtvis i trepack och man SÅG exakt vilka figurer som ingick i varje paket. Dessutom var de inte bara omsorgsfullt flerfärgade som Trash Bags (och inte enbart enfärgade som Bad Eggz då) men därtill fullt RÖRLIGA. Vi snackar därmed inte bara småfigurer utan genuina "actionfigurer" alltså! De flesta Zbots kunde röra både armar och ben och många kunde t o m röra på huvudet vilket verkligen inte var dåligt för figurer i den storleken på den tiden. Sedan fanns det olika sorters robotar. Vi hade den vanliga sorten som ofta inte hade några specialfunktioner, vi hade Transformers-sorten, här kallade Morphbots, som alltså typ kunde förvandla sig till fordon och vi hade "öppna käften"-sorten, sk Bitebots, vilken såklart var den häftigaste tyckte man då. Eller vad tycker ni:
Zbots lär ha varit Galoobs mest framgångsrika och långlivade linje småfigurer. Mellan 1992-1994 kom man ut med hela fyra stycken "vanliga" serier samt ett antal sidoserier därtill under samma tidsperiod. Där fanns Zbots Military Combots som bestod av robotar målade i urban kamouflage och utöver ett antal trepack med dessa kom tre stycken fordon på detta tema med varsin enstaka figur till. Där fanns Linkbots, praktiskt taget som Transformers Micromasters Combiners fast här tre smårobotar per set som kombinerades ihop till ett större fordon. Där fanns Mini-Z's som var ännu mindre småfigurer sålda i antigen tre- eller sexpack inklusive ett fordon alternativt i hela tio- eller t o m 15-pack(!) med bara figurer. Där fanns diverse andra mindre, större eller ännu större fordon inklusive enskilda figurer, samt ett ännu-ännu större fordon åt skurkarna och ett helt högkvarter åt hjältarna som inte inkluderade några figurer. Och där fanns dessutom promo-figurer som kom med måltider på Burger King och KFC.
Zbots kom ut med flera olika prefixer, antagligen helt beroende på var i världen man befann sig. Ovanför själva "ZBOTS" i loggan högst upp på denna sida t ex står det "¡SUPER ROBOT MACHINES!". På förpackningarna som fanns att köpa i Sverige runt mitten på 90-talet stod det däremot antigen "RADICAL ROBOT MACHINES!" eller "Forvandlings-Robot Maskiner!" medan de i Italien åtminstone ändrade hela själva namnet från Zbots till Microrobots. Jag har sett italienska förpackningar som lyder antigen bara "MICROROBOTS" eller "Micro Machines MICROROBOTS". Men allra vanligast, och apropå vilket, tycks vara det amerikanska "Micro Machines ZBOTS".
Det stämmer bra. Micro Machines. Som i de där små leksaksbilarna. Vilka också gjordes av Galoob på den tiden så av allt att döma var Zbots-figurerna alltså en sorts spin-off på Micro Machines-temat... Åtminstone i vissa delar av världen och då framförallt i hemlandet USA. Så verkar dock inte ha varit fallet just här i Sverige. Jag har letat, hittat och jämfört bilder på amerikanska förpackningar till flera av de seten som jag själv har sedan barnsben med de förpackningarna som alltså fanns ute i Sverige (som jag såklart också har kvar sedan dess) och där de amerikanska förpackningarna även pryds av Micro Machines-loggan så görs det helt enkelt inga kopplingar alls till Micro Machines på de förpackningar som fanns ute bland de svenska återförsäljarna. Den enda logiska slutsatsen är ju att Galoob skohornade in Micro Machines-anknytningen, då Micro Machines redan var en stor försäljningsframgång, i bl a USA för att hjälpa Zbots-försäljningen på traven, men att man på andra håll tydligen tyckte att Zbots som eget varumärke gott och väl kunde stå på helt egna ben också.
Att de då framförallt där borta i USA försökte sälja in Zbots med hjälp av Micro Machines-namnet känns verkligen mer som ett simpelt marknadsföringsknep än något annat. Själv tycker jag ju att Zbots har mer gemensamt med t ex Trash Bag Bunch än Micro Machines-bilar och då dessa smågubbar heller inte hade några påklistrade Micro Machines-loggor i vår del av världen har jag svårt att se dem som del av Micro Machines-märket än idag. Men nog om det. Och raskt över till handlingen bakom Zbots... Kort sagt handlar det hela om Zbots som goda försvarsrobotar kontra Voids som onda anfallsrobotar. Och det är egentligen allt en leksugen parvel behöver veta men det finns faktiskt mer story än så att gå in på för den som verkligen är intresserad. Faktum är att det finns två inte helt lika versioner av bakgrundsstoryn. Den första lyder som följer...
JORDENS FÖRSKRÄCKLIGA LEGION AV SUPER-POWER ROBOTAR
En grupp vetenskapsmän uppfann en kår av perfekta robotar - Z-Bots, för att försvara världen mot allt ont. Men rivaliserande uppfinnare stal teknologin, och utvecklade sin egen liga av robotkrigare – Voids, som var programmerade till att vara onda, och ett hot mot världen.
Detta kunde läsas på baksidan av de dansk- och svenskspråkiga förpackningarna. Och på vissa av de engelskspråkiga förpackningarna fanns dessutom att läsa "Now Z-Bots designed to defend are locked in battle with the Voids made to menace! Collect all the Z-Bots and determine Earth's destiny - will good prevail or will nice guys finish last?" Lite längre fram i linjen ändrades dock storyn till följande...
IT'S THE BATTLE OF THE BOTS!
Det hela började år 2025 när dataexperten Arthur Zedd skapade de superspecialiserade Z-Bots - robotarna för att tjäna hela mänskligheten. Det hela tog en otäck vändning år 2084 när ett datorvirus infekterade deras kretsar och förvandlade somliga robotar till ondskefulla mutantrobotar - Voids! I sin strävan att erövra hela Jorden startade de krig mot kvarvarande Z-Bots och människorna. Nu, år 2112, fortsätter kriget. Z-Bots har flytt til Månen och Mars för att reorganisera sig, och med hjälp av Z-Prime, överprogrammeraren för alla Z-Bots, försöker de återerövra Jorden åt sig själva och sina mänskliga skapare.
Krystat eller vad? Men ärligt talat var storyn något mest för sakens skull. De här leksakerna var spännande och fyndiga nog i sig själva. Ståendes var Zbots-figurerna ca 5-6 cm höga och 4-5 cm breda. Och de flesta "vanliga" robotar kunde som tidigare nämnt röra i alla fall både armar och ben om inte huvudet med. Det fanns undantag. Alla robotar hade t ex inte två ben att stå på. Vissa rullade fram på räls eller hjul och det fanns åtminstone en (som jag själv hade f.ö) vars undersida var en sugpropp så att man kunde fästa figuren på en fönsterruta eller nåt. Så ja, det är väl inte så konstigt heller att vissa figurer inte kunde röra benen om de inte hade några ben att röra. Figurer som av en eller annan anledning antigen ej hade några ben att röra eller ändå inte rörde på benen kunde dock ha andra rörliga delar, som att vrida på midjan eller böja fram överdelen av kroppen. Där fanns också en hel del repaints, dvs exakt samma figurer ommålade i andra färger, men då det trots allt skulle föreställa robotar så gjorde detta inget tyckte jag.
Själv upptäckte jag Zbots ganska exakt halvvägs in i linjen, så de set jag har är fr o m serie 3 årgång 1993. Och det var just då som de där Morphbots och Bitebots tillkom. Några Transformers-dödare var Morphbots inte. En "förvandling" från robot till fordon kunde t ex vara så simpel som att böja fram överdelen av kroppen och vrida tillbaka armarna. Men det funkade gott nog. På tal om Transformers så hade vi, kuriosa nog, på den fronten Micromasters fr o m 1989. Alltså mycket mindre transformerande robotar som såldes antigen i flerpack eller ihop med fordon eller baser. Något som tydligen gjordes just som svar på Galoobs Micro Machines. Transformers Micromasters, som förövrigt kom ut först i väst och därefter i Japan, gjordes alltså i svar på Micro Machines, varpå Zbots i sin tur absolut kunde ses som svar på Micromasters. Cirkeln var sluten.
Zbots ska förresten uppenbarligen föreställa robotar. Typ som Transformers mao. Ändå räknar jag dem inte till "robotar och sånt" utan snarare till "smågubbar" här bland POPKORN:s egna leksakskatgorier, fastän jag hade räknat Micromaster som robotar och sånt. Detta är helt subjektivt från min sida. Jag tycker helt enkelt att Zbots-figurerna känns mer som gubbar än robotar. Likaså hade jag ju inte heller räknat Turtles-figurer så som Metalhead eller Fugitoid till robotar och sånt fastän de ska föreställa robotar.
Själv diggade jag hursomhelst hela den här Micro-vågen skarpt. De större Transformers-robotarna var självklart mycket häftigare men hur många sådana man än önskade sig och fick i julklapp och födelsedagspresenter eller själv lyckades spara ihop veckopengar till dröjde det ju ändå en halv evighet innan man som barn hade någorlunda stora grupper goda kontra onda att leka rymdkrig med. På sin höjd var det liksom 3-5 nya stora Transformers du fick om året. Med en enda Micromasters-patrull däremot fick man ju hela fyra stycken figurer i ett svep... Och med en Combiner-skvadron fick man hela sex stycken figurer på en gång. Man kom alltså upp i ett tjugotal figurer relativt snabbt att iscensätta egna sammandrabbningar med. Det gillade jag som smågrabb och hade således förhållandevis många Micromaster-set. Precis samma syn hade jag på Zbots. Varje trepack innehöll två figurer ur den ena sidan och en av den andra, Zbots kontra Voids. Själv hade jag tre trepack figurer, ett med två goda Zbots kontra en ond Void samt två med en Zbot kontra två Voids vardera och så hade jag ett fordon där en ensam Zbot ingick så allt som allt hade jag tio styck figurer, fem goda och fem onda, som kunde kriga mot varandra. Perfekt. En av mina gamla bästisar hade ett par egna uppsättningar figurer och fordon och så hade vi båda det stora högkvarteret (vi fyndade ett varsitt exemplar för ynka 98 spänn) och ibland hade jag med mig mina leksaker hem till honom och ibland hade han med sig sina leksaker hem till mig så det blev en hel del lek med alla Zbots vi hade sinsemellan. Senare i serie 4 delades figurerna upp i fler olika typer som "Sea Beasts", "Kreepy Kreatures" med mera men då hade vi knattar minsann redan hunnit gå vidare till annat... Förmodligen Power Rangers. Men det är en helt annan historia.
Här ovanför ser ni högkvarteret utanför förpackningen. Vortexx HQ - Z-Bots Robo Battle Base! Nära komplett efter alla dessa år. Den enda delen som jag lyckades slarva bort sedan mina yngre dar är den där andra stora snurrgrejen. Helt sjukt att alla små kanoner och projektiler fanns kvar men att just det som kommit bort är ett sådant relativt stort tillbehör... Nåja. Själva figurerna kom däremot inte med några tillbehör och har dessutom hållit ihop väl hela den här tiden. Det enda undantaget är min Nasher (den där röda roboten som fastän den inte proklamerades vara en Morphbot ändå uppenbarligen kan förvandlas till en sportbil) vars ena arm brutits av. Och nej, det är inte bara Zbots-gubbar med på bilderna ovan. Jag fyllde ut kombattanterna med några Battle Beasts. Att blanda Battle Beasts med Zbots funkar fint tycker jag då båda är i samma skala och estetiskt inte alls olika heller. Zbots-högkvartetet är i alla fall ett lekset som heta duga. Rampen kan sänkas och höjas och där finns också en väl fungerande hiss i mitten av allt. Hela fyra våningar kan nås med hissen. Markplan nedanför själva basen, första våningen dit rampen går, två små plattformar i mitten av tornet där man kan placera ut en försvarare på vardera sida och så slutligen högst upp till toppen där jag har satt ut min gula Trash-bot på bilderna. Sex stycken kanoner får man till; fyra mindre, en medelstor samt en riktigt stor med en plattform att stå på. Kanonerna kan fästas vid vissa valfria ställen runtom hela basen. Sedan finns två raketer med i form av projektiler vilka knäpps iväg... Så har vi hela den här rörliga kranen med skruva- och släpp iväg snurrandes-mekanismen med. Förslagsvis nedför rampen såklart. Vilket också funkar förvånansvärt väl faktiskt. Och sist men inte minst har jag tagit med några bilder på fordonet som jag fick, där Trash medföljde.
|