Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

TopplistorSkyscorchersText och bild: Jan M. Komsa, 2008-07-10

Skyscorchers var en grupp på fyra små Decepticon-plan som släpptes tidigt 1990-tal parallellt med Axelerators-gruppen som jag skrev om förra månaden. I robotform är Skyscorchers-figurerna snäppet högre än sina motsvarigheter på Autobot-sidan men håller sig fortfarande under tio cm (med undantag för Terradive och hans abnormt höga axlar). Likt med Axelerators placeras deras handeldvapen att likna något annat i fordonform, den här gången bomber avsedda att släppas ned från flygplanen. Tillskillnad från Axelerators stilrent silverfärgade pistol-motorer som var tydligt utmärkande på fordonen är däremot Skyscorchers pistol-bomber oinspirerat grå och syns nästan inte ens där de är placerade på undersidan av planen. De är dessutom bra ostabila att ha ståendes i sina alternativa former just pga dessa bomber. Vill man ha sina Skyscorchers-figurer på display i fordonsform får man antigen leva med att de står på snedden eller använda häftmassa för att få dem att stå rakt (och det tycker jag inte ska behövas).


Ovan: Från vänster till höger synes Hawk (grön), Terradive (svart), Tornado (grå) och Snipe (blå).

Där Axelerators hade noggrant skulpterade ansikten med näsa och mun i silver har Skyscorchers endast en heltäckande jämn yta som ansikten vilket jag finner trist och uttryckslöst, även om det såklart gynnar effekten med deras "lysande hjärnor" som jag är så förtjust i. Hjälmarna runtomkring är fint skulpterade dock och där Axelerators huvuden var i silver går Skyscorchers skallar fyndigt nog i guld. Då färgen på Accelerators huvuden även matchade den på deras vapen borde det logiskt vara så med Skyscorchers också, vilket ju hade varit ännu fyndigare, men inte... Nåja.

Något som både talar för och emot Skyscorchers är deras klurigare förvandlingar. För eftersom en del faktiskt gillar kluriga förvandlingar och emot eftersom figurerna inte är lika "lekvänliga" i och med att det tar längre tid och lite mer huvudbry att förvandla dem fram och tillbaka, vilket i alla fall jag alltid gjorde när jag lekte med Transformers. De verkar för övrigt vara mer slitstarka än Axelerators och har inte riktigt samma problem med delar som lätt lossnar. Dock är de inte lika rörliga då deras respektive förvandligsscheman inte tillåter dem att böja på benen. De gör sig heller inte lika bra som fina utställningsobjekt, dels pga avsaknaden av riktiga ansikten och generellt tråkigare fäger och dels pga pillgörat med att få fordonsformerna att stå rakt oavsett hur man gör.

All denna kritik må verka rätt hård men detta skall i högsta grad ses i perspektiv till de vida överlägsna Axelerators-motsvarigheterna. För visst är Skyscorchers i sig ena riktigt hyggliga figurer de också. Den som gillar något knepigare förvandlingar har förresten säkert roligare med dem bara för det och jag kan ju tänka mig att många barn föredrar att leka med flygplan framför bilar. Men fastän vi själva var väl medvetna om Skyscorchers förekomst då det begav sig lyckades jag aldrig övertyga mina kompisar i mellanstadiet om att de var något att ha. Jag var således den enda i kompisskaran som köpte dem, om än bara för att jag ville ha lämpliga fiender till mina Axelerators. Något av intresse för er som måhända hade tänkt att köpa på er dessa figurer i dagsläget är att tre av fyra Skyscorchers bytte namn i USA. Den som söker på ebay bör alltså ha detta i åtanke (jag skriver de amerikanska namnen i parantes nedan).


Tornado (Windrazor i USA)

Linje: Transformers Generation 2
Grupp: Decepticon
Undergrupp: Skyscorchers
År: 1993

Tornado var gruppens ledare och min första Skyscorcher och jag tyckte faktiskt bra om honom som barn. Först och främst var det såklart guld att ha en ärkeskurk åt mina mina Axelerators men jag gillade även den lagom finurliga förvandlingen. Den är lätt att lära sig och då går det bara på en nafs och man känner sig sådär lite händig. Designen var också lagom tuff tyckte jag då, och gör det än idag, de matta färgerna till trots. De enda sakerna som jag nu kan säga riktigt stör mig med Tornado är att hans robothuvud är synligt även när han är flygplan (på undersidan men ändå) samt hans väldigt långa och vida utsträckta armar. För där samtliga andra Axelerators och Skyscorchers har armarna nedåt och böjer underarmen uppåt kan Tornado stoltsera med att vara den ende som inte kan böja på armarna, alls. Han ser nästan ut som en zombie där han står med hela armarna utsträckta framför sig... Av denna anledning låter jag alltid honom stå med armarna i riktning ned. Han får alltså aldrig sikta mot något annat än marken.

Min Tornado har varit flitigt lekt med under åren, så till den grad att jag tyvärr lekte sönder honom. Bl a hade pipan på vapnet brutits av, precis som tidigare hänt med min Skram. Och precis som tidigare med Skram har jag också köpt en extra Tornado på senare år. Jag må inte vara lika förtjust i Skyscorchers som utställningsobjekt men det händer då och då, när jag "möblerar om" att de åker fram att stå på display bredvid rivalerna i Axelerators och då är det Tornado som står i frontlinjen.


Terradive

Linje: Transformers Generation 2
Grupp: Decepticon
Undergrupp: Skyscorchers
År: 1993

Det mesta som finns att säga om Terradive framgår faktiskt på bilderna. Till att börja med har han vansinnigt höga axlar som sträcker sig långt över huvudet på honom. Robotar eller inte, jag har aldrig varit ett fan av dylik rent opraktisk design. Vidare är det något allvarligt fel på hans ben. Antigen låter man dem stå ihop, och då ser han lagom stel ut, eller så särar man ju på dem men gör man detta för mycket ser det heller inte riktigt klokt ut. Jag brukar försöka hitta ett mellanläge där jag särar på dem bara lite grann, bara så att han inte står i givakt men utan att han ska behöva se ut som en fyllegubbe. Men oavsett vilket står han ändå aldrig på egna ben. Istället är han för evigt lutad mot stjärtdelen av flygplansformen. Denna agerar alltså som ett slags "tredje ben", ännu en design-aspekt som jag inte är fan av. Trots allt detta ser Terradive ändå någorlunda tuff ut, framifrån sett det vill säga... Sett bakifrån eller från sidan är han verkligen ingen vacker syn. Han plockar lätt minus-poäng som den Skyscorcher-figur som ser minst humanoid ut i robotform.

Mycket av det Terradive går back på i robotformen tar han däremot igen i sin flygplansform. Jag får lov att medge att jag finner den riktigt läcker, robotformen göms undan fullständigt och den svarta färgen passar mycket bättre på planet i kontrast till allt det vita. Pricket över i:et beträffande Terradive som flygplan är dock att han är den enda i kvartetten som inte står ojämnt pga bomben undertill. Han står lika rakt med- som utan den, här behövs minsann ingen häftmassa. Det står och väger alltså mot tveksamma designbeslut på robotformen kontra en överlag mycket bra design på flygplansformen. Vad som är avgörande till Terradives nackdel tyvärr (eftersom jag verkligen diggar honom som plan) är hans, för den här gruppen ovanliga, förvandling. Han är den enda som inte liksom "flippar över" huvudet och cockpiten / bröstkorgen vilket är ett kul inslag hos de övriga. Terradives förvandling känns istället mindre elegant, nästan lite klumpig t o m. Egentligen är den busenkel när man fått grepp om den men skulle man glömma bort sig är han den som man är mest rädd för att ta sönder när man förvandlar honom. En bra alternativ form väger alltså inte upp för både en taskig robotform och en tveksam förvandling vilket därmed placerar Terradive längst ned på min lista.


Snipe (Afterburner i USA)

Linje: Transformers Generation 2
Grupp: Decepticon
Undergrupp: Skyscorchers
År: 1993

Kanske är det för att blå är min favoritfärg? För min favorit-Turtle är Leonardo (blå bandana), jag diggar ju Grimlock som blå, min favorit-Axelerator är Skram (den blå bilen) och min favorit-Skyscorcher är då givetvis Snipe här. Jag gillar helt enkelt hur han ser ut; huvud, armar och ben är lätta att utskilja i robotformen och flygplansformen ser kvick och snärtig ut, i brist på bättre ord. Och så gillar jag färgvalet självklart, jag tror att det gör ganska mycket för mig faktiskt. Snipe är för övrigt den Skyscorcher vars profil jag uppskattar mest. Han förlitar sig inte på råstyrka utan föredrar mer subtila och otrevliga metoder. Går sin egen väg, är kvick, självständig och har ett skarpt sinne men han är också så lat att hans geni sällan kommer till användning. Sådana karaktärer gillar jag. Snipes profil är lite mer nyanserad än de sedvanliga G2-profilerna som lyder typ "Gillar att krossa Autoboter, förgör allt motstånd!" och dylikt. Därav ännu en anledning till att han är min favorit.

Helt utan skavanker är figuren dock inte. Att benen står så pass åtskiljda ser å ena sidan bra ut men å andra sidan ser det bra fult ut med biten som trots allt håller ihop dem vid fötterna. Snipe är dessutom ganska lös vid höfterna. Det är lätt hänt att hela partiet med ryggen och armarna kommer ur läge och liksom trillar bakåt bara man plockar upp honom. Detta är heller ingen "lekskada" utan det har varit så ända sedan jag först öppnade Snipe ur förpackningen. Förvandlingen påminner för övrigt om Tornados och är följaktligen ganska fiffig. Snipe gömmer robotformen väl som flygplan, inte helt fullständigt som Terradive men så gott som (man kan fortfarande urskilja spår av händerna på Snipe) och han står även relativt stadigt med bomben undertill, inte helt stadigt som Terradive men så gott som (^_^).


Hawk (Eagle Eye i USA)

Linje: Transformers Generation 2
Grupp: Decepticon
Undergrupp: Skyscorchers
År: 1993

Hawk är den enda Skyscorchern som jag har köpt in lös och i begagnat skick och även den som jag haft minst tid att bekanta mig med. Han är min senast inköpta Skyscorcher, skaffade honom så sent som i förra veckan faktiskt. En slags lyckfångst då jag egentligen bara letade efter en ny motorhuv till min Rapido och Hawk råkade ingå i en lot tillsammans med just en Rapido-figur... Min spontana jakt på en ny motorhuv till Rapido slutade alltså med att jag råkade komplettera Skyscorchers-gruppen på köpet, det tackar jag för. Att det fick bli en "mugshot" på själva figuren och inte den tecknade bilden från förpackningen beror alltså enbart på att jag saknar Hawks förpackning och inte att jag skulle gilla hans nylle mer än de övrigas. Skyscorchers trista ansikten är ju annars den främsta anledningen till att jag hellre använde de tecknade bilderna i tidigare fall.

Hawk påminner en hel del om Tornado i båda sina former. Pluspoäng för att huvudet är lättare att urskilja samt för att han kan böja på underarmarna i robotform. Dock minuspoäng för att benen är svårare att urskilja samt för turbinerna som sträcker sig över händerna på honom. Exakt vad är det för mening med det? Man ser ju att han inte har dem SOM händer utan att de snarare är fast på händerna. Först tänkte jag "Kanske meningen att han ska kunna skjuta med dessa i robotform" men då skulle han väl inte behöva någon pistol heller..? Det ser konstigt ut helt enkelt och jag gillar det inte. I övrigt tycker jag om Hawks robotform. Flygplansformen ser också ganska häftig ut men ett stort minus för hur obalanserad den är (även utan bomben) och för att robothuvudet förblir så pass synligt undertill. Förvandlingen är lik den hos Tornado och Snipe men med en dos extra pysslande. Jag rankar Hawk trea på min lista, efter Snipe och Tornado men innan Terradive.


| Tillbaka till toppen |

Till arkivet!
Lite av varje

|- GLO Friends
|- Powers of Grayskull
|- Trollfrisyrer
|- Vår egen toyblogg

Robotar och sånt

|- Multimac
|- Robot Leo 1004
|- TF/TFG Cindersaur
|- TF G2 Axelerators
|- TF G2 Grimlock
|- TF G2 Skyscorchers
|- Transformers WFC

Smågubbar

|- Bad Eggz Bunch
|- M.U.S.C.L.E.
|- Monster in My Pocket
|- Savage Mondo Blitzers
|- Trash Bag Bunch
|- Zbots

Småvärldar

|- Mighty Max
|--- 1:a vågen i fokus
|--- 2:a vågen i fokus
|--- 3:e vågen i fokus
|--- Bortom 3:e vågen
|--- Mighty McMax-set

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.