Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Bortom den tredje vågen


Text och sånt: Jan M. Komsa, 2022-09-14

Vad är nu detta? Avrundades inte Mighty Max-arkivet här på POPKORN för lite mer än tre år sedan då jag hade gått igenom samtliga tre vågor av leksakslinjen från Bluebird och lite till? Jovars, men fastän det sista stora setet ur den tredje och sista vågen markerade slutet på hela linjen så fanns det faktiskt planer för mer, fler Mega Heads och en hel fjärde våg därtill! Det här är alltså en liten inblick i vad som kunde ha blivit Mighty Max BORTOM den tredje vågen...

Några fysiska leksaker från bortom den tredje vågen med Mighty Max har jag inte till hands. Vad vi däremot har är tillgång till ett textdokument som förklarar- med bilder som bokstavligt talat illustrerar vad som komma skulle men tyvärr aldrig blev av... De exakta omständigheterna bakom varför vad som tydligen trots allt var en framgångsrik leksakslinje som fortfarande sålde bra helt plötsligt bara lades ner förblir oklara... Av allt att döma var det inget man väntade sig.

Äventyret fortsätter..?

Som tidigare omnämnt i fråga om det stora Skullmaster-setet antydde vad som föreföll vara namnet på inte bara det setet men en hel delserie, Mega Heads, i allra högsta grad att Skullmaster från början inte ämnades vara den enda megaskallen. Annars hade den väl inte fått sin egen serie utan bara släppts som ett enskilt större set med titeln för bara det setet, i det fallet Mighty Max Assaults Skullmaster, precis så som alla andra tidigare större set, eller i alla fall stämplats som "Mega Head" och inte "Mega Heads" i plural...

Som också tidigare omnämnt i fråga om det där Skullmaster-setet så fanns det en plansch, eller poster med andra ord, som Mattel skickade ut på vissa håll i världen om man själv skickade in streckkoden som skulle klippas ut direkt från kartongsförpackningarna som bevis för inköp och som gjordes reklam för på baksidan av vissa förpackningar, sk cardbacks, som dessutom bevisade att det faktiskt var meningen att äventyret SKULLE fortsätta. Vilket framgick av själva titeln på postern: "The Adventure continues..." och där kunde även skymtas något helt nytt...

Från vad som kunde tydas på bilden av postern på dessa cardbacks fanns det åmtinstone ett till större set planerat som aldrig kom ut i handeln. Warmonger. Årtionden senare blev det dock känt, tack vare fanforum på nätet då det fanns gamla fans som faktiskt hade en sådan där poster sedan 90-talet som generöst nog delade med sig av bilder på denna, att det minsann gömde sig ett till större set där på postern, på kartongryggarna dolt bakom textcirkeln med instruktioner för hur man kunde få denna hemskickad, och detta var... Doom! Dam, dam, daaam!

Man hade alltså två till Mega Heads planerade. Här är en närmare titt på dessa två utifrån den där planschen. På senare år har prototyper för dessa och i sin tur replikor av dessa dykt upp och fått viss spridning via nätet. Det var dock inget som jag själv eftertraktade. Prototyper eller i praktiken hemmagjorda reproduktioner, fastän de må vara grymt häftiga, är helt enkelt inte vad jag någonsin varit ute efter. Nä, det är vad som faktiskt fanns tillgängligt när det begav sig som egentligen intresserar mig varför jag alltså var nöjd med att ha alla officiellt utkomna set i min egen samling. Men skulle de här två mot all förmodan komma ut på riktigt en vacker dag, som del av någon slags mäktig comeback eller nåt, så hittar ni mig först i kön.

Här är en ännu närmare titt på Warmonger. Texten för setet, som kunde tydas i sin helhet på den föregående bilden då denna här ovan trots att den är tydligare även kapar textstycket på mitten, informerar fans att "Max faces a challenge of unspeakable terror at the hands of Skull Master's vicious Lieutenant, Warmonger...." (med fyra punkter därefter, ja...).

Och här är en ännu närmare titt på Doom också. På denna bild ser man tydligt texten för setet; "Vile sorcery and the powers of darkness are the weapons Max face in Doom's lair of alchemy. Will Max defeat the wicked Doom, or will he be enslaved by the evil magic?!" och det låter ju sannerligen spännande... Äventyret fortsatte dessvärre icke och varken Warmonger eller Doom i form av Mega Heads kom någonsin ut i handeln. Skullmaster blev alltså den enda megaskallen.


In i STRIDSZONEN

Men vänta, det skulle ha kommit ännu mera! Mycket mera! Inte bara två till Mega Heads alltså, utan en hel fjärde våg också. "Mighty Max into The Battle Zone" var namnet på den här planerade fjärde vågen av leksakslinjen. Denna var tänkt att komma ut i handeln under 1996 men kom inte längre än idé- och prototypstadiet och detta kom till allmän kännedom, bland fansen då, först när någon som tidigare tydligen hade jobbat med leksakproduktionen postade inlägg om saken och bifogade bilder på ett utskrivet dokument över "MIGHTY MAX PICTORIAL SKU LIST 1996" på forumet för Mighty Max Archives. SKU står alltså för stock keeping unit. Jag var där i den tråden och sparade alla bilderna. Av senast ändrad-datumen på dessa bilder som jag sparade att döma hände detta i mars 2016. Inlägget kan ha postats tidigare än så men det var då, i mars 2016, som jag snubblade över det och sparade bilderna alltså. Tyvärr var jag inte förutseende nog att spara vad personen själv skrev i tråden, för då tänkte jag att det kan man bara gå tillbaka och kolla när som helst, det kommer ju alltid finnas kvar där i den tråden... Attans.

Mighty Max Archives finns alltså inte längre att hitta på sin gamla adress. Verkar som att sidan lades ner 2018? Det var efter mer än tio år online i så fall, från 2007. Synd. Mycket synd. Även om jag, kanske lite konstigt nog, inte var en regelbunden besökare droppade jag ändå in ibland, men det är i vilket fall som helst synd när gamla hederliga hemsidor dedikerade omtyckta bitar av populärkulturen försvinner från cyberrymden. Bilderna på denna SKU, och information som kunde läsas och utläsas från dem, har sedan dess spridits vidare på nätet men den ursprungliga källan som jag själv fick dem från och som jag följaktligen avsåg att direkt hänvisa till, dvs just den tråden på det gamla Mighty Max-forumet, är alltså borta.

Jag kommer att gå igenom hela dokumentet här. Man kan klicka på bilderna för att förstora dem. De blir inte mycket större än de är här men de blir lite större åtminstone. Det är väl alltid något. Att de inte blir mycket större beror på att det var den storleken som de ursprungligen postades i på forumet. Och att jag inte har dem i full storlek direkt här beror på att då hade jag inte fått plats med två sidor per bildrad. Okej, Max skulle hur som helst se äldre och mer mogen ut här, ännu mer så än i TV-serien och våg 2-3 då, iklädd ärmlös skinnjacka, solbrillor och kepsen bak och fram, tuff... Detta var långt in på 90-talet så naturligtvis skulle han ha ett stort skjutvapen och ammunitionsbälten också, samt vad man kan urskilja var något slags futuristiskt svärd. Så EXTREMT!!! Ovan till höger, på sidan 2 av dokumentet, ser vi den första sidan med textlistan på de nya leksakerna; åtta set med lösa figurer samt fyra fordon...

Sidorna 3-4 ger oss bara mer text. Det är resten av listan, där vi ser att man även planerade tre Battle Zones, ytterligare sex Battle Warriors, två Battle Fortresses, som de inte utkomna Mega Heads-seten uppenbarligen skulle stöpas om till, samt ett ännu större set som åtminstone tills vidare kallades för Snake Pit. Sidan 4 är sedan bara en sammanfattning. Med bland de sex nya Battle Warriors finns en filur som man uppenbarligen blott provisoriskt döpt till Bat och denna var, som vem som helst som kan tänka förnuftigt begriper utifrån bilderna på den, likaså uppenbarligen ingen Battle Warrior utan något annat. Att den står med på listan över kommande Battle Warriors var alltså, och återigen uppenbarligen, ett enkelt misstag. Mer om det senare.

På sidorna 5-6 börjar det roliga, med faktiska bilder på prototyper av de planerade leksakerna. Dessa Figure Packs som de kallas här skulle vara fyrpack med enskilda figurer ā la de tidigare Heroes and Villains Collections. Bara fyra figurer per pack den här gången, tillskillnad från sju figurer per pack som innan, men å andra sidan skulle dessa figurer vara rörliga/mer rörliga (enstaka minifigurer ur första vågen som återsågs i andra vågens Heroes & Villains Collection kunde åtminstone böjas på mitten) och även komma med lösa tillbehör. Man planerade att släppa åtta uppsättningar med lösa figurer i två omgångar. De fyra första ser vi bilder på här ovan; Skull Master's Marauders, Norman's Heroes, Max's Avengers och The Dark Company.

De fyra senare, refererade till endast som Figure pack No. 5-8, t.b.d dvs "to be determined" dvs ännu ej uttänkta men man visste redan att man ville ha hela åtta fyrpack med sådana här figurer, skulle komma senare och skulle inkludera enskilda större tillbehör som motorcyklar och andra, förmodligen liknande, fordon. Och ja, ja, nästan längst ner på sidan 6 här ovan står det mycket riktigt "N.B. Figure packs No. 5 - No. 7, t.b.d" men detta var uppenbarligen ett slarvfel. Det skulle vara åtta. Det framgår klart och tydligt på sidan 2 där alla åtta packen står listade med en notering om att No. 5-8 skulle skeppas senare och en kommentar angående dessa: "The second four figure packs will include larger one piece accessories such as motorbikes and vehicles". För övrigt dikterar sunt förnuft att packen skulle vara åtta till antalet. De hade inte haft ett så udda tal som sju i en delserie. Det begriper man väl. N.B. står förresten för nota bene, dvs märk väl eller notera. Då jag personligen inte fann mycket mening med de lösa figursamlingarna från tidigare vågor vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om att man hade så många fler sådana här planerade inför fjärde vågen. Och det är inte det att jag ogillar minifigurerna i sig, nej, nej... Där skon klämmer är att Mighty Max enligt mig handlar om slutna set där man får plats med allting, inlusive alla minifigurer, så att inga lösa smådelar behöver ligga framme. Nåväl.

Fyra fordon kallade Battle Wheels var också planerade. Namnen som listades var dock på förarna. Norman, Arak, Warmonger och Conquerer. Antagligen hade man inte tänkt ut några namn åt själva fordonen ännu. Att man tidigare i listan nämner att de fyra förarna skulle vara två hjältar och två skurkar, och vi vet att Norman är en hjälte medan både Warmonger och Conquerer är skurkar, innebär ju att denna Arak var tänkt att vara en ny hjälte. Endast sidan 7 är tillägnad fordonen och vi har bara två konceptbilder att tillgå. Det är också oklart vilka av de fyra fordonen de vi ser på bilderna ska föreställa samt om det bara är ett fordon på den nedre bilden så som det verkar vara på den övre. Är det skuggade objektet på den nedre bilden en andra del av ett och samma fordon eller skulle det föreställa ett tredje fordon? Vem vet.

Battle Zones var utan tvekan det nya namnet på Doom Zones. Förunderligt nog verkar det som att man bara hade tre stycken nya sådana här planerade, trots att man gjorde dessa i uppsättningar om sex för samtliga tre föregående vågor. Dessutom känns det konstigt att man verkligen skulle dra ner på antalet av just denna sorten då Doom Zones faktiskt var typ "the main staple" i hela Mighty Max-linjen. Ja, uppenbarligen hade leksaksdesignerna själva fattat tycke för samlingar med enskilda minifigurer och större rörliga kroppar till actionfigurer. Något jag har blandade känslor för då kärnan i Mighty Max-linjen trots allt alltid varit Doom Zones. Låt gå för att man bytte namn på dem från Doom Zones till Battle Zones då man skulle ha ett sammanhängande tema för hela vågen där alla andra delserier hette Battle något (och av samma skäl hade det inte förvånat mig om Figure Packs blev Battle Figure Packs eller bara Battle Figures i tid till releasen) men färre än sex nya zoner hade verkligen varit besynnerligt alltså. Ett jättekonstigt beslut också med tanke på att de tre som presenteras här verkar vara hur grymma som helst. På sidan 8 ser vi Piranha, som möjligen också var ett tillfälligt namn, och den för genast tankarna till Nautilus, den sista av de sista två från den tredje vågens Doom Zones. Inte bara att det är ett vattendjur men att det också är hela djuret, inte bara huvudet, sättet som den står upp på och t o m hur zonen ser ut öppen. Det här kunde mycket väl ha varit ett av de allra fräckaste Mighty Max-seten någonsin så det är sannerligen beklagligt att det aldrig blev av.

På sidorna 9-10 ser vi de andra två planerade nya zonerna; Mummy King och Toad. Likt med Piranha var detta troligen bara tillfälliga arbetsnamn. Mummy King är den som ser mest traditionell ut i förhållande till äldre Doom Zones. Det är ett stort huvud liksom och det öppnas på helt vanligt vis med vad som ser ut att vara en vanlig pigg. Detta vore ju inte ens den första fornegyptiska ökenbanan då Temple of Venom körde samma rutin och den var först i raden redan för första vågen. Med det sagt så ser Mummy King faktiskt riktigt jävla fräck ut... Riktigt jävla fräck. Och ja, Temple of Venom var fyndig som få men en ihoprullad orm är inte samma sak som en förmultnande fucking faraomumie med bitar av dödskallen som sticker fram och blod synligt genom bandagen... Åh, vilken härlig design! Det närmaste vi tidigare fått en mumieskalle var för övrigt patetiska Pharaoh's Curse som del av andra vågens Shrunken Heads och den lämnade mycket att önska. Ett set som Mummy King hade verkligen varit välkommet. Insidan av denna zon ser dessutom ut att anspela ännu mer på hela Indiana Jones-upplägget med vad som här verkar vara en mindre öppen gravkammare och t o m ett rullande klot för Max att undvika. Prototypen för Mummy King har dykt upp på flera mer noggranna bilder på nätet och på senare tid har man dessutom kunnat finna ännu fler ännu mer noggranna bilder på en replika av denna. Intresserade behöver bara googla Mighty Max Mummy King.

Sedan har vi alltså Toad... En äcklig, slemmig, jävla jättepadda som ser ut att öppnas på ett ganska unikt sätt jämfört med andra set. Denna påminner mig om Lizard från den tredje vågens Doom Zones. Och man märker ju utveckligen, evolutionen liksom, hur de här tre seten verkligen byggde vidare på idéer från den direkt föregående vågen. För nu när jag tänker på det känns Mummy King som ett möte mellan första vågens Temple of Doom och tredje vågens Cyberskull medan Piranha då känns som tredje vågens Nautilus och Toad för tankarna till tredje vågens Lizard... Den tredje vågens Doom Zones gick även mer och mer ifrån normen på mestadels kroppslösa huvuden som låg platt ner och denna utveckling såg ju sannerligen ut att fortsätta in på vad som skulle ha blivit den fjärde vågen... Mycket mer om specifikt Toad har jag inte att tillägga. Den hade alldeles säkert varit ett omtyckt tillskott om den hade släppts på marknaden när det begav sig. Jag kan dock inte släppa det här med bara tre nya banor motsvarande Doom Zones. Och jag undrar allt om de kanske inte hade gjort tre till trots allt i slutändan..? Ingenting om det här nämns någonstans i dokumentet, nej. Men, MEN, allting var ju uppenbarligen heller inte hugget i sten. För hälften av de nya figursamlingarna fanns det ju inte ens några idéer nedskrivna på pappret, bara to be determined, att bestämmas senare, så vem vet vad mer som kunde ha bestämts senare..? Icke att förglömma är dessutom att man för tredje vågen, åtminstone i Amerika, inte släppte alla sex Doom Zones samtidigt utan fyllde på med två åt gången, så det vore väl inte uteslutet om man gjorde ungefär så med Battle Zones och alltså släppte dem i två omgångar om tre zoner? Vem vet.

Okej, raskt vidare. Sex nya Battle Warriors var alltså planerade och påbörjade för denna våg. Lika många som man hade gjort för den tredje vågen. Dessa nya ser ju av allt döma ut att följa exakt samma mall som sina direkta föregångare. Större rörliga kroppar, främst med rörliga armar och ben då, som kan öppnas upp, främst genom att typ fälla ner bröstkorgen, med plats för några minifigurer och en liten lekyta på insidan. Okej, här är grejen. Jag gillade ju Battle Warriors i tredje vågen och hade gärna sett fler av dem och det förvånar mig heller inte det minsta att man hade ytterligare sex sådana här på gång för nästa våg. Men om det då hade visat sig att det vore på bekostnad av en komplett uppsättning av vad man än ville kalla de nya Doom Zones så hade jag inte varit glad alltså... För hur mycket jag än gillade Battle Warriors så gillade jag dem som ett tillskott dvs ett supplement, inte ett substitut, till framför allt Doom Zones. Men ja, på sidorna 11-12 ser vi i alla fall Stegoman och Ninja Samurai. Och tja... Av bara bilderna här ovan och de namnen att döma så finner jag inte mycket alls att säga om dessa figurer. Stegoman var tydligen en Stegosaurusman och jag tycker inte han ser särskilt intressant ut. Ninja Samurai tycker jag däremot är mycket läcker. Väldigt tjusig och stilren design på rustningen och de båda klingorna som sticker fram från bakom hans rygg när kroppen är stängd ser allt riktigt vassa ut.

Raskt vidare till sidorna 13-14 och nästa två Battle Warriors i ordningen, Bounty Hunter och Nosferatu. Och Bounty Hunter om någon torde vara en tämligen säker indikation på att de flesta av de nya seten bar blott platshållarnamn så här långt in i utvecklingen. Det skulle bergis bara vara en "bounty hunter" och säkert baserad på Boba Fett men det hade förvånat mig om denna inte kom att heta något annat om den här fjärde vågen hade blivit av. Bounty Hunter är hur som helst hittills den mest människoliknande av alla Battle Warrior, de från tredje vågen medräknade, och jag vet inte... Jag tycker det skär sig lite. Nu kan jag inte urskilja någon annan minifigur än Max själv på den andra bilden på Bounty Hunter och då undrar jag... Två av dessa sex nya Battle Warriors skulle vara Norman och Arak, båda hjältar... Och man hade planer på en Battle Arena för just Battle Warriors... Där rimligtvis hjältar och skurkar skulle möta varandra... Och två av de fyra förarna av Battle Wheels skulle uttryckligen vara hjältar... Och två av de fyra fastställda gängen med enbart minifigurer bestod också av hjältar... Ser ni mönstret här? Hur jämnt fördelat det skulle vara mellan hjältar och skurkar? Så då undrar jag alltså... Med två planerade Battle Warriors, Norman och Arak, som tydligen skulle kämpa för hjältarna, om inte Bounty Hunter här ovan också skulle höra till hjältarna..? Om det måhända inte skulle vara Max' egen mecha kanske? Vilket i så fall genast hade gjort den mycket mer intressant. Men det är bara en teori alltså. Nosferatu är helt klart en stor vampyr och ser väl okej ut. Den som söker finner även närmare bilder på en ofärgad protoyp av Nosferatu på nätet.

Norman skulle tydligen ha en mycket större roll än tidigare. Inte nog med att han skulle få sitt eget lag, Norman's Heroes, och sitt eget Battle Wheel-fordon men han skulle alltså få sin egen Battle Warrior också. Och denna skulle vara... Norman. Så... Norman SOM en stor Battle Warrior? Som i en Norman-mecha med en liten Norman däri? Öh, tja, det verkar ju sannerligen så, ja. Och precis samma skulle alltså gälla för den här Arak. Norman och Arak som Battle Warriors skulle skeppas senare än de fyra första. Detta följer mallen för den föregående vågens Battle Warriors, där man alltså släppte bara fyra från början och de två sista tillkom senare. Detta förklarar även varför man inte hade de här två sista färdiga utan bara i form av konceptskisser, eftersom det var tänkt att dessa skulle komma ut i handeln senare och inte samtidigt som de fyra första. Ja, precis så som man gjorde med de sex föregående Battle Warriors som sagt var. Att Norman inte är med i textlistan över Battle Warriors i början på dokumentet men Bat är det var uppenbarligen ett misstag för övrigt. Och sidnumren för dessa är 15 och 17 och nej, sidan 16 saknas inte utan den återkommer vi till lite senare.

Och här har vi dem. De gamla mytomspunna Mega Heads-prototyperna. Nu kallade Battle Fortresses, Warmonger och Doom, som från började alltså skulle släppas som Mega Heads efter Skullmaster i slutet på tredje vågen eller övergångsperioden mellan tredje och fjärde vågen 1995 (erbjudandet för den där gratis postern där Warmonger och Doom framgick var giltigt t o m den 31/12 1995). Fastän jag fann megaskallen Skullmaster vara en lämplig och värdig avslutning på hela linjen, som jag skrev när jag skrev om just det setet för över tre år sedan, får jag faktiskt medge att det känns inte lite surt att det inte avrundades med dessa båda bjässar då de mer eller mindre ändå redan var redo för produktion. Och i synnerhet Warmonger ser väldigt grym ut. Doom, eh, mindre så... Jag fattar inte varför de var så kåta i den här Doom-karaktären. Som jag nog redan nämnt vid något tillfälle tyckte jag aldrig att denna karaktär var något speciellt. Personligen hade jag ju hellre sett Rock Monster som Mega Head bredvid Warmonger och Skull Master. För att att göra trion från gamla Skull Mountain komplett liksom och jag gillar ändå Rock Monster mer.

Prototyper och replikor av dessa, eller åtminstone prototyper av Warmonger eller en prototyp och replikor av denna samt replikor av en prototyp av Doom, har funnit sin väg ut i det vilda så att säga, så i dagsläget finns det faktiskt rätt så tydliga bilder på hur Warmonger och Doom skulle ha sett ut både ut- och invändigt. Av vad jag har sett av dem så tror jag att båda hade funkat som små lekvärldar betraktade och Warmonger hade dessutom gjort sig bra som utställningsobjekt. En intressant detalj är att eftersom de båda ursprungligen gjordes för att vara Mega Heads inom tredje vågen så ser den Max som medföljer dem också ut så som han gjorde i just tredje vågen... Mindre och yngre alltså. Utan skinnjacka och allt vad det heter. Tvärtemot muskelberget Norman skulle förresten Virgil (minns ni honom?) ha en mycket mindre roll och bara vara med i Warmonger och Doom. Då dessa från början alltså skulle vara Mega Heads i tredje vågen så var antagligen Virgils närvaro överhuvudtaget bara en kvarleva från den vågen. Lite synd måste jag säga.

Det intressanta är också att man tydligen inte planerade att skeppa dessa med den första lasten av fjärde vågen. Längst till höger på listan i början står i vilken tur och ordning alla de nya leksakerna skulle skeppas, uppdelat i faserna A, late A och B. Båda Battle Fortresses markerades med B, dvs de som skulle komma sist ut i fjärde vågen, trots att de var så gott som färdiga att skeppas sist ut i tredje vågen redan... Vad falls? Tja, min teori är att man antagligen bedömde att det behövdes extra tid att göra om dem tillräckligt för att passa in med resten av den här vågen. Det är inte alls uteslutet i så fall att t ex den Max-figuren som medföljde dessa sedan de var Mega Heads skulle komma att bytas ut mot den nya äldre Max om de faktiskt kom ut senare. Ja, jag bara slänger ut det där liksom... Det är allt lite lustigt ändå. Jag minns nämligen när Warmonger som Mega Head betraktades som Mighty Max-linjens heliga graal liksom... Sedan gjordes vi fans varse om Doom också. Och sedan kom besked om hela denna fjärde våg som ett blixtnedslag!

Sidorna 18-19 visade alltså Warmonger och Doom. Efter det följer den sista sidan i häftet men däremellan placerar jag sidan 16. Och sidan 16 visar minsann denna Bat, vilket högst sannolikt också var ett tillfälligt namn förresten och lätt det sämsta, minst kreativa namnet de kunde ha kommit på, även som platshållare, men då det är det enda officiella namnet vi har att gå på så är det ju vad vi kommer att kalla denna med. Bat listades i vilket fall som Battle Warrior och hamnade som ni ser också med bland bilderna på Battle Warriors men vem som helst kan ju även se att detta inte var en Battle Warrior... Ser snarare ut som ett enskilt större set. Möjligen var detta en Battle Zone från början som blev snäppet för stor under utvecklingen varför de flyttade upp den till prisklassen som följde direkt efter. Men ja, det är ju uppenbart att det var ett misstag att Bat skrevs med i listan på Battle Warriors ISTÄLLET för Norman då det är uppenbart av sidan 15 att döma att Norman skulle vara den andra av de två senare Battle Warriors som de vid det laget endast hade skissat på. Dessutom vill jag minnas, och detta är jag helt säker på, att den som postade det där inlägget själv skrev att det var bara ett slarvfel att Bat hamnade bland Battle Warriors och att detta egentligen skulle vara ett fordon eller en bas eller något. Så det så. Av den anledningen plockade jag ut sidan 16 från ordningsföljden och placerade den där jag ansåg att den passade bäst, dvs här.

Och vad ska man säga om Bat som set då? Tja, den ser ju ganska intressant ut. Jag tycker det ser ut som att den skulle vara i ungefär samma storlek som Magus. Ett mindre större individuellt set alltså. Möjligen en Battle Zone från början som formgivarna råkade bli lite för ambitiösa med så att den blev lite för stor för den delserien som sagt var. Det ser ut som ett set som jag hade gillat, vad det än är eller skulle vara. Närmare bilder på en ofärgad prototyp av Bat cirkulerar på nätet och jag har för mig att jag har sett någonstans att det på senare tid även gjorts en replika av denna. Och sist men inte minst har vi Snake Pit Battle Arena. Det största stora setet som man hade planerat för den fjärde vågen och där det tydligen var meningen att Battle Warriors bl a skulle ha utrymme nog på ytan så att man kunde leka att de utkämpar dueller mot varandra. De slingrande ormpelarna får mig att tänka på Snake Mountain från He-Man. Det hade annars varit rätt så annorlunda med ett så stort set som i dess stängda form definitivt ger intrycket av en Doom/Battle Zone och som såg ut att öppnas upp på så sätt. Planerat att skeppas i sista gruppen, antagligen som den stora finalen för den fjärde vågen. Och visst hade det väl varit något.

| <--- Tillbaka till tredje vågen | Tillbaka till toppen | Fortsätt till Mighty McMax-seten ---> |

Till arkivet!
Lite av varje

|- GLO Friends
|- Powers of Grayskull
|- Trollfrisyrer
|- Vår egen toyblogg

Robotar och sånt

|- Multimac
|- Robot Leo 1004
|- TF/TFG Cindersaur
|- TF G2 Axelerators
|- TF G2 Grimlock
|- TF G2 Skyscorchers
|- Transformers WFC

Smågubbar

|- Bad Eggz Bunch
|- M.U.S.C.L.E.
|- Monster in My Pocket
|- Savage Mondo Blitzers
|- Trash Bag Bunch
|- Zbots

Småvärldar

|- Mighty Max
|--- 1:a vågen i fokus
|--- 2:a vågen i fokus
|--- 3:e vågen i fokus
|--- Bortom 3:e vågen
|--- Mighty McMax-set

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.