Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

TopplistorText och bild: Magnus D. Johansson, 2010-11-14

När Mattel skulle förädla framgångssagan kring He-Man ihop med resten av de populära Masters of the Universe-figuerna tog man tillfället i akt att besvara en del frågor som dök upp. Vad kom innan He-Man? Hur såg Eternia ut i sin förhistoria? Vad ligger egentligen bakom He-Mans krafter? Året var 1986 när Mattel började ta fram prototyper för en ny linje actionfigurer. Figurer som aldrig skulle släppas. Men tack vare källor från f d anställda på leksaksföretaget Mattel har bakgrundshistorien läckt ut.

I behov av förändring

I den populärkulturella sfären finns det en för upphovsmän välbeprövad metod för att röra om i grytan, ett sätt få gammal skåpmat att framstå som färskvara och det är att gå tillbaka till innan ruta ett, dvs till vad som hände innan sagan först började och fortsätta fram till början igen. Vi befinner oss i USA år 1986 och leksaksjätten Mattel inser att det är tid att förnya Masters of the Universe (MOTU), en av branschens mest sålda actionfigurer som dock börjat tappa i försäljning. De senaste släppen har känts lite väl slentrianmässiga samtidigt som Nintendo of America hårdmarknadsför sin NES och gör att konkurrensen mot pojkleksaker anfaller från ett helt nytt håll och är det något man kunde lära sig av He-Man och She-Ras ökända julspecial från året innan så var det att Mattel uppenbarligen börjat tappa markanta marknadsdelar till Hasbro och deras Transformers.

På Mattels amerikanska kontor börjar det nya året med intensiva hjärnstormar kring ovannämnda vad-hände-innan-premisser. Vad kom innan He-Man? Hade han någon föregångare kanske? Hur går det ihop med He-Mans krafter i sådana fall och hur såg Eternia egentligen ut förr i tiden? Mattels kreativa skissare tar fort fram konceptbilder för en ny underlinje actionfigurer till det redan etablerade MOTU. Och snart har de framför sig en bild av en helt ny karaktär att introduceras i He-Mans universum. Hans namn är Gray, en yngling som likt prins Adam har ett alter-ego med stora krafter: "He-Ro - The Most Powerful Wizard in the Universe". Han förväntas bli centralfigur i den nya underlinjen, som nu döpts till The Powers of Grayskull. De första prototyperna tas fram men figurerna dras in strax innan de går till massproduktion. Tack vare källor från fd anställda på Mattel har bakgrundshistorien dock kunnat läcka ut. Legenden börjar!

MOTU-figurna hade alltsedan de första releaserna 1982 kommit förpackade med en sk "minicomic" dvs en serietidning i mindre format med ett kortare äventyr där figuren i fråga framträder i tecknad form som central karaktär. The Powers of Grayskull var planerad att presenteras i tre nya sådana minicomics, i följetongen The Legend Begins. Dessvärre hann bara den första delen komma ut innan konceptet skrotades helt... The Legend Begins!: Part I är en guldklimp i dubbel bemärkelse. Dels för att den trycktes i en ytterst begränsat upplaga, men kanske främst för att den ger en liten ton av känslan som skulle vara The Powers of Grayskull.

Vi kan utläsa att på He-Ros tid drönar cybernetiska dinosaurier och jättefolk runt på planeten. Under ett av sina otaliga äventyr tidsreser He-Man och slottet Gråskulls övervakare Sorceress, tätt följd av ärkefienden Skeletor, och hamnar just här, mitt i Eternias förhistoria. Hjältarna bevittnar hur en armé ledda av Kung Hiss (Ormmännens överhuvud, tidigare känd från vanliga MOTU) drar fram i full attack, skrittandes på robotdinosaurier, mot en by för att utdriva de fredliga Elders (ett mytomspunnet frimurarliknande råd som genom åren nämnts i flera MOTU-medier). Gamle Kung Hiss är förresten utskickad på uppdrag av en överordnad som inte nämns vid namn. I stridens hetta ansluter sig Skeletor till Ormmännen, varpå Sorceress ber He-Man ge sig in i konflikten. He-Man hamnar i underläge men en mystisk gestalt dold i skuggan lyckas driva tillbaka Ormmännen och därefter hjälper han de tidsresande tillbaka till framtiden. Åter i deras egen tid berättar Sorceress att denne främling var historiens störste magiker.


Ovan f v. Här ser vi MOTU:s sista minicomic att gå i tryck: The Powers of Grayskull - The Legend Begins! Part I och i Mattels julkatalog 1986 ser vi den enda bilden på Obi-Wan-inspirerade Eldor. I samma katalog visades He-Ro: "The Most Powerful Wizard in the Universe".

Vem var He-Ro?

Mer än så avslöjas inte i The Legend Begins: Part I. Den knapphänta information som har kommit fram i efterhand är att den mystiske magikern skulle vara He-Ro, en förfader till He-Man. Vi vet att hans alter-ego skulle vara Gray samt att han skulle ha uppfostrats av gammelgubben Eldor. Källan till de magiska krafterna upptäckte Gray i en grotta och när han nu lägger ena handen för bröstet och spänner musklerna i sin andra arm i en tjusig båge förvandlas han till He-Ro, en ung men mäktig trollkarl. Under Preternias ('-_-) dagar leder han striderna mot de ondskefulla ovan nämnda Ormmännen och Dino-Reptilian Kingdom och när han förvandlas måste han tjuta...

- Magic and strength tempered by heart… I STAND FOR PEACE!

..lika krystat som ostigt, men går egentligen hand i hand med logiken att förtidsmänniskorna själva var klarsynta nog att döpa sin planet till Preternia (mao Prehistoric Eternia). Enligt vissa manusförfattare skulle huvudantagonisten i The Powers of Grayskull visa sig vara Keldor, He-Mans farbror som i Eternias dagar kom att förvandlats till självaste Skeletor. Karaktären Keldor hade tidigare nämnts i The Search for Keldor, en mini-comic från 1986 som bl a kom med figurerna Sorceress och Scare Glow.

Vad hände sedan då?

Vad många fans (då som nu) tilltalas av i He-Mans manliga universum är den fängslande blandning av rymdskepp och laserpistoler med fantasy-världens svärd och magi. Berättelserna om He-Ro och hans Preternia skulle främst vara fokuserade på det senare. Konceptet kändes som helhet väldigt välvävt och såväl dinosaurier som magiker har ju givna målgrupper så varför hela The Powers of Grayskull-projektet lades på hyllan och varför inga figurer kom ut på marknaden överhuvudtaget har aldrig klarlagts helt och hållet, men alltför höga produktionskostnader och ett alltmer avtagande intresse för MOTU i allmänhet var säkert två faktorer som spelade in. De skisser och prototyper som Mattel hade tagit fram lades officiellt på hyllan i februari 1987. Innan dess hann dock Mattels julkatalog 1986 tryckas, där figurerna i The Powers of Grayskull för första, och enda, gången visades i all sin prakt.

Faktum är dock att under 1987 släpptes tre olika supertuffa mecha-dinosaurier som figurerat i The Legend Begins: Part I: Bionotops, Turbodactyl och Tyrantisaurus Rex... På de USA-utgivna utgåvorna (men ej de europeiska!) ser vi på förpackningen att den gamla loggan är underordnad den nya, rödgröna The Powers of Grayskull-logotypen. Intressant. I samma veva måste man nämna bamsefigurerna Megator och Tytus från 1987, som enligt vissa hörde till det nya uppslaget då jättarna uppenbarligen skulle vara en del av Preternias fauna. Att det blev just den italienska halvön som fick de två exklusiva figurerna är också intressant. Även de sk ljuslaserfigurerna var Italien-exklusiva men det är en annan historia...

Förpackningen uppmanade en till att: "Look for He-Ro and the Powers of Grayskull coming your way in 1987!" men så blev det alltså ej. Mattel bestämde att återkalla historien om Eternias förtid och ge MOTU några år till. Tre år senare bestämde Mattel skicka He-Man till framtiden istället för det förflutna och istället för i det gamla Preternia hamnade han på den nya världen Primus.


Ovan f v. Tre osläppta figurer (som ändå utannonserats) känner man till: He-Ro, Eldor och den nästan löjligt stora Gigantosaur, som fick återkallas pga höga tillverkningskostnader. Till höger ser vi den vackra artworken till bjässen Tytus, en av de två Italienexklusiva jättarna som skulle vara en del av He-Ros värld.

I nästa del: The New Adventures of He-Man [Notera: Dylan håller ogärna vad han lovar, reds.anm.]

| Tillbaka till toppen |

Till arkivet!
Lite av varje

|- GLO Friends
|- Powers of Grayskull
|- Trollfrisyrer
|- Vår egen toyblogg

Robotar och sånt

|- Multimac
|- Robot Leo 1004
|- TF/TFG Cindersaur
|- TF G2 Axelerators
|- TF G2 Grimlock
|- TF G2 Skyscorchers
|- Transformers WFC

Smågubbar

|- Bad Eggz Bunch
|- M.U.S.C.L.E.
|- Monster in My Pocket
|- Savage Mondo Blitzers
|- Trash Bag Bunch
|- Zbots

Småvärldar

|- Mighty Max
|--- 1:a vågen i fokus
|--- 2:a vågen i fokus
|--- 3:e vågen i fokus
|--- Bortom 3:e vågen
|--- Mighty McMax-set

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.